Leder

VLAK, DF og R uddeler mandelgaver, men gør det socialt skævt

Regeringen, DF og De Radikale er enige om en erhvervspakke, som kommer til at indbære en række afgiftslettelser. De aftalte afgiftslettelser på nydelse skal mindske grænsehandlen.

Regeringen, DF og De Radikale er enige om en erhvervspakke, som kommer til at indbære en række afgiftslettelser. De aftalte afgiftslettelser på nydelse skal mindske grænsehandlen.

Lars Krabbe

14. november 2017

Julestemning i november. En godtepose fik VLAK-regeringen i søndags mikset med Dansk Folkeparti og De Radikale. Mandler bliver tre en halv krone billigere pr. 100 gram. Det sker ved, at afgiften på alle slags nødder bliver ophævet.

De ædruelige kan glæde sig over, at også afgiften på te afskaffes. Knapt så ædruelige teenagere i alle aldre kan skåle på, at afgiften på alkoholsodavand forsvinder. De aftalte afgiftslettelser på nydelse skal mindske grænsehandlen. Og det kan jo være fornuftigt nok.

Mere perspektiv er der i aftalens halvering af afgiften på elvarme. Billigere el tilskynder til øget brug af eldrevne varmepumper i fjernvarmeproduktion, erhverv og husholdninger. Det kan forhåbentlig sikre en nyttiggørelse af overskudsvarmen fra de store datacentre, som Facebook, Google og Apple har gang i at placere her i landet.

Ikke kun VLAK jubler over, at godteposen også rummer en særlig aktieopsparingskonto på op til 200.000 kr. med lempelig beskatning af gevinst. LO-formand Lizette Risgaard erklærer: »Vi er glade for, at parterne har lyttet til LO, der jo har foreslået en aktiesparekonto, der skal gøre det rentabelt for danskerne at investere.«

Aktiefesten er dog ikke blevet det højestebeløb på 500.000 kr., som regeringen ønskede. Det spolerede Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Han udtrykker i dagbladet Børsen frygt for, at den menige dansker brænder sig på at hælde sparepenge i ordningen: »Vi er overbeviste om, at aktiemarkedet er overvurderet, som det er nu,« siger han.

Festen skal også betales. Den koster fra 2020 årlige 2,2 milliarder kr. Heraf erklærer aftalepartierne 0,5 milliard dækket af »det økonomiske råderum« – som vel er et finere ord for politisk letsind. Ildevarslende er det, at aftalen henter 0,4 milliard kr. på »effektivisering af DSB«. Det er et andet ord for nedskæring – af den i forvejen kriseramte offentlige transport.

Lidt prokuratorsnyd er der også. Den borgerlige regering henter 0,2 milliard kr. ved at sætte renten ned på borgernes for meget betalte forskudsskat og øge den på restskat. Buh! Og så er der en angivelig finansiering på 0,9 milliarder kr. ved »Forenkling af den økonomiske styring af beskæftigelsesindsatsen«. Det forklarer aftalepartierne således: »Statsrefusionen afskaffes, og finansieringsansvaret overlades fuldt ud til kommunerne.«

Også her er der vist tale om fine ord for nedskæring.

En eventuel skepsis ved aftalens sociale balance er henvist til at dulmes i alkoholholdig sodavand.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Carsten Munk
  • Anne Eriksen
  • Anne Schøtt
  • David Zennaro
  • kjeld jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Poul Anker Sørensen
Torben K L Jensen, Carsten Munk, Anne Eriksen, Anne Schøtt, David Zennaro, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hørte at argumentet for afgift nedsættelser skulle være at mindske grænsehandlen. Men det må være et humoristisk indslag, da nedsættelse af te og nødder /mandler nok ikke gør nogen forskel.

Hvis politikerne virkelig mente noget med at mindske grænsehandlen så skulle de sætte momsen ned. Men med det får de jo slet ikke penge til deres skattelettelser og dem på overførselsindkomst får mere at gøre godt med i hverdagen - og det er jo ikke godt - når DET SKAL BETALE SIG AT ARBEJDE:
Så er det bedre at aktieejerne får skattelettelser - dem er der mærkelig nok ikke nogen mener, at for dem skal det også BETALE SIG AT ARBEJDE .

Hans Larsen, Finn Egelund, Mikkel Kristensen, Carsten Munk, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Karl Aage Thomsen, Egon Stich, Torben Bruhn Andersen, David Zennaro, Christian Lucas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Billigt lefleri med tilhørende vildledning. Gud hvor er vi blevet en lille Wall Street vassalstat.

Eva Schwanenflügel og Karl Aage Thomsen anbefalede denne kommentar

Grænsehandlen kunne være mindsket væsentligt hvis V regeringen ikke havde skottet pantaftalen med Slesvig-Holsten.
Når taksterne på storebælt sættes ned stiger grænsehandlen formentlig igen - så tager vi en ny asocial sparerunde - men det er jo ikke regeringens skyld vel ? - NEJ nødvendighedens politik !!!!

Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Kristensen, Anne Eriksen, Karl Aage Thomsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Naivitet eller dumhed, når de tror, at grænsehandlen kan begrænses af nødnedsættelseafgift. Nej, som en skriver, er det eneste der batter, nedsættelse af moms på dagligvarer og sprut. Mon ikke der er mange. DF. Tilhængere, der får en nød galt i halsen af grin over deres politikeres dumheder. Kan DF virkelig blive ved med at score point ved noget så latterligt som en nødafgift. Sgu ikke så sært, at Løkkehjulet elsker dem.

Finn Egelund, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

Jeg kan godt forstå Morten Østergaard har horn i panden på det billede - en stemme på de Radikale er en stemme på hvad?

Og igen må DSB holde for. Den regering hader kollektiv trafik i almindelighed, og DSB i særdeleshed.

Ole Henriksen, Per Torbensen, Anne Eriksen, Carsten Munk, Heidi Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar