Leder

Popstjerners hykleri bliver udstillet i Paradise Papers

Paradispapirerne afslører Bonos involvering i et litauisk indkøbscenter via hans anpart i et maltesisk selskab.

Paradispapirerne afslører Bonos involvering i et litauisk indkøbscenter via hans anpart i et maltesisk selskab.

Jean Bernard Vernier

Debat
11. november 2017

Få er mere sårbare i Paradispapirerne-lækagen end dem, der har for vane at holde den moralske fane højt. Og her er popstjerner særligt sårbare. For vi lever i en tid, hvor politisk og socialt engagement er på mode i musikken, og hvor der forventes ansvarlig adfærd og vederhæftighed af stjernerne. Især hvis de selv lægger op til den.

Justin Timberlake og Madonnas navne figurerer i Paradispapirerne, men deres sociale engagement er ikke deres varemærke. Helt anderledes prekært er det for Shakira og U2’s Bono. To politisk engagerede navne, der åbenbart har svært ved at leve op til egne, høje idealer.

Den colombianske sangerinde Shakira er en anerkendt og politisk aktiv filantrop, der kæmper for uddannelse til alle og blandt andet har kritiseret Bush-administrationens krig mod terror. Men i 2009 flyttede Shakira sine musikalske aktiver, ophavsrettigheder og trademarks til Malta, viser Paradispapirerne. Højst sandsynligt for at betale lavere skat.

Og Bono ... Der er efterhånden ikke den sag, han ikke har kæmpet for. I den her sammenhæng er det særligt relevant, at han har kæmpet mod fattigdom og for eftergivelse af det afrikanske kontinents gæld. For skader skattetricks ikke netop de økonomier, der skal finde plads i deres budgetter til at hjælpe verdens fattige?

Paradispapirerne afslører Bonos involvering i et litauisk indkøbscenter via hans anpart i et maltesisk selskab.

I en pressemeddelelse lød det, at han ville være stærkt oprørt, hvis »hvad som helst mindre end eksemplarisk var gjort med mit navn i nærheden«. Ikke desto mindre er den litauiske forretning nu under efterforskning. Og U2 kom Shakira i forkøbet ved allerede i 2006 at flytte sit musik- og tekstforlag til Holland for at nyde godt af landets lave beskatning af indtægter på sangene. Det giver immervæk deres socialt engagerede sange en hul klang.

Sådan går det ofte. Selv oprørerne i vores kultur kan blive absorberet af kapitalismen. Che Guevara-T-shirts og Sex Pistols-badges. Og selv de mest moralske røster har det med at forvitre i floskler, hul gestik og hyklerisk selvretfærdighed.

»Fordi man er god til filantropi, og fordi jeg er en aktivist, så tror folk, at man skal være dum til forretning,« har Bono sagt som forsvar for Holland-tricket.

Nej, dum skal man ikke være, Bono. Men måske ansvarlig?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dumme svin!

Alvin Jensen, kjeld jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

“Danskernes pensioner yngler på skattefri øer
16 ud af 17 pensionskasser har penge i lande og på øer, der bruges som skattely. De legitimerer skattely, mener kritikere.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) finder det forståeligt, at pensionskasser bruger skattelylande.”
http://politiken.dk/paradisepapers/art6196175/Danskernes-pensioner-yngler-på-skattefri-øer

Finansminister Kristian Jensen (V) erklærede sig også imod et EU-forslag om beskatning af internationale teknologigiganters omsætning.

Dette selvom demokratisk funderet mennesker ved, at brug af offshore investeringer og offshore advokatfirmaer, det værende uanset om brugt for skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse uanset hvilken type det handler om, lovlige eller ej, er dette misbrug lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikre vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Men nu handler det tydeligvis ikke om fornuft og konsekvens for, hverken politikere eller kunstnere, det handler formodentlig om økonomisk afkast, eller som de sikkert selv vil udtrykke det, som en danske pensionkasse gør det:

»Så længe vi overholder dansk og international lovgivning og betaler den skat, vi skal, lokalt og i Danmark, strider det ikke mod vores politik«.

DEN RENE PSYKOPAT – KENDETEGN:

Tager ikke ansvar.

Har ingen respekt for sociale normer.

Har ingen respekt for loven.

Tilsidesætter hensynsløst egen eller andres sikkerhed.

Har ingen respekt for forpligtelser, heller ikke arbejdsmæssige eller økonomiske.

Får ikke dårlig samvittighed, føler sig ikke skyldig og føler ikke anger.

Lærer sjældent af sine erfaringer – heller ikke de ubehagelige.

Har en forklaring på alt.

Det er altid nogen andres skyld eller noget andets skyld.

Projicerer sin egen adfærd over på andre mennesker, og beskylder dem for de samme ting, som vedkommende selv gør eller tænker.

Lyver eller bilder folk noget ind for at få det, han/hun vil have.

Foretager sig ting impulsivt uden at tænke over konsekvenserne.
Er dårlig til at planlægge fremtiden.

Link: http://kend-din-psykopat.dk/psykopatens-kendetegn/

Flemming Berger, Morten Fals, Karsten Lundsby, Niki Dan Berthelsen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel og Per Hansen anbefalede denne kommentar

@Philip: Interessant liste af psykopat-kendetegn. De synes alle at passe perfekt til den siddende regering og dens støtter. Jo længere til højre man er, jo mere psykopatisk er man, hvis man betragter disse kendetegn. Det vil sige at psykopatien har grundigt fat i den danske befolkning, da cirka halvdelen af befolkningen støtter regeringen og dens psykopatiske handlinger, og psykopatien synes også at have spredt sig til Socialdemokratiet, Radikale og til dels SF. Så der er altså tale om en alvorlig og tilsyneladende smitsom mental sundhedskrise i den danske befolkning.

Men det er selvfølgelig ikke noget nyt - vi er jo mange, der med måben og forfærdelse har betragtet samfundsudviklingen i Danmark i de sidste par årtier. Politikken har været blottet for ansvarlighed, gennemvædet af egoisme, og med et nærmest totalt fravær af empati.

Hvordan heler man mon en næsten hel psykopatisk befolkning?

Flemming Berger, Tino Rozzo, Karsten Lundsby, Philip B. Johnsen, kjeld jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Skattetænkning for de rige
Stadig flere omgår vort skattesystem. De rigeste gør det i større omfang ens de mindre rige, fordi de har overskud og råd til egoistisk rådgivning. Nogle sender pengene i skattely og andre opretter fonde. De udspekulerede sender pæne ord og små gaver tilbage i det samfund, som de har udnyttet.

Hermed lader vi det være op til de udspekulerede rige at omfordele vores fælles rigdom. Uden at de har være prøvet politisk i vores demokratiske system, har de i et stigende omfang overtaget fordelingenspolitikken fra vores valgte politikere, som tilsyneladende er ligeglade eller magtesløse.

Samtidig er de fleste danskere direkte eller gennem deres evt pensionsopsparing blevet spekulanter med eller mod deres vilje.

Kun få kan kalde sig uvildige i denne forfærdende udvikling, hvor mange personnavne, institutioner og fonde kan nævnes.

Personligt kan jeg kun opfordre alle til at modsætte sig udviklingen.

Philip B. Johnsen

@Per Hansen
“Hvordan heler man mon en næsten hel psykopatisk befolkning?”

Ved at udstille Folketingets løgne, der gør borgerne fattigere!

I EU medlemslandene handler det om konkurrence samt produktivitet og arbejdsudbud, I standard-økonomisk tankegang arbejdsudbuddet, det samlede antal timer, som EU medlemslandene mener personerne i en befolkning, ønsker at arbejde ved en given realløn, (altså udbuddet af arbejdskraft, ikke udbuddet af jobs), hvor det generelt er EU medlemslandene opfattelse, at de fattige bogstaveligt talt ’skal’ være sultne nok til ethvert job der tilbydes, precist så sultne, at de fattige må tage to job for, at holde sulten fra døren, et der betaler huslejen og så et job nummer to, der ’næsten mættet familien’, så EU medlemslandenes befolkninger kan være konkurencedygtigt på produktions enhedspriser i forhold til f.eks. polske teenagers løn og arbejdsvilkår og ikke helt mætte.
Børnene i fattige familier bliver syge, svage, og udmattede eller kriminelle og helt ude af spillet, hvilket umuliggør et socialt løft, men det er meningen.

Pointen er, at der er den billige arbejdskraft, EU medlemslandene ønsker, at udstyre konkurencestaterne i medlemslandene med.

Slaveriet er ikke ophævet, hvis det står til EU medlemslandenes ledere, men kald det demokrati, gældsslaver kan bare vælge nogle andre politikere, men kun inden for rammerne af ekstremistisk kapitalisme, systemforandring, er ikke mulig, det er det ‘internationale marked der diktere rammerne, med politisk beskyttede samfundsundergravende parallelsamfund offshore advokatfirmaer, offshore banker og spekulation i brug.

Socialdemokratiet ved Bjarne Corydon gjorde det klart i Deadline for nogle år siden under, hvilke grundlæggende regler og principper de folkevalgte, er tjenere for befolkningen i Danmark og EU, eller mere præcist, ikke repræsenterer vælgerne, men de omtale partiet betjener det internationale marked med.

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

Magten bevares således ved undertrykkelse af de svage i samfundet, forringelse af sikkerhedsnettet under borgerne, der betyder omtrent alle borgere i dag, er normalt kun en ulykke, maksimalt to ulykker i livet fra rigtig fattigdom.

Den skat der ikke betales, her hjemme og ude i verden, ved brug af offshore investeringer og offshore advokatfirmaer, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse er uanset hvilken type, ensbetydende med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikre vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Verden bliver et bedre sted, når der bliver sat en stopper for de politisk beskyttede samfundsundergravende parallelsamfund, lovlig eller ulovlig er det ikke i befolkningens interesse.

Offshore advokatfirmaer er roden til opløsning af tidligere velfungerende velfærdssamfund, vores politikere må se at komme i arbejdstøjet.

Status quo
Kun borgerne i medlemslandene, men ikke politikerene, vil forbyde medlemslandene brug af de nedenfor oplistede offshore advokatfirmaer.

“The offshore magic circle consists of the leading law firms practicing in offshore jurisdictions. The term was adopted as an imitation of the more well recognised London Magic Circle law firms. The concept of an offshore magic circle was first suggested in the wake of a series of cross-jurisdictional mergers and expansions by various firms.

Although there is some disagreement over exactly who should constitute the offshore magic circle, an article in 2008 in Legal Business suggested that an offshore magic circle might constitute the following firms:

Appleby
Bedell
Carey Olsen
Conyers Dill & Pearman
Harneys
Maples and Calder
Mourant Ozannes
Ogier
Walkers

In terms of lawyer numbers, those firms constitute nine of the ten largest offshore law firms.”
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Offshore_magic_circle

@Per Hansen
Det er vores politikeres stigende voldsparathed, der er det mest bekymrende, det haster med, at få forklaret gældsslave befolkningen i medlemslandene, at de bliver bevist fattiggjorte af medlemslandenes regeringer.

Fængselsansatte: Uden kontanthjælp bliver kriminelle i banderne.
Link: https://www.information.dk/telegram/2017/11/faengselsansatte-uden-kontan...

Tillad mig at smide en kommentar, der rent faktisk relaterer sig til de nobiliteter, som er omtalt i artiklen.
Det må være slut med at lytte til disse højmoralske kunstnere, når de opløfter deres røst og fordømmer ulighed og eksistensen af fattigdo i denne verden.
Det er jo hyklerisk at de - når det kommer til stykket - ikke selv vil betale deres del af "kagen", men tværtimod rager til sig på præcis samme vis, som dem, de kritiserer.

Philip B. Johnsen

Jan Hansen
Vores folkevalgte politikere er vel EU borgernes represanter i denne sag, vores politikere burde vel stå vagt om, den af borgerne betalte infrastruktur, med syntes du, at borgerne får denne støtte fra politikerne?

Bono du siger bare undskyld, og går bodsgang, og kaster 9tiendedele af dine penge efter fornuftige projekter. Og så har du nok stadig penge nok, til at leve et ganske velstillet liv.
Hvor er dog virkelig ØV, at nogen som ellers har virket til at ville gøre noget godt, så bare er en lille øv kapitalist, som bare rager til sig... Øv igen.

Peter Frost - Jeg følger vist ikke godt nok med. Hvad er det for 300.00 kr. som Morten Kabell har investeret - og i hvad?

Arnne Lund, det var forkert af mig at skrive investering. Det korrekte er at man morten Kabell bruger 300.000,- på at fordele 800.000,- i arrangementspuljen for Københavns Kommune.
På den anden side kan man jo godt sige med et glimt i øjet at det er en investering i papirskubberi.

Philip B. Johnsen@ du har jo fuldstændigt ret ! Men de politikere vi har at stemme på, har ikke nogen reel interesse i at ændre på tingenes tilstand, de er drevet af andre interesser, end at skabe et retfærdigt samfund. Så hvis der skal ske noget, skal det komme fra et helt andet sted....?