Leder

USA’s allierede har fokus på truslen fra Iran – ikke på retfærdighed for palæstinenserne

Debat
11. december 2017

De politiske reaktioner på USA’s ensidige anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad har indtil videre været indskrænket til formelle protester. Den Arabiske Liga tog lørdag til genmæle med en ’fordømmelse’, der på den ene side tjener til at imødekomme den folkelige utilfredshed, og på den anden side ikke skal have konkret politisk virkning.

Og årsagen er, at de USA-allierede ligamedlemmer, Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Bahrain og Egypten, i deres åbne såvel som underforståede strategiske alliancer med Israel har fokus på truslen fra Iran – ikke på retfærdighed for palæstinenserne.

Den eneste, der på ligatopmødet påpegede, at diplomatiske, politiske og økonomiske sanktioner bør være svaret på Trumps internationalt ulovlige anerkendelse af Jerusalem som Israels ’evige og udelelige’ hovedstad, var Libanons udenrigsminister, Gebran Bassil. Han er fra det kristne parti, der er allieret med Hizbollah, og Beirut er da også eneste arabiske hovedstad, hvor demonstrationer mod USA har fundet sted.

I de palæstinensiske områder fusede Hamas-opfordringen til ’vredens dag’ ud, og indtil videre tyder intet på, at den palæstinensiske myndighed, PA, gør alvor af en gammel trussel om at opløse sig selv og overlade israelerne besværet med Vestbreddens sikkerhed, der nu varetages af PA’s sikkerhedsapparat.

På det diplomatiske plan blev vicepræsident Mike Pence sendt til regionen straks efter chefens annoncering onsdag aften med henblik på at »forberede en forsat fredsproces«. Palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas, har afvist at møde ham, men ellers indskrænkes modviljen til ikke-besluttende instanser som muftien ved Kairos al-Azhar-universitet, den øverste sunniautoritet og den koptisk kristne pave, der begge har frabedt sig at hilse på ham.

Pence tilhører de evangelisk-kristne, der er overbevist om, at dommedag med Jesu genkomst vil finde sted, når alle verdens jøder er vendt tilbage til Jerusalem og har omvendt sig til kristendommen. Sekten har de seneste mange år støttet Israel ved at marchere i Jerusalem ved jødernes årlige tabernakelfest, Sukkot. Hvilket også belyser det svar, avisen Independents Beirut-korrespondent Robert Fisk gav en radiostation i Irland, der bad om en kommentar til Trumps beslutning: »Det kan jeg ikke svare på, jeg har ikke nøglen til tosseanstalten,« sagde han og skrev efterfølgende en eftertanke i sin avis: »For få år siden ville mit svar være utænkeligt. Nu blev det bare sendt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

USA støttede også at Israels hovedstad skulle blive Jerusalem, under Obama:

https://www.youtube.com/watch?v=Tl-GHERR9hM

Det eneste, der har ændret sig er altså at den amerikanske præsident vil placere den amerikanske ambassade dér, hvor de hele tiden har støttet at den burde ligge.

Som kommentatoren Jakob Augstein skriver på Spiegel Online, så har Israel bragt sig selv i en uløselig målkonflikt:

• Landet kan ikke på samme tid være en demokratisk og jødisk stat og forbyde palæstinenserne at have deres egen stat.
• Intetsteds er det tydeligere end i Jerusalem: Omkring en tredjedel af indbyggerne i denne af Trump godkendte ”hovedstad” må ikke deltage i nationale valg – fordi de ikke er i besiddelse af et israelsk statsborgerskab.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/donald-trump-und-benjamin-netanyah...