Leder

Trumps bøllemetoder virker ikke

Tidligere i december valgte præsident Donald Trump officielt at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Tidligere i december valgte præsident Donald Trump officielt at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Kevin Dietsch

Debat
27. december 2017

FN’s medlemslande modtog i sidste uge et brev fra USA’s ambassadør, Nikki Haley. For første gang i organisationens historie advarede hun dem mod konsekvenserne af at støtte en resolution i generalforsamlingen, der vil erklære USA’s nylige anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad »ugyldig«.

»Præsidenten vil nøje overvåge denne afstemning og har anmodet mig om at underrette ham om, hvem der stemmer imod,« lød det i en truende tone.

Kort inden afstemningen fredag sagde præsident Donald Trump om FN’s medlemslande: »De tager imod hundreder mio. dollar fra os, ja selv mia. af dollar, og så stemmer de imod os. Nuvel, vi får at se, hvad de stemmer. Vi kan spare en hel masse penge, og vi er i øvrigt ligeglade.«

I en anden sammenhæng ville den slags udtalelser blive kaldt »bøllemetoder«. Sådan blev det også opfattet i en bred kreds af medlemslande, hvis udenrigsministre afviste at lade sig intimidere af USA.

Uheldigvis for Trump lykkedes det kun at skræmme nogle få medlemslande. Blandt dem var fattige Haiti samt Honduras og Guatemala, for hvem de mange penge, som papirløse immigranter i USA sender hjem til deres familier, er en vigtig tilstrømning af valuta. Over julen annoncerede Guatemala, at landet – ligesom USA – vil flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Et overvældende flertal på 128 af 193 medlemslande stemte for resolutionen. Ikke desto mindre hævdede ambassadør Haley søndag, at hendes advarsel havde haft en vis effekt, idet nogle lande skal have afholdt sig fra at stemme, og andre blev væk fra FN-salen.

Det er svært at vide, om hun har ret. FN-ambassadørens troværdighed er noget flosset, efter at hun ved tidligere lejligheder har forsvaret usande påstande fremsat af hendes chef i Det Hvide Hus. Søndag hævdede hun for eksempel, at USA kan tage æren for, at der er blevet vedtaget besparelser for 285 mio. dollar i FN’s driftsbudget for 2018-19. Men hun lader usagt, at generalsekretær António Guterres og mange andre vestlige medlemslande bakker op om disse nedskæringer.

Trumps tilgang til udenrigspolitik er den samme, som han brugte som ejendomsmagnat: Man kan vinde ved at bruge bluff og trusler. Men sådan fungerer det internationale samfund ikke. Egypten, Jordan, Irak, Afghanistan og Pakistan modtager store summer i bistand fra USA. De stemte for resolutionen, fordi nogle principper og værdier er vigtigere end penge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Donald Trump bliver Præsident i ministaten San Marino. Det hedder San Marino først i slogan efter slogan. Med tiden bliver forholdet til nabolandet Italien anstrengt. Donald Trump bliver Præsident i Tyskland. Det hedder i slogan efter slogan Tyskland først. Resultat Europa splittes til atomer og vi får en protektionistisk tysk politik, som kun gavner de store multinationale tyske koncerner. Alle andre må danse efter deres tyske pibe. Donald Trump bliver Præsident i Rusland. Resultat NATO forsvarsbudget skal op på 10% af landenes BNP og atomvåbenslag styrken udvides, for ingen ved om alle de svulstige udtalelser fra Rusland er forvarslet om en 3. Verdenskrig. En Donald Trump er vejen til bizar underholdning i pressen og til den ene pinlige episode for amerikansk udenrigspolitik efter den anden. 20 stk. Donald Trump på ledende poster i Verdens vigtigste nationer. Vi behøver ikke at tælle Verdenskrigene, for de kommer lige efter hinanden. Godt Nytår må der komme en bedre løsning i Washington til næste år tak.

lars søgaard-jensen, Poul Anker Sørensen, Eva Schwanenflügel og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

"vi er i øvrigt ligeglade", så sagde Trump. Ligeglade med at respekterer loven. Det er nem
lig det araberne satser på:loven og aftaler, som USA krænker uden at rødme. Men jeg tror araber taber. Det er for tidligt at gå rettens vej, for tidligt , ja der skal 100 år til mindst. Heldigvis var Trump ikke president i Algeriet krig´s tid. For det er fantasmer om kolonier.

Philip B. Johnsen

“Trumps bøllemetoder virker ikke”
Det vil vi få at se.
Vores allierede vil ikke stopper flygtningestrømmene fra de menneskeskabte klimaforandringer, men vores allierede skaber klimaflygtninge i stigende antal.
250 millioner nye klimaflygtninge estimeret af UN/FN de kommende få årtier, bankende på døren til bl.a. Danmark, det vil vores allierede ikke betale for.

Donald Trump er ikke en undtagelse, Trump bekræfter blot reglen.

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Du skriver, at visse modtagerlande af amerikanske bistandsmidler, trods Trump's trusler, stemte for en resolution i FN's generalforsamling, der erklærede USA’s nylige anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad »ugyldig«; og dette fordi nogle principper og værdier er vigtigere end penge.

Vidunderligt - ikke alt i Generalforsamlingen er altså penge og kynisk magtpolitik, tænker man, og læser opstemt videre for at få identificeret de pågældende principfaste lande, der hylder andre værdier end penge.

Og svaret kommer: Egypten, Jordan, Irak, Afghanistan og Pakistan -
gider du lige komme ned fra træet, Martin ??

De lande forsøger jo blot at navigere mellem Skylla og Charybdis -
det har intet at gøre med at hylde højere værdier eller principper.

Ifølge Martin Burchardt kan man ikke vinde ved at bruge bluff og trusler. Det sætter Philip B. Johnsen og Touhami Bennour spørgsmålstegn ved. Det er vel sådan med USA’s udenrigspolitik, at den virker, til dels, men ikke særlig godt. USA bruger omkring 600 milliarder dollars om året på militæret og er for mig at se ramt af det, Paul Kennedy kaldte imperialistisk overstretch - ikke i den forstand, at USA er ved at gå fallit, men i den forstand, at amerikanernes store militærudgifter og hvad de ellers bruger af metoder ikke er nok til at kontrollere hele Verden. De har brugt enorme beløb i Korea, Vietnam, Irak, Afghanistan og mange andre steder, og opgaven med at gøre hele verden lige så vidunderlig som USA synes stadig at være næsten uendelig stor. De skulle bruge diplomati i langt større omfang og selvfølgelig acceptere, at resten af verden skal være med til at bestemme, hvad der er vidunderligt. Det ville have bedre udsigter end det, de har gang i.

Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Trump er gal. Men det værste er at over halvdelen af USA vælgere har stemt på ham, og 35 % synes fortsat han er sagen. Det er uhyggeligt og ret skræmmende for resten af verden.

Kim Folke Knudsen

Donald Trumps Verdenssyn minder mig om Middelalderen. Den gang antog nogen videnskabsmænd, at Jorden var midten i Universet. Solen og planeterne kredsede om Jorden. Donald Trumps og hans vælgeres syn på Verden er, at USA er Verdens Centrum og betydningsfulde midte. Herom kredser alle de andre fremmede nationer, som for den ægte Trumpianer er nationer, der er sekundære og skal underordne sig USA´s Verdens herredømme. Bemærk endeligt et hvidt Verdensherredømme, for de spansk talende og de sorte. De er ikke kernen i Donald Trumps magtbase. Det er farligt at misforstå USA under Donald Trump som en isolationistisk nation. Med USA´s globale økonomi og USA´s mægtige militære styrke, så kan USA pr. definition ikke skrue tiden tilbage til før 1917 og blive nok i sig selv og isolationistisk. Med en så mægtig styrke som USA besidder er det klogt at forvalte magten med omtanke. Det virker ikke til at være Donald Trumps kernekompetance: at regere med omtanke. Dem der enligt skal skamme sig, er det republikanske parti, som nu har formået først at stille Sarah Palin op og dernæst at de stillede Donald Trump op. Kan det partis medlemmer se sig selv i spejlet og tænke, hvor har vi gjort det godt for USA og amerikanerne ? Vi andre må insistere på at appellere til fornuften i Washington og støtte de kræfter i USA, som holder de højtråbende standpunkter indenfor sine grænser. År 2018 er året hvor der skal være Midtvejsvalg i USA. Præsident Franklin Delano Roosevelt, Præsident John F Kennedy, Præsident Barrack Obama, USA og amerikanere: I kan gøre det her bedre igen ved det næste frie valg. Godt Nytår 2018 til det USA, som jeg holder meget af uanset de politiske eskapader for tiden.

Børge Neiiendam

... og nu har Grafologer så fået rig mulighed for at svælge i Trumps markante signatur, som der kan tolkes meget på.

Mon ikke Jerusalem-parolen er en finger i luften for at se hvad vej vinden blæser ? Det er der jo så kommet svar på, men lad os nu se. Alle præsidenter i USA siden Clinton har haft samme mening uden dog at udføre det.

Mere interessant er termet "rydde ud i sumpen" og med den sidste "Executive Order Blocking the Property of Persons Involved in Serious Human Rights Abuse or Corruption" udstedt på vintersolhverv d. 21 dec., så ser det ud til at den fortsætter.
link her https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/executive-order-blocking...