Leder

Et rigtigt paradigmeskifte i dansk politik ville være en alliance mellem V og S

Venstre og Socialdemokratiet kunne som landets statsministerpartier lave en aftale om, at de ville stemme sammen om finanslovene og ikke lade sig afpresse af Dansk Folkeparti. Partierne er stort set enige, og de har begge tabt på pressionen fra Dansk Folkeparti. Det er usandsynligt, at de har vilje og mod til det, men det ville være et rigtigt paradigmeskifte, som ville være godt for Danmark

Jens Dresling

Debat
21. december 2017

Det bedste, statsministeren tirsdag kunne sige om regeringens forhandlinger med Dansk Folkeparti var, at de var slut. Lars Løkke (V) bemærkede, at dansk politik har »befundet sig i en noget usædvanlig og fastlåst situation«. Han forklarede, at forhandlingerne om en skatteaftale var blevet forbundet med forhandlinger om udlændingestramninger, selv om de »de to ting jo ikke synes at have så meget med hinanden at gøre«.

Det er korrekt: Man kan godt lave finanslov og skattereform uden at skulle lave udlændingepolitik samtidig. Og det ville være fornuftigt. 

Men Løkke beklager her en politisk kultur, han selv har været med til at skabe. For det er i Venstre-regeringer, at det bizarre kompromis mellem udlændingestramninger og borgerlig økonomisk politik er blevet institutionaliseret. Pressionspolitik fra Dansk Folkeparti og opportunisme fra Venstre har gjort den handel til fundamentet for borgerlig politik. Løkke dyrkede den intenst, så længe det gik godt. Men nu har pressionen fra Dansk Folkeparti nået et niveau, hvor såkaldte ’udlændinge’ skal nedværdiges så grusomt, at det strider mere imod konventioner end noget, man tidligere har gjort. 

Kristian Thulesen Dahl (DF) har beskyldt regeringen for at skubbe »embedsmænd foran sig« for at afvise Dansk Folkepartis forslag, som om konventioner var en slags administrativ chikane. Men Løkke leverede tirsdag noget, der kunne være en kritik af den holdning, da han forklarede, at han ikke på så kort tid kunne lave en aftale »i den rigtige balance mellem ønsket om hjemsendelse, ordentlighed og internationale spilleregler«.

Den realistiske læsning er, at Lars Løkke Rasmussen tager afstand fra Dansk Folkeparti for at fordele ansvaret for processen mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Det er ikke en moralsk vækkelse.

Den idealistiske læsning er, at Lars Løkke Rasmussen vil gøre op med pressionspolitikken. At han mener, hvad han siger, og at »ordentlighed« og  »internationale spilleregler« er grænser for, hvor meget man kan stramme. Og hvis han vil sætte grænser for den pressionspolitik, som har svækket regeringsmagten i Danmark, kan han faktisk appellere til et nyt flertal.

Venstre og Socialdemokratiet kunne som landets statsministerpartier lave en aftale om, at de ville stemme sammen om finanslovene og ikke lade sig afpresse af Dansk Folkeparti. Partierne er stort set enige, og de har begge tabt på pressionen fra Dansk Folkeparti. Det er usandsynligt, at de har vilje og mod til det, men det ville være et rigtigt paradigmeskifte, som ville være godt for Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Rune - finansloven ER på plads og S har sagt at de altid stemmer for en finanslov der har et flertal for regeringens finanslov. Det du faktisk siger er at S skulle stemme for en skattereform for at undgå pression fra DF med udlændingestramninger. Rune - jeg er bekymret - du er vel ikke syg.

Anders Lund, Helle Walther, kjeld jensen, Peter Knap og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det ville være et endegyldigt kup imod velfærdssamfundet, som ville lamme alle progressive kræfter i et årti. Nej, der er kun én løsning, og det er et socialdemokrati, der finder moralen og anstændigheden igen og efterligner Labour og det portugisiske socialdemokrati.

ingemaje lange, Karen Grue, David Hertz-Holm, ulla enevoldsen, Jacob Jensen, Marianne Borgvardt, Kim Øverup, Henrik Leffers, Vibeke Hansen, Helle Walther, Rolf Hansen, kjeld jensen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen, Torben Skov, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Nils Frier, Kenneth Jacobsen, Karsten Lundsby og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Om S stemmer for finansloven er i denne omgang ligegyldigt - den bliver under alle omstændigheder vedtaget af et flertal bestående af regeringspartierne og DF. Så i denne omgang er løbet kørt.

Men det er korrekt iagttaget, at DF kun har held til at placere sig med de afgørende stemmer fordi S ikke optræder som et seriøst oppositionsparti. S har alle muligheder for at få indflydelse - og der er ingen tvivl om, at regeringen hellere ville samarbejde med S end med DF.

Det bliver desværre bare ikke anderledes så længe Mette Frederiksen ligger i hængekøjen - det er paradoksalt nok Mette Frederiksen, der afleverer indflydelsen til DF.

At veksle skattelettelser med udlændinge stramninger nærmer sig det uanstændige. Men skattelettelser er ikke i sig selv anstændige. De finder ofte deres finansiering ved reduktion af velfærd. Vi fik vel rigelig - ja mere end rigelig blå politik under HTS. Hvis socialdemokratiet vil regne på, at bruge en venstrefløjen som parlamentarisk grundlag og bevare opbakningen fra ganske almindelige arbejdere, så bør de bestemt holde igen med flirten med Venstre. Det parti tænker erhvervslivets interesser først og fremmest og så landbruget. Skattelettelser er ikke vejen frem hvis vi skal bevare velfærden. Og når S så alligevel gennemfører dem og reducerer i velfærd, så mener de selv, at de af for dårlige til, at kommunikere deres politiske budskaber. Sandheden er langt mere enkel. Det er en forkert politik.

Venstre kan øjensynligt godt tælle til 90 og gennem AFR blev der ført blokpolitik så det baskede. Når S kommer til bliver der og når der bliver ført blå politik røvrender en del af det segment der har stemt på den. Lad de borgerlige føre borgerlig politik. Vi trænger til et rødt flertal og en anden politik.

Mikkel Rytzel, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Marie Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jamen V og de borgerlige partier vil da hellere end gerne vælte en rød regering for, at få regeringsmagten tilbage. Og under HTS blev der ført en politik hvor der kom en skattereform i 2011 der pissede alle de røde vælgere af. Plus indførelse af nyttejobs plus indførelse af en masse andre blå ting, tæsk til skolelærerne, Dong etc.

En del af øvelsen for S er, at inddæmme og vinde nogle stemmer tilbage fra DF, og derfor rykker de til højre i flygtningepolitikken - og nok også fordi de har loddet, at det svarer til folkestemning, hvor spørgsmålet hver eneste gang bliver det centrale valgtema.

Men hvordan står S så i forhold til R og alternativet og Enhedslisten, hvis de går for meget ind på DFs krav?

Og de borgerlige vil jo slanke den offentlige sektor, og lette skattetrykket også i topskatten. Der er helt enkelt grænser for hvor langt S kan gå af den vej, for det skal som sagt finansieres, og den pulje man sådan set lige kan tage af er velfærdsydelserne.

De borgerlige er jo godt i gang med, at bruge af råderummet der afsat til fremtidig velfærd, og det må brændstof til eftertanke for S, hvis de mener noget med, at ville bevare velfærden, for ikke at sige opbakningen af en god del af deres vælgersegment, for der kan jo også ske en vælgerbevægelse til venstrefløjen. At puste og have mel i munden er nu en gang ikke let.

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Socialdemokratiet må tage et dybt åndedrag og erkende, at deres visioner for velfærdssamfundet er sandet til. Det nytter altså ikke at 'kokse' over borgerlig magtbrynde, når man ikke selv kan levere anden værdipolitik end DF light.
"Det Danmark du kender", Socialdemokratiets slogan, appellerer ikke rigtigt til netop de der er komplet forstoppede af borgerlig politik, selv da S var ved magten.
Mette Frederiksen udtalte, at hun "aldrig ville finde sig i", at andre partier kørte rundt med klatten som DF og LA havde gjort.
Men tror man på hende ? Det er spørgsmålet.
Istedet for en latterlig V og S-alliance, burde a-Socialdemokratiet tage deres parlamentariske grundlag alvorligt, og kreere en ordentlig venstrefløjs-vision.

Torben K L Jensen, ulla enevoldsen, Vibeke Hansen, Steffen Gliese, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

S og V er den samme flok forbrydere, læg dem sammen eller lad være - det betyder ingenting...

Helene Kristensen, ulla enevoldsen, Jacob Jensen, Egon Stich og John Christensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Den situation som LA aktuelt er havnet i, kan næste gang ende med at være SF og Enhedslisten - som ikke vil støtte nedskæringer eller at Sosserne fortsætter blå økonnomisk politik.

Så langt har RL dog ret - at hvis det bare handler om, at bevare status quo, så vil et tæt politisk parløb imellem partierne S og V være hot.

Folk der vil en anden politik, bør derfor stemme på andre partier, så det ikke blot bliver mere af det samme.

Vi kan ikke fortsætte med at gøre det samme, og så forvente et andet resultat. Såre enkelt.

God dag der ude

ulla enevoldsen, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

A og V er jo 95 % enige. Forskellen er 1 % politik og 4 % uenighed om hvem der skal være statsminister. De 4% gør, at vi kun hører dem tale om den ene procent.

Og det udnytter DF dygtigt.

Hvis A og V blev enige, så ville det være undtagelsen - og ikke reglen - at pressen altid er fyldt med ordene flygtning og udlændige.

Skurken er ikke DF, desværre.

Jens Østergaard Petersen

Er det kun mig, der hørte et ekko af Nyrups “stuerene”, da Lars Løkke lod forstå, at han ikke mente, at DF var “ordentlige”? Nu ved jeg godt, at Lars Løkke ikke er fra Vestjylland, men dér ville et udsagn om at en person ikke er “ordentlig” da være et ret grundlæggende angreb på dennes moralske integritet.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Så enkelt som nogle her fremstiller V og S er ikke fakta. På nogle områder , EU politikken f. eks er S og V enige, men når
det det drejer sig om velfærd og skattelettelser er de dybt uenige. Kvoteflygtninge, fra 2018 har S selv vedtaget, at man igen vil modtage kvoteflygtninge. Og det er jeg personligt glad for, de har landet det kompromis i partiet.
Jeg vil aldrig hilse en SV regering velkommen, slet ikke så længe Løkke er i politik. Ej heller en SR, men en S mindretalsregering, som kan samarbejde bredt til begge sider, er mit ønske senarie.

Lise Lotte Rahbek

Tjah. Jeg ville godt ønske mig, at DF's evindelige restriktioner overfor mennesker af anden oprindelse end dansk kunne begrænses.
Men en finanslovsalliance mellem V og S ville farve håbet om et bedre samfund helt sort og give en del af os en ekstra årsag til at give op og hoppe i havnen. Eller starte det nødvendige oprør mod korrupte magthavere.

Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Torben K L Jensen, Mikkel Rytzel, ulla enevoldsen, Martin Madsen, Kim Øverup, Steffen Gliese og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes, Løkke klamrer sig til taburetten sammen med LA. Hvis han ikke havde rygrad, som en regneorm, så satte han DF stolen for døren en gang for alle. Her er regeringens politik, take it or leave it, og kan DF ikke det , eller LA, så må LA forlade regeringen og Løkke udskrive valg, det taber han, men så får man da nogen respekt, nu er han jo bare det, der kaldes en svag p...... . Udskyder og udskyder, og DF kører ham rundt i manegen.

Et rigtigt paradigmeskifte i dansk politik, som ville være godt for Danmark, ville være at fjerne børnefattigdommen, 60.000 børn er nu tvunget ud i fattigdom. Rådighedsbeløbet er skabt ved at regeringen har stjålet pengene fra 60.000 børn!

Der er beviseligt en sammenhæng mellem skattelettelser og øget fattigdom, ingen steder er dette tydeligere end i dagens Danmark. Hvis en regering har flertal til skattelettelser, er det den rige som får de fleste kroner, med en faktor en til 20.

Regeringen propaganderer for at give skattelettelser til den almindelige dansker (fordi de er bagud i meningsmålingerne, for at købe vælgere). Men det de reelt siger er, at HK'erern skal have 4000 kr, mens dem længere oppe skal have væsentligt mere. Erhvervspakken giver 80.000 kroner pr person pr år, til toppen.

Fjern børnefattigdommen nu.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Mikkel Rytzel, ulla enevoldsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Hvis man ser lidt på de forskellige partier, tegner der sig et billede af forandringer under alle omstændigheder. Ikke mindst spørgsmålet om, hvorvidt Løkke tør stå i spidsen for et valg, om han når at lande sig et godt job eller baglandet efterhånden begynder at tage afstand til flygtningepolitiken. Noget tyder på, at der er ved at være interesse igen for RV.
Hvis Kristian Jensen bliver formand for partiet, kan Thuelsen Dahl godt pakke sammen, der er ingen gensidig respekt der. Derimod kan Mette F, Morten Østergaard og Kristian Jensen sagtens tale sammen, og det ville sætte DF udenfor indflydelse.
Jeg mangler bare, at S begynder at skabe kant til DF. Det kunne de gøre, ved at focusere på den enighed, der er i rød blok. I min optik vil et formelt samarbejde med DF være katastrofalt. DF har ingen grænser for hvor tit man kan skifte politisk holdning, så alle deres fromme ord om velfærd, vil blive solgt for 10 somaliske flygtninge. Og hvis ikke, stemmer de bare imod velfærdsforbedringer og stemmer skattelettelser igennem uden om en rød regering. De har ingen politik, de sælger politik for grundlovsstridige krav på flygtningeområdet.
Man burde bibringe Sass Larsen den forståelse (som det jo hedder i LA), at Socialdemokratiet burde se at få lavet et løst regeringsgrundlag med rød blok og RV, om en ren S regering. Så skal Kristian Jensen såmænd nok blive til at forhandle med. Han er ikke underlagt Løkkes nag over at tabe til Thorning og kaldt vikar.

Jørgen Wind-Willassen

Godt med ædruelige øjne.
Virkeligheden er jo, at kun to partier i Danmark (måske tre) udøver IKKE klientilisme over en bred kam.
Måske overraskende for Informations læsere.
Venstre tænker bredt, men arven fra Anders Fogh klæber til dem.
Og tænk nu ikke på minimalstat snakken.
Væksten i den offentlige sektor i Andres Fogh perioden kan jo få Cepos økonomer til at koge over.

Torben K L Jensen

Liberalisterne påstår at ulighed skaber dynamik i samfundet - Det er sådan set også rigtigt hvis man mener at politisk ulighed skaber dynamik - som feks. revolutioner eller klassekamp.

Mere af den samme suppe. Venstre eller højreorienteret er alligevel den samme kage med forskellig glasur og pynt. Alle partier i folketinget er jo alligevel neoliberale partier der tager større hensyn til økonomiske særinteresser i stedet for dem de er sat til at betjene - borgerne.
Selv Enhedslisten stemte for USA's imperialistiske krig i Libyen, der smadrede et velfungerende samfund, selvfølgelig med baggrund i humanisme og alt det gode - ha ha ha...hvor længe vil vi blive ved med at tro på den gode krigs løgne. Wake up ! Sammensmeltningen mellem stat og forskellige firmaer har aflivet vores demokrati og skabt et fascistisk light samfund, der lige præcis undgår kaos og revolution, fordi at vi borgere i Danmark, er bestukket af en levestandard der er mere tålelig end mange andre steder i Europa...så indtil videre dukker vi bare hovederne og sørger for vores småborgerlige behov og overfladiske livsstil - God Jul og en varm krammer herfra...til både dem der er uenige og enige med mig - Møs !

Det er jo ærlig talt utroligt, at vi skal diskutere politikernes mulige forfængelighed eller nederlag eller andet, som burde være hinsides en politik, der skal være til samfundets fælles bedste. Der er ikke plads til politikere, der er forfængelige og personlige, der er plads til folkelige repræsentanter for de forskellige interessegrupper i samfundet, som i forhandling kan tilrettelægge politik, der tilgodeser alle i rimeligt mål og løser de fælles opgaver til opretholdelse af det fælles samfund.

Grethe Preisler

Du er genial, Leo Nygaard.

Hvis "de, der skal forandre, er dem, der skal forandres", kræver det bare lige en altomfattende grundlovsrevision. Og hvem har du så tænkt dig skulle tage initiativ til at iværksætte og implementere sådan en?

Grethe Preisler

Jo Leo,

Det er ikke grundlovsbrud, når politikere stemmer efter deres (egen) overbevisnin' om, hvad der er til landets og folkets bedste, og ikke efter forskrift fra deres vælgere. Som de strengt taget heller ikke kan vide, hvem er, så længe disse (altså vælgerne) ikke har pligt til at oplyse, hvem de har hver for sig har stemt på, før de forlader stemmelokalerne.

Og hvem hin 'enkelte politiker', der skulle have interesse i at gøre sig selv til grin for at "få den sag frem i det ulidelige skarpe lys" kunne jeg godt tænke mig at vide. Har du et bud?

Grethe Preisler

P.S. Blot for en ordens skyld, Leo Nygaard

Jeg er heller ikke ligefrem vildt begejstret ved udsigten til, at den nuværende regering med Lars Løkke Rasmussen som chef i 'maskinrummet' venter til sidste øjeblik med at 'spørge vælgerne til råds' igen. Men jeg er bange for, at vi kommer til at affinde os med risikoen for, at den gør det, med mindre de ærede medlemmer af DF's folketingsgruppe forinden beslutter sig for at mene, at en regering med Socialdemokratiets Mette Frederiksen som regeringschef vil være en bedre 'samarbejdspartner' for DF, end en regering med Venstres Lars Løkke Rasmussen i 'maskinrummet' på Christiansborg.

Michael Kongstad Nielsen

S og V tilsammen har været fiasko overalt i Europa. I Tyskland, i Østrig, i Grækenland, i Spanien, i de fleste tilfælde med S som taber. Nej, hvis vi skal have et paradigmeskifte i dansk politik , så skal S følge Jeremy Corbyn i Labour, og Portugals S, der regerer sammen med stærkt venstreorienterede partier ala EL eller Alternativet.

Grethe Preisler

Hvor tit skal det siges, Michael Kongstad Nielsen?

Alternativet (Liste Å) er ikke et 'venstreorienteret parti', men - ifølge formand og partileder Uffe Elbæks egen definition - et grønt alternativ, som hverken ligger til højre eller venstre for nogle af de andre gamle såvel som nye og/eller talmæssigt større såvel som mindre politiske partier i det nuværende danske folketing.

Kim Folke Knudsen

Skal vi nu også trakteres med en GROKO koalition ligesom den, der har holdt Angela Merkel oven vande i Tyskland ?. Nej tak hertil. En koalition mellem S og V bliver en koalition, hvor alt står stille, en antireform regering. Når et parti stemmer for en Finanslov, så er partiet ikke nødvendigvis enig i indholdet. Men en Finanslov er så vigtig, at dens vedtagelse er et must. Hvis ikke der er nogen Finanslov, så er der ikke nogen bevillinger til de mange myndighedsopgaver, som Staten udfører. Jeg vil meget hellere have en dansk Mindretalsregering, som skal forhandle med folketingets partier, end det tyske Kartelparti system, hvor alt debat kvæles, når to af kartellets parter har aftalt alle lovforslag i skjulte lokaler. Den offentlige politiske debat kvæles af GROKO koalitioner. Parlamentet bliver tømt for indholdsrige debatter, fordi de deltagende kartel partier med vilje undgår at skabe debat om deres egen politik. Nej så hellere et Juletræ med Anders Samuelsen LA i toppen som lysende stjerne trukket afsted af vores Statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Grethe Preisler og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Skal vi nu også trakteres med en GROKO koalition ligesom den, der har holdt Angela Merkel oven vande i Tyskland ?. Nej tak hertil. En koalition mellem S og V bliver en koalition, hvor alt står stille, en antireform regering. Når et parti stemmer for en Finanslov, så er partiet ikke nødvendigvis enig i indholdet. Men en Finanslov er så vigtig, at dens vedtagelse er et must. Hvis ikke der er nogen Finanslov, så er der ikke nogen bevillinger til de mange myndighedsopgaver, som Staten udfører. Jeg vil meget hellere have en dansk Mindretalsregering, som skal forhandle med folketingets partier, end det tyske Kartelparti system, hvor alt debat kvæles, når to af kartellets parter har aftalt alle lovforslag i skjulte lokaler. Den offentlige politiske debat kvæles af GROKO koalitioner. Parlamentet bliver tømt for indholdsrige debatter, fordi de deltagende kartel partier med vilje undgår at skabe debat om deres egen politik. Nej så hellere et Juletræ med Anders Samuelsen LA i toppen som lysende stjerne trukket afsted af vores Statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Ha,ha han er sjov, Rune. A real comedian. Et paradigme skifte, hvis V og A tager magten. Der kan kun ske et paradigme skifte, den dag A igen laver rød politik sammen med venstrefløjen, som i dag reelt set kun består af Ø.