Leder

Løkke spiller dobbeltspil til klimatopmødet i Paris

Lars Løkke brugte sin taletid i Paris på at opfordre andre lande til at yde mere i offentlig bistand samt på at fremhæve to offentlig-private partnerskaber, som Danmark sætter sig i spidsen for i bestræbelserne på at mobilisere private investorers midler til klimabistanden. Men det hele risikerer at falde til jorden med et brag, når andre opdager, hvordan den danske regering har amputeret sin egen klimabistand.

Lars Løkke brugte sin taletid i Paris på at opfordre andre lande til at yde mere i offentlig bistand samt på at fremhæve to offentlig-private partnerskaber, som Danmark sætter sig i spidsen for i bestræbelserne på at mobilisere private investorers midler til klimabistanden. Men det hele risikerer at falde til jorden med et brag, når andre opdager, hvordan den danske regering har amputeret sin egen klimabistand.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
13. december 2017

Til gårsdagens klimatopmøde i Paris havde Lars Løkke Rasmussen taget én million kroner med som årligt dansk bidrag i fem år til oprustning af den globale klimaindsats. Det havde form af øget dansk støtte til FN’s Klimapanel, IPCC.

Men samtidig bar statsministeren ansvaret for at have reduceret Danmarks klimabistand til ulandene med 800 millioner kroner i forhold til 2014, det sidste år under SR-regeringen.

Det sidste var ikke noget, statsministeren skiltede med i Paris. Men det fremgår – se dagens avis – af oversigter, som udviklingsorganisationen CARE har lagt frem på basis af Danmarks officielle indberetninger til OECD af klimabistanden. Den Venstre-ledede regering har siden sin tiltræden og frem til 2017 reduceret bistanden til klimabeskyttelse og grøn omstilling i de fattige lande med godt 40 procent.

Signalet – som altså ikke blev signaleret af Løkke – er beskæmmende i forhold til det altdominerende tema på topmødet, One Planet Summit, i Paris.

»Vi er på vej til at tabe slaget. Vi bevæger os ikke hurtigt nok,« sagde mødets vært, Frankrigs præsident Emmanuel Macron, og blev sekunderet af FN’s generalsekretær António Guterres.

»Klimaændringerne bevæger sig hurtigere, end vi gør,« advarede han og understregede, at »penge kan blive, bør blive og vil blive den afgørende faktor i vores kamp mod klimaændringer«.

Det var opmuntrende, at flere deltagere annoncerede bidrag til at vende pengestrømmene fra den sorte til den grønne økonomi. Som Verdensbanken, der fra 2019 ophører med støtte til olie- og gasudvinding. Eller som AXA, verdens tredjestørste forsikringsselskab, der ikke mere vil forsikre projekter med kul og tjæresand, men i stedet dropper hidtidige investeringer i kul for knap 18 milliarder kroner og i tjæresand for over fem milliarder kroner.

Men disse omstillingsinitiativer hjælper ikke på det store behov for klimabistand til ulandene. Her er fortsat skrigende behov for, at de velstående i denne verden kommer til lommerne.

Lars Løkke brugte sin taletid i Paris på at opfordre andre lande til at yde mere i offentlig bistand samt på at fremhæve to offentlig-private partnerskaber, som Danmark sætter sig i spidsen for i bestræbelserne på at mobilisere private investorers midler til klimabistanden.

Det er strålende, men det risikerer at falde til jorden med et brag, når andre opdager, hvordan den danske regering har amputeret sin egen klimabistand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Lars Løkke er jo egentlig Leo Lummerkrog.

Karen Grue, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Werner Gass, Niels Duus Nielsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Løkke spiller blot sit sædvanlige spil. Stor mand på den udenrigspolitiske scene og kræmmer for resten

Karen Grue, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Karsten Lundsby og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Han bærer med stolthed sit tilnavn "Den lille Svindler" - men der er noget, der tyder på, at han er ked af diminutivet, og hellere vil anses som en stor svindler. Hvilket han dog hverken har formatet eller størrelsen til.

Karen Grue, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Ja en sjælden gang, må man jo give Lykketoft ret....

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Sådan er det hver gang, hvornår gennemskuer de ham ude omkring i EU m.m. Lille mand, store armbevægelser og spinner bedre end katten

Karen Grue, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Så'en er det med charme. Man kan komme langt med den, men på et tidspunkt skal der også være indhold der kan bære noget med sig for ens land.
Pt. er der intet der tyder på, at det vil være tilfældet.