Leder

Vi kan ikke lade markedet afgøre, hvad der er den rigtige retning for Facebook

2017 var året, hvor politikerne for alvor fik øjnene op for Facebooks negative indflydelse på demokratiet. Advarselslamperne burde have blinket for længst, men der skulle russisk indblanding i det amerikanske valg til, før der for alvor kom fokus på problemet

Nam Y. Huh

Debat
3. januar 2018

2017 var året, hvor politikerne for alvor fik øjnene op for Facebooks negative indflydelse på demokratiet. Advarselslamperne burde have blinket for længst, men der skulle russisk indblanding i det amerikanske valg til, før der for alvor kom fokus på problemet.

Fra at have afvist, at spredningen af falske nyheder havde indflydelse på det amerikanske valg som en »rimelig skør idé«, blev Facebook-ejer Mark Zuckerberg som året skred frem nødt til at anerkende sit firmas problematiske rolle.

Et år efter valget måtte Facebook oplyse offentligheden og kongressens efterretningsudvalg om, at den russiske misinformationskampagne havde nået potentielt 126 millioner amerikanere. Og kort efter sendte Zuckerberg et signal til aktionærerne om, at det kan få økonomiske konsekvenser, at platformen nu bliver draget til ansvar for det materiale, der spreder sig:

»Vi er seriøse omkring at forhindre misbrug på vores platforme. Vi investerer så meget i sikkerhed, at det vil have indflydelse på vores profitabilitet. At beskytte vores fællesskab er vigtigere end at maksimere vores profitter,« sagde han.

Facebooks elendige håndtering af den russiske indblanding i valget har fundamentalt ændret holdningen til platformen i det politiske system. Væk er troværdigheden omkring de forblommede ord fra virksomhedens børsintroduktion, der bedyrede, at platformen ville »skabe en mere ærlig og gennemsigtig dialog om regeringsførelse«, »medføre mere magt til folket« og »bedre løsninger på nogle af vor tids største problemer«. I stedet er fokus på Facebook som en del af problemet snarere end som løsningen på det.

For det er ikke kun i forhold til fremmede staters indblanding i valg, at Facebook har negative konsekvenser for demokratiet: Skabelsen af filterbobler, nyhedsfeedets belønning af stærkt kontroversielle holdninger og opslag med meget debat samt statssponsorerede trolls' stigende brug af mediet til at chikanere regeringskritiske journalister og aktivister i alle afkroge af verden er andre punkter.

For ikke at nævne det grundlæggende problem, at et enkelt firma er i besiddelse af et indgående kendskab til to milliarder brugeres politiske præferencer, uden at nogen udenforstående har overblik over, hvad de bruger informationerne til.

Den politiserede debat omkring Facebooks demokratiske rolle er ét positivt resultat af skandalen om den russiske indblanding i valget. The Economist forudser, at der i 2018 vil komme et ’techlash’, hvor ikke bare Facebook, men også Google, Amazon og andre af giganterne kan risikere øgede krav om politisk kontrol og endda potentielt opsplitninger for at mindske firmaernes indflydelse.

Det er bestemt ikke uproblematisk, at lovgiverne vil bringe Facebook under kontrol. Ligesom med indsatsen mod ekstreme og hadefulde ytringer kan det nemt føre til ubegrundet censur, undertrykkelse af legitime politiske ytringer, eller at nogle politiske aktører får fordele frem for andre.

Det er grundlæggende nyt territorie, fordi vi aldrig har haft én enkelt aktør med så stor global magt og underlagt så ringe statskontrol som Facebook. Som den britiske Cambridge-professor David Runciman sagde i Information kort før nytår, så ved vi godt, hvad vi kan gøre ved det demokratiske problem Donald Trump – vi kan stemme ham ud. »Men hvis du spørger, hvad man gør ved Facebooks magt, som kan være truende for demokratiske institutioner, er vi magtesløse,« sagde Runciman.

Men det er ikke et argument for ikke at gøre forsøget. Første skridt er øget transparens og ansvarliggørelse. Facebook har allerede lovet at skabe øget transparens omkring hvem der indrykker politiske reklamer, men har endnu til gode at vise offentligheden, hvordan det vil fungere, ud over at man vil ansætte en masse folk.

Kontrol og åbenhed om annoncører er begge initiativer, som mere grundlæggende kan risikere at skade Facebooks overvågningskapitalistiske forretningsmodel. Negativt for Facebooks aktionærer, men for den brede offentlighed nok mere en potentiel sidegevinst.

Interessant nok har 2017’s historiske PR-mæssige katastrofe nemlig ikke afspejlet sig i hverken pris på aktien eller selskabets profitter. Det tydeliggør, at vi ikke kan lade markedet afgøre, hvad der er den rigtige kurs for Facebook. Det bliver nødt til at være et politisk opgør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan Facesbeholderen blev brugt i forb. m. Brexit-kampagnen i England, kan læses i Guardian
https://www.theguardian.com/technology/2017/may/07/the-great-british-bre... . Her gik det ud på, at særlige temaer blev målrettet lige præcis til vælgere med de og de holdninger. Fx en slags argumenter, til folk, der ikke kunne fordrage "polske håndværkere", mens de, der var bekymrede for EU modtog andet materiale, og nationalisterne et tredje.
Bag denne designede kampagne stod folk med tilknytning til Trump-miljøet, bl.a. amerikanske IT-millionærer.
Det har jeg ikke hørt danske politikere kommentere, men når det gælder Putin, så er fanden løs.
Og bekymringen er større over de 50 kvinder, der bærer burkaer, end hvad Zuckerbeg m.fl. udretter.

Mads Berg, Mikkel Kristensen, Vibeke Hansen, Ivan Breinholt Leth, Eva Schwanenflügel og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar

At have Silicon Valley millionærer til at bestemme over vores frihed på nettet og til at censurerer vores nyheder. Hvad mon kunne gå galt?

kjeld jensen, Kurt Nielsen, Arne Lund, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Wassmann, Karsten Lundsby og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvad mener Information med, at vi ikke kan lade markedet bestemme, hvad kursen på Facebooks aktier skal være? Det er jo sort tale. Kursen på en aktie, som handles på en børs, bestemmes netop af balancen mellem udbud og efterspørgsel. Forestiller Information sig, at der skulle sidde en statslig overdommer og fastsætte den rigtige kurs? Det må jo så betyde, at staten træder til med støtteopkøb, såfremt markedet vurdere kursen til at være mindre end hvad den statslige kontrollør er noget frem til. Det er helt uholdbart og noget som de sovjetiske planøkonomer kun kunne fantasere om i deres våde drømme.

Jeg ville begynde et helt andet sted. Fx kunne aviserne lade være med at tilbyde login via Facebook. Det er også en udkik at skoler og børnehaver organiserer forældrekontakten via et i realiteten tvunget medlemskab af Facebook,

Mihail Larsen, Mads Berg, June Beltoft, Flemming Berger, Thomas Andersen, kjeld jensen, Kurt Nielsen, Arne Lund, Jørn Erikstrup, Per Torbensen, Anne Mette Jørgensen, Mikkel Rytzel, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen og Jonathan Larsen anbefalede denne kommentar

Og så kunne man jo frygte, at den velvoksne koncern en dag bliver overtaget af en person eller statsmagt med mere vidtgående interesser end Mark Zuckenbergs nydelige men utroværdige "Vi bringer folk sammen" slogan.

June Beltoft, kjeld jensen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Jørgen Wassmann og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Sebastian Gjerding

@Frank Hansen - du har ret i, at det kan misforståes. Det beklager jeg. Jeg mener bestemt ikke kurs som i aktiekurs, men kurs som i "retning". Pointen i bunden er, at ligegyldigt om Facebook ikke har haft styr på den russiske misinformationskampagner og har haft det værste PR-år, så stiger aktiekurs og profitabilitet stadig helt enormt. Så markedssignalerne reagerer overhovedet ikke negativt på de negative demokratiske tendenser, og derfor er der brug for, at nogle andre sender nogle klare signaler.

Mads Berg, Niels Duus Nielsen, Sus johnsen, kjeld jensen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Wassmann og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Man kan jo bare lade være med at bruge FB. Jeg skal hilse og sige, at jeg lever i bedste velgående uden.

Niklas Gamborg, Peter Butzback, kjeld jensen, Kurt Nielsen, Arne Lund, Per Torbensen, Anne Mette Jørgensen, Mikkel Rytzel og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men vi savner dig, Michael Pedersen!

Philip B. Johnsen

Frank Hansen skriver:
“Kursen på en aktie, som handles på en børs, bestemmes netop af balancen mellem udbud og efterspørgsel”

Nej det er forkert.

Facebook-ejer Mark Zuckerberg og den politiske manipulation er brugbar effektiv politisk marionet håndtering, det er nok ikke noget, der vil blive ændret væsenligt på, det bliver ikke af politikerne i alt fald, demokratiet og folkestyret er i dag kun af navn ikke længere af gavn, det er selve kapitalstrukturen og størrelsen, der udløser den globale magt.

Kapitalisme er opbygget om en forestilling om, at kapitalen bevæger sig frit på et ureguleret marked og er derved selvregulerende, ved f.eks. nu de menneskeskabte klimaforandringer, skulle kapitalen automatisk flytte til vedvarende energi, for det betaler sig bedst for de fleste på sigt osv.

Men forestillingen om, hvad der betaler sig for de fleste og kapitalen der følger med og det selvregulerende i det internationale marked, det er ikke sand, det er helt forkert.

Det internationale markedet er kontrolleret af en lille eksklusiv gruppe personer, det er ikke selvregulerende, men styret med fast hånd, der er ikke marked, men en lille gruppe mennesker, der bestemmer, hvilke investeringer der skal give afkast og hvilke der skal falde i kurs på børserne verden over.

"200 mennesker forvalter med deres respektive firmaer omkring 47 billioner dollar svarende til 60 procent af verdens samlede BNP."
Link: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2017/02/taler-saa-kapitalis...

Det er en ekstrem samfundsskadelig løgn og det er bl.a. resultatet i den politiske fjernelse af sikkerhedsnet under borgerne ved skattelettelser og skattespekulation og ved forbrugsdrevet økonomisk vækst, skaffet på energi fra olie, gas og kul afbrænding, der skaber de menneskeskabte klimaforandringer, der så resultere i bl.a. krigs/klimaflygtninge og ekstrem global menneskelig lidelse.

Deres magt er udøvet ved økonomisk ulighedsskabende tiltag, som indførsel af konkurencestaten og afvikling af velfærdsstaten.

Skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type der er tale om, er lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Et lille lokalt eksempel:
"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

How global tax evasion keeps poor countries poor:
According to the US economist Gabriel Zucman, 8% of the world’s wealth – a vast $7.6tn (£5.3tn) – was stashed in tax havens.

Zucman estimates the loss in global tax revenues at $200bn per year. That includes $35bn in the US and $78bn in Europe.
Link: https://www.theguardian.com/news/2016/apr/08/mossack-fonseca-law-firm-hi...

"3.489.000.000.000 kroner - mindst - blev flyttet til skattely på et enkelt år
Ny undersøgelse viser, at USA’s multinationale virksomheder lod en fjerdedel af deres overskud forsvinde i skattely."
Link: http://politiken.dk/oekonomi/art5598420/3.489.000.000.000-kroner-mindst-...å-et-enkelt-år

Mads Berg, Brian W. Andersen, Sus johnsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Hans Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Markedet er en klam fidus, man ikke kan fæste lid til.

Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der var et link der ikke fungerede sorry.

How global tax evasion keeps poor countries poor:

According to the US economist Gabriel Zucman, 8% of the world’s wealth – a vast $7.6tn (£5.3tn) – was stashed in tax havens.

Zucman estimates the loss in global tax revenues at $200bn per year. That includes $35bn in the US and $78bn in Europe.
Link: https://www.theguardian.com/news/2016/apr/08/mossack-fonseca-law-firm-hi...

Steffen Gliese

Men hvis man er utilfreds med facebook, står det jo enhver frit for at kode sit eget og lade det vokse på samme måde.

Gustav Alexander

Historierne om Facebooks ufrivillige engagment i russiske "fake news" (man bliver så træt af journalister ...) synes jeg egentlig er et symptom på noget helt andet; de private imperier såsom facebook bliver bundet sammen med staternes magtfulde instanser, herunder Washingtons syn på rusland, hvor man kan presse Facebook til at redigere i russiske "fake news". Det står klart at Facebook skal forblive en politisk platform for vestlige "fake news" i stedet; typisk fra BBC, NY Times osv.

Hvor russiske fake news måske handler om at så tvivl om Hillary, eller amerikanske politikere generelt, så handler vestlige fake news om at male et helt andet verdensbillede, der sætter "os" i det pæne lys.

Eksempler:
- Ukraine konflikten var Russisk aggression. Her ignoreres det at man havde lovet Rusland ikke at indtræde på deres indflydelsessfære i 90'erne.

- Russisk eskalation langs EUs grænser; her er det altså amerikanere og NATO lande, der har sat ballistiske missilskjolde op, som man - ikke underligt - føler sig provokeret af i Rusland.

- Ruslands allieret Assad bekæmper ikke islamisk stat og støtter dem faktisk fra luften; den historie kørte af mange respektable journalister (som endda udtalte sig i DEADLINE!) i 2014 og 2015. Sagde man undskyld, da det viste sig at være en åbenlys og pinlig løgn? Nej selvfølgelig ikke. Man fejer det bare ind under gulvtæppet, så vi igen kan snakke om "RUSSISKE FAKE NEWS" .. Christ.

Det er som om vestlige medier kun anerkender imperialistiske ambitioner hos de "onde" russere og amerikanere, i mens enhver olietønde der indvindes, ethvert missil skjold der sættes op eller enhver bombe der kastes fra en F-18 i en ""NO FLY ZONE"", gøres i demokratiets og den internationale friheds navn. Jeg bliver kvalm!

Flemming Berger, Per Torbensen, Anne Mette Jørgensen og Marie Slundt anbefalede denne kommentar

@Philip
Jeg forstår heller ikke, at danskerne generelt tror på løgnen om et frit selvregulerende marked, når det gentagne gange er bevist, at alle varer på supermarkedernes hylder for eksempel er prissatte af monopoldannelser, som unddrager sig enhver konkurrence. De store grossistkæder truer blot med at stoppe leveringen, hvis konkurrerende leverandører trænger sig på. Og overholder man ikke grossistens vejledende udsalgspriser, får man ingen varer til sin forretning.
Det er kontrollen, udbytningen og kapitalismens monopoldannelse på det lokale niveau.

Mads Berg, Flemming Berger, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor har jeg en fornemmelse af at censur af nettet i sidste ende rammer venstrefløjen, Altid venstrefløjen.

I USA går staten efter dyreaktivister og deres ytrede Youtubevideoer af dyre-mishandling i den amerikanske fødevareindustri.

I Frankrig, landet der er Charley Hebdo, er anti-israelsk aktivisme netop blevet kriminaliseret.

Kriminalisering af ytringer starter ofte et andet sted og ender altid med at ramme venstrefløjen. Kan en Silicon Valley-milliardær li fagforeninger?

Niels Duus Nielsen, Peter Tagesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Jagtar P.S. Pudai
Jeg forstår godt, hvad du mener, det er hele problemet med forbrugerisme eller forbrugsdrevet økonomisk vækst og på energi fra kul, olie og gas der skaber de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet, der er sygt.

Det er vanvid, hvad skal man, med ti ens vaskemidler af forskellige fabrikat?
Hvorfor er der indbygget forældres i printere, så de kun kan printe så mange kopier og så må man købe en ny?
Det er sygt.

Men så længe man ikke ændre systemet, må man spille efter de gældende regler, jeg har som mindreårig boet i perioder på gaden, jeg skal ikke tilbage til gaden igen, i alt fald ikke bare for, at statuere et godt eksempel på min modstand imod de menneskeskabte klimaforandringer, det er farligt der ude på gaden i kulden ikke mindst nu som midaldrende.

Løsningen må tages op, når problematikken erkendes, før er det ikke muligt, vil jeg tro.
Samfundet bliver nødsaget til at tilgive vores politikere, der har svigtet alle så grusomt, banker burde igen, kun tjene på rentemarginalen osv., der er meget langt til genopretning af demokrati og folkestyret igen.

Jeg vil for en orden skyld tilføje, at jeg ikke personlig er tilhænger af kommunisme eller lignende ovebevisning, jeg er ikke politisk arrangeret og ikke betalt for at skrive her eller noget andet sted, jeg er ikke tilhænger af vores klimakatestrofe skabende nuværende kapitalisme, jeg har femogtyve års jubilæum som selvstændig sidste år, så jeg er selv bruger af det nuværende elendige kapitalistiske system.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Hans Nielsen, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Rettelse:
Planlagt forældelse er et princip inden for industrielt design, hvor et givet produkt bevidst designes til at holde i en begrænset levetid, selvom det potentielt kunne holde længere.

Hans Nielsen, Steen K Petersen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I virkeligheden burde vi alle styrte hovedløse og hylende rundt i vild panik over, at så få mænd ikke alene kontrollerer verden, men rent faktisk EJER vores planet !

Mads Berg, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Hans Nielsen, Steffen Gliese, Gustav Alexander og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Sandt, Eva. Havde vi blot haft forbilledelige kvinder såsom Margaret Thatcher og Hillary Clinton til at lede os gennem verdens problemer; mon ikke de havde reddet både klimaet og verdensfreden?

René Arestrup

Problemet er, at FB og de øvrige sociale medier ikke har publicistisk ansvar sådan som vi kender det fra de traditionelle nyhedsmedier. FB ville formentlig kollapse i løbet af ganske kort tid, hvis tjenesten var underlagt et tilsvarende ansvar - alene fordi hele forretningsmodellen bag FB bygger på at skabe maksimal volumen, uden smålig skelen til hverken skidt eller kanel. Det giver vel sig selv, at det ville kræve enorme ressourcer at holde snor i hvad to milliarder 'redaktører' ønsker at berige verden med.

Steffen Gliese

kapitalismens problem er, at den altid kræver noget at bytte med - i stedet for at fremstille det fornødne eller ønskværdige med henblik på at løse konkrete opgaver eller mangler.

Hans Nielsen, Eva Schwanenflügel og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Steffen Gliese
Hvis 2017 virkelig var året, hvor politikerne for alvor fik øjnene op for Facebooks negative indflydelse på demokratiet, så vil jeg blive meget overrasket, det er spil for galleriet, hvor vores Trump’ske politikere er marionetter for de virkelige magthavere.

Hvis det var sandt, kunne kastes et blik på Mario Draghi, den italiensk økonom og bankmand, præsident for ECB, før dette, vice chairman og managing director af Goldman Sachs International, der foruden sansynligvis, var med til at skjule Grækenlands gæld, tidligere lavede det selvsamme Goldman Sachs swap lån trick med den italienske gæld, Mario Draghi sad dengang i det italienske finansministerium der camouflere et underskud på statsfinanserne på 7,7 pct. af BNP i 1995 til 2,7 pct.

Mario Draghi der blev erkendt kvalificeret som ECB præsident, efter en høring om hans rolle i det italienske finansministerium, der camouflere et underskud på statsfinanserne, kvalificeret fordi Mario Draghi ‘ikke viste’, hvad der forgik i det ‘hans eget’ italienske finansministerium, hvor Mario Draghi var departementschef.

"Draghis involvering:
Under høringer dette efterår i Europa-Parlamentet blev Mario Draghi udfrittet om sin rolle i Goldman Sachs’ græske transaktion i 2001. Italieneren svarede, at han tiltrådte sin stilling som direktør i Goldman Sachs International (med ansvar for bl.a. obligationssalg og derivativer) i januar 2002.
Men som den britisk økonom Simon Johnson, professor ved Massachusetts Institute of Technology i

Boston, for nylig sagde:
»Goldman Sachs fortsatte med at rådgive den græske regering om gæld fra 2002 og frem; meget tyder på, at det var Draghis bord.« Mario Draghi skal faktisk have været indviklet i lignende transaktioner i sin egenskab af departementschef i Italiens finans- og økonomiministerium fra 1991 til 2001.

I 1996 bistod investeringsbanken J.P. Morgan Chase det italienske finansministerium med en rentemanipulation på gældsobligationer, som bragte landets budgetunderskud ned på et kunstigt lavt niveau i 1997.

Kilder i centralbanken kaldte denne disposition lovlig i 2010 i avisen Corriere della Sera, men den udlægning deles ikke af uafhængige økonomer. Den kreative bogføring forbigik Eurostats opmærksomhed.

Ifølge en kilde, der ønsker at være anonym, skal Lucas Papademos — der som centralbankdirektør i 2001 antages at have været vidende om Goldman Sachs’ kreative valutadispositioner med græsk gæld — have sagt om sin gode ven Mario Draghi:

»Goldman Sachs hyrede ham i 2002, fordi de var dybt imponeret over hans samarbejde i finansministeriet med J.P. Morgan."
Link: http://www.information.dk/285620

De superrige og politisk beskyttet skatteunddragelse og skattesvindel lovlig eller ulovlig undergraver den velfærdsstaten til fordel for konkurencestaten, der er vigtig for neoliberalismen og fattiggørelsen af befolkningen for øget kapitalakulumation, et eksempel er Christine Madeleine Odette Lagarde er direktør for Den Internationale Valutafond.

"The Lagarde list" is the best proof yet that Greece’s rich have got off lightly, spiriting their money abroad while the vast majority endure the punishing reforms the EU and IMF has demanded in return for rescue funds to prop up the lifeless economy."

"The catalogue of the deposits, held by more than 2,000 wealthy Greeks at the Geneva branch of HSBC, was given to Papaconstantinou by Lagarde with the express purpose of pursuing tax offenders in October 2010."
Link: http://www.theguardian.com/world/2013/jan/07/greece-christine-lagarde

Der er også Luxembourg-fintens fader EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, der skulle sætte sig selv og Luxembourg på EU’s sorte liste over international økonomisk organiseret skatteunddragelse lande og personer.

Goldman Sachs swap lån trick, der skjulte græsk gæld!
Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...
Link: http://www.business.dk/oekonomi/saadan-hjalp-goldman-sachs-graekerne-med...

Tidligere medarbejdere i Goldman Sachs med nuværende afgørende indflydelse i EU, nogle er gået på pension, jeg har ikke en helt ny opdateret liste.

Lucas Papademos
Petros Christodoulou
Mario Monti
Otmar Issing
Mario Draghi
António Borges
Carlos Moedas
Peter Sutherland

Lucas Papademos, Greece's former prime minister, ran the Central Bank of Greece at the time of the controversial derivates deals with Goldman Sachs that enabled Greece to hide the size of its debt

Petros Christodoulou, General Manager of the Public Debt Management Agency of Greece is a former employee of Goldman Sachs.

Mario Monti, Italy's former prime minister and finance minister, who headed the new government that took over after Berlusconi's resignation, is an international adviser to Goldman Sachs.

So is Otmar Issing, former board member of the Bundesbank and the Executive Board of the European Bank.

Mario Draghi, the new head of the European Central Bank, is the former managing director of Goldman Sachs International.

António Borges, Head of the European Department of the International Monetary Fund in 2010-2011 and responsible for most of enterprise privatizations in Portugal since 2011, is the former Vice Chairman of Goldman Sachs International.

Carlos Moedas, a former Goldman Sachs employee, is the current Secretary of State to the Prime Minister of Portugal and Director of ESAME, the agency created to monitor and control the implementation of the structural reforms agreed by the governent of Portugal and the troika composed of the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund.

Peter Sutherland, former Attorney General of Ireland is a non-executive director of Goldman Sachs International. These ties between Goldman Sachs and European leaders are an ongoing source of controversy.

Hans Nielsen, Torben Arendal, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dennis,
Nu er Thatcher og Clinton jo politikere, og den kaste er jo også købt og betalt af diverse multibillionærer ;-)
Men selvfølgelig var verden da ikke et bedre sted med de to damer i spidsen, jeg skriver bare det faktum, at de allerrigeste i verden er mænd. Det kan man selv lægge i hvad man vil.

Gustav Alexander

Fair, Eva. Jeg synes bare vi skal dedikere vores frygt og had til alle kapitalisterne, uanset etnisk eller kønslige tilhørsforhold. Men det er da ganske rigtigt, at de fleste af disse kapitalister er mænd :)

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Philip
Nej, du skal ikke på gaden igen. Du gør sandelig mere nytte her med den viden og det engagement.
Tak for info, jeg er imponeret..

Eva Schwanenflügel

Jagtar,
Philip B. imponerer altid med sin store viden og engagement, helt enig :-)
Nej, den almægtige forbyde at vores lokale vismand igen havner på gaden, det er en skandale at NOGEN havner der i vores 'velfærdssamfund' !
Havde selv en periode som hjemløs efter en brand i det kollektiv hvor jeg boede som ung. Forsikringsselskabet nægtede at betale, pga en useriøs bagatel de selv var ansvarlige for.
Heldigvis havnede jeg aldrig på gaden, men 'sofa-surfede' mig igennem takket være familie og gode venner. Men det var pokkerme ingen dans på roser, for nu at sige det mildt..

@Eva
Tak for svar, det varmer med en direkte henvendelse!
Jeg er selv i en hvis forstand hjemløs, om nogle måneder skal jeg uddybe hvordan og hvorfor.
Men det er en stor glæde og hjælp for mig at kommunikere med jer her.

Michael Pedersen

Steffen Gliese

Du må altså arbejde med det royale vi.

Eva Schwanenflügel

Jagtar,
Ja, det er dejligt med lidt mere personlig kommunikation af og til..
Forhåbentlig er du ikke i en prekær situation ?
Jeg ser frem til flere uddybelser :-)

Har du brug for finansiering * Erhvervslån * Personlige lån uden stress og hurtig godkendelse? Vi tilbyder lån til lav rente, for mere information kontakt os via email: kw007042@gmail.com eller ring: +12677251259