Leder

Verdensmester i bureaukrati

15. januar 2018

Danmark er et af de mest veldrevne lande i verden. Det skyldes blandt andet en progressiv socialpolitik, befolkningens tillid til regeringen og et effektivt retssystem, konkluderer det britiske medie BBC på baggrund af tal fra Verdensbanken, World Justice Project og Social Progress Index 2017.

Man kunne også sige, at Danmark er verdensmester i bureaukrati. Det er vores embedsmænd, regler og bureaukrati, der implementerer de politikker, som gør Danmark til et af de bedste lande at være født, vokse op og blive gammel i.

Bureaukraterne driver velfærdsstaten Danmark til UG, konkluderer vores konkurrenter i den globale konkurrenceøkonomi altså. Men i Danmark hader vi bureaukratier, bureaukrater og djøfisering. Og skiftende danske regeringer og politiske partier har gennem de seneste 35 år kastet prestige og kræfter ind i at bekæmpe det onde bureaukrati og de kolde hænder for at få befolkningens anerkendelse og øge de offentligt ansattes arbejdsglæde. Uden at der dog er kommet færre regler ud af det.

Nu har endnu en rapport fortalt os det, vi efterhånden burde have lært: Der ligger ikke masser af penge gemt til varme hænder i at afbureaukratisere. Det er endda de varme hænder og plejehjemscerutternes jedi-ridder, ældreminister Thyra Frank (LA), og hendes ministerium, der er kommet frem til konklusionen på baggrund af en stort anlagt regeltaskforce, som har besøgt det ganske land. Men ved offentliggørelsen torsdag var der altså ikke mange anbefalinger til, hvordan færre regler kunne blive til flere penge, selv om det var det, ældreministeren udtrykkeligt havde bedt om.

Det er Liberal Alliance og den øvrige regerings erklærede mål at gøre op med bureaukratiet. For ikke så mange måneder siden lancerede man derfor en såkaldt sammenhængsreform, der med innovationsminister Sophie Løhdes (V) ord skulle fjerne bureaukrati, afskaffe regler og dokumentationskrav for at frigive ressourcer.

Det er på tide, at det politiske Danmark opgiver myten om, at det for det meste er bureaukraterne og deres regler, der forhindrer, at vi får mere af den varme velfærd – og i stedet står på mål for, at kvalitetsniveauet i velfærdsstaten også handler om ressourcer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Tommy Clausen
Niels Duus Nielsen og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

"Sammenhængsreform"!

Skønt ord, men hvad betyder det egentlig? Har vi for meget sammenhæng eller for lidt? At dømme efter regeringens udtalelser har vi alt for meget alt for dyr sammenhæng, og med den nye nudanske betydning af ordet "reform", må der altså være tale om, at sammenhængen skal enten forringes eller gøres billigere.

Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Trond Meiring og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Og skiftende danske regeringer og politiske partier har gennem de seneste 35 år kastet prestige og kræfter ind i at bekæmpe det onde bureaukrati og de kolde hænder

Nej, det har regeringerne ikke.
De har sendt signaler om, at det kunne blive en hensigt.

Vivi Rindom, Torben Bruhn Andersen, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis hensigten med afbureaukratisering var forenkling, kunne det passende starte i toppen - inde på Borgen - hvor detailstyringen og overvågningen af almindelige borgere iværksættes ved at udspy tsunamier af love og regler, samt alle de 'reformer' - læs: besparelser - der forudsætter omkalfatring, dokumentation og kontrolkrav i kilometerlange baner.
Senest er det foreslået, at udlændinge der ikke har lært dansk efter 3 års ophold i Danmark, selv skal betale for tolkning i sundhedsvæsenet. DF vil - naturligvis - gå endnu længere, og mener det skal gælde ALLE offentlige instanser, altså helt fra vugge til grav; vuggestuen, børnehaven, politistationen, retten, plejehjemmet, etc.
Det første tiltag, altså det med sundhedsvæsenet, vil ifølge lægerne medføre en kæmpe belastning for både patienter, pårørende og læger, der pludselig må se sig om efter alternative løsninger. Plus at det vil medføre øgede omkostninger som følge af fejlbehandlinger- og operationer.
Endnu et eksempel på disruption, der kommer til at virke stik imod hensigten.

Anne Eriksen, Marie Jensen, Torben Bruhn Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Fra en tidligere bureaukrat: Det er ikke kun det offentlige der er indviklet i bureaukrati, det er business heldigvis også.
Hvis man får en god forretningside, som f.eks. at sælge nogle melboller med lidt paprika som "laksepate", eller ansætte en medarbejder der i kontrakten er ansvarlig for alt der bliver stjålet fra arbejdspladsen .... etc. så ved man som regel, at det er forbudt, og dommeren vil slå sig på lårene af grin når det kommer så langt. Det har den fordel at man ikke er bange for at indgå kontrakter, fordi man ved man er beskyttet mod helt urimelige vilkår. Der skal man være betydelig mere forsigtig i USA, hvor en hidsig kontrakt og dyre advokater kan bringe en i problemer.

Selvfølgelig er der penge i de for det meste omhyggeligt udformede regler, mangelen på korruption og det effektive embedsværk.

Relativt flere kontorstole er jo ikke kun noget der ses i det offentlige, der sker præcis det samme i det private.

Steffen Gliese

Den DJØFske definition på retfærdighed tager livet af velfærden - for hvis den skal virke fuldt ud, kræves der unikke løsninger, ikke millimeterretfærdige cirkulærebestemte enshed.
Vi drukner landet i retskrav, men for 20 år siden var der kun ét, og det var flygtninges krav på asylbehandling.
For alle andre gjaldt det, at lovene udstak muligheder, som kunne tages i brug for at løse borgernes problemer konkret. Det var sådan set en god måde at gøre det på.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar