Leder

Utrygheden har grebet svenskerne

Debat
20. januar 2018

30 procent af de svenske kvinder føler sig utrygge, når de går ud. 12 procent er så utrygge, at de helt undlader at gå ud om aftenen, siger de i en ny national tryghedsmåling fra Brottsförebyggande rådet. Det samme gælder for to procent af de svenske mænd, mens ni procent af dem føler sig generelt utrygge.

I hele Sverige var der i 2017 300 skudepisoder, der resulterede i 135 sårede og 43 dræbte. Sverige oplever håndgranatangreb på niveau med Mexico og senest er politiet i Malmø, bl.a. en station i den belastede bydel Rosengården, blevet angrebet tre gange.

Uanset dens forskelligartede årsager står utrygheden til at blive et afgørende tema ved valget til riksdagen den 9. september. Det vil de svenske vælgere, der har gjort tre såkaldte tryghedsspørgsmål til valgets vigtigste: Et velfungerende sundhedsvæsen, flygtninge og indvandrere, samt lov og orden.

Utryghed i relation til indvandring er ellers ikke noget, de svenske partier fra højre til venstre har været særlig optagede af at diskutere. Selvfølgelig har der været debat om indvandring og integration i årevis i Sverige. Men den særligt svenske tilgang til det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD), som har udelukket partiet fra politisk indflydelse, har været med til at afpolitisere området.

Når ingen politikere kunne vinde noget på at gøre indvandring til en politisk kampplads og dermed et væsentlig samfundsproblem, blev det ikke diskuteret som et problem. Det er slut nu. Det så man bl.a. i den partilederdebat i riksdagen, som onsdag indledte valgkampåret, hvor bandekriminalitet, lov og orden var centrale emner. Og hvor statsminister Stefan Löfven (S) ikke i første omgang ville afvise SD’s leder, Jimmie Åkessons, forslag om at sætte militæret ind mod banderne.

Men tager man Malmø som eksempel på de aktuelle problemer, er den svenske storby, der før var en af industrisveriges mest fremgangsrige, nu en af landets fattigste med høj arbejdsløshed, høj indvandring, dårlige skoleresultater og voksende ulighed.

Det er imidlertid ikke noget, den røde regering har ønske om at sætte for meget fokus på. For så står den borgerlige blok klar med beskyldninger om, at det er Socialdemokraternas eget værk. Så giver det mere politisk gevinst at tale om lov og orden, selv om voksende ulighed er nok så alvorligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her