Leder

Trump bidrager til at gøre ondt værre i Yemen

10. november 2017

Cirka syv millioner civile yemenitter betaler i disse dage prisen for stedfortræderkrigen mellem Saudi-Arabien og Iran. Eller om man vil: mellem shiiter og sunnitter.

En krig, hvis fronter er udstrakt til hele regionen – fra Qatar, Bahrain og det østligste Saudi-Arabien til Irak, Syrien og nu også Libanon i Levanten. Og specielt modbydeligt i Yemen i det sydvestlige hjørne af Den Arabiske Halvø, der siden søndag har været afskåret fra nødhjælp udefra, hvilket truer civilbefolkningen med hungersnød oven i en koleraepidemi.

En krig, verden vil høre mere om i de kommende måneder og år – eller mere præcist: Så længe Donald Trump er præsident i USA. Ifølge endnu et rablende tweet fra Det Hvide Hus roste han forleden kong Salman bin Abdulaziz al-Saud og kronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salman – kælent kaldet MbS, som var der tale om en rockstjerne og ikke en massemorder – for, at »de nøje ved, hvad de har med at gøre«.

Anledningen var kronprinsens udrensning af potentielle fjender i kongefamilie og administration, men meningen var generel: Trump har som sin første udenrigspolitiske handling af betydning bakket op om Saudi-Arabiens målsætning om at isolere Iran, hvis fodfæste i den arabiske verden – i Irak, Syrien, Libanon og Yemen – saudierne oplever som en eksistentiel trussel.

Og mens de ikke kunne få præsident Obama med på at trænge Teheran tilbage fra deres arabiske domæne, går det bedre med Trump. Hans besøg i Riyadh tilbage i maj var et lærestykke i vulgærdiplomati, der varsler ilde for regionen. Efter at Trump havde deltaget i den traditionelle sværddans med ’MbS’ og andre spidser i kongefamilien, kunne han prale af salg af militært isenkram for i omegnen af 110 milliarder dollar til det krigsførende oliemonarki.

Om de amerikansk leverede våben, nye som gamle, vil finde bredere anvendelse vil vise sig. Indtil videre gør de skade i Yemen, hvor Saudi-Arabien intervenerede i marts 2015, altså for mere end to et halvt år siden. Den gang lød det, at de oprørske houthi-stammer og den detroniserede præsident, Ali Abdullah Saleh, der forinden havde erobret hovedstaden Sa’na, ville være fortid i løbet af et par måneder.

Houthierne, der tilhører den shiitiske trosretning zaidismen og har hjemsted i det nordlige Yemen, har i mere end et årti ført en løbende lavintens krig mod det sunni- og saudi-dominerede styre i Yemen, også da Ali Abdullah Saleh – der selv er zaidi – var præsident.

Da Saleh efter saudisk pres blev tvunget til at gå af i 2012 som resultat af uroligheder, inspireret af Det Arabiske Forår, tog han dele af hæren med sig og allierede sig med sine trosfæller i nord. I løbet af 2014-15 trængte de den siddende præsident, Abd Rabbu Mansour al-Hadi, indsat af med støtte fra Riyadh, tilbage til havnebyen Aden. Og under en offensiv, hvor houthierne truede med at erobre også Aden, greb Saudi-Arabien ind med luftbombardementer med ammunition leveret af USA og med koordinater leveret af tilkaldte britiske flyveledere.

Om iranerne den gang i 2014-15 aktivt støttede houthierne med våben og rådgivere er uklart, men noget tyder på, at det ikke var tilfældet. I hvert fald var det i april 2015 FN’s Sikkerhedsråds vurdering, at Teheran »ikke havde kommando og kontrol« over houthistyrkerne, hvorimod iranerne vedkendte, at de ydede humanitær støtte.

Det har ændret sig, uanset at iranerne fortsat afviser at være militært til stede i konflikten. Houthierne har flere gange i år – og altså senest i søndags – sendt ballistiske missiler mod Saudi-Arabien. Missilstumperne kan spores til Iran.

Missilet søndag mod Riyadhs lufthavn var gengældelse for et saudisk luftangreb 1. november, der dræbte 31 civile på et marked i Saada-provinsen. Det blev skudt ned af saudisk missilforsvar, før det anrettede skade, men førte altså til total blokade af humanitær bistand til Yemens krigsramte civilbefolkning. Hvilket sådan set kun er en udvidelse af de hindringer for humanitær hjælp, saudierne har praktiseret i mere end et år, og som – ud over terrorbombardementer af skoler, hospitaler, markeder og andre civile mål – også tæller som krigsforbrydelse.

Pointen er imidlertid ikke krigsforbrydelserne, der begås af begge parter i den snart tre år lange krig. Pointen er, at forbrydelsernes overordnede mål ikke er de koleraramte civile i Yemen, men Irans ayatollaher. Og at forbrydelserne næppe tager af, men kan eskalere også ud over Yemen, opmuntret af twitterpræsidenten i Det Hvide Hus. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frede Jørgensen
  • Hans Larsen
  • David Zennaro
  • Poul Anker Sørensen
  • Stig Bøg
  • Eva Schwanenflügel
Frede Jørgensen, Hans Larsen, David Zennaro, Poul Anker Sørensen, Stig Bøg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu