Leder

Golden Globe Awards lignede en begravelse, men det skulle gerne symbolisere en fødsel

Kvinderne var i sort og mændene ligeså ved Golden Globe Awards. Her Reese Witherspoon i forgrunden og bag hende holdet bag ’Big Little Lies’.

Kvinderne var i sort og mændene ligeså ved Golden Globe Awards. Her Reese Witherspoon i forgrunden og bag hende holdet bag ’Big Little Lies’.

Paul Drinkwater

9. januar 2018

Det lignede en begravelse, da den amerikanske filmbranche gik til Hollywood Foreign Press Association’s film og tv-prisuddeling, Golden Globe Awards, natten til mandag. Men det skulle symbolisere en fødsel.

Tæt ved samtlige kvinder var mødt op klædt i sort for at støtte den nye Time’s Up-bevægelse, der skal bygge videre på #MeToo og sætte fokus på kampen mod overgreb og ulighed på tværs af professioner. Interviewene handlede om det, talerne handlede om det, jokesene handlede om det, og nogle havde endda aktivister med på den røde løber. De var så engagerede, så aktive, så stolte af hinanden og sig selv. De klappede og klappede.

Det var for meget på den måde, som det kun kan blive det i Hollywood. I den by kan den slags tilkendegivelser hurtigt komme til at virke som skuespillere, der spiller skuespil.

Læs også

Det, der adskiller denne gang fra alle de andre gange, den amerikanske filmbranche har nikket bekræftende til hinandens politisk engagerede taler om Trump, Holocaust eller sult, er, at sagen denne gang er branchens egen. Den har kostet dem meget mere end penge. Det var dem, der fortalte historierne. Det var deres grænser, deres kroppe. Det var dem, der gik forrest i det, der blev en global bevægelse. Det fortjener klapsalverne. 

Men det var ikke de rene hænder, der klappede ad overleverne. Der sad mange i lokalet, der selv har overtrådt grænser eller været vidende om, at andre gjorde det. Det var en kultur, og en sådan har kun få uskyldige. Hvis bevægelsen fortsat skal have et forbillede i Hollywood, er selvkritik og selvransagelse en nødvendighed, hykleri ikke en mulighed.

Hollywood har ikke rejst sig af sølet, så de kan løfte os andre op, som de så generøst annoncerer med Time’s Up. Filmbranchen ligger stadig og roder rundt hernede sammen med os andre.

Ulrik Dahlin kommer i studiet og udlægger den seneste skandale i Inger Støjbergs ministerium. Rune Lykkeberg har optur over Lars Løkke Rasmussen. Og Christian Monggaard har set fjerde sæson af ’Black Mirror’ – det bør du nok også
Hør mere i podcasten

Det er nu, de skal vise sagens styrke ved at skabe forandringer og holde fast. Det er altid nemmere at være i sejren end i det vundne, så det bliver ikke nemt. Men det skal det heller ikke være.

En del af forklaringen på, at #MeToo fik så stor gennemslagskraft, var netop, at Hollywood-stjernerne blottede deres sårbarhed. De stillede sig ikke ved siden af ofrene fra deres charity of choice og tog en selfie. De var ofrene. Det har været en overvindelse, en sorg, en indrømmelse, en erkendelse, og det bliver det nødt til at blive ved med at være, hvis Golden Globes ikke skal blive den begravelse, det lignede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Rehhoff
  • Katrine Damm
  • ingemaje lange
  • Ejvind Larsen
  • Anker Nielsen
  • David Zennaro
Søren Rehhoff, Katrine Damm, ingemaje lange, Ejvind Larsen, Anker Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det bedste der kom ud af Golden Globe-pris-uddelingen er at demokraterne endelig har fundet deres større og bedre version af the Donald som næste præsidentkandidat: Oprah.

Oprah,talkshow-værten, som har hældt sukker på folks lidelse over at miste deres job i den neoliberal økonomi, og selv er blevet milliardær i samme.

Jeg undrer mig nu over farvevalget - sort er jo klassisk, klæder alle og det man vælger, hvis man er tvivl - altid et godt valg.
Men hvis farven skulle være et statement, hvorfor så ikke pink, som jeg har forstået skulle være den nye feminisme- farve?
Og det ville der da have været langt mere "pang" , statement og nytænkning over...

Jens Christensen

Jan Skovgaard Jensen: Med de fotos, som eksisterer af en Oprah sammen med Harvey Weinstein, er det tvivlsomt, hun bliver præsidentkandidat. Det er en stor omgang hyklerisk pladder.