Leder

Hvis Davos-menneskene mente det, de siger om ulighed

I Thomas Manns ’Trolddomsbjerget’ er det selve den europæiske kulturtilstand, der bliver afgjort i Davos.

I Thomas Manns ’Trolddomsbjerget’ er det selve den europæiske kulturtilstand, der bliver afgjort i Davos.

Ritzau Scanpix

Debat
24. januar 2018

Hans Castorp var et almindeligt ungt menneske, som forlod sin hjemstavn og tog til Davos for at besøge en ven på et sanatorium. Han skulle være der i tre uger, men sanatoritet i Davos var et mærkeligt sted, som ikke ville helbrede sygdommen, men tværtimod fremkalde den. Man blev sygere af at være der.

Castorp er helten i Thomas Manns roman Trolddomsbjerget fra 1924, og han ender med at blive på bjerget i syv år, inden han går ned i et Europa, hvor Første Verdenskrig er brudt ud. Det er således selve den europæiske kulturtilstand, som bliver afgjort i Davos i Trolddomsbjerget.

Tilfældigvis afholdes World Economic Forum hvert år også i Davos. 2500 absolutte globale topmennesker (mere end 80 procent er mænd) fra hele verden (langt de fleste er fra Europa og USA) er nu igen samlet for at tale om verdens økonomiske tilstand. De smiler og smiler fra toppen af bjerget, hvor ingen demonstranter kan nå op. Og de siger, at det går så godt i verdensøkonomien, at det næsten er bekymrende.

»Den globale økonomi fortsætter sit momentum,« sagde IMF’s leder, Christine Lagarde, op til topmødet. »Tre fjerdedele af verdens økonomier går fremad. Der er første gang i næsten et årti, at der er en bred økonomisk vækst.«

Men selv IMF’s leder erkendte, at der er for meget ulighed, for mange, som er blevet sat af og alt for meget usikkerhed i verden.

Det samme sagde de såkaldte Davos-mennesker inden møderne i 2016 og 2017. Advarslen mod ulighed og usikkerhed er blevet et ritual i Davos – men det er også et ritual, at disse meget magtfulde mennesker fortsætter uden at ændre noget bagefter.

Men som Martin Wolf har pointeret i Financial Times: Den økonomiske verdensorden er afhængig af politisk stabilitet. Og fordi befolkningerne er utilfredse i de vestlige stater, bliver den liberale verdensorden destabiliseret og nationalistiske kræfter stærkere. Så hvis man ønsker en verden, hvor demokrati, handelsaftaler og internationalt samarbejde hører sammen, må man skabe social retfærdighed i nationalstaterne.

Og hvis Davos-menneskerne mente det, de siger deroppe, skulle de kræve højere skatter på renteindtægter, formuer og de højeste indkomster. De skulle foreslå frihandelsaftaler, som fordeler velstanden bedre. Det ville være godt for den verden, som de går ned i, når de forlader kapitalismens trolddomsbjerg.

Sagen er nemlig, at sundhed på bjerget i dag sagtens kan være en sygdom i resten af verden. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Bare vent til Donald Trump's tale på Davos møde på fredag.

Det skulle ifølge BBC blive en svovlprædiken mod den aftalebaserede liberale verdensorden.

Det er i hvert fald hævet over enhver tvivl, at Trump vil optræde som en havkat i hyttefadet. - og han vil nyde hvert sekund.
Det ville være så meget nemmere, hvis man blot kunne afskrive ham som en person med en skrue løs; men handelskrigen mod Kina er allerede begyndt med straftold på solpaneler og vaskemaskiner - og i næste uge rygtes det, at der kommer straftold på stål og aluminium.

Tommy Clausen

Ja det hele er godt nok sygt......

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Camilla Jensen

Problemet er at i en verden, som mest nu er præget af så store forskelle i visioner omkring hvordan vi bør leve - altså både i vores institutioner og kultur - der nytter instrumenter som told og subsidier overhovedet ikke. Hvis vi gerne vil gerne noget for miljøet, så er den bedste politik at lægge pres på USA, WTO og alle de magtfulde lande for at de højner deres standarder og sikrer at de produkter vi får fra lande som Kina inkorporerer de standarder. Trump virker ikke som om han er særligt interesseret i miljøstandarder, for ham handler det mest om amerikanske arbejdspladser også når det kommer til solpaneler. Desværre er den økonomiske forskning på dette område elendig eller ubrugelig, fordi standarder sidestilles med toldsatser som noget dårligt.

Karsten Lundsby og Atli Hrafn Árnason anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tilsyneladende er Trump´s kurs populært - i USA.

Eva Schwanenflügel og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I øvrigt er foruroligende når stormagter styrker den hjemlige storindustri når det drejer sig om evnen til at omstille til krigsproduktion - her USA´s hurtige omstilling efter Pearl Habor og EU´s drømme om egen udvikling af våbensystemer der skal være uafhængig af USA. Kina og Rusland er også med på vognen. Jeg er bekymret.

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

I gårsdagens TV avis så man en kvinde fortælle om alle herlighederne, hvis man lod flere kvinder bestemme noget mere, - det var åbenbart ikke godt nok med mændene.

Imidlertid chokerede hun mig totalt med sin udtalelse om, at med flere kvinder i toppen af hierarkiet ville verden blive beriget med 128 billioner - eller var det billarder mere.

Desværre fortalte hun ikke om hvordan det kunne lade sig gøre, - men at berige verden med disse mange penge forudsætter "VÆKST", som igen forudsætter endnu flere og mere brug af vore naturlige ressourcer, som om det var noget uopslideligt.

Jeg er overbevist om hende fantasi er løbet ganske gevaldigt af med hende, - så måske skal vi være glade for mangelen på flere kvinder i ledelserne rundt omkring i verden!?

Per Torbensen, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar