Leder

Over for Trump er selv Gud magtesløs

Donald Trumps gave til Benyamin Netanyahu vakte forventet postyr

Oded Balilty

Debat
8. december 2017

Donald Trumps gave til Benyamin Netanyahu vakte forventet postyr. I Ramallah kaldte Mahmoud Abbas den ensidige anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad – med besked om flytning af USA’s ambassade fra Tel Aviv – »forkastelig« og erklærede tænderskærende, at gaven diskvalificerer amerikanerne som mægler i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Pave Frans er »dybt bekymret« over foræringen af den hellige stad til den mindste af verdens tre monoteistiske religioner, men som Stalin sagde: Hvor mange divisioner har paven? Otte lande har alarmeret sikkerhedsrådet, og Den Arabiske Liga holder telefonmøde lørdag. USA’s allierede i EU og den arabiske verden er kritiske, og derved bliver det. Et valgløfte polstret med millioner fra den israelske Washington-lobby har efterladt palæstinenserne i et dybt hul, overladt til sig selv uden en i det mindste formelt neutral opmand, der kan garantere en holdbar fred.

Flertallet af kommentatorer er tilkæmpet positive. De ser attentatet på diplomatisk omtanke som ’et nybrud’, der skrotter de hidtil kuldsejlede fredsforhandlinger siden 1993, som alle satte Jerusalem-problemet sidst i forhandlingskøreplanen, og gør gældende, at Donald Trump bare har taget den triste virkelighed til efterretning, nemlig at byen siden 1948 har været de facto hovedstad, komplet med Knesset, højesteret, præsidentresidens og ministerier bortset fra det forsvarsministerium, der af sikkerhedshensyn har adresse i Tel Aviv.

Den amerikanske præsident anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad i en tale onsdag:

I FN’s delingsplan fra 1947 betegnes byen som corpus separatum, en juridisk adskilt enklave under internationalt opsyn. Det blev ikke til noget, eftersom krigen, der fulgte den arabiske afvisning af delingsplanen, endte med deling af byen i det jødiske Vestjerusalem og det arabiske Østjerusalem med den historiske bydel, hvor Islams tredjevigtigste helligdom, Haram al-Sharif, af jøderne kaldet Tempelbjerget, er beliggende i lighed med Herodes-templets Grædemur, der er jødisk helligdom, ligesom kristne valfarter til Via Dolorosa og Jesu Gravkirke.

Denne sammenstimlen af synagoger, moskéer og kirker er årsag til, at FN har tøvet med at ændre Jerusalems status med en ny resolution. EU beskriver eksempelvis fortsat byen som corpus separatum, men det har ikke hindret Israel i at gøre den til dets politiske og administrative centrum. Fra 1967 udvidet med det arabiske Østjerusalem, der blev endeligt annekteret i 1980. I dag er Østjerusalems arabere naboer til 200.000 jødiske bosættere – det vil sige de arabere, der er tilbage efter den israelsk praksis med systematisk at annullere deres opholdstilladelser, hvis de er bortrejst i perioder med arbejde eller studier i udlandet.

Den israelske ekspansion, hvis forskellige former for etnisk udrensning har til formål at komme af med den arabiske befolkning, er den primære årsag til, at Jerusalem indtil onsdag altid stod sidst på fredsprocessens køreplaner.

For palæstinenserne er det et kernepunkt at bevare overhøjheden over Haram al-Sharif med al Aqsa-moskéen og den gyldne klippekuppel, og derfor insisterer de på, at byen også er deres hovedstad. Omvendt vil israelerne ikke dele suveræniteten over deres ’evige og udelelige hovedstad’ med folk, de betragter som et ubekvemt etnisk mindretal. Det er dette politisk-religiøse glashus, Donald Trump er trådt ind i med elefantens ynde og tunghør, når allierede som Emmanuel Macron, Theresa May og Angela Merkel er bekymrede, og absolut døvhed, når Recep Tayyip Erdogan i Ankara, Abdel Fatah al-Sisi i Kairo og kong Salman i Riyadh advarer mod terrorisme.

De stridende parter henviser til deres religiøse symbolik, men summen af Jerusalem er ikke religiøs, men social. Konfliktens bundlinje er ikke en religionskrig mellem muslimer og jøder med kristne på sidelinjen, men mellem velhavere og fattiglemmer, fangevogtere og indsatte, nord mod syd og på alle parametre asymmetrisk. Men så længe spørgsmålet om Jerusalems status stod åbent med en erklæret neutral opmand, havde de afmægtige et håb.

At håbet igen og igen viste sig at være en illusion – i 1993, i 2000 og med Ehud Omert i 2009, ændrede ikke ved dets glimtvise synlighed, en sprække i magtens murværk gennem hvilken genskinnet af selvstændighed kunne skimtes. Ganske vist langt ude i en fremtid, der ikke havde en deadline, men det lignede dog et løfte. Også selv om militære kontrolposter, tyveri af matrikler, dynamitsprængning af fast ejendom og udrensning af hele palæstinensiske familier hver dag dementerede, at løftet havde noget på sig.

Efter gaven til Netanyahu har palæstinenserne kun fredagsbønnen at falde tilbage på. Men se, om den hjælper. Over for Trump er selv Gud magtesløs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Suk! Suk! Suk!

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Bjarne Agerskov

At give Netanyahu andre gaver end et par håndjern og en fængselscelle er totalt misforstået.

Kim Øverup, Eva Schwanenflügel, Tove Lodal, Hans Larsen, John Andersen, Lars Møller Schandorff, Helle Nyberg, Dagmar Christiandottir, Carsten Wienholtz, Torben Skov og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

“Over for Trump er selv Gud magtesløs”

Det er overskriften!

Fakta er at Folketinget, EU og hele pressen, vil ikke indrømme, hvad USA er for størrelse, religion er tabu og misforståelse er uundgåelig.

“For 45% of US evangelicals, the Bible is the biggest influence on their view of Israel.”
Link: http://edition.cnn.com/2017/12/06/politics/american-evangelicals-jerusal...

God will enter in judgment “on behalf of My people and My inheritance, Israel” with those who “have divided up My land.” (Joel 3:2)

Israel og bosættelserne i Palæstina, bør ses i lyst af denne tro på Gud, hvor Biblen fortæller om det lovede land, landet ‘Storisrael’, som er givet det jødiske folk ifølge Biblen.

Ezekiel 47,13–20 og fjerde Mosebog 34, ‘løftet om Storisrael.'

Storisrael nutidens Libanon, Vestbredden, Gazastriben, Israel og dele af Syrien.

Det er på samme måde, denne tilgang til verden, der vanskeliggør kritik af kapitalismen og bekæmpelse af de menneskeskabte klimaforandringer mm.

Gud har givet mennesket jorden og alt på jorden, til mennesket 'Gud skabte mennesket skabt i sit billed'
Første Mosebog 26-27-28

Det er USA's Gud's givende ret, at regere verden, Gud danner det fundamentalistiske grundlag, for den liberale tilgang til kapitalisme med Gud og ikke videnskab og fakta i centrum, med tro på Gud centralt og hvor mennesker er over naturen.

In God We Trust (Vi stoler på Gud), der er USA's nationale motto, det blev ved lov vedtaget af Kongressen i 1956.

- Pave Francis er »dybt bekymret« ...
Vi kalder ham nu Frans på dansk.

Vist er overskriften meget rammende i netop denne tid og sag, - men ellers er det almindeligt i den amerikanske selvbevidsthed - at amerikanske præsidenter står over gud, så faktisk er det ingen nyhed bare fordi det er Trump.

Derimod er det helt rigtigt set, at Trump med en elefant ynde optræder på den internationale scene overalt hvor han optræder, mener noget osv..

Måske er det en helt bevidst amerikansk udenrigspolitik, at splitte og dele adskille flere i Mellemøsten for at skabe endnu mere ufred, som amerikanske soldater sidenhen skal hjælpe med at indføre demokrati, ligeret for kvinder og mænd samt alle de øvrige herligheder der tidligere er blevet disket op med af retorik i lande som Afghanistan, Libyen og Irak, og måske føler Trump sig hildet som "fredens engel" - "gudsbestemt" af den amerikanske præsident.

John Andersen, Eva Schwanenflügel og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Espen Bøgh
Men er det kun amerikansk udenrigspolitik?

Det begynder at smitte af på krigs koalitionens medlemmer, hvilke religøse og politiske støttede alliancer, interne og eksterne og deres specifikke motiver, der ligger bag USA’s krigsførsel.
Det kan blive et problem, når USA kalder vores krigs koalitionen til våben.

Pointen er nok, at den splittelse viste USA naturligvis godt opstod i kølvandet, men ‘hvilke motiver’ ligger der bag denne splittelsen?

Det får krigs koalitionen, nok snart at se.

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Lars Møller Schandorff, Espen Bøgh og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Det vil jeg tro Phillip B., al den stund flygtningestrømmen ikke kan ramme Amerika lige så let som Europa, og som udmarver Europa økonomisk og indenrigspolitisk blandt vælgerne, for vi har jo set og må erkende, at den arabiske verden ikke vil noget som helst med dem at gøre!

Eva Schwanenflügel og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Verdens mægtigste mand prydes med lauerbærkrans, til ære af Israel.
Benjamin Netanyahu kalder det en verdenshistorisk hændelse, det bliver ikke mere potent indenrigspolitik og udenrigspolitik.

Link: http://dy00k1db5oznd.cloudfront.net/wp-content/uploads/2015/03/BenjaminN...

OMG!!! - no pund intended....

"Det er USA’s Gud’s givende ret, at regere verden, Gud danner det fundamentalistiske grundlag, for den liberale tilgang til kapitalisme med Gud og ikke videnskab og fakta i centrum, med tro på Gud centralt og hvor mennesker er over naturen."

Du har helt, helt ret Philp B. Johnson, ligeledes at det er paa tide, at EU og DK faar oejnene op for det religioese vanvid, der er i fuld gang med at inficere USAs institutioner og baade indrigs- og udenrigspolitik. Med Alabamas More er bibelbaeltet vakt til daad, Trumps religioese base jubler og Trump klapper i sine smaa urinsure barnehaender.
The Shining City on The Hill.... Halleluja!!!

Philip B. Johnsen

Maria Dam
Jeg har først nu set Debatten på DR2 lige nu.

Politikere siger det ikke, men de ved selvfølgelig godt, hvad de menneskeskabte klimaforandringer betyder for udviklingen af klimaflygtninge.

Min fornemmelse for ondskaben der kryber frem, er velbegrundet.

Philip B. Johnsen

Fremmedfjendtlig agenda, den økonomiske overklasse og den politiske magt.
Nedarvet og rodfæstet slaveejer mentalitet, med tilhørende manglende empati.

Virker det bekendt, er det sansynligvis ikke noget tilfælde.