Den tidligere britiske premierminister Tony Blair har i britiske og europæiske medier, herunder Information, argumenteret for, at det i lyset af de allerede mærkbare økonomiske konsekvenser af Brexit kun er rigtigt og demokratisk, at briterne får lov til at genoverveje landets exit fra EU. Særligt når det senere i år står klart, hvilken aftale premierminister Theresa May ønsker og formår at forhandle igennem med EU.
Forslaget om endnu en folkeafstemning eller et nyvalg om den endelige aftale blev dog straks dømt umulig af både den britiske regering, Labour og talrige iagttagere. Løbet er kørt, siger de. Beslutningen er truffet. En omkamp er udemokratisk. Disse stemmer har ret i, at der p.t. ikke er flertal for endnu en folkeafstemning.
Men – for der er et stort men, og det er dette men, som remainerne klynger sig til – hvad sker der, hvis Theresa May kommer hjem med en uacceptabel aftale – som Blair forudser – der enten spiller hasard med landets økonomi ved helt at løsrive det fra Europa eller udgør en forringelse af de nuværende handelsforhold; et resultat, der reelt vil være en accept af EU’s regler, men tab af indflydelse?
I så fald er det utvivlsomt en reel mulighed, at et flertal i det britiske parlament stemmer aftalen ned senere i år.
Labour fik ved sidste års valg den største fremgang siden 1945 målt i vælgeropbakning og ved, at årsagen primært var Brexit. Siden har partiet lovet, at det ikke vil stemme for en aftale, der ikke giver præcis samme fordele som det nuværende medlemskab – nærmest en umulighed.
Hvad sker der, hvis parlamentet stemmer aftalen ned?
Én mulighed er at sende regeringen tilbage til forhandlingsbordet, men en anden er, at der udskrives nyvalg eller folkeafstemning.
Mange vil beskrive dette scenarie som ren ønsketænkning fra remainere i Storbritannien og EU, men det er ikke den absolutte umulighed, som nogle vil gøre det til. Det er værd at skimte til nye målinger, der viser, at 78 procent af Labours medlemmer støtter en ny afstemning.
Skulle det ende med en eller anden form for genovervejelse af Brexit, bør EU gøre det helt klart, at briterne stadig er velkommen i klubben, for Blair har ret i, at EU bliver svagere uden Europas næststørste økonomi og militær.
Om dét vil være nok til at overbevise briterne i en omkamp, er en helt anden historie; endnu én uden en forudsigelig slutning.
Mette Rodgers
Jeg er faktisk ikke helt overbevist om, at EU vil blive svagere uden UK.
Hvis EU vælger at samle sig om Euro kernen, så kan det blive til gavn, at vi slipper af med en spielverderber.
Danmark står så i risiko for at ryge ud med badevandet; men det er jo op til os selv.
- "En omkamp er udemokratisk."
Det gør vi da altid i Danmark.
@Steen Sohn
Det er vel ikke udemokratisk med en 2. afstemning; men det da er en gang lal.
Irerne stemmer 2 gange for pengenes skyld - først NEJ så JA.
De har fået helt særligt gunstige betingelser ved flere lejligheder for at stemme JA i anden omgang. Det er prisen for konsensusdemokrati.
I Danmark vil vi godt være med - bare vi ikke skal være med til at bestemme noget - så måske skal vi gå over til den norske model !!
PS: Jeg fangede godt ironien i dit indlæg.
UK er selvfølgelig velkommen tilbage hvis forbundet igen finder en funktionel sanitet, men det bliver ikke som den konstant undergravende, udvandende, arrogante, usolidariske og militaristiske splint i fællesskabet, UK ellers har været de sidste mange år.
Torben Lindegaard har nemlig ikke helt ret.
EU uden UK vil uden tvivl blive svagere økonomisk, men det vil samtidig blive langt stærkere politisk og solidarisk - og det er en udvikling mange er ganske tilfredse med.
@Toke Andersen
"EU uden UK vil uden tvivl blive svagere økonomisk, men det vil samtidig blive langt stærkere politisk og solidarisk - og det er en udvikling mange er ganske tilfredse med."
Right - jeg vil i hvert fald være rigtig godt tilfreds.
Jeg har dog samtidig et blødt punkt for briterne; men lad os blot nøjes at nyde det britiske særpræg ved besøg på øen - de er godt nok for kringlede at samarbejde med.
Lad dem blive liggende ude i Atlanten i splendid isolation -
og da især hvis det er det, de selv ønsker; be my guest.
Har man sagt A må man også sige brexit.
"Lad dem blive liggende ude i Atlanten i splendid isolation"
Hvis man spørger englænderne er det nu os her på kontinentet der er isoleret.