Leder

#MeToo-bevægelsen rammer progressive mænd frem for Donald Trump

12. december 2017

Under normale omstændigheder ville et ekstraordinært senatsvalg i sydstaten Alabama næppe få omtale i USA’s landsdækkende medier, endsige i den internationale presse.

Men der er efterhånden ikke meget normalt i amerikansk politik efter sidste års chokvalg af ejendomsmagnaten og underholdningsstjernen Donald Trump til præsident.

Måske er den mest banebrydende begivenhed – nogle ville kalde det en kulturrevolution – de seksuelt krænkede amerikanske kvinders villighed til at stå frem og vidne mod magtfulde mænd i politik, medier, underholdningsbranchen, Silicon Valley og universiteterne.

Der løber en lige linje fra offentliggørelsen af båndoptagelsen »Access Hollywood« i oktober 2016, hvor Trump storskrydende fortæller om sin ret til at krænke kvinder seksuelt, til kvindernes march mod den nye præsident den 20. januar i Washington, D.C. og til #MeToo-bevægelsen, der begyndte dette efterår, og som endnu ikke er kulmineret. Kvinder har fået nok af en kultur, hvor det er okay, at mænd bruger deres magt på arbejdspladsen til at intimidere og udbytte dem med seksuelle tilnærmelser og i visse tilfælde overgreb og i værste fald voldtægt.

Men fra et politisk synspunkt har denne bevægelse ubevidst skabt sit eget paradoks. De mænd, der er blevet straffet med tab af job og karriere samt offentlig udstilling af deres skammelige adfærd, er primært kommet fra det parti, der har ført kampagne for ligestilling mellem kønnene. Eller sagt på en anden måde: #MeToo-bevægelsen begyndte som en reaktion på Trump og hans valgsejr, men præsidenten er behændigt undsluppet, mens den ene efter den anden af hans politiske modstandere falder. Denne selvmodsigende udvikling er nu endt i en absurd komedie, hvor Trump åbent støtter den republikanske senatskandidat Roy Moore i Alabama.

Moore er en gudfrygtig evangelisk kristen og tidligere dommer, der er blevet afskediget to gange for at krænke forfatningen. Øverst i hans synderegister står beskyldninger fra seks kvinder om hans patologiske jagt på teenagepiger i et varehus og andre offentlige steder, da han var statsadvokat og midt i 30’erne.

En kvinde har fortalt, at hun som 14-årig blev kørt af Moore til et lille hus i en skov og berørt på sine kønsdele. En anden kvinde har berettet, at Moore tvang hende ind i en bil og prøvede at voldtage hende, da hun var 16. Der er fire andre vidneudsagn af mindre grov karakter. Moore har benægtet alt, om end ladet sive mellem linjerne, at han godt nok var interesseret i teenagepiger i 1970’erne.

I dag skal Alabamas vælgere afgøre, om beskyldningerne diskvalificerer den konservative republikaner fra at repræsentere dem i USA’ senat. Meningsmålingerne viser et tæt opløb med den demokratiske kandidat Doug Jones. Det ligger helt uden for normen i sydstaten, hvor republikanere altid vinder, og Trumps margin over Hillary Clinton var 24 pct.

De fleste iagttagere spår en kneben sejr til Moore. Det ville passe udmærket ind i den overvejende fortælling, at republikanske vælgere – især evangeliske kristne – er ekstremt tolerante over for deres partipolitikeres seksuelle udskejelser, mens de var fyr og flamme i deres støtte til rigsretssagen mod Bill Clinton i 1998 og i dag klapper ivrigt, når #MeToo fælder en progressiv senator som Al Franken – tidligere komiker – og det sorte kongresmedlem John Conyers. Begge blev i sidste uge tvunget til at træde tilbage af deres partikolleger.

Demokraterne er blevet vakse til at tage konsekvensen af anklager mod deres egne. Men når en republikansk politiker beskyldes i Kongressen, lader partiledelsen tvivlen komme ham til gode. Ikke fordi der er noget galt i at lade en undersøgelse af anklagerne gå sin gang. Al Franken afviste næsten alle beskyldninger imod sig. Det ville utvivlsomt have tjent retfærdigheden, at han havde fået en chance for at forsvare sig i Senatet, inden han blev skubbet ud.

Republikanerne er indtil videre kommet af sted med et moralsk hykleri, der råber til himlen. Hvad skal man gøre? Tre kvinder har anlagt sag mod Trump ved en domstol i delstaten New York for at have bagvasket dem ved at benægte deres udsagn om seksuel krænkelse.

Det er præcist kursen, #MeToo-bevægelsen bør følge. Hvis tilstrækkeligt mange republikanere i Alabama undlader at stemme på Roy Moore i dag, vil også republikanerne i Washington måske vågne op og tage kulturrevolutionen alvorligt. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu