Leder

Løkke ønsker flest mulige bolde i luften i finanslovforhandlinger med DF

Har Løkke og de borgerlige partier en anstændighedens grænse?

Har Løkke og de borgerlige partier en anstændighedens grænse?

Yong Teck Lim

7. december 2017

Ih, hvor er det tilforladeligt, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, nu vil have de besværlige forhandlinger med VLAK-regeringen delt op: Skidt og kanel hver for sig.

En aftale om finansloven for 2018 på plads inden jul og dernæst – i januar, måske – forhandlinger om regeringens håb om skattelettelser og om de udlændingestramninger, som DF stiller som modkrav.

Tilforladeligheden krakelerer, når den holdes op mod julens skarpe lys. Det handler nemlig snarere om skat og kamel. Skal skatteforhandlingerne føre til et flertal for ændringer, skal der nemlig sluges nogle kameler af en størrelse, så det er tvivlsomt, om de overhovedet kan glide ned.

Regeringen kan kløjes i det, hvis Dansk Folkeparti får givet skattelettelserne en social profil, som ikke modsvarer Liberal Alliances og De Konservative forlangender om lettelser i den dyre ende af marginalskatten. Regeringen kan også kløjes i det, hvis Dansk Folkeparti insisterer på udlændingestramninger, der groft provokerer forestillinger om borgerlig anstændighed.

Og modsat kan Dansk Folkeparti få synkebesvær, hvis partiet skal gabe over skattelettelser, som Socialdemokratiet vil udskrige som socialt uansvarlige. Modsat regeringen har Dansk Folkeparti slet ikke brug for skatteforhandlinger. DF’s strammerkrav mod udlændinge kan partiet finde masser af andre anledninger til at stille.

God mening giver opdelingen derfor – for Dansk Folkeparti. Derimod knapt så meget for regeringen. Tirsdag erklærede V-finansminister Kristian Jensen til dagbladet Børsen:

»Noget så tungt som finanslov og en skatteaftale har en indvirkning på hinanden. Derfor mener vi, at det skal forhandles sammen.«

I går, onsdag, meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig som sin regerings redningsmand. Løkke bebudede:

»Jeg vil indkalde Dansk Folkeparti til et tilskæringsmøde i Statsministeriet i aften. Dér snakker vi om at få alle bolde lagt til rette, så de kan komme i mål.«

Om sin tilskæring og lægning af bolde erklærede Løkke:

»Det ser meget fremkommeligt ud. Jeg har blot fulgt det fra sidelinjen.« Begge udsagn kan man møde med et skeptisk: Mon dog?

Løkke løste ikke sit egentlige problem

Så meget er givet, at landet skal have en finanslov. Og meget gerne inden jul. Som den drevne taktiker, Løkke er, kan han ønske sig, at flest mulige bolde er i spil under forhandlingerne. De indrømmelser, som Løkke skal give Dansk Folkeparti for at få finansloven igennem, kan han ikke genbruge under skatteforhandlingerne. Mest praktisk er det derfor for ham at få det hele rodet sammen.

Forlig om en stor rodebunke kan også bidrage til at sløre, hvor lidt Liberal Alliance og De Konservative kommer igennem med krav om mindre skat for de merebemidlede. Ved at lukke Liberal Alliance ind i regeringen købte Løkke sig fred for at skulle tåle Anders Samuelsens – måske/måske ikke tomme – trusler om at vælte regeringen, hvis ikke den fik gennemført mærkbare ændringer i marginalbeskatningen.

Men Løkke løste ikke sit egentlige problem: At der ikke i folketingssalen er flertal for sådanne ændringer. Det er umuliggjort af konkurrencen mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om at fremstå som den jævne danskers vedholdende værner.

Let bliver det heller ikke for Løkke, hvis det lykkes ham at få Dansk Folkeparti med på at forhandle finanslov og skattelettelser/udlændingepolitik under ét. Her kan Dansk Folkepartis nye strammerforslag nemlig udløse en borgerlig samvittighedskrise: Hvor langt er VLAK villig til at gøre op med den humanitet, der er tilbage i dansk flygtningepolitik?

Nu er det selve idealet om flygtninges integration i det danske samfund, Dansk Folkeparti ønsker et brud med: Flygtninge skal bo afsondret på statslige flygtningecentre, og de og deres børn skal ikke have danskundervisning, men undervises i deres modersmål, engelsk eller fransk. Foreløbigt gælder kravene kun flygtninge, der har midlertidig opholdstilladelse, men det kan sidenhen snildt udvides.

Har de borgerlige partier en anstændighedens grænse? Har Socialdemokratiet?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Anne Eriksen
  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Grethe Preisler
Katrine Damm, Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

det skal nok vise sig, at der INGEN ANSTÆNDIGHEDS GRÆNSE er hos de forhandlende partier.
Og når de er blevet enige, vil de alle sige:
Vi har ikke givet os ret meget på vore synspunkter, det er de andre!
Og det vi har lavet er SÅ ANSTÆNDIGT !!
Lur mig !

Nette Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Henning Kjær, Frede Jørgensen, kjeld jensen, Dorte Sørensen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det virker meget belejligt for Løkke (og Tulle) at Kristian Jensen nu står i ringhjørnet med en ordentlig blodtud. Det er nu bevist at han ikke kan klare at køre et forlig igennem med DF - Venstres evige redningsmand i skysovs. Hvis man nu var konspiratorisk anlagt kunne man få tanken at Løkke og Tulle sammen har vinket den af. Men så skal man jo også være politisk paranoid, Ik?
'It's not a question to be paranoid, it's a question to be paranoid enough'

Nette Skov, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

"Støjberg åben for at sende afviste asylansøgere til øde øer"
Så er de i gang med KAPLØBET om hvem der er "MEST ANSTÆNDIG"

Nette Skov, Frede Jørgensen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

En dramatisk beskæring af DR på 12,5 procent og en afskaffelse af medielicensen, som vi kender den, er en del af regeringens tilbud til DF om en skattereform.

og inden de er færdige er tilbudet oppe på 40%

ANSTÆNDIGHED!!

Kristen Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er 15-20% af danskerne, der ønsker uanstændige skattelettelser. Der er 15-20% af danskerne, der ønsker stadig skrappere og mere uanstændige udlændingestramninger.
Alligevel er det de ydersynspunkter der vinder. Demokrati eller demokratur?

Johanna Haas, Kristen Carsten Munk, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Frede Jørgensen, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Claus Høyer Jeg har samme fornemmelse af, at det er en bagt rævekage med forløbet så Løkke Rasmussen endelig kan køre Kristian Jensen helt ud på sidelinjen.

Håber at alle de vælger , der har tilkendegivet at de ikke ønsker skattelettelser og hellere vil have bedre undervisning, sundhed og pleje husker det næste gang der er valg.
Ligeledes må det også huskes, at de meget omtalte bundskattelettelser vil gøre det endnu vanskeligt for folk uden for arbejdsmarkedet, da skattelettelserne KUN skal give til folk der er inde på arbejdsmarkedet. Folk med 3 eller 4 børn vil også mærke både nedskæringerne på skoleområdet, pasningsområdet og i børnepengene.
Det bliver spændende at se hvilke udsendelser DR ikke må/kan udsende - vil der være penge til de tunge graveudsendelser , som ellers er "den 4-statsmagts" helligste opgave. Skal DR male et skønmaleri af den siddende regering - eller hvad har DF og regeringen tænkt skal være DR's fremtidige opgave???
Ja Danmark kommer mere og mere til at ligne USA og ikke så meget den kendte nordiske model.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Kristen Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Ebbe Overbye og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"In God we trust all others cash"

Nøglen til skuffen med den kontaktlim, der sikrer VLAK-regeringens sammenhængskraft, ligger i lommen på Kristian Thulesen Dahls rød- hvid- og blåstribede overalls.