Leder

Hvis Davos-menneskene mente det, de siger om ulighed

I Thomas Manns ’Trolddomsbjerget’ er det selve den europæiske kulturtilstand, der bliver afgjort i Davos.

I Thomas Manns ’Trolddomsbjerget’ er det selve den europæiske kulturtilstand, der bliver afgjort i Davos.

Ritzau Scanpix

24. januar 2018

Hans Castorp var et almindeligt ungt menneske, som forlod sin hjemstavn og tog til Davos for at besøge en ven på et sanatorium. Han skulle være der i tre uger, men sanatoritet i Davos var et mærkeligt sted, som ikke ville helbrede sygdommen, men tværtimod fremkalde den. Man blev sygere af at være der.

Castorp er helten i Thomas Manns roman Trolddomsbjerget fra 1924, og han ender med at blive på bjerget i syv år, inden han går ned i et Europa, hvor Første Verdenskrig er brudt ud. Det er således selve den europæiske kulturtilstand, som bliver afgjort i Davos i Trolddomsbjerget.

Tilfældigvis afholdes World Economic Forum hvert år også i Davos. 2500 absolutte globale topmennesker (mere end 80 procent er mænd) fra hele verden (langt de fleste er fra Europa og USA) er nu igen samlet for at tale om verdens økonomiske tilstand. De smiler og smiler fra toppen af bjerget, hvor ingen demonstranter kan nå op. Og de siger, at det går så godt i verdensøkonomien, at det næsten er bekymrende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Erik Nissen
 • David Zennaro
 • Katrine Damm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Atli Hrafn Árnason
 • Ejvind Larsen
 • Helle Christiansen
 • Tommy Clausen
 • Frede Jørgensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Grethe Preisler
 • Lise Lotte Rahbek
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, David Zennaro, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Atli Hrafn Árnason, Ejvind Larsen, Helle Christiansen, Tommy Clausen, Frede Jørgensen, Poul Anker Sørensen, Grethe Preisler, Lise Lotte Rahbek, Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Bare vent til Donald Trump's tale på Davos møde på fredag.

Det skulle ifølge BBC blive en svovlprædiken mod den aftalebaserede liberale verdensorden.

Det er i hvert fald hævet over enhver tvivl, at Trump vil optræde som en havkat i hyttefadet. - og han vil nyde hvert sekund.
Det ville være så meget nemmere, hvis man blot kunne afskrive ham som en person med en skrue løs; men handelskrigen mod Kina er allerede begyndt med straftold på solpaneler og vaskemaskiner - og i næste uge rygtes det, at der kommer straftold på stål og aluminium.

Camilla Jensen

Problemet er at i en verden, som mest nu er præget af så store forskelle i visioner omkring hvordan vi bør leve - altså både i vores institutioner og kultur - der nytter instrumenter som told og subsidier overhovedet ikke. Hvis vi gerne vil gerne noget for miljøet, så er den bedste politik at lægge pres på USA, WTO og alle de magtfulde lande for at de højner deres standarder og sikrer at de produkter vi får fra lande som Kina inkorporerer de standarder. Trump virker ikke som om han er særligt interesseret i miljøstandarder, for ham handler det mest om amerikanske arbejdspladser også når det kommer til solpaneler. Desværre er den økonomiske forskning på dette område elendig eller ubrugelig, fordi standarder sidestilles med toldsatser som noget dårligt.

Karsten Lundsby og Atli Hrafn Árnason anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I øvrigt er foruroligende når stormagter styrker den hjemlige storindustri når det drejer sig om evnen til at omstille til krigsproduktion - her USA´s hurtige omstilling efter Pearl Habor og EU´s drømme om egen udvikling af våbensystemer der skal være uafhængig af USA. Kina og Rusland er også med på vognen. Jeg er bekymret.

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

I gårsdagens TV avis så man en kvinde fortælle om alle herlighederne, hvis man lod flere kvinder bestemme noget mere, - det var åbenbart ikke godt nok med mændene.

Imidlertid chokerede hun mig totalt med sin udtalelse om, at med flere kvinder i toppen af hierarkiet ville verden blive beriget med 128 billioner - eller var det billarder mere.

Desværre fortalte hun ikke om hvordan det kunne lade sig gøre, - men at berige verden med disse mange penge forudsætter "VÆKST", som igen forudsætter endnu flere og mere brug af vore naturlige ressourcer, som om det var noget uopslideligt.

Jeg er overbevist om hende fantasi er løbet ganske gevaldigt af med hende, - så måske skal vi være glade for mangelen på flere kvinder i ledelserne rundt omkring i verden!?

Per Torbensen, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar