Leder

DF siger nej til topskattelettelser, men tilgodeser alligevel de allerrigeste

Senest har det vist sig, at den erhvervspakke, som DF i sidste måned indgik aftale om med regeringen og De Radikale, i ekstrem grad tilgodeser de allermest vellønnede.

Senest har det vist sig, at den erhvervspakke, som DF i sidste måned indgik aftale om med regeringen og De Radikale, i ekstrem grad tilgodeser de allermest vellønnede.

Lars Krabbe

8. december 2017

Under de højspændte forhandlinger om skattereform og finanslov har Dansk Folkeparti slået sig op på at gå imod lettelser af topskatten. Hvis nogen skal have skattelettelser, er det dem med de lavere lønninger, har partiformand Kristian Thulesen Dahl sagt.

Det giver god mening. Vi hører jo så ofte, at DF er borgerlige, når det kommer til værdipolitik, men en slags socialdemokrater, når det handler om fordelingspolitik.

Men sådan er det langt fra altid. Senest har det vist sig, at den erhvervspakke, som DF i sidste måned indgik aftale om med regeringen og De Radikale, i ekstrem grad tilgodeser de allermest vellønnede.

For langt de fleste vil skattelettelserne i pakken være ligegyldige. Mere end 90 procent af danskerne skal betale under 200 kr. mindre om året i skat. Den rigeste procent af befolkningen kan til gengæld se frem til at få lettet skatten med 5.300 kr., altså over 25 gange mere end almindelige danskere. Og de 1.000 mest vellønnede kan slippe 80.000 kr. billigere i skat.

Som økonomiprofessor og tidligere overvismand Torben M. Andersen udtalte i torsdagens Information, hører det til sjældenhederne, at skattelettelser fordeler sig så skævt. »Det er meget markant, det her,« konstaterede professoren.

Læs også

Og det er langt fra enestående, at DF har været med til at tilgodese de mest velhavende. Som tidligere beskrevet her i avisen har partiet siden 2001 stemt for fem ud af otte skattereformer, der har øget uligheden.

Man kan indvende, at DF ved at indgå kompromisser med de øvrige borgerlige partier har sørget for, at uligheden er blevet øget mindre, end hvis de øvrige partier kunne bestemme alene. Og skal man tro et lækket aftaleudkast, som Politiken er i besiddelse af, er det i de aktuelle skatteforhandlinger lykkedes DF at få regeringen til at skrue ned for de elementer i dens udspil til en reform, der alene gavner de mest vellønnede.

Men faktum er, at partiet historisk har sikret flertallet for en række skattereformer, der har øget uligheden. Typisk til gengæld for udlændingestramninger. Og med sin tilslutning til den nye erhvervspakke viser DF endnu engang, at partiet stadig er fordelingspolitisk uforudsigeligt og langt fra altid plejer almindelige lønmodtageres og mindrebemidlede danskeres sag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
  • Steen Sohn
  • Erik Karlsen
  • Dorte Sørensen
  • Thomas Olsen
  • Anker Nielsen
  • Torben K L Jensen
  • Frede Jørgensen
Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Steen Sohn, Erik Karlsen, Dorte Sørensen, Thomas Olsen, Anker Nielsen, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

DF er i bund og grund ligeglade med velfærd. Sålænge de får lov til at monopolisere 'danskhed' og tilsværte alskens udenlandsk, kan de skiftende regeringer gøre lige hvad de vil - for de kan jo altid kritisere de økonomiske forringelser de har medvirket til ved at blotte bagklogskabens lys og påstå at de var vildledte af de der forfattede forliget.