Leder

Udflytning af arbejdspladser er en god idé – men ikke hvis det sker for at svække politiske modstandere

Det er påfaldende, at en regering, der har ført kamp mod ’miljøtyranniet’ og skåret ned på området, flytter Miljøstyrelsen væk fra hovedstaden

Ritzau Scanpix

Debat
18. januar 2018

Det er forbløffende så store forskelle, der kan skabes i et så lille land som Danmark.

Der er ikke mange kilometer fra centrum til periferi i Danmark, men økonomisk og socialt er afstanden mellem land og by blevet alarmerende. Det viser sig i alt fra huspriser til uddannelsesniveau og sundhedstilstand.

Det er en form for politisk ulighed, som slog igennem ved det seneste folketingsvalg, der af forskerne bag den store undersøgelse af valget blev kaldt »oprør fra udkanten«.

Det må således for enhver regering i Danmark være en opgave at udligne den ulighed. Og et effektivt politisk instrument, staten har til at omfordele ressourcer mellem centrum og periferi, er at flytte offentlige arbejdspladser rundt i landet.

Politisk er vi ikke passive vidner til urbaniseringen, men kan gøre noget for at modvirke en ødelæggende udvikling – hvis vi vil. Og det vil Lars Løkke Rasmussens (V) borgerlige regering, viste den igen onsdag, da den annoncerede hvilke 1.800 statslige arbejdspladser, som nu skal flyttes fra hovedstaden, og hvor de skal hen.

For mange er der store personlige omkostninger forbundet med udflytningen, og der kan være administrative omkostninger ved, at kompetente ansatte ikke kan eller vil flytte med ud. Nogle mennesker får revet deres liv op, og nogle offentlige institutioner mister faglighed.

Et argument imod ’projekt udflytning’ har været, at Lars Løkke Rasmussen selv stod bag den store strukturreform fra 2007, som for at opnå såkaldte stordriftsfordele centraliserede institutioner, sammenlagde kommuner og nedlagde arbejdspladser i udsatte samfund. Det er en berettiget kritik. Men det er ikke et argument for, at samme statsminister ikke skal kunne modvirke de negative effekter med senere reformer. Tværtimod skal regeringer kunne korrigere sig selv.

Problemet med udflytningen er snarere, hvis statsministeren misbruger den til at svække områder, han politisk ikke bryder sig om. Det er påfaldende, at en regering, der har ført kamp mod »miljøtyranniet« og skåret ned på området, flytter Miljøstyrelsen væk fra hovedstaden. Og at Det Økonomiske Råd, som er et kritisk organ, skal til Horsens for at komme længere væk fra den magt, det er oprettet for at kunne kritisere.

Den slags strategiske manøvrer belaster et projekt, som i forvejen har store omkostninger, men som grundlæggende er en fornuftig og retfærdig omfordeling af ressourcer i Danmark.

Serie

Udflytning af statslige arbejdspladser

Regeringen har offentliggjort to udflytningsrunder af statslige arbejdspladser.

Første runde i 2015 udgjorde ifølge Finansministeriet udflytning af 3.900 arbejdspladser. Anden runde blev lanceret den 17. januar 2018 uden evaluering af første runde, fordi regeringen – med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord – »politisk vil det her«. Med tiden vil anden udflytningsrunde samlet resultere i udflytning af godt 4.000 arbejdspladser. Regeringen vil samtidig udflytte 500-1.000 uddannelsespladser.

Her kan du læse, hvad Information tidligere har skrevet om udflytningen, ligesom vi løbende følger udviklingen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Ja, måske er der også en anden skævhed i udflytningen: er det blå-borgmester områder der bliver mest tilgodeset ved udflytningerne?
Hører gerne.

Drejer sig ikke om at udligne ulighed, men om at dele alt op i enheder for efterfølgende besvær med at "følge arbejdet"!
Man har selv fabrikeret problemerne og søger nu applaus for at skjule resultaterne - halløj, hvor det går!

Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Malan Helge, Hanne Ribens, Niels Møller Jensen, Erik Nissen, Børge Neiiendam, Helene Kristensen, Steffen Møller, Niels Duus Nielsen, Helle Walther, Bjarne Bisgaard Jensen, Toke Andersen, Estermarie Mandelquist, Kirsten Lindemark, Arne Lund, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Werner Gass, Tonny Helleskov, Kasper Andreasen, Knud Kristensen, Dorte Sørensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Knud Kristensen

Udflytningerne har den himmelråbende fejl, at man udflytter fra et storbyområde til andre byområder. Dermed fortsætter man jo blot forskellen på by og land. Giv dog i stedet "Lilleputlandsby" en chance.
Her er mange ting billigere bl.a. ejendomme og byggegrunde. Det kunne være et plaster på såret hos de, som må se at deres arbejdspladser forsvinde med et knips fra regeringen.

Børge Neiiendam, Kirsten Lindemark og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Allan Filtenborg

Lur mig om ikke arbejdspladserne vender tilbage, når man er færdig med den politiske grønthøster?

Eva Schwanenflügel

Hen til kommoden å tilbaws igen..
Ja, hvor er det en dygtig statsminister, der nu indser at han gik for langt i 2007 med strukturreformen og den efterfølgende centralisering. Man må sandelig tage hatten af for en sådan selvindsigt, ikke?
Eller også må man æde hatten i frustration over det velplacerede spin de fleste tilsyneladende sluger råt.
Man flytter arbejdspladser fra by til by, ikke fra by til land.
Man flytter 'ubelejlige' styrelser så langt væk fra Borgen som muligt.
Man mister kompetencer i årevis frem, fordi mange dygtige folk bliver efterladt tilbage i København; de der hverken kan eller vil rykke deres liv op med rode.
Kompetencetabet vil igen betyde uarbejdsdygtighed i de styrelser, der kritiserer regeringen.
Det giver beviseligt intet nævneværdigt løft til de byer, der får de statslige arbejdspladser.
Og det koster KASSEN !!
Så ros til mesterligt spin, der har erobret dagsordenen og sendefladerne.
Endnu en Molbo-historie kan tilføjes den fortløbende række.
Eller måske skulle man snart begynde at kalde dem Københavner-historier?

Bent Mencke, Jørn Andersen, Daniel Joelsen, Malan Helge, Hanne Ribens, Niels Møller Jensen, Tino Rozzo, Helene Kristensen, Finn Egelund, Michael Grell, Steffen Møller, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Knud Kristensen, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Werner Gass, Karsten Lundsby, Helle Walther, Martin Rønnow Klarlund, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Kirsten Lindemark og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Peter Beck-Lauritzen - Ikke helt. Der udflyttes til 48 byer, heraf er de 22 Soc.dem-ledet.

Henrik Bjerre, Hans Aagaard, Torben Lindegaard, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel: Enhver kan rykke sit liv op med rode, hvis incitamentet er stærkt nok, fx hvis man vil blive ved med at arbejde. Selv har jeg som så mange andre flyttet to gange pga sygehuslukninger. Masser af folkeskolelærere, fabriksarbejdere og andre har haft lignende oplevelser. Nu er der så folk i København, der må erfare at deres arbejde ikke var så trygt som de troede. Tja, sådan er det altså.
Og det der med at kompetente mennesker kommer for langt væk fra dem, de er sat til at holde øje med: Djævelens advokat ville sige, at det måske bare er en fordel at øge afstanden lidt? At man så ikke risikerer at skulle kritisere eksempelvis en forælder til sine børns klassekammerater, en man går i svømmeklub med eller spiser middag med i Rotary hver mandag?

Flemming Berger, Børge Neiiendam, Hans Aagaard, Nike Forsander Lorentsen, jens peter hansen, Jens Winther, Chalina Jensen, Frank Hansen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

AL: Tak for svar. Det ser jo ordentligt ud så.

1. Væk fra centralisering
2. Arbejdspladserne bliver i dk
3. Provinsen tilgodeses

Det er ikke så ringe endda

Nike Forsander Lorentsen og Chalina Jensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Der er desværre også taktik med, det er der altid fra Løkkes side, hvad gavner mig selv mest. Det økonomiske råd, og miljøstyrelsen er to ting, som har været en uros kilde til/af regeringens politik, læs kritik. Esben Lunde røg bl.a.
De flyttes nu væk. Og medarbejderne splittes for alle vinde. Løkke hævn ?? Og ja der er mange S ledede byer som er tilgodeset bedre denne gang, sidst var det mest V. Det var før KVL, men det gav jo ikke Løkke et godt KVL, tværtimod tabte han 13 borgmesterposter. Så nu er det gjort med taktik og nogen rimelighed. Dog kan siges, at det giver også store skader. Vi skulle i vort område have haft svar fra Natur- og miljøklagenævnet i 2016, nu er vi i jan. 18, det er næsten to år siden, vi blev lovet svar. Vi vandt sagen, men vor kommune blæste på det, så klagede vi igen, og det er forsinket så voldsomt, og vore frustrationer stiger. Jeg er ikke imponeret af måden det køres på, politisk beslutning eller ej.

Strukturreformen gav store skader og gener på viden og kompetencer, som man lider under endnu ti år efter. Og Miljøstyrelsen havde ikke fået pakket deres flyttekasser ud, før de flyttes igen. Det kan man i min verden kort og godt ikke byde de medarbejdere. Flyt Løkke ud i stedet.

Jørn Andersen, Malan Helge, Kim Houmøller, Helene Kristensen, Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Werner Gass, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ditte Trolle,
Ja, jeg medgiver at det kan være bydende nødvendigt at flytte efter et nyt job, såfremt det gamle nedlægges.
Men du kan alligevel ikke sammenligne sygeplejersker og folkeskolelærere med de statsansatte, for de finder sig et andet arbejde i København uden problemer, især i en højkonjunktur som den vi pt befinder os i. Og deres arbejde er at holde regeringen, arbejdsgiverne, landbruget, etc i ørerne.
Når kompetencer forsvinder, erstattes de ikke med det samme af nye medarbejdere, for de skal først oplæres og have erfaring. Så det er ikke de enkelte medarbejdere, der bekymrer mig, men udstykningen og opsplitningen af de styrelser, vi gerne skulle have til at varetage alle borgeres interesser.
Og det med at de statsansatte går i Rotary og deler svømmeklub med MF'ere og ministre er da en sjov historie, men ren fiktion. Det er snarere overlægen, hvis børn deler klasse med politikerens ;-)

Karsten Lundsby, Jørn Andersen, Malan Helge, Frede Jørgensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Aarhus, Odense, Aalborg og Roskilde er alle socialdemokratiske og de får broderparten af udflytningerne. Her på tråden ælsker man konspirationsteorier; så mon ikke det er snedig plan der går ud på med nogle bonderøve; der nu skal ansættes i stillinger københavnerne ikke ønsker at flytte efter, at erobre styrelserne indefra. At flytte dansk sprognævn til Bogense er formentlig led i en anden strategi, men den kan jeg ved boghvedegrød ikke greje.

Eva Schwanenflügel

PS. Der skulle have stået "bekymrer mig mest".
Jeg tror, de statsansatte finder nyt arbejde forholdsvis nemt.
Men de har overhovedet ikke været varslet om de kommende udflytninger af deres arbejdspladser. De måtte måbende se det annonceret på TV. Det synes jeg simpelthen ikke Staten som arbejdsgiver kan være bekendt.

Karsten Lundsby, Jørn Andersen, Daniel Joelsen, Helle Walther, Frede Jørgensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Decentralisering af statslige institutioner og uddannelsessteder er et rigtig godt tiltag, og hvis vi renser reaktionerne for konspirationsteorier, politisk spin og klynk, tror jeg såmænd, vi alle kan se det.

Mette Ravn Larsen

Jeg kan se flere grunde til at Løkke med Sofie som frontfigur kører på med udflytningerne. Det skal jo helst ske mens han er statsminister og i god tid inden næste valg. Og så fungerer del og hersk princippet jo også fortrinligt: giv nogle af kommunerne en luns og lad dem så bruge kræfterne på at skændes indbyrdes. Det klarer Sofie.
Hvis nogen ellers kunne og ville var det måske nok så interessant at se på hvilke arbejdspladser der ikke bliver flyttet, og hvilke arbejdsområder der lige bliver flyttet over i ministerier og departementer inden rutinearbejdet overlades til de fjernere provinser. Løkke og Co er da snu nok til at møblere rundt på porteføljerne og hvem opdager det når alles øjne er rettet mod spildte skattekroner og røvrendte ansatte? Og så ville det jo også være dumt at vente til Rigsrevisionen havde skudt alle økonomiske argumenter i sænk med sin evaluering af 1. runde. Så der er nok en gang tale om dygtigt politisk håndværk og 1. klasses spin fra Løkkes side. Han har igen sat dagsordenen, og det store spørgsmål er derfor: hvad er det vi ikke taler om?

Jørn Andersen, olivier goulin, Malan Helge, Rasmus Knus, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Tonny Helleskov og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig er det surt for de berørte, men sikke en mediedækning...Tænker iøvrigt på en tidligere artikel i Information, hvor Casper Gronemann skrev; "Min medfølelse for de udflytningsramte akademikere ville være noget mere dybfølt, hvis de tidligere havde udvist den samme solidaritet for danske industriarbejdere og deres ulyksaligheder."
"Når industriarbejdere rammes af såkaldte omstruktureringer, betyder det nemlig ikke psykologhjælp og længere til arbejde. Det betyder en fyreseddel".

Egon Stich, olivier goulin, Flemming Berger, Jørgen Kærbro Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

I 2012 blev det endeligt vedtaget at forskerøen Lindholm i Stege Bugt skulle nedlægges. Den skulle til Lyngby. 81 arbejdspladser skulle væk, medarbejderne protesterede, men flyttes det skulle centret. Højtuddannede veterinærer skulle selvfølgelig til København for at udvikle synergien. Nu 6 år efter er det ikke sket endnu for der er store problemer. Lyngby er ikke så vild med at få såkaldte zoonotiske sygdomme inden for bygrænsen, da det netop er sygdomme der smitter fra dyr til mennesker, man forsker i. En krematorieovn med skorsten stod heller ikke på ønskelisten. Hvor mange mio. dette cirkus har kostet er ikke godt at vide, men en velfungerende institution bliver fjernet fra et lokalsamfund, hvor det var vekkomment og flyttet ril et byområde hvor de helst er fri for det. Beslutningstagerne var alle højtuddannede magtfulde mennesker. Ak ja.

Jørn Andersen, Daniel Joelsen, Flemming Berger, Erik Nissen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ja, at komme med en ret flabet kommentar om rigsrevisionen kommende rapport og UDFLYTNINGERNE nr. 1. så kender
man LLR igen. Og klart han gør det nu, der er max et år til næste valg går i gang, foråret 2019, og det er aldrig godt politisk håndværk fra Løkkes side, der er altid noget der lugter mindre godt, når man går i dybden. Der er jo også kommet en ny kronprinsesse, damen i gult. Støjberg er slidt op.

Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Vi er nok nødt til at have noget bureaukrati. Man må skelne her. Et velfungerende, borgerrettet og kvalitativt bureaukrati kan samfundet ikke undvære. Betragt det som er demokratisk gode. Et dårligt fungerende bureaukrati er derimod en katastrofe, og når dette bliver et politisk valg så er æsken åbnet.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Eva Schwanenflügel

Lige netop formidlingen af beslutningen kan regeringen næppe gøre anderledes.

henrik poulsen

Det er også en effektiv måde at ændre en arbejdsplads på, når de fleste medarbejdere er nyansatte.Hvilke kriterier bliver de nye ansat efter sammenlignet med de "gamle",der ikke følger med? Og hvordan bliver den nye arbejdspladskultur? Det vil jeg gerne høre om.

Det er påfaldende,at den nye udflytning skal vedtages før den første er evalueret.Er der noget vi ikke skal vide,før det er for sent?

Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Jeg synes måden hvormed arbejdspladserne flyttes er påfaldende. Som I andre undres jeg over at man ikke informerer medarbejderne forinden, men i stedet først går til pressen og at man har så travlt med at flytte ud, at man ikke vil risikere at vente på en evaluering af sidste udflytning. Jeg tror ikke det egentlig handler om at fordele goderne. Mon ikke istedet de borgerlige tror at udflytningerne er en slags politiskkapital, der kan veksles til stemmer, på lige fod med fremmedfjendske ytringer og handlinger. DF's store sejer blev jo høstet i den rådne banan, så hvis blå-blok kan positionere sig overfor provinsen, som en anden Robin Hood der kommer de stakkels udsultede bønder til undsætning på bekostning af det åh så rige København, så regner man nok med at gestusen taknemmeligt bliver gengældt til valget.
Og helt ærlig, det er da smart og billigt at sabotere klassekampen med blålys. Del og hersk.
Fair nok at offentlige arbejdspladser fordeles ligeligt over det ganske land. Alle er jo med til at betale, så det er det mest retfærdige og så er det godt for miljøet at færre skal holde i kø på vej ind til KBH om morgnen og på vej væk om eftermiddagen. Men man kunne have gjort det meget mere smidigt, ved fx en ansættelsesreduktion i hovedstaden og istedet opslå nye stillinger i provinsen. Tusinder af offentlige stillinger bliver jo ledige årligt alene i København. Hvis man lod de offentlig institutioner selv allokere et vist kvantum, af de til udflytning, ville man dels bevare relevant kompetance, undgå de svære sociale konsekvenser for de ansattes familier samtidig opretholde drift og sagsbehandlingstiden. Det ville være meget mere skånsomt, bedre for de berørt, for samfundet som hele og for økonomien, men jeg kan godt se, at signalværdien ville være mindre.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kommer også af med de ræverøde kjøwenhavnersnuder ved en udflytning.
Hvornår mon Folketinget skal udflyttes til Herning?

jens peter hansen

Nu er det formentlig ikke kun københavnere der er ansat i ministerierne, men folk fra provinsen som har studeret i bl.a. København. Og så var arbejdet jo sjovt nok i København.