Leder

Der skal målfoto til at afgøre, om V eller S er de største populister

Både tonen og politikken på retsområdet er blevet forrået i de seneste 15 år. Højrepopulisterne har overtaget, og både Venstre og Socialdemokraterne har vist sig villige til at følge trop. Spørgsmålet er, hvor det ender
Tidligere på ugen mødtes Trine Bramsen (S) og Jan E. Jørgensen (V) for at diskutere, hvem de største populister i dansk politik er.

Tidligere på ugen mødtes Trine Bramsen (S) og Jan E. Jørgensen (V) for at diskutere, hvem de største populister i dansk politik er.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
3. februar 2018

Hvem er egentlig de største populister i dansk retspolitik – Socialdemokratiet eller Venstre?

Det mødtes Trine Bramsen (S) og Jan E. Jørgensen (V) for at diskutere tidligere på ugen i en duel i DR-programmet Slotsholmen.

Jan E. Jørgensen mente, at retspolitikken er blevet »populismens holdeplads«, og at Folketingets partier, inklusive hans eget, forsøger at fiske stemmer ved at overbyde hinanden i en uendelig spiral af stramninger.

Anledningen var et forslag fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om at give maskerede »ballademagere« to års karantæne fra fodboldstadioner.

Trine Bramsen havde kaldt forslaget for »slapt« og krævet, at »fodboldbøller« skal have livslang karantæne, hvilket Jan E. Jørgensen betegnede som »for åndssvagt« og et eksempel på den overbudspolitik, han er træt af.

Jan E. Jørgensen har en pointe. Men duellen mellem ham og Bramsen var i sig selv symptomatisk for niveauet i den retspolitiske debat.

Jørgensen anklagede Bramsen for at være en naiv populist, der har sine holdninger fra krimier, mens hun beskyldte ham for at være en hykler og i øvrigt en dovenlars, der ikke passer sit arbejde i retsudvalget. Det var mudderkast, stråmænd og ’hvad med dig selv?’

Svaret på, hvem af de to partier der så bærer den største del af ansvaret for udviklingen på det retspolitiske område, skal vist imidlertid afgøres med målfoto.

Begge partier har haft posten som justitsminister i de seneste år. Og begge partiers ordførere og ministre har været flittige til at markere sig på enkeltsager ved straks at kræve stramninger på det ene og det andet område:

Når Inger Støjberg (V) truer med at straffe bandemedlemmers familier økonomisk, går Trine Bramsen videre og kræver, at man også skal tvangsfjerne børn i familier, hvor far eller storebror er bandemedlem.

Og når Marcus Knuth (V) presser på for et burkaforbud, klapper Jan E. Jørgensen hælene i og sluger de liberale principper, han normalt slår sig op på at forfægte i den borgerlige blok.

Regner man udlændingeområdet med som en del af retspolitikken, bliver billedet endnu sortere.

Vi har vænnet os så meget til lyden af krav om stramninger på udlændingepolitikken, at vi ikke engang bliver chokerede længere, når det afsløres, at Danmark forbryder sig mod internationale konventioner, eller når politikerne siger, at de vil gå så langt som muligt for at udfordre dem.

Jan E. Jørgensen har ret i sin kritik. Populisterne har overtaget. Det kan Socialdemokratiet og Venstre takke hinanden for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Måske er det på tide at S udskifter sin retspolitiske ordfører.

ingemaje lange, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Mikkel Kristensen, Jens Winther, Elisabeth From, Eva Schwanenflügel, Ken Sass, Holger Madsen, Bjarne Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

En fusion mellem V og S (A hedder de vel) vil være oplagt, politikken og tonen er gennemgående ved at være så ens, at det virker tåbeligt at have 2 partier. Så kan de også stå sammen og lefle for DF.

Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth From, Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

"Populisterne har overtaget." .. lyder det, og lederen får det til at lyde lidt som: "Russerne kommer!"
Uha, uha!! Ingen kan føle sig sikre mere, for populismen kommer og æder os alle sammen!!

Sebastian Abrahamsen går som en selvfølge udfra, at populisme er en éntydigt skidt ting, men i de gode gamle dage - dvs. før Sebastian blev født - var dét at stikke fingeren i jorden, eller forsøge at lodde dybden af folket, altså et gode, som venstreorienterede (og kulturradikale, guddødemig!) politikere gjorde en dyd ud af.

Siden er begrebet blevet et skældsord, brugt af snart sagt alle, som bilder sig ind, at netop DE repræsenterer Sandheden i retfærdig opposition til den uvidende og viljeløse pøbel, og de "klamme, skimlede fra kældrene"!

Adjunkt, ph.d., Institut for Filosofi og Idéhistorie ved Aarhus Universitet Mikkel Thorup, har ifølge Wikipedia beskrevet populisme således:
"Populisme kan kort defineres som mobilisering af folkelig politisk identitet i opposition til den herskende magt. Folket er populismens vigtigste referenceramme, og eliten er den afgørende modpol."

Forstået sådan, er populistiske politikere folkets stemme, og for folket er det vel ikke så skidt endda!

Eva Schwanenflügel

Gud nåde og trøste os, hvis Trine Bramsen nogensinde bliver justitsminister. Hun vil få Pape til at minde om en kylling..

Bjarne Andersen, Hans Larsen, Morten Balling, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Torben K L Jensen, Elisabeth From og Toke Andersen anbefalede denne kommentar

Populisme ER en entydigt skidt ting - dette burde virkeligt give sig selv.
Populisme er en usaglig og uhensigtsmæssig måde at mobilisere vælgere og meninger, gennem emotionel manipulation, forsimplede fjendebilleder og vulgær patos - at populisme er et ekstremt effektiv og udbredt politisk redskab gør ingen forskel - produktet vil altid være tab af erkendelse og almen fordummelse.
At nogle mennesker idag forsøger at retfærdiggøre populisme som et værdifuldt politisk redskab, er udtryk for en svært bekymrende intellektuel degeneration, der bør modarbejdes konsekvent.

Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Verner Nielsen, Tonny Helleskov, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Kenneth Jacobsen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Letkøbte argumenter, halve sandheder, udflugter, udenomssnak og manipulation er i enhver populists værktøjskassen, også i Jann E. Jørgensens. Velpudsede og altid klar til brug.

Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Trine B . bliver aldrig minister, hun har sine kvaliteter, men ikke på det niveau.

Torben K L Jensen

T. Bramsen er uddannet sociolog fra Roskilde universitet og det har hun tilsyneladende ikke lært en skid af.

Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Verner Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Mikkel Hansen skriver: ".. at populisme er et ekstremt effektiv og udbredt politisk redskab gør ingen forskel - produktet vil altid være tab af erkendelse og almen fordummelse." ...
og understreger her min pointe, at nogle mennesker, skønt fuldstændig ureflekterede, føler sig hævet over almuen, og mener sig i stand til at definere hvad den RIGTIGE erkendelse er for en størrelse, og at dét, at nogle politikere taler folkets sag, i sig selv fører til "almen fordummelse"!

Det giver mig mindelser om de "gode gamle dage" i Dronningens Tværgade, hvor et begreb som "falsk bevidsthed" var noget man brugte for at beskrive de som ikke endnu havde forstået, hvordan verden i Virkeligheden burde forstås og skrues sammen.

Det fritog mange for at ræsonnere og reflektere, for hvorfor dog i alverden bruge energi på at forstå de andre og forklare dem Sandheden, når de så tydeligt ikke ville mene de rigtige meninger!

Jo, ånden fra DKP lever i bedste velgående; nu bare i pæne sko!

Eva Schwanenflügel

Jens Bruun,
Nu du tager fat i begrebet "falsk bevidshed", må man dog sande, at det ikke er blevet en kendsgerning at flygtninge skal gå til grunde helt så hurtigt som du måske ønsker.
Der er faktisk mennesker der ønsker det bedste for andre.
Ligesom i historien om den gode samaritaner.

@Eva Schwanenflügel

Tak for, at også du understreger min pointe: At der er et stort antal mennesker, som tror (eller ønsker at tro!), at kritik af den førte indvandringspolitik er lig med "at flygtninge skal gå til grunde helt så hurtigt som du måske ønsker."

Dét har jeg ikke skrevet, for det mener jeg ikke, og når alle disse "venlige" mennesker på den såkaldte venstrefløj, fortsat insisterer på sammenblandingen, må det jo bero på en nærmest krampagtig manglende evne til refleksion og indsigt.
Og det er jo næsten ligeså bekymrende, som det kulturelle selvhad som gloriepudsningen er udtryk for!

"Der er faktisk mennesker der ønsker det bedste for andre." .. skriver du, men glemte at skrive, at "andre" her åbenbart betyder, "de udefrakommende"!
Og så kan gammeldanskerne - som betaler gildet! - ellers få fingeren!

Halleluja, inshallah!!