Leder

Trump har vist sig som pengenes uhyggelige populist

Donald Trump har vist sig som pengenes uhyggelige populist, og hans reform forstærker en decideret samfundsundergravende udvikling.

Donald Trump har vist sig som pengenes uhyggelige populist, og hans reform forstærker en decideret samfundsundergravende udvikling.

Andrew Harnik

5. december 2017

Man skulle ikke tro, at det var muligt.

At et politisk system, som principielt bygger på, at landets leder bliver valgt af landets borgere, gennemfører en politik, som tager penge fra det store flertal, der har mindst, og giver til det lille mindretal, der har allermest. Man skulle netop tro, at et politisk demokrati sikrede os mod den form for politik, fordi det forekommer så usandsynligt, at en præsident med den politik kunne blive valgt.

Vi forestiller os, at det kan finde sted i oligarkier og diktaturstater, men ikke i demokratier.

Alligevel er dette ved at ske i USA, hvor Republikanerne først i Repræsentanternes Hus og siden i Senatet har stemt en skattereform igennem, som sænker selskabsskatten fra 35 pct. til 20 pct., indkomstskatten for selvstændige med op til ti procentpoint og muligvis helt fjerner arveafgiften.

De laveste indkomstgrupper og middelklassen får derimod ikke meget ud af skattereformen.

Som Financial Times’ politiske analytiker Martin Wolf har skrevet:

»Dette er alt i alt en målrettet beslutning om at flytte ressourcer fra bunden, midten og endda toppen af midten i den amerikanske indkomstskala til den absolutte top, kombineret med en stor stigning i den økonomiske usikkerhed for det store flertal«.

Wolf kalder Trump for en plutokratisk populist; han taler for folket og fører politik for de rigeste. 

Kongressens egen tænketanke har ifølge journalisten Fareed Zakaria anslået, at de, som tjener mellem 50.000 og 70.000 dollar om året, om ti år kommer til at betale mere end fire milliarder dollar mere i skat, mens de, som tjener én million dollar eller mere om året, i 2027  vil betale 5,8 milliarder dollar mindre i skat, hvis skattereformen bliver til lovgivning.

Man kan sige alt muligt om det amerikanske valgsystem, og man kan anføre, at Hillary Clinton samlet fik flest stemmer ved præsidentvalget i 2016. Men det ændrer ikke ved, at en demokratisk valgt amerikansk præsident nu har fået opbakning i begge Kongressens kamre til en skattereform, som ikke bare øger den økonomiske ulighed, men massivt øger afstanden mellem den rigeste overklasse og resten af samfundet.

Trump flytter penge fra middelklassen til de milliardærer

Begrundelsen for reformen er naturligvis ikke, at nu skal den amerikanske middelklasse, hvis indkomster er stagneret over de seneste 40 år, aflevere penge til den overklasse, hvis indkomster i samme periode er eksploderet.

Det er, at det i virkeligheden er det bedste for alle, hvis selskabsskatten bliver sænket, og de højeste indkomster bliver lettet. Ræsonnementet er, at det vil skabe flere job og højere lønninger til resten af den amerikanske arbejdsstyrke, hvis virksomhederne og overklassen bliver lettet.

Men det er, som økonomen og forfatteren Robert Reich har anført, ikke sket de gange, man tidligere har sænket selskabsskatten og skatten på de højeste indkomster. Tværtimod. Hvis de penge, som nu gives til de rigeste og de amerikanske virksomheder, derimod var investeret i uddannelse, grøn omstilling, infrastruktur og sundhed, ville de have genereret vækst, som kom arbejderklassen og middelklassen til gode.

Chicago Booth School of Business har spurgt et panel af 42 økonomer, herunder adskillige nobelprismodtagere og rådgivere for de forrige præsidenter, om skattereformen efter deres vurdering vil øge væksten i USA. 41 sagde nej og kun én sagde ja ...

Hvad man til gengæld kan være sikker på, er at skattereformen vil svække den offentlige sektor i USA. Den vil ramme Obamas sundhedsreform og andre offentlige ydelser, der kan være med til at gøre de borgere, som har brug for hjælp, stærke. Og den vil svække den amerikanske økonomi generelt. Og vi ved godt, hvem det går ud over, når staten bliver dysfunktionel, og det offentlige forfalder. 

Donald Trump blev valgt på en protest mod det etablerede system og på vrede mod den generelle samfundsudvikling. Der er ingen direkte forbindelse eller årsagsforklaring, men protestvalget kom også efter 40 års udvikling af økonomisk ulighed i USA. Men han har vist sig som pengenes uhyggelige populist, og hans reform forstærker en decideret samfundsundergravende udvikling. 

Det amerikanske folk har som leder valgt en milliardær, der flytter penge fra fælleskassen og middelklassen og giver til de andre milliardærer. Og siger, at det er for de svages skyld.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henrik Leffers
 • Anders Graae
 • Hanne Ribens
 • Anne Eriksen
 • Torben K L Jensen
 • ingemaje lange
 • Ruth Gjesing
 • Per Klüver
 • Katrine Damm
 • Espen Bøgh
 • Jørgen Vogelius
 • Poul Erik Riis
 • Thomas Olsen
 • Carsten Ingemann
 • Kurt Loftkjær
 • jørgen djørup
 • David Zennaro
 • Niels Duus Nielsen
 • Frede Jørgensen
 • Ejvind Larsen
 • Eva Schwanenflügel
Henrik Leffers, Anders Graae, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, ingemaje lange, Ruth Gjesing, Per Klüver, Katrine Damm, Espen Bøgh, Jørgen Vogelius, Poul Erik Riis, Thomas Olsen, Carsten Ingemann, Kurt Loftkjær, jørgen djørup, David Zennaro, Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hører man monstro Løkke & co. som det lille ekko af Trump ?
Det er frygteligt, hvordan vælgerbedraget florerer, både 'over there' og her.
Det skulle ikke undre mig, om vi om føje år ser de rige forskansede i 'gated communities' overalt i Danmark, mens resten af landet er affolket eller ghettoiseret.
Altimens spreder landbruget langt mere gylle og pesticider, end vi har fået fortalt. 25% af konventionelt dyrkede grøntsager er forurenede med pesticidrester. Det er en fordobling på 3 år.
Mange steder er truet af grundvandsforurening. Vores luft er truet af farlige partikler. Naturen udpines.
Og den almindelige befolkning har pest eller kolera at vælge imellem hvert fjerde år.
Bliver skattelettelserne vedtaget, skal de fattige igen betale. For DF vil sælge ud til gengæld for udlændingestramninger. Og bagefter agere forbløffede over at almindelige danskere bliver mærkbart ramt af nedskæringerne i kommunerne og på pengepungen.
I USA er det gået helt amok med ræset mod 'rock bottom', og det kommer til at have konsekvenser for resten af verden. Vi følger med som det tynde øl i Danmark, men vi skal også nok ramme bunden snart :-(

Poul Genefke-Thye, Morten Hillgaard, Henrik Leffers, Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, ingemaje lange, Curt Sørensen, Ruth Gjesing, Robert Taube Jensen, Torben Skov, Ib Christensen, Karsten Lundsby, Søren Bro, Philip B. Johnsen, Katrine Damm, Jørgen Vogelius, Thomas Olsen og Ole Kristensen anbefalede denne kommentar

Ubegribelig udvikling

Jeg spørger mig selv om, det virkelig er det, som Trump-vælgere ønsker, når og hvis de vågner fra deres drømmetilstand? Følelser og had synes at sløre konsekvenserne for dem, som rammes hårdest.

Kan den samme udvikling ramme EU og Danmark? Meget er under forandring og tendenserne kan ikke afvises. Flygtninge- og indvandrerdebatten rummer i stigende grad kimen til irrationelle beslutninger blandt de fleste politiske partier i Folketinget.

Poul Genefke-Thye, Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, ingemaje lange, Robert Taube Jensen, Torben Skov, Per Klüver, Karsten Lundsby, Sascha Olinsson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja, hvordan kan det gå til, at formelt demokrati bliver fortrængt af reelt oligarki? Og hvad kan vi gøre ved det?

Torben Skov, Hanne Ribens og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvis nogen her på tråden tror det er en n y udvikling, så må de hellere begynde at tro om igen!

I den nære fortid slap Reagan af med "Trickle down" økonomien, der lettere omskrevet minder om det danske ordsprog; "når det regner på præsten så drypper det på degnen", altså det siver ned igennem samfundet lag, så alle får del rigdomsforøgelsen..

- Sådan gik det bare ikke dengang for det der blev kaldt; "REAGANOMICS"!

Ser vi længere tilbage i historien, til de store moguler; "Rockefeller, Ford osv.", så bryster Amerika sig med i sine mange TV udsendelser af disse personer med ordene "THEY BUILD AMERICA", en løgn som end ikke Münchhausen og hans fortællinger kan overgå, men kun når til overlæderet på hans støvler.

Derimod "voldtog" de nærmest Amerika og dets demokratiske politiske liv, og som vi ser en fortsættelse af i nutiden.

Fremskridtene skete altid på bekostning af gevinstmaksimeringen, som altid skulle sættes forrest overfor såvel borgernes liv, velstand og velfærd.

Retsligt er det også de riges paradis, hvor man selv betaler for den retfærdighed som man vil have for sine egne, - og kun for sine egne, - for han man penge kan man altid købe såvel privat detektiver og sagførere i det omfang man vil.

Man skal nu heller ikke tage fejl af de borgere der vil kaldes og stemmer demokratisk i Amerika, for hos dem hviler der en sand republikaner i hjertet på, når patriotismen for deres Amerika ruller frem til deres ører, så standser al tankegang og de jubler i kor.

Under 2. VK med japanerne blev de amerikanske indvandrere fra Japan interneret i såkaldte koncentrationslejre, - de fik besked på at pakke en kuffert med det nødvendigste og holde sig klar på en bestemt dato, hvor de blev hentet, og kørt til koncentrationslejren.

- Deres øvrige værdier(forretninger m.m.) blev konfiskeret af staten, og det til trods for mange var efterkommere af japanere igennem generationer, og havde amerikansk statsborgerskab.

- Så meget for "the land of the free"!

Flere amerikanere end tidligere er i dag afhængig af 2 arbejdspladser for at kunne forsørge eller medforsørge sig selv og sin familie, - men alligevel stemmer mange af dem fortsat på republikanerne og deres liberalistiske teser(selvopfundne sandheder som ingen og ikke kan bevises"!

Skredet i den retning er sket igennem de sidste 20 - 30 år, så det er bestemt ikke noget nyt, at den laveste og middelklassens har tabt på de tidligere republikanske regeringer, - men alligevel stemte amerikanerne i tusindtal på mere af den samme slags ved det seneste valg, og de tomme løfter Trump stod og bildte folk ind - skattelettelser, uden at nævne hvorledes han ville udmønte dem.

Finansieringen af skattelettelser giver altid underskud i statskassen - de betalte skatter fra folk, men da begunstigelserne allerede i forvejen var i de riges favør, kan det ikke være en overraskelse at Trump atter engang giver de største skattelettelser til de rigeste, - modstykket hertil er enten yderligere gældsætning af Amerika eller tage endnu mere fra de grupper længere nede i samfundet, og måske endda begge dele, for det ikke skal være løgn.

Poul Genefke-Thye, Henrik Leffers, Torben Skov, Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, ingemaje lange, Robert Taube Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Reagan gav skattelettelser til de rigeste, W. Bush gjorde det samme og Trump forstætter ad samme spor. Trickle down er på dansk omvendt omfordeling og det gør intet for positivt for samfundsøkonomien - tværtimod.

Det er det Republikanske partis raison d'etre: De rige donerer penge og støtter den republikanske valgkamp og får igen, når deres kandidat er valgt.

Politik er reduceret til Quid pro quo - også i Danmark. Selvom det trækker ud med skattereformen, er der allerede gennemført en drastisk reduktion af arveafgiften og fjernet afgifter.

Torben Skov, Hanne Ribens, Anne Eriksen, ingemaje lange, Sascha Olinsson, Søren Bro, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Dybest set kan det vel ikke komme som en overraskelse. Vi taler om en populistisk milliardær,
( muligvis) psykisk udfordret.
Det forbløffende er vel, at så mange vælgere lader sig forføre og bedrage.
Men sådan foregår det jo også i lille DK :-(

Henrik Jørgensen, Torben Skov, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Robert Taube Jensen, Karsten Lundsby, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja man fristes jo til, at sige poor Americans i mere end en forstand. Det værste af det hele er jo næsten, at skattereformen skønnes, at fordoble underskuddet på statsbudgettet i USA. I en eller anden forstand er de gaver som man nu deler ud til de rige og selskaberne på bekostning en anden gruppe af skatteydere når regningen skal betales en gang ude i fremtiden - for ikke at tale om, at finansieringen også vil gå ud over velfærden.

Og jovist Danmark er ikke USA, selv om der også her hersker liberale drømme om skattelettelser for det råderum der skal gælde fremtidig velfærd.

Der er sikkert så meget andet en del af den amerikanske befolkning kunne hade Trump for, men en gang ude i fremtiden kommer de til, at betale for en syg økonomisk politik.

Søren Jacobsen

Det kender vi også her hjemme fra i Danmark, hvor svindlerregeringen kalder kontanthjælpsloftet for en fremstrakt hånd. Så intet nyt i new-speech fra sandhedsministeriet.

Hanne Ribens, Anne Eriksen, ingemaje lange, Ib Christensen, Karsten Lundsby, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er vel bare det velkendte fænomen kaldet neoliberalisme, der over alt har flyttet værdier fra manden på gulvet til overklassen. Samtidig er fællesskab og solidaritet bevidst erstattet af individualisme og alles kamp mod alle.

Alt det vi havde opnået gennem reel klassekamp op gennem seneste århundrede, er snart tabt. Det bliver en lang og sej kamp, at få skuden rettet op, og spændende at se, hvornår masserne indser at de liberale læresætninger og værdier er falske og hule.

Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, ingemaje lange, Ib Christensen, Karsten Lundsby, Sascha Olinsson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fremmedfjendtlig agenda, den økonomiske overklasse og den politiske magt.
Nedarvet og rodfæstet slaveejer mentalitet, med tilhørende manglende empati.

Virker det bekendt, er det sansynligvis ikke noget tilfælde.

Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

det værste er ikke at han gør det, det værste er, at vælgermassen er så ubegribeligt stupid, at han kan blive genvalgt, hvis han da ikke bliver smidt ud gr. russersamarbejdet. Herhjemme stemmer vælgerne jo også løgnere og bedragere ind igen og igen.

Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Ib Christensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Espen Bøgh
Jeg har altid forstået "når det regner på præsten så drypper det på degnen" som en beskrivelse af hvad korruption er.
Som i at degnen faciliterer at det regner på præsten, i håbet om at så drypper der også noget på ham selv.
--

Det er altså lidt sært at se hvordan egne politikerer her i landet helt individuelt har fået egne ideer. Og man så nu høre at de samme ideer skulle være unikke på den anden side af atlanten. Er vi helt sikker på at politikerer her og der følger deres vælgers ønsker, eller følger de andres planer, så snart de har fået vælgernes stemme.

Dong blev solgt mod vælgernes ønsker kort efter ansvarhavende kom tilbage fra Bilderberg møde. Og om Thrump er med i det kartel kan vi jo ikke vide, for Bilderberg opføre sig jo altid som nogen der ved de har noget at skjule.

Men jeg er ret overrasket over dette afsnit i artiklen.
"At et politisk system, som principielt bygger på, at landets leder bliver valgt af landets borgere, gennemfører en politik, som tager penge fra det store flertal, der har mindst, og giver til det lille mindretal, der har allermest. Man skulle netop tro, at et politisk demokrati sikrede os mod den form for politik, fordi det forekommer så usandsynligt, at en præsident med den politik kunne blive valgt."

Det er da ikke en dansker der har boet i dette land inden for de sidste 10 år der kan have skrevet det sludder. For det er jo netop hvad vores regering forsøger her i landet!

Spørgsmålet er, hvad er fællesnævneren!

Torben Skov, Søren Bro, Espen Bøgh, Hanne Ribens, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tickle Down økonomien gennemføres jo ud fra en antagelse om, at skattelettelser skaber vækst og også på den led gavner bredt gennem beskæftigelse. Liberale taler også om "dynamiske effekter", som finansierede den slags sig selv. Og det har jo også vist sig, at det er lidt så som så med effekten af, at begunstige en lille rig elite.

Skattelettelser skal reglen og ret ofte med stor sikkerhed finde finansiering gennem reduktion i velfærd. Postulatet om, at man både kan give skattelettelser og forøge velfærd, at jo liberalt tankegods, som det alt for ofte viser sig ikke, at holde.

Men ligefrem, at give store skattelettelser på baggrund af en voldsom forøgelse af underskuddet på statsbudgettet - og det i USA, som jo i forvejen har en statsgæld der vist nærmer sig 100 pct. af BNP - det nærmer sig det uansvarlige

Konsekvensen af en statsbankerot i USA vil jo være eklatant i hele verdensøkonomien. Men Trump synes jo, at ville hjælpe det scenario lidt på vej. Og det kan være svært, at forstå, at den amerikanske økonomi overhovedet skulle være så tiltrængt en indsprøjtning for indeværende.

Tendensen til øget ulighed som vi har set over de sidste 30 år får lige et skub mere. Men hvis man bliver ved med, at skubbe på gyngen er det jo med fare for, at den ryger af stativet...

Ib Christensen, Torben Skov, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jan Boisen,
Ja, der er bestemt ingen grund til at øge ophedningen af den amerikanske økonomi pt. Det vil snarere føre til en overophedning, der fremmer bobler af enhver art.
Men de kommende skattelettelser gavner jo Trump og hans politiske og erhvervsmæssige forbindelser, og Repuplikanerne er fuldstændig forbenede i deres ideologi om minimal-staten, så det er grunden til miseren.

Anne Eriksen, Katrine Damm og Jan Boisen anbefalede denne kommentar

Eva Schwanenflügel: Jo der er også et ideologisk aspekt omkring, at give skattelettelser, og i første omgang og lidt på sigt så gavner skattelettelserne jo sikkert også den amerikanske konkurrenceevne bl.a. sættes selskabskattet med et slag ned fra 35 % til 20 %

Men set med nordeuropæiske øjne er sådanne skattelettelser der ikke har finansiering jo ret beset uansvarlige, og et eller andet sted er det spørgsmål man med rette kan rejse om der er råd til sådanne skattelettelser når staten i forvejen har stor gæld og kører med budgetunderskud.

Men sådan kan man jo undres over, at amerikanerne kan køre med store underskud, som er mere eller mindre permanente. Når man så dertil lægger, at staten også må redde kastanjerne ud af ilden når det f.eks. brænder på i finanssektoren, og statsgælden steg i USA som følge af finanskrisen, så bliver det jo også klart, at skattereformen i USA underminerer hele statens grundlag, og man på lang sigt naturligvis skubber et problem med statsgæld foran sig.

I realiteten er det jo en forøgelse af statsgælden til gengæld skattelettelser til erhvervslivet og nogle i forvejen meget rige mennesker. Det jo lidt paradoksalt, at i den neoliberale epoke, at nogle stater kører med permanente underskud og stifter stadig større gæld.

Jan Boisen: Det er vel nogenlunde den samme ideologi, som er herskende i DK og EU.
I DK vil den nuværende regering give skattelettelser udfra at pengene er i det såkaldte råderum, som jo er et noget fiktivt - håbefuldt begreb.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Katrine Damm

Ja at bruge af råderummet svarer lidt til det samme for man kalkulerer med en økonomi, som endnu ikke er under forudsætning af en vækst, som endnu ikke er.

Men i EU har vi jo de såkaldte konvergenskriterier, der sætter grænser for hvor store budgetunderskud der må være på de statslige budgetter. Man kan måske så sige, at det også kniber gevaldigt for nogle stater inden for EU, at leve op til disse kriterier. Men man kan da i alle tilfælde sige, at der så i EU gælder en målsætning om balance på statsbudgetterne med undtagelse af vist omkring 3 %

Der jo i princippet heller ikke noget galt i kortvarige underskud på statsbudgettet i de enkelte lande, men bliver det ligefrem en permanent trend - og man ligefrem også kører med underfinansiering i perioder selv hvor der måske ligefrem er højkonjunktur, så kan det jo godt blive til et problem.

Og det bliver det jo også for amerikanerne på lidt længere sigt, for man har jo allerede kunnet læse i medierne, at effekten på lang sigt bliver, at skatten skal sættes op som følge af budgetunderskud. Det bliver så bare middelklassen og underklassen der kommer til, at betale gildet.

Og budgetunderskuddet løses jo i USA så heller ikke af denne grund alene. Men faktisk tror jeg, at budgetunderskud i USA rækker helt tilbage til Reagan.

Katrine Damm, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det at give skattelettelser til de rigeste, svarer til at fodre en græshoppesværm :-(

Katrine Damm, Jan Boisen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Ib Christensen, 05. december, 2017 - 17:04

Selvfølgelig er Bilderberg gruppen problematisk selv det siges fra tid til anden, at der ikke er grund til det!?

Alene selvbestaltetheden i og ved Bilderberg gruppen for kloden og folks velbefindende herpå, helt uden noget andre end dem selv der blev og siden har udvalgt andre til deltagelse.

- Hvad skal vi så med FN, når Bilderberg ikke har reel offentlig legitimitet, og er ganske ligeglad overfor dette?

Hvis du og jeg dannede en sådan gruppe, og udvalgte andre ligesindede til deltagelse ville ingen anerkende vores legitimitet, og da især ikke fordi ingen udenforstående aner noget som helst om hvilken politisk ideologi vi havde med vor gruppe.

Nu kan man gætte sig til Bilderbergs politisk ståsted og ønsker for retningen, men det er helt uholdbart overfor resten af verden, der sidder en selvudnævnt gruppe og debatterer hvilken ideologi verden skal bygger på efter deres mening, - og denne ikke kommer til offentlighedens kendskab.

Eva Schwanenflügel, Ib Christensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Er det ikke bare sådan, det altid har været med amerikansk politik?
Med Trump er det bare blevet åbenlyst for amerikanerne selv.

jan henrik wegener

Er det ikke bare at indse, at hvad end der er problemet her og hvad end der skal gøres, er us-amerikanerne de nærmeste til at tage initiativet? Og at uanset hvor "internationalt/globalt orienteret" man som borger her i landet måtte se sig selv, så starter vor eventuelle mulighed her?

Et år er snart gået med Mr. Trump - 3 år igen med Pig Man (Pink Floyd)

I anledning af julen har en gammel kammerat fra gymnasiet sendt mig nedenstående musiknummer af Pink Floyd optaget Live from Zócalo Square i Mexico City d. 1. oktober 2016 i Mexico, som bl.a. er skydeskive for Mr. Trumps urimeligheder.

https://www.youtube.com/watch?v=QWLBtMz5OuY

Jeg deler den gerne med andre, som ikke allerede kender optagelsen om Pink Floyds udlægning af Trump som Pig Man.

Lige inden jeg så denne email fra min klassekammerat, sad jeg og fulgte en del af en amerikansk udsendelse, hvor Dr. Avram Noam Chomsky (født 7. december 1928 i Philadelphia, Pennsylvania) er en amerikansk forfatter, filosof, politisk aktivist og professor i lingvistik, fortæller om sit syn på demokratiet og økonomiens udvikling fra 1950’erne til i dag.

Her kan man læse om udsendelsen ” Noam Chomsky och den amerikanska drömmen”:

http://www.kunskapskanalen.se/…/noam-chomsky-och-den-amerik…

Og her noget om Noam Chomsky: https://da.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky

Hvis den bliver genudsendt, hvad alt jo bliver disse dag, vil jeg helt sikkert se hele udsendelsen.