Leder

Det kan få betydning for Time’s Up’s gennemslagskraft i Danmark, at det politiske forbliver privat

MeToo-bevægelsens styrke ligger i, at personer, der i offentligheden fremstår stærke, bruger den styrke til at vise deres egen sårbarhed
26. januar 2018

Det er en imponerende gestus, at mere end 1.000 danske film- og teaterbranchefolk har skrevet under på et manifest, der skal gøre op med overgreb og grænseoverskridende adfærd i branchen og kræver handling fra både sig selv og andre.

Det så flot ud, da både Berlingske og Politiken gav plads til manifestet fra den danske gren af den internationale Time’s Up-kampagne.

Det lignede en kulmination på en bevægelse, men føles ikke helt sådan.

For i modsætning til måden, #MeToo er blevet forvaltet i USA, har der i Danmark ikke været fornemmelsen af, at én persons historie blev til flere vidnesbyrd, som så blev til en samlet stemme og til sidst en hel bevægelse.

#MeToo-bevægelsens styrke ligger i, at personer, der i offentligheden fremstår stærke, bruger den styrke til at vise deres egen sårbarhed. De blotlægger, at en accepteret grænseoverskridende kultur har påvirket deres dømmekraft – både som offer for og vidne til overgreb.

Overgreb er forbundet med enormt meget skam og skyldfølelse, og det føles som en meget privat oplevelse, men det forløsende og inspirerende ved #MeToo-bevægelsen er, at den fra starten har insisteret på, at disse private traumer er noget, vi kollektivt skal tage stilling til. Den slags styrke smitter og kan få andre til at sige fra.

De fleste danske branchefolk har ikke lagt deres historier frem i offentligheden på samme måde. De har fortalt deres historier i en lukket facebookgruppe. Der er sat teaterstykker op, hvor skuespillere fremfører andres vidnesbyrd, og når aviserne gengiver enkeltpersoners oplevelser, er de ofte anonymiserede.

De er ikke trådt ned fra scenen og ud i det offentlige rum. De har valgt en anden tilgang, der tager mere hensyn til retssikkerhed og privatliv, og det er helt forståeligt. Men det kan have betydning for gennemslagskraften i den bredere befolkning, at man ikke som i USA har et kendt ansigt, hvis historie hele landet kan forholde sig til og spejle sig i.

Branchen i Danmark har mest talt med sig selv og gør det også i manifestet. Det er selvfølgelig også der, kampen skal tages.

Men der er ingen tvivl om, at der også i andre brancher er brug for at gøre op med »tavshedskulturen og de patriarkalske strukturer«, som det hedder i manifestet.

Derfor er det både vigtigt og generøst, at Charlotte Sachs Bostrup siger til Berlingske, at der kommer til at ske meget mere. Vi har brug for forbillederne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Troels Ken Pedersen
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Troels Ken Pedersen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Der SKAL ske noget mere.
Det er ikke okay at skrive i en Facebook-kommentar at:
"Roses are red
Violets are blue
Im stronger
So I'll have sex with you"
Fulgt af et billede hvor en mandehånd tvinger et kvindeansigt ned med magt.

David Zennaro, Troels Ken Pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Lotte Ransted

Det der primært skal ske er at lære folk at ringe til politiet. Det der med holdningsændringer er noget som så inddrager alle mænd som potentielle voldtægtsforbrydere. At begå voldtægt er ikke en holdning, det er en kriminel handling som folk med en brist begår. Der er ikke noget holdning i det.

I stedet skal alle de potentielle ofre, os alle sammen, lære at ringe til politiet omgående. Præcist som hvis vi havde haft indbrud, var blevet udsat for fysisk vold, havnede i et biluheld, så et slagsmål eller gud forbyde det så en kuffert uden ejermand i en lufthavn. Jeg kan ikke begribe at man tror at man kan ændre folks holdninger ved at skrive en masse på twitter og give flere oscars til os kvinder og vupti så er der ikke flere voldtægtsforbrydere. Hvor naiv har man lov til at være.

Gør det til en del af samfundslæren i skolerne at lære næste generationer at bruge deres telefon til at ringe til ordensmagten. Den er jo ALTID i deres hånd allerede.

Bliv voksne og lad være med at tro på at der ikke allerede er et system til beskyttelse.

Praecis Lotte Ransted, ring omgaaende, ta til naerliggende hospital og bli testet. Alle hospitaler har voltaegts kit, der kan teste forloebet.

Praecis Lotte Ransted, ring omgaaende, ta til naerliggende hospital og bli testet. Alle hospitaler har voltaegts kit, der kan teste forloebet.