Leder

Miljøforstyrrelsen

Debat
20. januar 2018

Det var Venstres nytiltrådte statsminister Anders Fogh Rasmussen, som i 2001 formulerede dagsordenen om at gøre op med ’Svend Aukens miljøimperium’. Fogh mindede selv om det i Altinget forleden:

»Da vi kom til magten, var der et behov for at rydde op efter Svend Auken. Hans miljøministerium var blevet et kæmpe imperium (…) Derfor brugte vi de første år af regeringsperioden til at rydde op i det. Det førte til store nedskæringer«.

De Venstre-ledede regeringer har siddet på magten i 12 af de 17 år, der er gået siden, og det er svært at frigøre sig fra oplevelsen af, at ’oprydningen’ ikke er slut. Og at udbyttet ikke er blevet ’orden’, men tværtimod ’rod i et system’ præget af nedskæringer, omorganiseringer, turbulens og uro.

Den seneste melding fra Statsministeriet om flytning af Miljøstyrelsen til Odense ligner en plan for at stække institutionen ved at få erfarne fagfolk til at stoppe samt opretholde et højt stressniveau blandt de tilbageværende medarbejdere og de uprøvede kræfter, der nu skal rekrutteres.

Der bliver tale om et stort tab af viden og ekspertise, og der bliver tale om øget afstand mellem den miljøfaglige kompetence og de politiske beslutningstagere i hovedstaden. Det kan sætte miljøindsatsen år tilbage, herunder svække Danmarks indflydelse på miljøpolitikken i EU, der stedse præges af hårde kampe. En udflyttet styrelse, der er decimeret i faglighed og personale, betyder også dårligere betjening af de virksomheder, borgere og kommuner, der har brug for Miljøstyrelsens bistand og sagsbehandling.

»Presset bliver maksimalt i en situation, hvor motivationen er i bund,« som en berørt embedsmand skrev i Djøf-bladet efter udflytningen til Als i 2016 af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet. Den pågældende kunne på grund af familien ikke flytte med.

»Jeg har imidlertid været så heldig, at jeg kunne udnytte mine kompetencer i Miljøstyrelsen. Det er en stor tilfredsstillelse,« skrev han for mindre end et halvt år siden …

Fortsat rod

Billedet af regeringens masterplan træder imidlertid først tydeligt frem, når man ser den aktuelle udflytning i sammenhæng med tidligere kirurgiske indgreb i miljøforvaltningen.

Som bekendt fusioneredes Miljøministeriet med Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, da Lars Løkke Rasmussen i 2015 dannede regering. Dermed rykkede landbrugsinteresserne ind i miljøforvaltningen, hvilket kom til dramatisk udtryk året efter med landbrugspakken.

Kort efter begyndte for alvor omkalfatringen af styrelser og institutioner.

Den hidtidige Naturstyrelse – skabt i 2011 ved fusion af Skov- og Naturstyrelsen med By- og Landskabsstyrelsen – blev i juli 2016 besluttet opdelt op i to nye styrelser. Den ene beholdt navnet Naturstyrelsen og rykkede til Randbøl, den anden kom til at hedde Styrelsen for Vand og Naturforvaltning (SVANA) med adresse i Haraldsgade i København, dog med forflytning af en snes medarbejdere til Als, under tag med Landbrugs- og Fiskeristyrelsen – som i mellemtiden havde skiftet navn til Landbrugsstyrelsen.

I februar 2017 blev denne nyetablerede Styrelse for Vand og Naturforvaltning lagt ind under Miljøstyrelsen, idet man opretholdt hver sin adresse.

Midt i det hele – i maj sidste år – fjernede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) 40-50 medarbejdere fra Miljøstyrelsen for at overføre dem til sit eget departement, ifølge kritikere for at sikre større kontrol, opgradere det politiske og nedgradere det faglige.

I samme periode valgte man at flytte Miljøstyrelsen fra kontorerne i Strandgade og ud under tag med SVANA. Og da finanslovsforslaget for 2018 blev præsenteret, varsledes en effektiviseringsgevinst på næsten 100 mio. kr. over fire år på Miljøstyrelsens konto i kraft af sammenlægningen med SVANA og de hermed forbundne personalereduktioner, huslejebesparelser m.m.

Nu kommer så meddelelsen om, at Miljøstyrelsen – endnu før håndværkerne er færdige i Haraldsgade – skal rykke til Odense i beskåret form.

Forvirret? Så tænk på de medarbejdere, der nu i flere år har levet i dette nervepirrende, koncentrationsforstyrrende omstruktureringskaos. Tænk på udgifterne til nye bygninger, nye skilte, nyt brevpapir, nye visitkort, til flyttebiler, it etc. Tænk på, hvad det koster på miljøindsatsen. Og tænk på, hvad meningen med det hele mon er.

Serie

Udflytning af statslige arbejdspladser

Regeringen har offentliggjort to udflytningsrunder af statslige arbejdspladser.

Første runde i 2015 udgjorde ifølge Finansministeriet udflytning af 3.900 arbejdspladser. Anden runde blev lanceret den 17. januar 2018 uden evaluering af første runde, fordi regeringen – med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord – »politisk vil det her«. Med tiden vil anden udflytningsrunde samlet resultere i udflytning af godt 4.000 arbejdspladser. Regeringen vil samtidig udflytte 500-1.000 uddannelsespladser.

Her kan du læse, hvad Information tidligere har skrevet om udflytningen, ligesom vi løbende følger udviklingen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Vi trænger hårdt til en ny regering inden de gør for mange ting irreversible - efter salami-metoden.

Michael Grell, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Thomas Tanghus, Frede Jørgensen, Mogens Holme, Vibeke Hansen, Anne Eriksen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

En ny regering indenfor den eksisterende systemramme ville næppe gøre den store forskel; kursen er klar - vore offentlige forvaltninger bliver behandlet som en række virksomheder, magtfuldkomne politikerne kan spille deres idiosynkratiske magtspil med - og tilmed siden blive omtalt som 'modige' eller 'friske' for, i vore borgerlige mainstreammedier.

Michael Grell, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er ikke til at holde ud at tænke på ...

Michael Grell, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Ja, tilrettelæggelsen af "det nye samfund" er belagt med skinner - men, mon ikke det kan afspores lidt - hvis man gør sig umage?
Magtfuldkomne mennesker med dollartegn i øjnene ser måske ikke alle vinkler.

Birger Bartholomæussen

Til medarbejderne i Miljøstyrelsen: Flyt med til Odense! Der kommer (vist nok og måske) timedrift mellem Odense og København. Så let skal slynglerne i blå blok ikke slippe. Og en times togrejse er vel mere behagelig end at sidde i kø på motorvejene omkring København? Jeg havde en svensk kollega for mange år siden, som blev træt af lugten i bageriet i Norrköping. Han fik job hos byrådet i Stockholm og pendlede frem og tilbage hver dag. Halvdelen af hans rejsetid blev betragtet som arbejdstid. SJ havde wi-fi i toget, og det har DSB også.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Jes Kiil, Jens Christensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Til medarbejder i Miljøstyrelsen: som fynbo kan jeg kun sige velkommen til jer alle 440 medarbejder, kom med til Fyn væk fra stenbroen trafikkøer ja ud i det fri.
Hjælp os med at gøre vores Ø og Danmark grøn, vi fynboer husker 2017 hvor mange grundvandsbrønde blev lukket med pesticider, det kan vi ikke tillade os at give videre til vores efterkommer.
https://www.fyens.dk/odense/Plads-til-440-medarbejdere-Her-kan-Miljoesty...

Eva Schwanenflügel

Det er nedrigt godt udtænkt af Løkke & co.
Først river man Danmark midt over med Strukturreformen/Kommunalreformen.
Skoler, sygehuse og daginstitutioner lukker på stribe i nærområderne.
Buslinjer nedlægges, billetpriserne stiger.
Togdriften privatiseres ved Banedanmark, der fordyrer alt de har gang i.
Så pludselig finder man ud af, at det var dog forfærdeligt med 'udkantsdanmark', nu må staten 'FLYTTE IND' (new speach), i Odense og Bogense.
Bortset fra at de tilførte statslige institutioner ikke betyder en tøddel for de berørte byer, har flere af dem lobbyet sig til flere statslige institutioner, bl.a. Lolland, som har brugt 800.000 kr. på lobbyisme.

Nederdrægtigt og amoralsk - hvordan kan man effektuere disse ændringer og samtidig gøre sig stor af samme?

Michael Grell, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar