Leder

Igen har politiet løjet – og det er en skandale i en retsstat

Debat
19. december 2017
Det er afgørende i en retsstat, at borgerne kan stole på politiet. Men efter flere andre sager, hvor politiet er kommet med usande oplysninger, konstaterer Tibetkommissionen, at de har vildledt Folketinget i stor stil, og det må nu stå endegyldigt klart, at der er behov for en kulturændring

Line Høstrup/iBureauet

Der er en klar og hård konklusion i den beretning, som Tibetkommissionen kom med mandag:

Dansk politi krænkede demonstranters forsamlings- og ytringsfrihed under to kinesiske delegationers besøg i Danmark i 2012 og 2013. Og bagefter dækkede politiet over ulovlighederne og sendte usandheder opad i systemet, som endte i svar til Folketinget.

Det er alarmerende, at politiet var parat til at tilsidesætte borgeres grundlæggende rettigheder ved blandt at bortvise demonstranter, konfiskere deres tibetanske flag og køre politibiler hen foran dem, så de ikke var synlige for den kinesiske delegation. Det skete, efter kineserne havde gjort klart, at de var bekymrede for kritiske demonstranter, og efter alt at dømme imødekom politiet diktaturstaten på grund af de kinesiske besøgs store økonomiske betydning.

Men lige så bekymrende er politiets efterfølgende vildledning af Folketinget og offentligheden.

I en retsstat er det afgørende, at borgerne kan stole på politiet. Politifolks vidneudsagn tillægges stor vægt i retssager. Politifolk indsamler beviser og afhører vidner. Og politifolk har et voldsmonopol, der kun kan kontrolleres behørigt, hvis de oplyser sandfærdigt om sager med magtanvendelse.

Lemfældig omgang med sandheden

Som Information tidligere har sat fokus på, har vi alligevel i de senere år igen og igen set eksempler på, at politiet har tilbageholdt oplysninger, vildledt og direkte løjet.

Samme dag som Tibetkommissionen kom med sin beretning, oplyste Den Uafhængige Politiklagemyndighed, at den har færdiggjort sin undersøgelse af en politianklager, der er sigtet for at have instrueret politividner i at komme med falske forklaringer i retten i en større sag om hashhandel.

I sidste måned kunne Information fortælle om en forhenværende ledende betjent, der netop er blevet anklage for hæleri i en kulørt sag om en kostbar lysekrone stjålet på Københavns Politigård, og som sammen med en kollega i 2015 blev dømt ved byretten i Glostrup for at have forfalsket en politirapport.

Samme år vildledte Syd- og Sønderjyllands Politi offentligheden, da de hævdede, at de ikke anvendte magt mod en gruppe flygtninge, der vandrede på en dansk motorvej i Sønderjylland med retning mod Sverige. På baggrund af fotos og vidneudsagn kunne Information afsløre, at det var usandt.

Året forinden afdækkede Politiken, hvordan politiet kom med en falsk forklaring i sagen om en ung grønlandsk mand, der døde af en alkoholforgiftning på Amagerbro Torv. En kvinde havde ligesom flere andre forbipasserende forgæves forsøgt at få politiet til at reagere på, at manden lå på gaden. Hun forklarede til pressen, at en betjent havde spurgt, om manden var grønlænder, da hun ringede, selv om hans nationalitet selvsagt ikke burde spille nogen rolle. Efter at politiet havde gennemgået en lydoptagelse af samtalen, nægtede de, at det var sket, men optagelsen blev lækket, og det kom frem, at kvinden havde ret, og politiet havde løjet.

Der har været flere lignende sager, og nu konstaterer Tibetkommissionen, at der på de fleste folketingsspørgsmål om politiets ageren under de kinesiske delegationers besøg i Danmark er blevet givet »urigtige, vildledende eller ufyldestgørende svar«. Spørgsmålene er blevet besvaret af Justitsministeriet, men det er sket på baggrund af oplysninger fra politiet.

Det var ikke korrekt, da Folketinget gang på gang fik at vide, at der ikke var en intern instruks om at skærme kineserne for demonstranter. Det var heller ikke korrekt, at »politiets dispositioner blev truffet på grundlag af en sikkerheds- og ordensmæssig vurdering«. Det var ligeledes forkert, at formålet med at fratage flere demonstranter deres tibetanske flag »naturligvis« ikke var at forhindre dem i at demonstrere.

Og det var mildest talt ikke en fyldestgørende gennemgang Folketinget fik, da politiet i en orientering til Retsudvalget om optagelser af deres radiokommunikation udelod den oplysning, at en række politibiler ifølge lydfilen blev kørt ind foran nogle demonstranter for at skærme den kinesiske delegation.

Flere brodne kar

En vicepolitiinspektør og en politikommissær vurderes af kommissionen at være de hovedansvarlige for vildledningen. De stod bag ordren om at skærme de kinesiske besøgende for demonstranter, og de må have vidst, at de gav forkerte oplysninger videre til Folketinget. Samme to politifolk er for øvrigt sigtet af Den Uafhængige Politiklagemyndighed for at have afgivet falsk forklaring i en retssag anlagt af nogle af demonstranterne.

Men det står også klart, at andre ledende kræfter hos politiet gør en uheldig figur, selv om kommissionen ikke har belæg for at konkludere, at de bevidst har deltaget i vildledningen. En chefpolitiinspektør har eksempelvis modtaget den operationsbefaling, der foreskrev, at kineserne skulle skærmes for demonstranter, men har ifølge sin egen forklaring ikke læst den på trods af den store politiske og mediemæssige interesse for sagen og har derfor ikke vidst, at Folketinget fik forkerte oplysninger.

Også politidirektør Johan Reimann, der tidligere har været involveret i Tamilsagen og sagen om forhenværende justitsminister Morten Bødskovs såkaldte nødløgn til Folketinget, har haft adgang til operationsbefalingen, men har ifølge sin forklaring heller ikke læst den på trods af opmærksomheden omkring sagen og på trods af, at han deltog i besvarelsen af de mange folketingsspørgsmål.

Et kulturproblem

Tilbage står en bestyrket mistanke om, at der nogle steder hos politiet ligefrem hersker en kultur, hvor det kan være i orden at bøje sandheden. Og det er ødelæggende for de mange hæderlige politifolk, der gør et godt og vigtigt arbejde.

Der har været flere forklaringer fremme på, hvordan en sådan kultur kan være opstået. Iagttagere har blandt andet peget på, at den stærke korpsånd hos politiet kan medføre, at nogle politifolk er parat til at dække over hinanden med usande forklaringer. Og at en såkaldt nulfejlskultur gør, at nogle hellere vil lyve end erkende en fejl.

Uacceptabelt er det under alle omstændigheder, og det er paradoksalt, at politiet, der i deres arbejde er afhængig af, at almindelige borgere fortæller dem sandheden under afhøringer, selv har så svært ved at holde sig til sandheden. Som justitsminister Søren Pape (K) sagde mandag til Ritzau om vildledningen af Folketinget: »Det her kan ikke forsvares på nogen måde.«

Ministeren har ret i, at det efter kommissionens beretning er umuligt at forsvare politiets omgang med sandheden i Tibetsagen. I stedet er det tid til at arbejde for en kulturændring, så noget lignende ikke kan ske igen, og Søren Pape bør som den øverste ansvarlige for politiet stille i spidsen for dette arbejde.

Tibetkommissionens beretning er trist læsning, men der er det gode at sige om den, at den gør det endegyldigt klart, at der er behov for handling.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Eksperter undrer sig over embedsværkets rolle i Tibetsag: Hvorfor sagde ingen fra over for klare lovbrud?

  1. april 2022
  Det ser ikke ud til, at der er sket utilsigtede fejl i Udenrigsministeriet i forhold til behandlingen af demonstranter under kinesiske statsbesøg. Tværtimod tyder Tibetkommissionens beretning på, at der var tale om en kold kalkule, hvor handelsinteresser med Kina vægtede tungere end grundlæggende frihedsrettigheder, lyder det fra eksperter
 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er der jo helt generelt, for man lider jo af den vrangforestilling, at det er bedre at benægte lovbrud og fejltagelser, fordi man tror, at man undergraver troværdigheden ved at indrømme fejl.
DET ER LIGE MODSAT! Ingen, der hårdnakket benægter fejl, er troværdig. Derimod er det vigtigt, at folk kan regne med en gennemgribende undersøgelse og retfærdige konsekvenser, hvis opfattelsen af samfundet som retfærdigt skal bevares.

Jacob Mathiasen, Tino Rozzo, Verner Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Alvin Jensen, Hans Martens, Anne-Marie Krogsbøll, Kristian Edelbo, Steen K Petersen, Carsten Wienholtz, Ken Sass, Rune Rasmussen, P.G. Olsen, Morten Hillgaard, Hanna Grarversen, John Andersen, Hans Nielsen, Mikkel Kristensen, Søren Andersen, Merete Jung-Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Henrik Klausen, Børge Neiiendam, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Thorkil Søe, Michael Hullevad, Jens Winther, Anne Eriksen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Tror egentlig, det var bedre, om vi kunne stole på politikerne .- men sådan er der så meget!

Alvin Jensen, Claus Nielsen, Rune Rasmussen, John Andersen, Oluf Husted, Arne Lund, Bjarne Andersen, Thomas Bindesbøll, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Michael Hullevad, Hans Larsen, Hans Aagaard, Lars Jørgensen, Torben K L Jensen, Hans Houmøller og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Det ideelle ville vel være at vi havde en opfattelse af, at man kan stole på både politikere og politiet.
Er der mange, som helt reelt ikke har en grim tanke om, at der også var politikere inde ovre ordren?

Jacob Mathiasen, Morten Larsen, Per Jongberg, Alvin Jensen, Claus Nielsen, Peter Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Morten Nielsen, P.G. Olsen, Ole Kristensen, Hanna Grarversen, Henrik Leffers, Maria Francisca Torrezão, Arne Lund, Egon Stich, Merete Jung-Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Børge Neiiendam, Eva Schwanenflügel, Thomas Bindesbøll, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Michael Hullevad, Hans Larsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Som efterhånden altid sendes aben nedad i systemet, og de reelt ansvarlige går fri.
Hvis nogle i toppen får pålagt ansvar, sendes de ud af vagten med en upassende stor fratrædelsesgodtgørelse.

Alvin Jensen, Claus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Hanna Grarversen, Lars Adrian, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Thomas Bindesbøll, Karsten Lundsby, Michael Hullevad, Hans Aagaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Politiet har vel altid opretholdt den herskende orden.

At de lyver om det, det er til gengæld bekymrende.

Alvin Jensen, Claus Nielsen, Hans Martens, Kaj Julin, Jan Nielsen, Hanna Grarversen, John Andersen, Benny Jensen, Oluf Husted, Børge Neiiendam, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Michael Hullevad og Peter Andreasen anbefalede denne kommentar

Når nu ansvaret placeres hos de 2 betjente - uagtet om dette er retfærdigt eller ej - kan vi så i det mindste antage, at disse 2 straffes hårdt, med tanke på, at de vel åbenbart har frataget grundlæggende rettigheder fra danskere?

Jeg går da som et minimum ud fra, at ingen af de 2 kan fortsætte deres virke som betjente? Og er der i øvrigt en bøde eller fængselsstraf for den slags overgreb?

Når man sådan på egen hånd undergraver grundlovens bestemmelser, så falder hammeren vel?

Så kan det jo være, at der er et bedre papirspor at følge næste gang vi får besøg af vores kinesiske "venner", så det ikke er betjentene, der ender med aben.

Alvin Jensen, Peter Nielsen, Carsten Wienholtz, Hans Nielsen, Janus Agerbo, Henrik Klausen, Børge Neiiendam, Karsten Lundsby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det er overordentligt bekymrende, at der i offentlige organer - politiet og SKAT mest udbredt - trives en pilrådden kultur, hvor man ser stort på centrale borgerrettigheder og ikke holder sig tilbage fra at afgive falsk forklaring og dække over ulovlighederne.

Men ligesom i tilfældet SKAT vil vi sikkert kunne konstatere, at råddenskaben er så udbredt, at de ansvarlige ikke udsættes for de repressalier, der turde være både naturlige og påkrævede. Og dermed forsømmer man (dvs. politikerne) muligheden for at markere, at ulovlighederne og cover-up'et er aldeles uacceptabelt.

Egon Stich, Alvin Jensen, Claus Nielsen, Peter Nielsen, Børge Neiiendam, Carsten Wienholtz, Hanna Grarversen, Henrik Klausen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Tue Romanow og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

Fake truth!

Søren Roepstorff, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Igen har politiet løjet - og igen har politikerne løjet,
og det er en skandale i en retsstat.

Morten Larsen, Alvin Jensen, Hanna Grarversen, Børge Neiiendam og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kan jo som politileder indkaldes til uformelle samtaler af Justitsministeriet, og kan derefter drage sine egne konklusioner om sin karriere.
Når det er sagt, har der igennem længere tid været lække om misforvaltning i den øverste ledelse i det Nordsjællandske politi fra menige medarbejdere, der efterfølgende er blevet fyrede.
Hvem der har sagt og gjort hvad bliver måske aldrig opklaret.
Men hvis en regering har mulighed for at presse en leder i politiet, står ingen sig særlig godt efter en sådan skandale, ej heller selve etaten.
Mistanken vil være at ledelsen har fejlet, og at demokratiet er blevet knægtet af de mennesker, der var udset til at beskytte det.

Alvin Jensen, Hanna Grarversen, Oluf Husted, Børge Neiiendam og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Der var handelsaftale i kr 14 mia klasse på spil. Det er komisk at tro at to politikommissærer var ene om beslutningen om så eklatant tilsidesættelse af basale demokratiske spilleregler og rettigheder.

Knud Chr. Pedersen, Egon Stich, Jacob Mathiasen, Olav Bo Hessellund, Morten Larsen, Brian W. Andersen, Per Jongberg, Alvin Jensen, Claus Nielsen, Peter Nielsen, Carsten Munk, Morten Nielsen, Anne Eriksen, Jan Nielsen, Hanna Grarversen, Hans Nielsen, Christian de Thurah, Lise Lotte Rahbek, Arne Lund, Christian Harder, Jens Bruun, Tue Romanow, Kim Houmøller, Henrik Klausen, Eva Schwanenflügel, Børge Neiiendam og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Informations leder skuffer.

Der generaliseres om alle mulige andre - og i denne dybt po-li-tis-ke sag, for pokker da(!!!) - i sammenhængen absolut ikke-forbundne sager om dårlig politi opførsel, men i en helt række andre type sager.
Mærkværdig spredhagls tomgangs-skrivning. Selvom de nævnte enkelt sager skam er grelle nok.

Men: Der burde da fokuseres langt mere på den "skjulte hånd", langt længere oppe i systemet i hele denne betændte affære....? Og dermed på dét officielle Danmark, der både i 2012 og den dag i dag gerne fremmer lukrativ samhandel og profit med lallegald omgang & handel med diktatorerne i Kina, om man så blot får lov at få to i øvrigt søde Panda-bjørne med hjem, som senest Løkke var på besøg "over there, east"...

Den slags ''skjulte hånd'' kunne hverken i 2012 eller den dag i morgen "bevises" af en meget lovformelig, juridisk kommission, for blot 24. mio. bobs, (var det vist denne gang, med en ussel timeløn på et par tusinde kr. i timen pr. jurist).

Næh, de rette "ordregivere" sidder sikkert i sadlen, langt længere oppe i systemet, og ved godt, hvordan man slører alle "direkte ordrer".

Dét faktum undskylder naturligvis ikke de her udpegede mellemledere på politiplan, ejheller de pinligt afgivne løgnagtige forklaringer. De skal naturligvis stilles til ansvar.

Men man forstår godt, at både Politiforbundets leder og et par stilfærdige forsvarsadvokater føler at "aben blot er blevet placeret", endnu en gang -- altimens det officielle Danmark nu skynder sig videre til næste sag på dagsordenen, så man hurtigst muligt får "glemt" det her. Pinligt..!

Håber både kritiske journalister - også på Information - samt kritiske Folketingsmedlemmer graver videre i det her.

Med skæbnens ironi kunne man jo lige huske på den gamle søde sang om "Tri Små Kinesere (tibetanere) på Højbro Plads... så kom en betjent",,, osv. Men som enhver kender sagne skete der ikke yderligere :-)

Godt vi har Støttekomiteen for Tibet og en masse andre fornuftige, selvstændigt tænkende mennesker, der lige som os andre halvgamle demonstranter, ikke sådan lige lader sig spise af med dyre kommisionsberetninger og de ansvarlige politikeres hastige flugt, fra den virkelighed, de udmærket selv er klar over.

Men det man i magten ikke selv vil se (og/eller ikke kan bevise" , gennem en direkte rygende pistol i form af mundtligt optagne skjulte mikrofon i fra magtens højere cirkler ) har samme "man" åbenbart ikke så ondt af, at det gør noget...

De folk i systemets højere cirkler der ved hvordan det forholder sig, også i denne sag, burde således sove dårligt i Grundlovens Danmark.
Men det gør de desværre nok ikke -

Det hedder også "realpolitik" når det er som værst.
Ligesom dengang Danmark og Løkke - og de erhvervslivspolitiske forhold "atter var gode" i forholdet til krigsforbryder Putin & Co.s Rusland i 2010-11 og der blev drukket fadbamser i Tivoli. Eller skrevet under på Gaskontrakter, uden nogen som helst danske forbehold.

http://politiken.dk/debat/art5469047/Hvad-vil-Danmark-med-den-iskolde-st...

http://politiken.dk/udland/art6082405/Spionerne-der-kom-ind-med-varmen

Der var dog dengang ikke nogen stilfærdige betjente, der havde fået ordre til at fjerne hverken endnu færre demonstranter eller flag.

Men tiderne skifter jo som bekendt - men opportunismen, profit-prioriteringerne og magtpolitikken består.

Desværre også herhjemme.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Søren Roepstorff og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Thomas Bindesbøll,
Problemet er ytringsfrihed, ikke handlen med Kina.

Altså - så har man fundet de lovovertrædere, man har haft mulighed for at dokumentere, er de skyldige, og de må tage deres straf for deres handlinger.

På både godt og undt er det faktisk sådan, retssystemet fungerer, når det er bedst.

Og er der mere i sagen, og det tyder meget på, som ikke kan bevises. Så vil disse 2 syndebukke formentlig komme i tanke om andet og mere, når det brutale resultatet af straffene går op for dem.

Men hvis forbrydelsen ikke fører til ret strafudmåling, må sagens anden part jo føre sagen videre - og denne gang til en domstol, der er totalt uafhængig af dansk politik. For det er absolut vigtigt, at man som borger kan stole på, og har tillid til, myndighederne, i det samfund, man lever i. For det er udelukkende dette, der holder samfundet sammen som et samfund.

Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Alvin Jensen, Børge Neiiendam, Morten Nielsen, Kim Houmøller og Jens Bruun anbefalede denne kommentar

Hvad han politikerne underordnede embedsfolk til? At tage skraldet, så politikerne - og her er partifarven underordnet - kan gå fri. Kun sjældent, at der ryger de store hoveder. En undtagelse var Bødskov og departementchef i justitsministeriet der faldt på nødløgnssagen.
Om ordren til ikke at genere kineserne kom fra udenrigs- eller statsministeriet kan sådan set være underordnet, for de er begge under anklage.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Hvad han politikerne underordnede embedsfolk til? At tage skraldet, så politikerne - og her er partifarven underordnet - kan gå fri. Kun sjældent, at der ryger de store hoveder. En undtagelse var Bødskov og departementchef i justitsministeriet der faldt på nødløgnssagen.
Om ordren til ikke at genere kineserne kom fra udenrigs- eller statsministeriet kan sådan set være underordnet, for de er begge under anklage.

Tibetsagen er af udpræget politisk karakter - og politiet foretager ikke selvstændige politisk motiverede beslutninger. Det må man da i hverfald håbe - for i modsat fald har vi et meget alvorligere problem.

Politiets interne fordækthed handler for det meste om lovstridig magtmisbrug,, som man gør alt for at skjule og fortie med alt hvad det kræver af løgne, obstruktioner og bortskaffelse af bevismateriale. Men disse former for magtmisbrug er i langt de fleste tilfælde banale sager om
betjente som mister besindelsen, og tager lidt for hårdt fat på demonstranter og lign.

Tibetsagen er af en helt anden karakter. Den er politisk. Det er helt utænkeligt, at politiet af egen drift ville gribe specielt ind overfor demonstranter med tibetanske flag - et flag som de færreste betjente formentlig kender.

Dette initiativ er kommet oppefra, fra politisk hold - og det er muligt at de involverede politikere. som sædvanligt har formået at sløre deres spor - men al sund fornuft siger, at ordren må være kommet fra dem.

Så ja - politikernes løgnagtighed er om muligt et endnu større problem - og igen er denne sag udtryk for at magtens tredeling er utæt som en si. Magtmisbrug er næsten umuligt at sikre sig mod, så længe magten er uddelegeret og forvaltet af ufuldkomne mennesker - men vi har et system, hvis kontrolinstanser ikke engang kan sikre en uvildig opklaring efterfølgende. De højere magtlag har de facto immuniseret sig.

/O

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Børge Neiiendam, Janus Agerbo, Ken Sass, Hanna Grarversen, Thomas Bindesbøll, Søren Roepstorff, Lars Adrian, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Man må håbe, at folk møder talstærkt op med tibetanske flag næste gang Kineserne besøger landet - så vi kan få testet retssikkerheden - og om - 'politiet har lært af deres fejl'

/O

Ulf Johannesson, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Alvin Jensen, Hans Larsen, Morten Nielsen, Ken Sass, Thomas Bindesbøll, Troels Larsen, Kim Houmøller og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg håber denne sag siger noget om vores fremtid.

I 90’erne stormede en slags mandsperson frem i rampelyset. Her kunne man fornemme, var fremtiden. Det var såmænd Johan Reimann og man viste at nu havde tiderne ændret sig og nu ville det være det cool og tjekket at være embedsmorakker, lyssky beskytter af systemet og udbreder af Newspeak. Og ja..Johan Reimann steg i graderne og typerne med ham.

Men hvad sker der så. En ung kvinde bliver frarøvet sine retligheder, fører sin sag og lammetæver systemet, hvor Johan Reimann nu er blevet politiinspektør. Han og de øvrige Reimænd bliver totalt til grin og selv den konservativ justitsminister Pape kan ikke finde en grimasse, der passer særlig godt til situationen. Og mere politi passer ikke rigtigt mere. Vel? Når det er politiet som er problemet.

Jeg kan fornemmet at det er slut med disse Reimænd, og at vores fremtid nu ligger hos denne kvinde!

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Børge Neiiendam og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

I øvrigt, en stor tak til Information for at have løftet ansvaret som den 4. statsmagt i denne sag.

/O

Eva Schwanenflügel, Thomas Petersen, Alvin Jensen, Claus Nielsen, Børge Neiiendam, Carsten Wienholtz, Morten Nielsen, Tue Romanow, Thomas Bindesbøll, Hans Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

En politistat opfører sig som de to betjente har gjort. Om Danmark er en sådan, må andre afgøre.

Alvin Jensen, Søren Roepstorff og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

I "Scandinavian Stars Danske Støtteforening" har vi snart 28 års erfaring med norsk og dansk politi, som magthavernes forlængede arm.

Og Johan Reimann har været (for) tæt på mange pinlige afgørelser, siden 1990, lidt længere tid, hvor det drejer sig om TAMIL-sagen.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Børge Neiiendam, Olaf Tehrani, Janus Agerbo, Thomas Bindesbøll og Gert Romme anbefalede denne kommentar

En opstået kultur i politiet? - Hvor naiv har man lov til at være? At være demonstrativ uforstående er heller ikke kønt i avisen!
Her er tale om systematisk tilsidesættelse af grundloven, for at slikke røv på en fremmed stat, med økonomisk gevinst som mål.
"Skandale" er en fornærmende underdrivelse.
Det handler ikke bare om rådden kultur i politiet, selvom det er en indiskutabel kendsgerning - der har altid været rådden kultur i politiet.
Nej, det her handler om rådden kultur i centraladministrationen - hvilket bestemt heller ikke er af nyere dato. Og som kommisionen har vist, har forløbet har uden skyggen tvivl været timet og tilrettelagt mellem Stats-, Udenrigs- og Justitsministeriet, samt PET og politiets ledelse.
Forklaringer har været afstemt fra top til bund, langt inden den første kineser satte sine ben i Danmark.
Muligheden for negativ folkelig reaktion har selvfølgelig også været behandlet og når man alligevel har turdet, er forklaringen sandsynligvis at man ikke forventer officielle kinesiske besøg i overskuelig fremtid.

Jacob Mathiasen, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Alvin Jensen, Hans Larsen, Janus Agerbo, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Kaj Julin, Thomas Bindesbøll, Søren Roepstorff, Frede Jørgensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Er der nogen som ved hvor mange ministre der har løjet over for Folketinget og hvor tit, uden konsekvenser? I forhold til vildledning af Folketinget med løgne, vedrørende Dong salget, Landbrugsparken, Støjbjergs flygtninge korstog etcetera, så er Tibet sagen ubetydeligt.

Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Claus Nielsen, Hans Nielsen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar

@John Andersen - Utallige er eksemplerne i vort demokrati eller folkestyre som nogen kalder det. Vi finder os jo i det!

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

John Andersen
Det er ikke løgnen, der er problemet. Alle politikere omgås sandheden med en vis nonchelance. Det handler mest om ikke at blive opdaget.
Det er det, at magten undertrykker den grundlovssikrede ytringsfrihed for at fedte for en udenlandsk magt og gør det så åbenlyst, der er problemet.
Det er ingen overraskelse. Pragmatiske hensyn til handelsinteresser er noget af det, som danske politikere lever af.
Men de blev opdaget og der blev råbt højt om fadæsen.
DET er problemet.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Børge Neiiendam, Niels Duus Nielsen, Oluf Husted, Tue Romanow og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er svært at forestille sig, at der vil rulle hoveder efter Tibetkommisionens redegørelse.
Der kommer højst et par forlorne beklagelser.
Vi kunne lave en konkurrence om formuleringerne på disse?
Jeg lægger ud:
"Vi har indset, at vi skal blive bedre til at.."
"Det var desværre ikke godt nok da.."
"Jeg vil gerne personlig garantere, at der i fremtiden helt sikkert vil.."

Eva Schwanenflügel, Peter Nielsen, Børge Neiiendam, Hans Larsen, Troels Larsen, Oluf Husted, Kaj Julin, Tue Romanow, Hanna Grarversen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Du glemte en klassiker:

"Nu må vi se fremad"

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Peter Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Børge Neiiendam, Hans Larsen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

Der bør rulle hoveder, og det skal være de ansvarlige og ikke nødvendigvis den enkelte betjent. Betjentene har fulgt de ordrer de har fået, og kunne måske have gjort ophold og spurgt ind til lovligheden i det. Man har på fornemmeste vis sørget for et så mudret billede at borgerne til dels efterlades med et indtryk om at det er betjenten og ikke ledelsen som er problemet.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Børge Neiiendam og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

@Troels
Jeg opfordrede til konkurrence!
Og "Nu må vi se fremad" er et godt bud synes jeg !
Måske kombineret med "smøge ærmerne op", eller er det for gammeldags?

"Nu må vi komme i arbejdstøjet og nedsætte en taskforce".

Børge Neiiendam

Korpsånd er vital for en gruppes overlevelse, være sig politi, militær og brandvæsen, ect. Og det er som det skal være - helt ok.

Der hvor korpsånden hæmmer, er når Reimann'er og andre neopopulistiske elementer kommer ind i korpset og taler om 'at hensigten helliger midlet'.

Ovenfor er der rigeligt med eksempler på korpsånd der knækker midtover, fordi man vil beskytte korpset for enhver pris. Det er umådeligt trist når den højt engagerede og ideologisk uspolerede nyuddannede politibetjent, over tid fedtes ind i korpsåndens bagsider, og lærer at lyve. Her har politifolkenes Organisation et stort medansvar, så Oxfeldt, du skal spidse din pen i den gode sags tjeneste, noget jeg tror du er den rette mand til.

Hvis de 2 højtstående politifolk i Tibetsagen dømmes hårdt, så håber jeg de tager sig dyrt betalt for deres tavshed og beskyttelse af 'systemet' højere oppe. Allerhelst så jeg gerne at de ville vælge at tale og dermed afdække den råddenskab som Neopolitikere så gerne vil indføre i samfundet. Skulle det vise sig at de 2 politifolk har handlet på eget initiativ, så fortæller den om det skred i politifolks grundlæggende forståelse af Borgerrettigheder, som Borgere har set udvikle sig over tid.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ned ad bakke, ned ad bakke, ned ad bakke. Vor land er i totalt forfald.

Vi, folket, må nu handle, kulturen i magtens korridorer er pilrådden. Helt konkret, opfordrer jeg til at vi nu diskuterer, hvordan vi får genoprettet landet. Hvad foreslår I?

Jan Fritsbøger

peter utopi desværre, for råddenskaben har for længst bredt sig til folket, og årsagen er den samme i magtens korridorer og iblandt folket, årsagen er at grådighed er blevet stuerent, og de grådigste blevet genstand for beundring, og som en følge deraf er empati og solidaritet reduceret til et minoritetsfænomen, godt hjulpet på vej af diverse dæmoniseringskampagner, imod indvandrere, imod de ledige, faktisk imod alle svage grupper som ikke kan forsvare sig, det vigtigste man som individ kan gøre for at redde samfundet er at droppe grådigheden og egoismen, og sige fra overfor enhver dæmonisering af "de andre" !!

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Thomas Petersen, Lise Lotte Rahbek og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Vi elsker at lave infantile Muhammed tegninger i ytringsfrihedens hellige navn....og fornærme millioner af mennesker, med de forudsigelige følger det fik.
Men når der er udsigt til 14 mia til dansk erhvervsliv, så giver vores folkevalgte, i en socialdemokratisk ledet regering endda ! køb på alle vores stolte principper om ytringsfrihed.

Olav Bo Hessellund

At politifolk lyver er ingen nyhed.
Vi er nogle, der stadig husker efterspillet efter de store Verdensbank- og Vietnam demostrationer i beg. af 1970,rme i Kbh.
Har man brug for at genopfriske hukommelsen, når det gælder politiets undertiden noget specielle forhold til sandhed, kan det anbefales at læse Carl Madsens bøger - landsretssagføreren, der var en udfordring for enhver dommer.

Hans Nielsen, Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Politi og politiker, næsten samme ord. Det var da pudsigt. At være korrupt er vel en del af ansøgningen.

Jacob Mathiasen

Det giver god mening at de Royale har været inde over denne beslutning. Det var der også ytringer om lige efter gerningstidspunktet, men de blev hurtigt fortiet. Og i grundloven er den udførende magt jo uddelt kongens uanset at denne har udliceret den daglige drift.

Vi er først og fremmest et monarki (dvs. et diktatur) og så har dette iklædt sig nogle fåreklæder for at se demokratisk ud og tækkes pøblen. Det er det vi måske ser nu.

Det første jeg kom til at tænke på var sidste bind i Sjöwall og Wahlös "Roman om en forbrydelse", hvor Martin Beck gør det til en hovedprioritet at demonstranterne netop skal kunne demonstrere under et upopulært statsbesøg, på trods af terrortrusler. Som modsætning til billedet af en bananstat.

Det er ikke nogen voldsom overraskelse, at ledere og mellemledere i politiet gerne lyver, for at skjule deres overgreb mod demokratiet.

Men lyder det ikke ret utroligt, at det skulle være politiledelsens helt egen politiske aktion, at krænke Grundlovens frihedsrettigheder? Hvilke motiver skulle politiledelsen dog have? Mon ikke der skal kikkes lidt længere op i magtsystemet - Follow the Money - for at finde motiver og interesser for, at konfiskere tibetanske flag?

Ulf Johannesson

Det er vist på høje tid at politivedtægten skal revideres, så det i meget klare og utvetydige paragraffer bliver slået fast, at demonstranter ikke må fratages flag og bannere, at politiet ikke må tage ophængte flag og bannere på bygninger mm. ned. At demonstranter ikke på anden måde må gemmes væk og forhindres i at demonstrere på de steder hvor deres demonstration giver mening. Politiet magter så tydeligt ikke at forvalte de nuværende gummiparagraffer i overensstemmelse med grundlovens ånd. Hvilke politiske partier vil mon tage den opgave?

Har nogen haft tid til at spørge de to skyldige om, hvem der gav dem ordre til at handle i strid med grundloven?

Der kom den forlorne beklagelse i formuleringen:
"Rigspolitichef: Vi har begået fejl i Tibet-sagen – og vi lærer af dem" (he-he, ren 8.klasse pædagogsnak)
Men hvorfor tror man, at han igen lyver?
Fordi man aldrig har set politiet indrømme noget for alvor.
Og fordi man aldrig har set politiet lære noget som helst af alvorlige fejl.
Så længe der ikke er nogen sanktioner, der rammer de virkelig ansvarshavende, vil dette fortsætte.
"Sagen er undersøgt til bunds" - men også til tops?

@Bo Carlsen, mon ikke de skyldige i indlysende egeninteresse havde fortalt om det, hvis ordren var kommet "udefra"? Og hvis de - mod logikken - dækker over en anden skyldig, er det jo også i sig selv angribeligt og ulovligt!