Leder

En ny skandale har ramt det skandaliserede Udlændinge- og Integrationsministerium

Fra venstre: Tidligere departementschef Claes Nilas på vej ind til afhøring i Statsløsekommissionen, nuværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i samråd om den ulovlige instruks om at adskille asylpar samt daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech under sagen i Østre Landsret, hvor statsløse palæstinensere krævede erstatning for, at de ikke fik deres ansøgninger om statsborgerskab behandlet. 

Fra venstre: Tidligere departementschef Claes Nilas på vej ind til afhøring i Statsløsekommissionen, nuværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i samråd om den ulovlige instruks om at adskille asylpar samt daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech under sagen i Østre Landsret, hvor statsløse palæstinensere krævede erstatning for, at de ikke fik deres ansøgninger om statsborgerskab behandlet. 

Jens Dresling

15. december 2017

Mens regeringen og Dansk Folkeparti forhandler om nye udlændingestramninger til gengæld for skattelettelser, viser det sig, at endnu en skandale er opstået i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

I over et år har ministeriet tilsyneladende ignoreret en principiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Embedsmændene har videreført en praksis, der i lyset af dommen må betragtes som ulovlig, og det er vel at mærke sket på trods af advarsler fra Justitsministeriet.

Meget mere alvorligt kan det ikke blive.

For at forstå sagen skal vi tilbage til 2010, hvor daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech gennemførte en markant opstramning af reglerne om humanitær opholdstilladelse. Stramningen ramte alvorligt syge asylansøgere, der havde brug for en særlig slags medicin for at overleve.

Tidligere skulle myndighederne undersøge, om det i hver enkelt sag var praktisk muligt for den berørte ansøger at få fat i medicinen i vedkommendes hjemland. Men fremover kunne ministeriet give afslag på humanitær opholdstilladelse og sende udlændingen hjem, hvis bare medicinen i teorien var tilgængelig. Ligegyldigt om udlændingen reelt ville kunne skaffe sig adgang til den og havde råd til den.

Stramningen fik markante konsekvenser. I perioden 2004-09 blev der ifølge Institut for Menneskerettigheder i gennemsnit givet knap 200 humanitære opholdstilladelser i Danmark om året. I de følgende år dalede tallet til 55 i gennemsnit, og i 2016 nåede det helt ned på tre.

Men så skred Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i december 2016 ind over for Belgien, der var begyndt at følge en lignende praksis. Domstolen afgjorde, at Belgien havde overtrådt forbuddet mod umenneskelig eller nedværdigende behandling ved at hjemsende en alvorligt syg georgisk mand uden at have undersøgt, om han reelt havde adgang til en livsvigtig behandling.

Her i avisen gjorde juridiske eksperter rede for, at Danmark måtte justere sin praksis. For Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er skrevet ind i dansk lov, og Danmark skal indrette sin fortolkning af konventionen efter Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Men i Udlændinge- og Integrationsministeriet lod de være med at ændre den danske praksis. Det har Radio24syv afsløret.

Ministeriet har oplyst, at embedsmændene stadig er ved at vurdere dommens betydning for den danske praksis. Man må forstå det sådan, at ministeriet stadig ikke har justeret sine retningslinjer for humanitært ophold.

Det er i sig selv dybt kritisabelt, at ministeriet i over et år ikke har indrettet sig efter den utvetydige dom, og det er vanskeligt at frigøre sig fra mistanken om, at sagen er blevet syltet, fordi langt flere mennesker skal have humanitært ophold, så snart ministeriet retter ind efter dommen.

Endnu værre er det, at Udlændinge- og Integrationsministeriet tilsyneladende er fortsat med at afgøre sager om humanitært ophold efter de gamle retningslinjer. Siden dommen og frem til begyndelsen af november har i alt 88 ansøgere fået afslag, hvoraf mange kan vise sig at være ulovlige.

I mellemtiden har Justitsministeriet ifølge Radio24syv i to tilfælde henvendt sig til Udlændinge- og Integrationsministeriet om dommen fra Strasbourg og har blandt andet henvist til eksperternes udsagn i den omtalte artikel i Information om, at ministeriet må ændre praksis.

Men alligevel har ministeriet altså ikke ændret praksis.

Integrationsministeriet blev i sin tid lukket kort efter Statsløsesagen, der har meget til fælles med den aktuelle sag, hvor ministeriet tilsyneladende også imod bedre vidende har tilsidesat en konvention.

Forud var gået flere andre skandaler, og efter ministeriet blev retableret i 2015, har det igen været ramt af retlige fadæser kulminerende med den såkaldte Støjberg-sag om tvangsadskillelse af asylpar. Her har ministeren på trods af sine embedsmænds advarsler udstedt en ulovlig ordre og er flere gange kommet med usande forklaringer til Folketinget.

Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt dansk udlændingepolitik er blevet så ophedet, at det har smittet af på forvaltningen af området. Om der ikke længere er den nødvendige respekt for lov og ret, og om det kan få lov at passere uden at få konsekvenser for ministeren og ministeriet.

Det er værd at fundere over i en tid, hvor et udlændingepolitisk »paradigmeskift« ser ud til at være på vej, og hvor regeringen går i spidsen for et opgør med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben Skov
 • Christel Gruner-Olesen
 • Ulla Søgaard
 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Mondrup
 • lars søgaard-jensen
 • Søren Andersen
 • Carsten Munk
 • Niels Duus Nielsen
 • Dorte Sørensen
 • Britta Hansen
 • Katrine Damm
 • Per Klüver
 • Hans Larsen
 • Thomas Tanghus
 • Poul Anker Sørensen
Torben Skov, Christel Gruner-Olesen, Ulla Søgaard, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, lars søgaard-jensen, Søren Andersen, Carsten Munk, Niels Duus Nielsen, Dorte Sørensen, Britta Hansen, Katrine Damm, Per Klüver, Hans Larsen, Thomas Tanghus og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Birthe Rønn Hornbæk måtte i sin tid gå af pga. ulovligheder og mis-administration i ministeriet. Det samme vil før eller siden ske for Støjberg. Og det rykker tætterre og tættere på.
Forskellen mellem de to ministre synes at være, at Birthe Rønn forstod hun var gået for langt og havde sat sig over loven. Støjberg virker ude af stand til at forstå embedsværkets juridiske vurderinger og som om hun i bund og grund ude af stand til, at forstå sin professionelle rolle som udlændinge-og integrationsminister. Hun fodrer folket med fejlopfattelser og populisme i stedet.
Danmark må tilbage til praksis før 2010 i humanitære sager. Det er også det eneste, der ud fra et humanitært hensyn giver mening. Som der administreres nu - efter ændringerne i 2010 - er humanitært ophold de-facto afskaffet.

Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Ole Frank, Per Klüver, Arne Lund, John Andersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@
Anton Geist

"Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt dansk udlændingepolitik er blevet så ophedet, at det har smittet af på forvaltningen af området. Om der ikke længere er den nødvendige respekt for lov og ret, og om det kan få lov at passere uden at få konsekvenser for ministeren og ministeriet."
citat fra artiklen

Du stiller 3 spørgsmål - og svaret er 3 gange JA:

1. JA - Forvaltningen påvirkes af den ophedede debat
2. JA - Der er ikke længere den nødvendige respekt for Lov & Ret
3. hir, hir - selvfølgelig er der ingen konsekvenser

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Christian Mondrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby og Per Klüver anbefalede denne kommentar

The never ending story om danskernes mest populære minister - bet' Inger - Susy og Leos maskot, eller er det omvendt?

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Jeg har ofte undret mig over, at de mennesker der er ansat i Støjbergs ministerium til at administrere en mere og mere modbydelig udlændingepolitik, overhovedet er i stand til at se sig selv i øjnene, når de kigger i spejlet?

Er der virkelig ikke bare et lille glimt af samvittighed, der plager dem? De kan vel for pokker ikke være DF'ere allesammen.

Jan Jensen, Johanna Haas, Jesper Sano Højdal, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Christian Mondrup, Carsten Wienholtz, lars søgaard-jensen, Arne Lund, Katrine Damm, Peter Nielsen, Niels Duus Nielsen og Toke Andersen anbefalede denne kommentar

Vi er juridisk magtesløse overfor lovbrud i centraladministrationens øvre lag. Det er ikke acceptabelt.

Johanna Haas, Allan Stampe Kristiansen, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Katrine Damm og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Hans Larsen - 11:18
"Jeg har ofte undret mig over, at de mennesker der er ansat i Støjbergs ministerium til at administrere en mere og mere modbydelig udlændingepolitik, overhovedet er i stand til at se sig selv i øjnene, når de kigger i spejlet?"
Måske de er vampyrer !

Hans Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis vi lige ser bort fra "juraen", så er SKANDALEN vel, at der moralsk/politisk er et klart flertal i den danske vælgerbefolkning for en hård kurs i alle sager vedrørende udlændinge , der (pænt sagt) er kulturelt anderledes end det, den typiske danske (fremmed-skræmte) vælger bryder sig om.?

Lad være med at "skyde" på embedsmænd og politikere - det er befolkningens brede politiske flertal, der har ansvaret

Hans Larsen - Næh, de er bare pligtopfyldende embedsmænd m/k, der gør hvad der bliver sagt - uanset hvad og hvem, der styrer landet. Uden sådanne embedsmænd kunne osv. osv. ikke regere og gøre hvad han havde lyst til.
Læs Sebastian Hafners "En tyskers historie" og Heinrich Manns "Undersåtten"- her får du hele forklaringen.

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Er du nu så sikker på, at der er et klart xenofobisk flertal i befolkningen, Robert Kroll?

Det tvivler jeg faktisk på - udover racisterne i DF (21%) er der vel tale om en ganske lille del af den øvrige højrefløj (inkl. Socialdemokratiet), som af pragmatiske hensyn lader Støjberg og co. køre med klatten, fordi der ellers ikke vil være et parlamentarisk flertal til at føre borgerlig politik. Et slag på tasken: 30% af vælgerbefolkningen er racister eller xenofober, resten er åbne over for indvandring eller indifferente.

Du skal ikke bilde mig ind, at alle Venstrefolk og alle Socialdemokrater er racister eller de Konservative for den sags skyld, de fleste af dem lader bare som om, for ikke at fornærme pianisterne.

Johanna Haas, Hans Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Johnny Winther Ronnenberg, Christian Mondrup, Hans Larsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Eller læs, Ondskabens banalitet af Hannah Arendt.
Niels Nielsen. Ja, der er "kun" 21 % der stemmer Df, men det øvrige flertal vender jo bare den anden kind til, hvilket kun ligger ved til bålet.

Christoffer Pedersen

Niels Nielsen
"Et slag på tasken: 30% af vælgerbefolkningen er racister eller xenofober, resten er åbne over for indvandring eller indifferente"

Et slag på tasken er at langt størstedelen af befolkningen er åbne for indvandring. Et til slag på tasken er at det kun er en meget lille del som går ind for ukontrolleret indvandring, uden man af den grund kan betegne dem som racister.

Eva Schwanenflügel

Det er ikke kun på udlændingeområdet, at retssikkerheden er eroderet totalt.
Der er sket et paradigmeskifte i tolkningen af ALLE love, så de skal til bedømmelse længere og længere ude over kanten af Grundloven og Menneskerettighederne.
Mange gennemskuer ikke de skiftende regeringers og støttepartiers undergravelse af ytringsfriheden, retssikkerheden og offentlighed i forvaltninger med deres stigende behov for at fastholde magten for enhver pris. Det er ikke længere det fælles bedste der søges opløftet, men den laveste fællesnævner der søges populariseret. Mørkelygten blænder os alle, for vi har stadig bibevaret illusionen om vælgerindflydelse.
Overskridelser af love og regler er blevet normen, vi accepterer løgne og magtmisbrug fordi det er blevet hverdag, og de små og udsatte sparker nedad i stigende frustration over den eskalerende ulighed og urimelige behandling af syge og fattige.
Mange får således ikke øje på at skattelettelser og udlændingestramninger går hånd i hånd.
Nedsablingen af SKAT har gennem årevis været fulgt af stramninger og reformer, der skulle få udlændinge ind på arbejdsmarkedet, eller gøre livet ganske uudholdeligt for dem. Alle disse tiltag har også ramt etniske danskere.
Så nu har vi de facto et såkaldt 'velfærdssystem', hvor du har pligt til at gøre dig selv rask, og kan udsættes for tvangsarbejde gennem diverse strukturelle regler og direktiver, på kant med både Grundloven og Menneskerettighedskonventionerne.

Jens Thaarup Nyberg, Johanna Haas, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Nielsen, Dorte Sørensen, Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Danmark har været i krig siden 2002 hvor vi sendte de første specialtropper til Afghanistan. Siden har fulgt regulære tropper, fly, og sågar en radar til... ja overalt i Mellemøsten.

Vi ved ikke hvor mange mennesker der er døde pga. os og vores allieredes militære eventyr (1 million +), eller hvor mange der er på flugt fra det ragnarok vi har startet. Når vi høre vores politikere tale om vores meritter, så er det som om at ingen er kommet til skade ud over dem som vores fjender skader. Vi hører om kvinder, som har fået det bedre, børn som kommer i skole og ikke mindst det demokrati som snart vil sætte rod dér.

Det er lige som at vi har overtaget amerikanernes attitude til verden. Vi er de gode. Vi stiller op når USA skal bruge noget back-up. Og så kan vi ikke have flygtninge kommer rendende her og ødelægge den gode stemning. De er selv skyld i deres ulykke og må stramme sig an.

Det er til at brække sig over!

Vi har brug for en revolution!

Johanna Haas, Torben Skov, Hans Nielsen, Niels Duus Nielsen, Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jan Skovgaard Jensen,
Du sætter fokus på en problematik ingen vil høre om.

Man oplever dræbte kolleger ingen vil ære eller anerkende for deres indsats her i Danmark.
Det gælder i hæren, politiet , sygeplejen, lærer-pædagog samarbejdet.

Det er under al kritik.

Hans Nielsen og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar

Helt enig Eva. Og tak!

Vi ærer hellere amerikanske soldater og celebrities...

Og det er måske at tage den lidt langt væk fra emnet, men hvor er debatten som begyndte her ved kommunevalgstid. Den om førtidpensionstegler i og uden for Københavns kommune. Forduftet. Pist væk!

Niels Duus Nielsen

Christoffer Pedersen, selvfølgelig er der ikke ret mange, der går ind for ukontrolleret indvandring, hverken for højrefløjen eller venstrefløjen. Men det var ikke det, jeg forholdt mig til, derimod Robert Krolls påstand om, at et flertal går ind for en "hård kurs". En "blød kurs" er også udtryk for et ønske om en vis kontrol, så skyder du ikke bare stråmænd ned med din bemærkning?

@Eva
"Det er ikke kun på udlændingeområdet ..."
Simpelthen bare en strøm af præcise pointer.
Superkommentar!!

Jens Thaarup Nyberg, Johanna Haas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar