Leder

Bøder til udenlandske topforskere er slemt. At afskære syriske krigsflygtninge fra deres familie er værre

Efter artikler der har beskrevet, hvordan blandt andre en række udenlandske forskere står til en bødestraf, fordi de uden særlig tilladelse har udført arbejde for andre end deres primære arbejdsgiver, ønsker Støjberg nu at lempe udlændingeloven.

Efter artikler der har beskrevet, hvordan blandt andre en række udenlandske forskere står til en bødestraf, fordi de uden særlig tilladelse har udført arbejde for andre end deres primære arbejdsgiver, ønsker Støjberg nu at lempe udlændingeloven.

Linda Johansen

Debat
5. januar 2018

Inger Støjberg har kastet sig ud i et højst usædvanligt forehavende. Normalt synes det at være hendes raison d’être som udlændingeminister at stramme reglerne for udlændinge. Øverst på ministeriets hjemmeside har hun fået placeret en tæller, der løbende opgør antallet af udlændingestramninger i denne regeringsperiode (foreløbig 67). Og sidste år vakte hun international opsigt ved at fejre stramning nummer 50 med kage.

Men nu er Inger Støjberg ved at se på, om hun kan lempe udlændingeloven.

Det sker efter artikler i Politiken og Berlingske, der har beskrevet, hvordan blandt andre en række udenlandske forskere står til en bødestraf, fordi de uden særlig tilladelse har udført arbejde for andre end deres primære arbejdsgiver.

Sagen om den estimerede amerikanske CBS-professor Brooke Harrington har vakt mest opsigt. Hendes forbrydelse er, at hun har holdt oplæg om skatteunddragelse for SKAT, Erhvervsstyrelsen og Folketingets Skatteudvalg.

Sagen har med rette vakt harme, både herhjemme og i udlandet. Regeringen har i sin nye forskningspolitiske strategi annonceret, at dansk forskning skal op på »højeste internationale kvalitet« og ligefrem indbringe os Nobelpriser.

Det er åbenlyst, at det kun er muligt, hvis Danmark kan tiltrække internationale topforskere som Brooke Harrington, og det er lige så åbenlyst, at det bliver vanskeligere, når det rygtes, at man her til lands giver forskere bøder for at gøre offentlige myndigheder og parlamentet klogere.

Før jul har Inger Støjberg sagt til Politiken, at hun vil »kigge på, om reglerne er tidssvarende« og »søge opbakning i Folketinget« til at ændre dem. Det er glædeligt. Men sagen om Brooke Harrington og de andre forskere accentuerer samtidig, hvor stor forskel der er på udlændinge. Lige nu er kursen over for den gruppe, der synes at optage ministeren mest, nemlig flygtninge, historisk hård, og det er utænkeligt, at der kunne findes flertal for andet end forværringer af forholdene for dem.

I disse uger arbejder Inger Støjberg og hendes embedsmænd eksempelvis på i videst muligt omfang at afskære syriske krigsflygtninge fra at blive familiesammenført med deres nærmeste i Syrien og det krigshærgede lands nærområder – til gengæld for Dansk Folkepartis opbakning til skattelettelser. Det er langt mere alvorligt og urimeligt end bøder til forskere for bibeskæftigelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for en fin leder til Anton Geist. Jeg kunne ikke være mere enig.

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Anne Mette Jørgensen, Marie Jensen, David Zennaro, Dorte Sørensen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anton Geist

Du sammenligner 2 forskellige ting.

Og du besvarer dristigt spørgsmålet, hvad er højest, Rundetårn eller et tordenskrald? -
hvilket som bekendt er uden mening.

At give bøder til personer på forskerordningen er stupidt ud over alle grænser.
Ramt blev også en udenlandsk musiker fra Aalborg Symfoniorkester:
"Amerikaneren Lauren Robinson er ansat i Aalborg Symfoniorkester og bor i Aalborg. Hun har fået en bøde på 10.500 kroner og mistet muligheden for at søge permanent opholdstilladelse i femten år for at træde til som vikar ved en koncert i Odense Symfoniorkester, spille ved en kirkekoncert i Budolfi Kirke i Aalborg og være gæsteunderviser på Aalborg Kulturskole."
citat fra DR.dk

Vedrørende de syriske krigsflygtningen -
Danmark skal ubetinget overholde de konventioner, som vi helt selv har accepteret, måske forhandlet, og skrevet under på.

Når det er slået fast, så kan jeg helt for egen regning godt se det urimelige i, at vi bruger meget betydelige midler på at hjælpe de relativt få familier, der har haft ressourcer at få et familiemedlem op til Danmark; mens der sidder familier i nærområderne, som må hutle sig igennem for lud og koldt vand, og som er helt uden muligheder for at sende et familiemedlem til Skandinavien.

I mine øjne er det allerværste, at vi ikke modtager FN kvoteflygtninge -
og gerne mere end 500 pr. år.

Det er en skamplet på Danmarks ry.

Kim Folke Knudsen, Else Marie Arevad, Jens Winther og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Måske bør vi omdøbe Integrationsminister Inger Støjberg til Enfoldighedsminister Støj Ingerberg.