Leder

Der er få dage til deadline, og Puigdemont er mere presset end nogensinde

Deadline for at præsentere en præsidentkandidat til det catalonske parlament er den 31. januar, og lykkes det ikke for separatisterne at pege på et bud til en kommende præsident og selvstyreleder, udskrives automatisk nyvalg

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

24. januar 2018

Når tidligere selvstyrepræsident for Catalonien, Carles Puigdemont – netop som forhandlingerne om et kommende catalonsk selvstyre begynder i Barcelona – vælger at rejse til Danmark for at deltage i et debatarrangement på Københavns Universitet og senere mødes med enkelte repræsentanter for det danske folketing, er der tale om et desperat forsøg på selviscenesættelse med det ene formål at redde sit eget politiske liv.

Carles Puigdemont har siden begyndelsen af november befundet sig eksil i Bruxelles, fordi han vil blive arresteret og sigtet for oprør imod den spanske stat, hvis han sætter sin fod på spansk jord. Som tidligere selvstyrepræsident var Puigdemont hovedansvarlig for i oktober sidste år at gennemføre en folkeafstemning om catalonsk selvstændighed – der inden var dømt ulovlig af spansk højesteret. Det var også Puigdemont, der efterfølgende trodsede advarslerne fra Madrid og erklærede Cataloniens uafhængighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Maria Francisca Torrezão
  • Ruth Gjesing
  • David Zennaro
  • Poul Anker Sørensen
ingemaje lange, Maria Francisca Torrezão, Ruth Gjesing, David Zennaro og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

"Så selv om det er lykkes Carles Puigdemont at skabe stor opmærksomhed omkring sit besøg i København, er hans mission tæt ved at mislykkes"
Og det er helt sikkert det bedste der kan ske for Catalonien.

Hans Aagaard, Robert Ørsted-Jensen, Miguel Tuells, David Zennaro og Kasper Olesen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jesper Løvenbalk Hansen

Det tjener slet ikke Spanien til ære, at tilhængere af catalonsk selvstændighed p.t. er buret inde med udsigt til forrykt lange fængselsdomme. Spanien knager åbenbart i fugerne; men politiske uenigheder bør løses med dialog - ikke Guardia Civil.

Jacob Jensen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Møldrup-Lakjer, Jesper Sano Højdal, Palle Yndal-Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Joelsen, Michael Friis og Gert Romme anbefalede denne kommentar
John Christensen

For mangfoldighedens Europa - frit Catalonien, nu.
Selvbestemmelse til europas folkeslag er bedre end unioner - som kommer og går.

David Zennaro

Nej, det tjener ikke Spanien til ære at håndtere krisen, sådan som de gør. Men det gør ikke nogle catalaneres krav og handlinger mere fornuftige.

Flemming Berger, Annemette Due, Robert Ørsted-Jensen, Miguel Tuells og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne kommentar

Det er vigtigt at have præmisserne for øje, når der tales om dialog. Det lyder fint og forførerende, men Puigdemont har en agenda: Han vil tale om hvordan han kan løsrive regionen. Rajoy vil også gerne dialogen, men han vil den indenfor rammer af loven. Så når der tales om dialog, som er alle enige, men ikke på samme præmisser.
Krisen er håndteret dårligt af den spanske regering, men også af Catalinieren, som har splittet et folk, skabt usikkerhed, vrede, frustration.
Det lyder som nogen tror at alle catoniere vil det her. Det vil de ikke.

Kim Strøh, Michael Friis, Hans Aagaard, Miguel Tuells og Maria Dam anbefalede denne kommentar
Mikkel Møldrup-Lakjer

"... hans evige referencer til Franco-tidens undertrykkelse har intet med cataloniernes sag i 2018 at gøre. Det har derimod den forfatning, han bevidst har overtrådt, og som nu afholder ham fra at deltage i den demokratiske proces i Catalonien." Og skadefryden i Informations leder er så tyk, at den er til at skære i...