Leder

Venstres medieudspil er ideologi og retorisk blændværk

Venstre vil finansiere sin mediepulje ved at beskære DR med 400 millioner og mediestøtten med 100 millioner kroner.

Venstre vil finansiere sin mediepulje ved at beskære DR med 400 millioner og mediestøtten med 100 millioner kroner.

Jens Dresling

Debat
30. december 2017

16 år efter den nyslåede statsminister Anders Fogh Rasmussens nytårstale, hvor han gjorde op med »smagsdommerne« og derefter nedlagde Public Service Rådet, vil Venstre med sit medieudspil onsdag genindføre endnu flere og langt stærkere statslige smagsdommere i et Public Service Nævn, der skal uddele en halv milliard kroner til medieindhold.

Det politisk udpegede nævn vil blive en kraftfuld magtfaktor i det liberale medielandskab, som Venstres værdipolitikere drømmer om. Armslængde kogt ned til et minimum og public service-indhold spredt ud på så mange platforme, at brugerne skal lede efter det.

Venstre vil finansiere puljen ved at beskære DR med 400 millioner og mediestøtten med 100 millioner kroner. Her blander Venstre æbler og pærer. Eller regner partiet med, at licensen afskaffes og alle offentlige medieudgifter kommer på finansloven, både mediestøtten og de licensfinansierede: DR, TV2-regionerne og Radio 24syv?

Venstre-udspillet er ideologi og retorisk blændværk. »DR har en usund monopolstatus på public service-markedet«, står der. Public service er det modsatte af markedet, og DR har ikke nogen monopolstatus. TV 2 nævnes slet ikke, selv om det er en statsejet station med klart definerede public service-opgaver. Altså en del af det fiktive ’public service-marked’. TV 2 har på tv en større markedsandel end DR. »DR’s usunde monopolstatus« findes kun i Venstres retorik.

Det er interessant, at Danske Mediers formand, JP/Politikens chef Stig Ørskov (som Dansk Folkeparti), kræver mere end dobbelt så store nedskæringer i DR’s budget – 25 procent over 5 år – men Ørskov udtrykker samtidig klar skepsis over Venstres forslag om en gigantisk public service-pulje.

Jysk/Fynske Mediers direktør, Jesper Rosener, advarer direkte imod nedskæringen af mediestøtten, som han mener vil medføre endnu flere afskedigelser i de private mediehuse. Det er altså ikke i de kommercielle mediehuse, at Venstres udspil vækker begejstring.

Venstre har spillet ud, før regeringen er blevet enige om et medieudspil. Partiet er tydeligvis utryg ved, at kulturministeren fra Liberal Alliance skal føre ordet. Måske er Venstre her kravlet op i den trækrone, som regeringspartneren på andre områder har siddet i. For bagefter at kravle ned på jorden igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De private mediers problem er jo at de ikke engang kan holde på deres egne læsere! DFs & Venstres udspil skal åbenbart overføre en stor del af DRs bevillinger til de private medier. De skal så have offentlig støtte, så de kan "konkurrere" med DR, uden at det bliver "public", de skal jo tjene penge til de kapitalfonde der ejer dem! Men regeringen har et helt andet mål med de danske medier: De skal ejes af oligarker, som man i dag ser i Italien (Berlusconi) og i England (Murdoch & kapitalfonde), hvor de dominerer totalt, The Guardian og BBC er de eneste seriøse konkurrenter, men BBC er under næsten samme pres som DR er herhjemme! Det førte til Brexit... LAs ønskedrøm om en dansk medieverden styret af neoliberale oligarker, der deler deres ekstreme syn på på verden, er tættere på end nogensinde før!

Niels Borre, Egon Stich, Viggo Okholm, Vibeke Hansen, Morten Nielsen, Torben K L Jensen, Malan Helge, Steffen Møller, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Benny Larsen, Estermarie Mandelquist, Malcolm McGugan, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Jan Nielsen, Torben Skov, Dorte Sørensen, Karsten Lundsby og Jørgen Holm anbefalede denne kommentar

Udkastet med DanFlix med et ordspil til NetFlix som argument virker også lidt ureflekteret.
Biblioteksloven og eksisterende praksis har bibliotekerne og deres netservices samt deres etablerede papir- og foredragsplatform som en etableret public service formidler der ikke påskønnes i denne fremlæggelse. Medmindre tanken er at bibliotekerne kan søge og modtage på lige fod med Murdoch, Berlingske og lignende aktører.
Hvis altså det er rigtigt, at der er et public service omlægningsproblem.

Dorte Sørensen

Angående Dan Flix så kunne P1's Orientering fortælle at det navn var optaget - Mon Venstre har en ven, der har købt det navn og kan tjene penge på salg eller måske skal drive medieplatformen?

Malan Helge, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Kim Houmøller og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det drejer sig om magten over de elektroniske medier og muligheden for gennem dem at styre danskerne til at acceptere den neoliberale orden, som den eneste rigtige.

Alt hvad der kommer fra Venstre er ideologi og retorisk blændværk! Det har aldrig været andet!

Karsten Lundsby, Egon Stich, Viggo Okholm, Malan Helge, Steffen Møller, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Mikkel Rytzel, Estermarie Mandelquist, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det ligner mere og mere panikreaktioner på noget de alligevel ikke kan gøre en skid ved.
Og dog - de kunne feks. styrke hele den del af Danmark der deltager i Public Service og her mener jeg ALLE : Skoler af enhver art,børnehaver,universiteter,biblioteker og sidst men ikke mindst - Folkestyret.
For fanden da.

Karsten Lundsby, Jørn Andersen, Malan Helge, Eva Schwanenflügel, Kenneth Jacobsen, Mikkel Rytzel, Jørgen Holm, Jan Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes det er mærkeligt at fremsætte et politisk udspil om, hvordan landets Public Service til en halv milliard skal distribueres, før end der er en fælles forståelse af begrebet Public Service. Hvis de udsendelser mediebutikkerne DR og TV2 sender i dag er Public Service, så kan de i fremtiden kalde udbyderne DR TV, TV2 TV eller Obeflix, det er uden betydning, for den type programmer som DR sender i dag ser vi ikke længere. Det er indholdet, og ikke formen, som har betydning, og det er indholdet som er problemet.

Ideen med at samle “kanalerne” på en platform burde have været udført for længe siden. TV2 streaming og bibliotekernes ditto er mildest talt elendige.
Den økonomiske del af forslaget er vel “bare” neoliberalisternes evige hungren efter statsstøtte til deres elendige produkter.
Det store spørgsmål er hvor langt den almindelige borger vil finde sig i at DK langsomt men sikkert bliver forvandlet til det store forenede bluff

Lars Jørgensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Runa skriver kommentaren ikke SL.
Venstre og DF ønsker en stærk politisk styring af hele public service området. De ønsker at kunne kontrollere hele området og hvem, der får tildelt midler. Tendensen ses tydelgt i DR's bestyrelse, hvor DF taler med store bogstaver. Venstre og DFs ageren kan ende med at blive en støtte til de store dagblade, der bløder og dermed en støtte til aktionerene, men ikke som oplysning til befolkningen, der betaler gildet. Men lad os nu se.

En af grundene til at dagbladene bløder, er faktisk Facebook, der har taget en stor del af reklameindtægterne fra de konventionelle dagblade. Så alt imens danskerne liker hinanden i milliontal, kvæler de samtidigt deres eget demokrati. Hvem tjener på Facebook? Det gør Mark Zuckerberg og han betaler knapt nok skat. Så bliv endelig ved med at berige ham.

En australsk forsker mener at vide, at vores IQ i Skandiavien er dalende og hermed både vores sproglige færdigheder og vores abstrakte tankegang. Vores IQ i Skandinavien var ellers opadgående fra 1950 og er nu nedadgående, værst står det dog til i Storbritannien, hvis vi skal tro på den australske forsker. Vi er blevet Google og Facebookdumme.

Anders Graae, Karsten Lundsby, Jørn Andersen, Malan Helge, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Henrik Leffers og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Eftersom politikerne optræder på slap line på de sociale medier, og dermed undgår kritiske spørgsmål fra 'public service' medierne, ser mange ikke det store behov for at bevare noget der ligner en fri presse.
De synes det er glimrende, at alting går i ét med deres værdi- og levebrødskarriere som forvaltere af lobbyvirksomhed og NPM.

Karsten Lundsby, Peter Taitto, Torben Skov, Malan Helge, Torben K L Jensen, Jan Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Licens er en tåbelig ordning. Hvorfor ikke fjerne licensen og indkræve pengene over skatten? Lige nu er der en andel af befolkningen, som ikke betaler licens, og der spildes penge på at forsøge, at få de ikke-betalende til at betale deres licens.
Hvor stor en del af befolkningen betaler egentlig ikke licens? En kvinde der arbejder hos DR, gav mig et noget højere procenttal, end de tal man kan finde på Google. Hvad med at skrive en artikel om det Information?

Eva Schwanenflügel

Morten Nielsen,
Det kunne gøres let og elegant ved at give unge, folk på overførsler og pensionister nogle rabatter efter indkomst. Sværere er det ikke at graduere.
Det er uretfærdigt at alle skal betale det samme beløb.
Men hvis flow-tv kun betales pr view, findes det ikke længere.
Goodbye til public service, og hellow til private tv-kanaler, som du betaler til i hoved og røv for ingenting andet end tomt, hjernedødt materiale.

Jeg ringer med klokken for at bede om lidt service, håber at det er ok. Hvem ejer de danske medier? Hvordan er økonomien omkring medierne? Læste fornyligt at Politiken ejer en milliard. Et andet sted stod der, at over halvdelen af journalisterne er livsstil journalister, og at Aller-forlaget udgiver 20 familie-blade? Hvor ligger journalisternes indtægter? Hvad med mediestøtten eller Public Service økonomien? Det kan godt være at politikerne og journalisterne har en fin oversigt over emnerne, men hvor er der en samlet oversigt?