Leder

Direktøren for Zentropa fatter tilsyneladende ikke svineriet på sin egen arbejdsplads

Det lader til, at direktøren enten ikke har forstået Arbejdstilsynets rapport eller egentlig ikke synes, det er så slemt endda. Og at han ikke har forstået, at det ikke kun var pressen, men Aalbæk selv, som stolt kaldte sig og stadig kalder sig for et svin

Finn Frandsen

Debat
12. januar 2018

Svineriet finder ikke sted. Der er ikke dårligt arbejdsmiljø på Zentropa, og der er efter alt at dømme ikke problemer med seksuel chikane på arbejdspladsen.

Det var Arbejdstilsynets konklusion på en undersøgelse af arbejdsmiljøet på Zentropa, som blev sat i gang i november efter historier i Politiken, Radio24syv og Information om chikane, mobning og offentlige ydmygelser af de ansatte.

»Der blev ikke konstateret arbejdsmiljømæssige problemer på undersøgelsestidspunktet,« skrev Zentropa i en pressemeddelse tirsdag.

Til Ritzau triumferende den detroniserede medejer, Peter Aalbæk Jensen: »Tilstandsrapporten her fra det gamle svin i Herfølge er, at jeg står i det frostklare solskinsvejr og er glad i låget.«

Som om han var blevet renset for mistanke. 

Virksomhedens direktør Anders Kjærhauge udtalte samme dag til Information, »at flere medier har forsøgt at begå karaktermord« på Peter Aalbæk Jensen. Kjærhauge meddelte, at Aalbæk ville blive genansat på Zentropa og beklagede det, der var overgået den forhenværende producent: »Han har fået konsekvenser nok ved at blive kaldt et svin.«

Der var så det, Aalbæk ikke nævnte og Zentropa ikke skrev i deres pressemeddelelse: Nemlig at »seksuel chikane«, »krænkende handlinger« og »mobning« ifølge Arbejdstilsynet har fundet sted på den arbejdsplads, som Kjærhauge er direktør for. Og den eneste grund til, at chikane, krænkelser og mobning er ophørt, er efter alt at dømme, at Zentropa efter afsløringerne i medierne i efteråret var tvunget til at reagere.

Kjærhauge kunne have reageret langt tidligere; chikane og mobning var allerede beskrevet i Anne Mette Lundtoftes bog Zentropia fra 2013. Men det blev åbenbart først et problem for Zentropas ledelse, at medarbejdere blev behandlet dårligt, da offentligheden opdagede det.

Det fremgår nemlig også af rapporten, at der »indtil kort tid før« Arbejdstilsynets besøg var eksempler på det, de kalder for »krænkende handlinger«. Den pressedækning, som Kjærhauge refererer til som »nærmest et karaktermord« og omtaler som et overgreb, er altså formodentligt årsagen til, at Zentropa ikke har fået et påbud fra Arbejdstilsynet. 

Det lader til, at direktøren enten ikke har forstået Arbejdstilsynets rapport eller egentlig ikke synes, det er så slemt endda. Og at han ikke har forstået, at det ikke kun var pressen, men Aalbæk selv, som stolt kaldte sig og stadig kalder sig for et svin. Direktøren taler, som om han ikke har fattet, at svineriet har fundet sted, og at han selv havde ansvaret.  

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tja, Sandsynligvis er der noget om svineriet, men jeg tror nu vi andre skal slå koldt vand i blodet, for mon ikke Zentropa var og er en af de arbejdspladser som ingen ufrivilligt lader sig ansætte i. Det er da fint, hvis spidserne har fået noget at tænke over, men bør vi ikke bare lade det ligge?

Zentropa er også en virksomhed, der modtager millioner af fællesskabets kroner, og ikke kan klare sig uden massivt offentligt tilskud. Så nej, vi skal ikke bare lade det ligge.

Katrine Marie Christiani, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Tak til Rune Lykkeberg - for klart at skære ind til benet. Peter Aalbæk Jensen havde/har en chef, Anders Kjærhauge, som har (og har haft) et objektivt ansvar (iflg. Arbejdsmiljøloven) for 'Ålens' måde at forvalte sin ledelsesmæssige opgave på. Ved at beskytte 'Ålen' beskytter Anders Kjærhauge sig selv. 'Information' kunne gerne gå videre med at tryne Anders Kjærhauge og mange andre topledere, som ikke stilles til ansvar for deres måde at forvalte deres ledelsesmæssige ansvar på ifølge Arbejdsmiljøloven.