Leder

Det følelseskolde fornuftsægteskab med CDU/CSU er ved at kvæle SPD

Som tilskuer skulle man nærmest være masochist for ikke at lide med socialdemokraterne, der tog afstemningsresultatet til efterretning med stenansigter og talte om regeringssamarbejdet som en historisk byrde.

Som tilskuer skulle man nærmest være masochist for ikke at lide med socialdemokraterne, der tog afstemningsresultatet til efterretning med stenansigter og talte om regeringssamarbejdet som en historisk byrde.

Ritzau Scanpix

Debat
23. januar 2018

’Jamen, så lad os da blive sammen, til børnene er flyttet hjemmefra.’

Hvis den store koalition mellem SPD og CDU/CSU havde været et parforhold, var denne krampagtige sætning sikkert faldet på SPD’s partidag i Bonn, hvor et marginalt flertal i det desperat splittede parti gav parløbet med Merkel en sidste chance frem for at kaste Tyskland ud i en alvorlig regeringskrise med nyvalg som den mest sandsynlige udgang.

Som tilskuer skulle man nærmest være masochist for ikke at lide med socialdemokraterne, der tog afstemningsresultatet til efterretning med stenansigter og talte om regeringssamarbejdet som en historisk byrde. Omvendt havde det politiske kaos omkring et nyvalg klistret uretfærdigt hårdt til SPD, hvis selvforståelse som europæisk parti samtidig ville blive stærkt udfordret.

Som den tyske historiker Paul Nolte har beskrevet det, er SPD’s dilemma hele den tyske politiks, ja hele den tyske samtidshistories dilemma. Det gælder både, hvordan Tyskland kommer ud af den teknokratiske og demokratiødelæggende konsensus hen over midten, hvor onde, oppositionelle tunger ikke får svært ved at sælge det profilløse regeringsudspil som en rendyrket magtmanual. Og det gælder i høj grad det mest presserende spørgsmål for socialdemokraterne: Hvad er venstreorienteret politik i Tyskland anno 2018 – og dermed SPD’s eksistensberettigelse?

I regeringsudspillet er der ikke meget socialdemokratisk projekt at finde – f.eks. i forhold til Tysklands voksende prekariat, den absurd skæve formuefordeling, energiomstillingen eller de digitale omvæltninger. At der ud over asylstramninger heller ikke er meget konservativt gods at finde, er en ringe trøst for den tyske venstrefløj, som har været splittet siden Gerhard Schröders Agenda 2010, som skabte Die Linkes opstigning.

Netop Die Linkes ledelse har omtalt SPD’s beslutning om at blive ved Mutti som »harakiri« og »den endegyldige atomisering af SPD«. Hvis det følelseskolde fornuftsægteskab vitterligt får fire år mere, kan det meget vel blive den bitre sandhed for SPD: en indholdsmæssig fornyelse bliver nærved umulig med Merkel, CDU og især CSU som partner. Desto tungere kan SPD ende med at falde ved skilsmissen. Og desto sværere bliver det atter at skabe en troværdig politik, der ikke er så blottet for indhold og retning, at man må ty til ægteskabsmetaforer for at begribe det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Socialdemokratierne falder som fluer i hele Europa - de har mistet troen,vreden,energien,at kunne gøre en forskel. Så det eneste de KAN gøre er at lave en Corbyn med opbakning fra bevægelser som Momentum eller i det tyske tilfælde - idsjælene fra "JuSo"

Benny Larsen, Curt Sørensen, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Torben Jensen: Så "løsningen" er at tale en renlivet socialisme (som SPD ikke har repræsenteret siden BRD blev gundlagt) op?
Vil DET give stemmer i det samlede Tyskland??
Og er "en Corbyn" det samme som NÆSTEN at få flertallet?
Hvad med at forholde sig til de radikalt forskellige forudsætninger for de to partier med radikalt forskellige valgsystemer, radikalt forskellig økonomisk styrke, forskellig relation til bl.a. EU, bare for at nævne nogle få forhold, du åbenlyst ikke har øje for?
Som jeg ser det er SPD fordømt, hvis det går i koalition med CDU/CSU igen - men det er også fordømt, hvis dert ikke gør det. Og så kan JUSO'erne skabe sig lige så tosset de vil, eller heppe på en tysk Corbyn med benene placeret i den blå luft!

Torben K L Jensen

Når jeg taler om JUSO´s mener jeg et nødvendigt generationsskifte fra Gerhard Schröder - fløjen som faktisk svarer til Tony Blair - fløjen i Storbritannien til en fremadskuende aktivisme i SPD som den Corbyn har i Labour.