Leder

Fri os for Anders Foghs råd til at undgå en truende økonomisk overophedning

10 år efter finanskrisen i 2007 advarer økonomerne nu igen om en forestående overophedning af økonomien. Anders Fogh Rasmussen afviser blankt, at stabiliteten på boligmarkedet er et politisk ansvar.

Charlotte de la Fuente

Debat
2. december 2017

Verden – og særligt økonomien – udvikler sig i sandhed cyklisk.

10 år efter finanskrisen i 2007 advarer økonomerne nu igen om en forestående overophedning af økonomien. Boligpriserne er højere end nogensinde, Nationalbanken opfordrer politikerne til at gribe ind, og Anders Fogh Rasmussen afviser blankt, at stabiliteten på boligmarkedet er et politisk ansvar.

Politikerne skal nemlig ikke »være barnepiger for folk på boligmarkedet«, sagde Anders Fogh Rasmussen onsdag i et interview med Berlingske Business. Den tidligere statsminister fulgte op ved at erklære, at »man slet ikke bør bruge skatten som en regulator for at fintune boligpriserne«, inden han satte trumf på ved at gentage sine nu herostratisk berømte ord fra 2007 om, at »økonomerne bør skrive lærebøgerne om«.

Det er voldsomt provokerende udsagn.

De udtrykker dels en eklatant fralæggelse af det ansvar, som blandt andre Rangvid-udvalgets udredning placerer hos Foghs regeringer.

At regeringen gjorde det muligt at optage afdragsfrie lån var selvsagt en medvirkende årsag til, at mange danskere gældsatte sig langt over evne, ligesom den stædige håndhævelse af ’skattestoppet’ forhindrede boligskatten i at følge boligprisernes himmelflugt. 

Så når Fogh i Berlingske fraråder den nuværende regering at afvikle skattestoppet for boliger under henvisning til, at »man ikke bør bruge skatten som regulator for at fintune boligpriserne«, ender han i en absurd selvmodsigelse. For i praksis var og er skattestoppet netop det: skatten som regulator af boligpriserne.

Fogh udtrykker en forestilling om et ’rent’ boligmarked uden statslig indblanding. Men det er en liberalistisk vildfarelse.

Skattepolitik, realkredit, renteudvikling og anden statslig regulering udgør de helt grundlæggende rammer for boligmarkedet. Så naturligvis skal politikerne være barnepiger for boligmarkedet.

Beslutter politikere at tillade særligt risikable låneformer eller sænke skatten, er det ikke ensbetydende med, at de forlader rollen som barnepiger. De optræder blot som håbløst uansvarlige barnepiger, der vanrøgter det barn, de er sat i verden til at tage hånd om. Det burde Fogh vide alt om.

Når han alligevel fastholder sin efterhånden tragikomiske catchphrase om, at der »ikke er noget at komme efter«, fremstår han som en mand, der desperat forsøger at renskure et tiltagende blakket eftermæle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Åh nej kan han, AFR dog ikke snart få sig et job langt væk igen....

Else Marie Arevad, Vibeke Hansen, Morten Larsen, Peter Nielsen, peter juhl petersen, Mads Berg, Alvin Jensen, Povl Jensen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Trond Meiring, Jørn Andersen, Jørgen Wassmann, Espen Bøgh, lars søgaard-jensen, Anne Eriksen, kjeld jensen, Thomas Petersen, Svend-Erik Runberg, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Og helst et, hvor han skal tale engelsk, det er så underholdende ;)

Vibeke Hansen, Mads Berg, Alvin Jensen, Povl Jensen, Hanne Ribens, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Jørn Andersen, Jørgen Wassmann, Espen Bøgh, Gert Romme, Thomas Tanghus, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

En minimalstat på en øde ø, kanske? ;-)

Vibeke Hansen, ulla enevoldsen, Jens Lysdal, peter juhl petersen, Mads Berg, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Jørn Andersen, Espen Bøgh, Poul Anker Sørensen, Thomas Tanghus, Frede Jørgensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Det virkeligt skræmmende er, at et flertal af danskere tilsyneladende deler AFRs afgrundsdybe ideologiske stupiditet.

Palle Pendul, Vibeke Hansen, ulla enevoldsen, Jens Lysdal, Morten Larsen, Peter Nielsen, Olaf Tehrani, peter juhl petersen, Mads Berg, Kaare Skyum, Olav Bo Hessellund, Colin Bradley, Flemming Berger, Alvin Jensen, Povl Jensen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Katrine Damm, Ebbe Overbye, Toke Andersen, Steffen Gliese, Jørgen Wassmann, Hallberg Borg, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, lars søgaard-jensen, Anne Eriksen, Poul Simonsen, Torben Bruhn Andersen, Peter Wulff, kjeld jensen, Carsten Munk, Svend-Erik Runberg og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Der kan jo være noget rigtigt i, at økonomerne bør omskrive deres lærebøger, blot ikke som AFR ønsker.
De fleste arbejder pt. allerede efter liberalistiske teorier, og har tilsyneladende glemt alt om Keynes.

Ikke at Keynes var ufejlbarlig, eller at jeg er ekspert indenfor området.

Morten Larsen, Colin Bradley, Alvin Jensen, Poul Genefke-Thye, Per Torbensen, Katrine Damm, Steffen Gliese, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Frederiksen

Hvorfor så overhovedet skrive en leder?

Christian de Coninck Lucas

Anders Fogh Rasmussen ville ikke genkende en sø han selv har pisset i om han så sad på bunden. Han er fuldstændig forblændet af arrgance. Og lad os være ærlig - hans tilknytning til det militær industrielle kompleks er ret oplagt.

Han har lært fra sin Teflon helt:
"I was out of the loop." George HW Bush, on Iran-Contra Scandal.

Anne Eriksen, Jens Lysdal, peter juhl petersen, Mads Berg, Alvin Jensen, Povl Jensen, Trond Meiring, Jan Nielsen, Jørn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Ufatteligt at nogle danske medier i det hele taget rådfører sig med det konkursbo af en politiker om noget som helst der handler om økonomi og nationale interesser.

3 stikord: Boligboblen i 0'erne, deltagelse i Irakkrigen og hærværket begået mod Skat.

Desværre elsker denne narcissist opmærksomhed som en narkoman elsker sit fix - og med en total mangel på evne til selvkritik - så det bliver næppe de sidste "råd" vi får fra den kant. Kun journalisterne og medierne kan sætte en stopper for den slags "rådgivning", men så længe der er salg i den slags historier, så vil dette desværre fortsætte.

Anne Eriksen, Vibeke Hansen, ulla enevoldsen, Jens Lysdal, Torben Pedersen, Morten Larsen, peter juhl petersen, Mads Berg, Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Povl Jensen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, Jørgen Kærbro Jensen, Trond Meiring, Carsten Munk, Katrine Damm, Jan Jensen, Steffen Gliese, Jan Guldager, Jørn Andersen, Hallberg Borg, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Anders Fogh er den mest uansvarlige statsminister landet har haft. Det passer fint med hans og venstre ideologi, at finanskapitalen og bygge- og boligspekulanter løber med rovet. Og lejere, boligejere og skatteydere betaler regningen.
Sådan er ureguleret kapitalisme.

Skulle Fogh have som fortjent, så var han for længe side placeret i Haag, hvor en kroatisk krigsforbryder forleden tog gift.

Anne Eriksen, ulla enevoldsen, Jens Lysdal, Morten Larsen, Klaus Bisgaard, peter juhl petersen, Mads Berg, Flemming Berger, Alvin Jensen, Povl Jensen, Benjamin Bach, Per Torbensen, Ole Eivind Hansen, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Jan Guldager, Hallberg Borg, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Vi skal ikke skrive AFK ud af historien, selvom intet tyder på, at han fungerer som skræmmebillede. Men kan vi ikke skrive ham ud af nutiden i det mindste?

Anne Eriksen, Torben Pedersen, peter juhl petersen, Alvin Jensen, Trond Meiring, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Poul Simonsen, Løkke gør da sit bedste for at følge trop - de deler i hvert fald "instruktør" - m.fl. andre - i at fægte med armene. fordi de er så...

Vibeke Hansen, peter juhl petersen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er, somom man hører stadig mere til denne afdankede politiker i dansk indenrigspolitik.
Det er vel ikke et comeback, der truer?!

ulla enevoldsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Trond Meiring, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Jan Guldager anbefalede denne kommentar

Nej, lad os ikke skrive AFR ud af historien i nutiden for hans gerninger i fortiden - såvel i Schlütter regeringen, som han måtte forlade grundet kreativ bogføring(manglende forståelse for økonomi og bogholderi), og siden som regeringschef i 00'erne, hvor Skat blevet revet itu af hans tro væbner Kristian Jensen, - der desværre nu er finansminister.

AFR er en narcissistisk charlatan for ethvert demokrati, - en ægte folkeforfører, som selv medier elskede dengang for - kontraktpolitikken, et fupnummer på linje med Uber, der skulle dække over realiteterne, - og det skal vi huske og lære af, så vi som vælgere ikke begår den samme fejl igen med at vælge den type til regeringsmagt.

Et bekymrende træk ved mandens personlighedsforstyrrelse er hans totalt resistens overfor almindelige sunde argumenter, der hviler på fakta, og ikke på liberale teser(selvopfundne sandheder som ikke kan bevises), hertil skal lægges det faktum, at Danmark har spildt en Cand.oecon. uddannelse på manden for samfundets skattekroner, når han intet har lært fra denne uddannelse.

Peter Nielsen, Mads Berg, michael parly pedersen, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Ole Eivind Hansen, Trond Meiring, Katrine Damm, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Men tør næsten ikke sige det. men manden får da inddirekte sat fingeren på et ømt punkt hos pensionsformuedanmark - og således også hor den vellønnede ejerboligejende sikkert ret store del af Informations abonnenter (tror jeg). Man vil gerne have staten til direkte og inddirekte til at sikre pensionsformuerne, og man vil gerne have staten til direkte og inddirekte at sikre boligmarkedet - man vi i det hele taget gerne have staten til at være garant og formueforvalter for den i øvrigt private del af samfundskagen, man har skrabet sammen til sig selv - og så opbygger man i pensionsformuedanmark en stor fortælling om, at det ubetinget er til gavn for alle og hele Danmark, at staten optræder som garant for netop de formuer.

ulla enevoldsen, Eskil Nielsen, Christian Larsen, Knud Chr. Pedersen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

for netop ens egen formue.

Hvad Fogh kæmper for, er det samfund, som alle vi andre kæmper for ikke at få igen: det udbyttende samfund, hvor de mange kun har deres ret til eksistens ved at tjene de besiddende.
Hvad værre er: lyt til hans stemme, han lyder som et menneske, der ikke er rask.

ulla enevoldsen, Anne Eriksen, Alvin Jensen, Trond Meiring, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Ligesom Blair og Bush var han en katastrofe for sit land. Først den økonomiske krise, så krigene og siden eskalering af spændinger i verden. Ikke en mand man lade sine børn være sammen med.

Peter Nielsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Carsten Munk, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

"at man slet ikke bør bruge skatten som en regulator for at fintune boligpriserne"
Hvis det skal forstås således, at al boligskat skal fjernes, vil det meget hurtigt afstedkomme boligprisernes himmelflugt og hyperinflation. Ikke overraskende har AFR ingen forståelse af, hvordan samfundsøkonomien fungerer. Al skat opkræves faktisk med det formål at dæmpe inflationen. Hvis der står i lærerbøgerne, at skat opkræves for at staten kan skaffe sig en indtægt, bør lærerbøgerne ganske rigtigt skrives om.

Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ivan, long time, no see !
Godt at se dig i kommentarfeltet igen :-)

Flemming Berger, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Ansvaret ligger hos vælgerne.
Anders Fogh er jo bare som han er (suk).

Lasse Glavind, m.fl. (02. december, 2017 - 10:56)

Historien om boligmarkedet som AFR gerne vil skrive ind som en del af sit eftermæle som sund liberalisme, er igen charlatanen der taler til egoismen, og når det samtidig erindres hvor meget der blev sagt om netop boligboblen og dens ødelæggende virkning på dansk økonomi, så så fortalte AFR med følgere en helt anden historie sideløbende, - nemlig hvor meget der blev betalt af på statsgælden som regeringens fortjeneste.

Virkeligheden var dog en ganske anden, og som OECD, den "økonomiske samarbejdsorganisation" siden krisen har kritiseret Danmark for - "den alt for store private gæld"(det private boligmarked)!

Vist kunne AFR regeringen bryste sig med, at have betalt af på statens gæld, men prisen var at lade den private gæld stige samtidig - eller rettere sagt, man byttede statslig gæld ud med privat gæld til boligejerne, så da krisen kom i 2007-8 var det boligejerne der ikke kunne sælge deres boliger uden tab og hæftelse for den gæld(den såkaldte friværdi) som de havde belånt i boligen, til at feste for, med nye bil, safaritur, udekøkkener osv., osv..

Udstedelsen af pengemængden i Danmark hæfter staten for pr. definition, og det vil sige statskassen, - og det uanset om seddelpressen trykker flere penge, eller en anden finansiel institution giver lån til en boligejer, så er det staten der hæfter for pengene, - hvilket AFR helt fornægter når han ikke vil anerkende ansvaret herfor, og afviser det med, at hanikke vil være barnepige for boligejerne / boligmarkedet.

Når man som regeringsleder statsminister påtager sig ansvaret for staten, gælder det også statskassen og pengemængden - implicit hermed også boligmarkedet, og det er ikke til at tage fejl af selv for liberalister i Amerika, som selv oplevede og erkendte der selv samme.

I krisens stund måtte staten derfor garantere for omkring 2.600 mia. på grund af denne charlatans falske teser for liberalismen, om ikke at være barnepige for boligejerne.

Penge som statskassen ikke havde, og de finansielle institutioner slet ikke havde, og som de finansielle institutioner sidenhed tjente omkring 45 mia. på at staten dækkede.

"Finansiel stabilitet" - statens skraldespand selskab offentliggjorde ellers et fint regnskab med et overskud fra den finansielle sektor på omkring 18 mia. for statens hjælp til den finansielle sektor,
- "Finansiel stabilitet" havde dog lige glemt en regning på omkring 65 mia. i regnskabet, så når det endelige regnskab skulle gøres op viste der sig et tab på førnævnte 45 mia. for statskassen.

Fantasten og Charlatanen AFR var et ekstraordinært dyrt bekendtskab for Danmarks statskasse.

ulla enevoldsen, Mads Berg, Anne Eriksen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Jan Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Ja, jeg har heller aldrig fattet hvad der er i vejen med statsgæld. De mennesker, som vi skylder penge vil hellere have gældsbeviser end konkrete værdier, og vi vil hellere have konkrete værdier i form af varer og tjenesteydelser, end vi vil have gældsbeviser.

Hvis kreditorerne pludselig vil have deres gældsbeviser indløst, kan staten jo bare trykke nogle flere penge, og hvis den forøgede pengemængde skulle føre til mere inflation, kan staten så hæve skatterne og dermed sænke det private forbrug, og derigennem have styr på inflationen.

Ivan Breinholt Leth, Peter Nielsen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg er slet ikke uenig, Esben Bøgh, jeg vil bare gerne påpege, at der måske også er en tredje historie, der bør fortælles samtidig - nemlig at pensionsformuedanmark jo faktisk efterfølgende fik staten til at gå ind og garantere for gælden og dermed sikre de gældsatte og pensionsformueinvestorerne mod de negative konsekvenser af det marked, der havde gjort dem 'rige'. Og efterfølgende har pensionsformuedanmark så ikke været for fine til at tørre de hårdeste konsekvenser af krisen af i den del af befolkningen, der ikke havde stiftet gælder og festet løs for pengene i 00'erne. Og nu festes der så igen for lånte penge og statsgaranterede pensionsformuer i ude af krisen-Danmark - pensionsformuer og boligformuer er genskabt af staten - og nu vil formuejerne så gerne have staten til at gribe ind og garantere, at de kan beholde deres formuer "fordi det er bedst for alle."
Jeg siger bare, at det ikke nødvendigvis er 'bedst for alle' at bevare et system, hvor nogle med statsgaranti er sikret det gode liv baseret på spekulative formuer, mens andre med statsgaranti er tilsvarende forhindret i at få en plads i det selskab.

Formue avler mere formue.

Mads Berg, Anne Eriksen, Espen Bøgh, Knud Chr. Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

" ... ligesom den stædige håndhævelse af ’skattestoppet’ forhindrede boligskatten i at følge boligprisernes himmelflugt."

Jeg har aldrig forstået, at boligskatter i real tid skal følge 'boligprisernes himmelflugt' ved et kun muligt fremtidigt salg? Selv hvis skatten indskrives i et evt fremtidigt salg, kan salgsprisen jo risikere ikke at modsvare den forud indskrevne boligskat. Men det er vel en selvfølge, at den evt skyldige skat skal stå i forhold til den pris, der sælges for?

Anders Fogh Rasmussen nedbragte ikke samfundets gæld, han refinansierede den som privat boliggæld, og den slags betyder jo altid en mærkbar stigning i det beløb, der skyldes.
Det er en meget gennemskuelig mekanisme, han brugte til denne egentlig regulære svindel - for hvor den offentlige, især indenlandske, gæld blot er en politisk kalkule, er privat gæld reel og påvirker menneskers liv og frihed.

Vibeke Hansen, ulla enevoldsen, Toke Andersen, Mads Berg, Kaare Skyum, michael parly pedersen, Anne Eriksen, Hans Nielsen, Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese
Så enkelt kan det skrives. Jeg kunne ikke være mere enig.
Den indskrænkede frihed er et skræmmende perspektiv, især hvis man krydrer det med den den nøgenhed man efterlades i, efter en tur igennem de sociale medier.

Philip B. Johnsen

Lad os mindes de dage i 2007-2009, hvor befolkningen blev fastansat som ulønnet barnepige for bankerne og de rigeste i landet.

De superrige har skabt formuer med kimen til forandring en ekstrem ulighed med banker ‘too big to fail’ og de superrige ‘too big to jail’ og Danmark var ved at gå statsbankerot.

Lene Espersen forklarer i 2008:
Skulle det gå helt galt for Danske Bank, så hænger den danske stat på et gigantisk lån fra den amerikanske centralbank til den danske storbank på 170 mia. kr.

Lånet er nemlig omfattet af den danske statsgaranti, oplyser tidligere økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) i et svar til Folketinget.

Federal Reserve har givet Danske Bank et tilsagn om at købe bankens korte obligationer for 29,5 mia. dollar.

"På baggrund af de oplysninger om låneforholdet, som Finanstilsynet har modtaget, er det Finanstilsynets vurdering, at den amerikanske centralbanks krav mod banken er omfattet af garantien," skriver Lene Espersen i sit svar.

Lene Espersen erkender her den 13-11-2008 at have stillet Stats Garanti for et lån på 170 mia.kr. til Danske Bank.

Bankpakke II først blev vedtaget 3 måneder senere, den 03-02-2009, hvor Danske Bank modtog yderligere lån, denne gang fra den Danske stat på 25mia.kr. Dette lån blev ydet af Lene Espersen.

Den fatale situation for Danske Bank i 2008 erkender Peter Straarup dog først i 2010.

Efteråret 2008 kalder Danske Banks øverste chef for ”den mest skræmmende i min karriere” med henvisning til, at dollarswapmarkedet lukkede ned, og det begyndte at blive svært at veksle fra en valuta til en anden.

"Om årsagerne til krisen sagde Straarup, at han opfatter de globale ubalancer – en massivt gældsat verden med Kina som den store kreditor – som den store skurk sammen med strukturen i det finansielle system i USA."

Der er ofte, i debatten nævnt, at staten har tjent på bankpakke 2, men i dag ved danskerne, at de samfundsøkonomiske omkostninger finanssektoren har påført Danmark er DKK 400 mia.

http://www.business.dk/finans/danske-bank-mindre-vaerd-end-bankpakke-laan
http://finans.borsen.dk/artikel/1/195433/%20straarup_danske_bank_var_doe...

Henriette Bøhne, Ivan Breinholt Leth, ulla enevoldsen, Toke Andersen, Mads Berg, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Hans Nielsen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Jan Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Philip B. Johnsen , 02. december, 2017 - 15:48

- Tja..., det hører også med til historien om AFRs elendige administration af den danske statskasse, som statsminister, og bliver en del af hans eftermæle, der kommer til at stå i stærk kontrast til hans fantasi om "minimal staten".

Vist er det rigtigt som Lasse Glavind skriver ovenfor, at pensionskasserne også fik deres ud af hele krisen, - men den rettelse, at de jo blot opkøbte de udstedte obligationer og værdipapirer som de finansielle institutioner udstedte, som en del af pengemængden i Danmark.

Noget der stadig står som en uløst gåde i liberalismens lys, er netop mangelen på liberalisme i krisens stund for regeringen, - hvorfor krævede regeringen ved AFR ikke ejerskab til staten for alle de lånte penge, ved f.eks. at spørge den finansielle sektor(herunder især Danske Bank) om hvad f.eks. de mente DANKORT ville være værd, og forhandle om prisen, og dertil også stille spørgsmål om hvordan de kunne spille lånekasino og geare deres investeringer med 35 - 40 % for lånte penge?

Ligeledes kan man stille spørgsmålet om hvorfor de ikke blot tog liberalismens sædvanlige udsagn på ordet overfor den finansielle sektor, og sagde "der kommer altid en anden og overtager opgaverne"?

Så er der historien om de 400 mia. som Rangvid rapporten opgjorde statens tab til for krisen, men det skal lige bemærkes, som rangvid rapporten også anførte - var et forsigtigt skøn.

Min erfaring med den slags skøn er, at man altid skal gange disse forsigtige skøn med en faktor 2,5 - 4 for at få den rigtige omfang af virkeligheden.

Toke Andersen, Randi Christiansen, Lasse Glavind, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Espen Bøgh
Når statsminister LLR siger til de unge, at de skal forberede sig på, at måtte skifte arbejde og skaffe sig nye kompetencer, mange gange i løbet af et mege langt arbejdsliv, så er det en af sidegevinsterne for de superrige efter finanskrisen, hvor neoliberalismen og afhængigheden af de superrige, blev helt tydelig.

Husk på hvem der var beskæftigelsesminister før Troels Lund Poulsen (V) , Jørn Neergaard Larsen (V):
"Begreber som »social dumping«, »kædeansvar« og »klausuler« er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence."
Jørn Neergaard Larsen i 2013.

*“Neoliberals claim that we are best served by maximising market freedom and minimising the role of the state. The free market, left to its own devices, will deliver efficiency, choice and prosperity. The role of government should be confined to defence, protecting property, preventing monopolies and removing barriers to business.”

Velkommen til “gig economy.”
A labour market characterised by the prevalence of short-term contracts or freelance work, as opposed to permanent jobs.
A form of exploitation with very little workplace protection.

“The ‘gig economy’ is coming. What will it mean for work?”
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/26/will-we-get-by-gig...

“The millions of freelancers, contractors, temps and on-demand workers in the American workforce all have one thing in common: They're all part of the ever-expanding gig economy.”
Link: http://www.businessnewsdaily.com/10359-gig-economy-trends.html

“London's 'gig economy' has grown by more than 70% since 2010.”
Link: https://www.theguardian.com/money/2016/dec/09/londons-gig-economy-grown-...

*Our economic ruin means freedom for the super-rich
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2012/jul/30/economic-ruin-supe...

Recession rich: Britain's wealthiest double net worth since crisis
Link: https://www.theguardian.com/business/2015/apr/26/recession-rich-britains...

Super rich have doubled their wealth since economic crisis
Link: https://www.thetimes.co.uk/article/super-rich-have-doubled-their-wealth-...

How Germany's super-rich benefit from the economic crisis
Link: https://www.wsws.org/en/articles/2012/10/rich-o16.html

ulla enevoldsen, Toke Andersen, Anne Eriksen, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

@nils valla - og hvor henter vælgerne deres informationer? Hos medierne, som for mere end 90% vedkommende er på borgerlige hænder.

Randi Christiansen, Anne Eriksen og nils valla anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

2008 var planlagt længe og kun et hjørne af planen.

Hvis kunne der kastes et blik på Mario Draghi, den italiensk økonom og bankmand, præsident for ECB, før dette, vice chairman og managing director af Goldman Sachs International, der foruden sansynligvis, var med til at skjule Grækenlands gæld, tidligere lavede det selvsamme Goldman Sachs swap lån trick med den italienske gæld, Mario Draghi sad dengang i det italienske finansministerium der camouflere et underskud på statsfinanserne på 7,7 pct. af BNP i 1995 til 2,7 pct.

Mario Draghi der blev erkendt kvalificeret som ECB præsident, efter en høring om hans rolle i det italienske finansministerium, der camouflere et underskud på statsfinanserne, kvalificeret fordi Mario Draghi ikke viste, hvad der forgik i det hans eget italienske finansministerium, hvor Mario Draghi var departementschef.

Fra link:
"Draghis involvering
Under høringer dette efterår i Europa-Parlamentet blev Mario Draghi udfrittet om sin rolle i Goldman Sachs’ græske transaktion i 2001. Italieneren svarede, at han tiltrådte sin stilling som direktør i Goldman Sachs International (med ansvar for bl.a. obligationssalg og derivativer) i januar 2002.

Men som den britisk økonom Simon Johnson, professor ved Massachusetts Institute of Technology i Boston, for nylig sagde:

»Goldman Sachs fortsatte med at rådgive den græske regering om gæld fra 2002 og frem; meget tyder på, at det var Draghis bord.« Mario Draghi skal faktisk have været indviklet i lignende transaktioner i sin egenskab af departementschef i Italiens finans- og økonomiministerium fra 1991 til 2001.

I 1996 bistod investeringsbanken J.P. Morgan Chase det italienske finansministerium med en rentemanipulation på gældsobligationer, som bragte landets budgetunderskud ned på et kunstigt lavt niveau i 1997.

Kilder i centralbanken kaldte denne disposition lovlig i 2010 i avisen Corriere della Sera, men den udlægning deles ikke af uafhængige økonomer. Den kreative bogføring forbigik Eurostats opmærksomhed.

Ifølge en kilde, der ønsker at være anonym, skal Lucas Papademos — der som centralbankdirektør i 2001 antages at have været vidende om Goldman Sachs’ kreative valutadispositioner med græsk gæld — have sagt om sin gode ven Mario Draghi: »Goldman Sachs hyrede ham i 2002, fordi de var dybt imponeret over hans samarbejde i finansministeriet med J.P. Morgan."
Link: http://www.information.dk/285620

De superrige og politisk beskyttet skatteunddragelse og skattesvindel er vigtig for neoliberalismen og fattiggørelsen, et eksempel er Christine Madeleine Odette Lagarde er direktør for Den Internationale Valutafond.

Fra link
"The Lagarde list" is the best proof yet that Greece's rich have got off lightly, spiriting their money abroad while the vast majority endure the punishing reforms the EU and IMF has demanded in return for rescue funds to prop up the lifeless economy."

"The catalogue of the deposits, held by more than 2,000 wealthy Greeks at the Geneva branch of HSBC, was given to Papaconstantinou by Lagarde with the express purpose of pursuing tax offenders in October 2010."
Link: http://www.theguardian.com/world/2013/jan/07/greece-christine-lagarde

Der er også Luxembourg-fintens fader EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, der skulle sætte sig selv og Luxembourg på EU's sorte liste over international økonomisk organiseret skatteunddragelse lande og personer.

Goldman Sachs swap lån trick, der skjulte græsk gæld!
Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...
Link: http://www.business.dk/oekonomi/saadan-hjalp-goldman-sachs-graekerne-med...

Ivan Breinholt Leth, Anne Eriksen, Randi Christiansen, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Befolkningen kunne vælge nogle andre politikere, vil nogen muligvis mene, det er bare ikke helt rigtigt, for flertallet af borgerne er blevet gældslaver eller bare fattiggjorte og dresseret til at sparke nedad.
I EU medlemslandene handler det om konkurrence samt produktivitet og arbejdsudbud, I standard-økonomisk tankegang arbejdsudbuddet, det samlede antal timer, som EU medlemslandene mener personerne i en befolkning, ønsker at arbejde ved en given realløn, (altså udbuddet af arbejdskraft, ikke udbuddet af jobs), hvor det generelt er EU medlemslandene opfattelse, at de fattige bogstaveligt talt ’skal’ være sultne nok til ethvert job der tilbydes, precist så sultne, at de fattige må tage to job for, at holde sulten fra døren, et der betaler huslejen og så et job nummer to, der ’næsten mættet familien.

Et stor flertal af gældslavernes politikere og deres partier påstår, at den økonomiske internationale nødvendighedens politik diktere rammerne for politikere, men det er politik der bør diktere økonomi og ikke økonomi der diktere politik i en demokratisk retsstat.

Slaveriet er ikke ophævet, hvis det står til EU medlemslandenes ledere, men kald det demokrati, gældsslaver kan da bare vælge nogle andre politikere, men kun inden for rammerne af ekstremistisk kapitalisme, systemforandring er ikke mulig, det er det ‘internationale marked der diktere rammerne, med politisk national og EU beskyttede samfundsundergravende internationale rigmands parallelsamfund, der kun beskytter de riges skattefusk, offshore advokatfirmaer, offshore banker og offshore spekulation, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type er denne politiske beskyttelse, lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

En økonomisk omfordeling, der køre for fuld fart i dag, hvor de fattige bliver fattigere og de rige bliver rigere, det er vores politikeres udspekulerede projekt.

Borgerne bør vælge nogle meget mere modige politikere, nogle der har mod nok til, at være borgernes tjenere og beskyttere.

Jan Nielsen, Anne Eriksen, Randi Christiansen, Knud Chr. Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

En positiv ting er at AFR har afdækket at det danske retssystem helt klart ikke fungerer når der sker grundlovsbrud - og danske soldater sendes i krig på falske forudsætninger. Det blev bekræftet i retssagen mod Frank Grevil, hvor dommeren mente at det ikke var i offentlighedens interesse at vide at statsministeren lyver og manipulerer både folketing og folket.

Nu ved man da i det mindste, hvor meget tre deling der er over magten i Danmark. Dvs. ingen på de steder, hvor det virkeligt gælder.

Jan Nielsen, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar

År 2019: Fogh søger at sætte Danmarks deltagelse i Nordkorea- og Iran-krigene op som et heltemodigt modstykke til den foragtelige samarbejdsregering 1940-43.

Niels Nielsen, 02. december, 2017 - 12:29

Ganske morsom bemærkning Niels, og minder mig om historien om manden der bliver spurgt om hvad han syntes månedslønnen, og svarer; "den fejler ikke noget vi skal bare have den hver uge i stedet for, så bliver der også mere til Skat, og vi handler mere så der kommer flere i arbejde osv."!

Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Olaf Tehrani og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Philip B. Johnsen, 02. december, 2017 - 22:37

Tak for alle oplysningerne i dit indlæg, som perspektiverer vores ledere i EU's institutioner og reelt sætter spørgsmålstegn ved deres demokratiske ånd overfor EU, for med deres meritter in mente, kan man ikke lade være med at stille spørgsmålet om "hvilken herre tjener de"?

Meget peger på vi fremover skal være endnu mere varsomme med hvem der vælges til disse poster i EU, - det skal være folk med "rene hænder", der ikke tidligere har arbejde for kapitalens interesser i det omfang som oplyses.

Når talen falder på Mario Draghi som leder af ECB(den Europæiske Centralbank), så udstedte han for omkring 2 - 3 år siden obligationer for 6.500 mia. EURO - efter sigende for at sætte skub i økonomien og skaffe arbejdspladser.

Umiddelbart lyder det jo godt, - for det lyder jo næsten som om der falder 6.500 mia. EURO ned fra himlen, men sådan forholder det sig slet ikke, derimod udstedes der lånebeviser for disse mange mange penge, og de skal betales tilbage med renter og renters rente, og hvis nogen ellers ikke kan gætte hvem der kommer til at lægge arbejdskraft til for at betale denne gæld tilbage, så kan det oplyses, at det skal alle EU's arbejdere via deres skat, og det for arbejdspladserne som de selv via dette lånecirkus selv har betalt.

Mario Draghi udstedte således alene "arbejdsveksler" til arbejderne overalt i hele EU, uden de fik eller får velstands eller velfærdsforøgelse i mange mange år fremover, for arbejderne i EU er reduceret til arbejdsæsler for den politiske- og administrative elite, - der giver fanden i arbejderne deres velstand og velfærd, selv om det reelt er dem der skaber pengene ved deres arbejde, for uden deres arbejde skabes der nemlig ingen pengeværdier der kan sælges.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Tillad mig en lille ekstra bemærkning, som jeg overså / glemte i ovennævnte forbindelse, men som nok er værd at gøre sig klart og have in mente hele tiden.

Når Mario Draghi udsteder de nævnte 6.500 obligationer i EURO, så er det arbejderne der selv betaler for deres egne arbejdspladser, - så kom ikke og sig det er kapitales folk der skaber arbejdspladser - og de betale sgu da heller ikke for dem, det sætter man arbejderne til selv via deres fremtidige arbejdsindtjening til kapitalen.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

At danske bank kan gamble med statens penge er en skandale af enorme dimensioner - for banken og for de ansvarlige politikere, som tillod det. Men er nogen stillet reelt til ansvar? Svaret er nej, og det eneste lille hint, danske borgere har fået, er fra henrik sass larsen, som efter akutredningen af danske bank i den sene nattetime for første og eneste gang udtalte at 'det er danmarkshistoriens største røveri'.

Ingen medier har åbenbart efterfølgende fundet anledning til at bore i det udsagn, så man må formode, at der er uddelt mundkurve - til sass og til hvem flere? Men det forklarer endvidere det mørklagte og yderst suspekte forløb omkring salget af dong, der uden tvivl var en del af betalingen til goldman sachs for deres andel af danske banks hjernedøde casinospekulationer.

Hvor dum har man som topchef i danmarks største bank lov at være? Åbenbart og sammen med de ansvarlige politikere, lene espersen, anders fogh m.fl., helt utilstedeligt dum og tilmed uden nogen form for repressalier. Sagen dysses ned, og regningen tørres igen igen af på almindelige danskere, især på de svageste, mod hvem der ingen nåde er, og som igen igen må betale for ledernes forbryderiske tåbeligheder.

Vi bliver regeret af de ringeste i blandt os. Det store spørgsmål er, hvorlænge det kan fortsætte?

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jacob Mathiasen
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, skulle i efteråret 2015 og foråret 2016 have været afhørt om det juridiske grundlag for at gå i krig i Irak, det blev som bekendt ikke til noget, men i Storbritannien kom de bl.a. til følgende konklusionener.

UK Iraq Inquiry:
UK chose to join military campaign before "peaceful options for disarmament" exhausted.

Tony Blair told Georg Bush "I will be with you, whatever" 8 months before invention.

There was no "imminent threat "from Saddam Hussein in March 2003.

Claims of weapons of mass destruction were made "with a certainty that was not justified"

Victims' lawyer:
The families are saddened to have learned that their loved ones died unnecessarily and without cause.

Fra /ritzau/ link
"Tony Blair er den først af de ledere, som stod i spidsen for beslutningen om at gå i krig, som nu erkender, at krigen delvist har været med til at forme Islamisk Stat.
- Det er klart, at du kan ikke friholde os, som fjernede Saddam Hussein i 2003, for ansvar for situationen i 2015, siger Blair i et interview med CNN."

/ritzau/ link:
http://www.information.dk/telegram/549767

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Espen Bøgh
Tidligere medarbejdere i Goldman Sachs med nuværende afgørende indflydelse i EU, nogle er dog gået på pension.

Lucas Papademos
Petros Christodoulou
Mario Monti
Otmar Issing
Mario Draghi
António Borges
Carlos Moedas
Peter Sutherland

Lucas Papademos, Greece's former prime minister, ran the Central Bank of Greece at the time of the controversial derivates deals with Goldman Sachs that enabled Greece to hide the size of its debt

Petros Christodoulou, General Manager of the Public Debt Management Agency of Greece is a former employee of Goldman Sachs.

Mario Monti, Italy's former prime minister and finance minister, who headed the new government that took over after Berlusconi's resignation, is an international adviser to Goldman Sachs.

So is Otmar Issing, former board member of the Bundesbank and the Executive Board of the European Bank.

Mario Draghi, the new head of the European Central Bank, is the former managing director of Goldman Sachs International.

António Borges, Head of the European Department of the International Monetary Fund in 2010-2011 and responsible for most of enterprise privatizations in Portugal since 2011, is the former Vice Chairman of Goldman Sachs International.

Carlos Moedas, a former Goldman Sachs employee, is the current Secretary of State to the Prime Minister of Portugal and Director of ESAME, the agency created to monitor and control the implementation of the structural reforms agreed by the governent of Portugal and the troika composed of the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund.

Peter Sutherland, former Attorney General of Ireland is a non-executive director of Goldman Sachs International. These ties between Goldman Sachs and European leaders are an ongoing source of controversy.

Ivan Breinholt Leth, Anne Eriksen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Peter Sutherland, former Attorney General of Ireland is a non-executive director of Goldman Sachs International. These ties between Goldman Sachs and European leaders are an ongoing source of controversy." Between who?

Hvilke danske politikere har spotlight på det forhold, at eu fra baglokalet er styret af finansielle virksomheder med en asocial miljø-og socioøkonomisk profil, som synes at have til formål at udsulte de ikke-priviligerede? Margrethe vestager? Som kæmper en brav kamp, for at disse okkulte virksomheder i det mindste betaler skat.

Den ene procent har verdensherredømme, og de gør et virkelig dårligt job. Som de politikere der ikke taler imod usurpatorerne. Men de risikerer vel livet, hvis de kommer for tæt på. Og imens spreder ondskaben, hvorpå intet varigt kan bygges, sig stadig mere over hobbitland.

Ivan Breinholt Leth

Eva Schwanenflügel
02. december, 2017 - 11:58
Hej Eva. Mange tak! Somme tider er jeg nødt til at rejse langt væk, når atmosfæren i andedammen bliver for kvalmende.

Else Marie Arevad

Hvem ville købe en brugt bil af den mand?

Eva Schwanenflügel

Jeg forstår dig godt, Ivan.
Men nu glæder jeg mig til at se nogle rammende analyser fra din hånd :-)