Leder

Der skal målfoto til at afgøre, om V eller S er de største populister

Både tonen og politikken på retsområdet er blevet forrået i de seneste 15 år. Højrepopulisterne har overtaget, og både Venstre og Socialdemokraterne har vist sig villige til at følge trop. Spørgsmålet er, hvor det ender
Tidligere på ugen mødtes Trine Bramsen (S) og Jan E. Jørgensen (V) for at diskutere, hvem de største populister i dansk politik er.

Tidligere på ugen mødtes Trine Bramsen (S) og Jan E. Jørgensen (V) for at diskutere, hvem de største populister i dansk politik er.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

3. februar 2018

Hvem er egentlig de største populister i dansk retspolitik – Socialdemokratiet eller Venstre?

Det mødtes Trine Bramsen (S) og Jan E. Jørgensen (V) for at diskutere tidligere på ugen i en duel i DR-programmet Slotsholmen.

Jan E. Jørgensen mente, at retspolitikken er blevet »populismens holdeplads«, og at Folketingets partier, inklusive hans eget, forsøger at fiske stemmer ved at overbyde hinanden i en uendelig spiral af stramninger.

Anledningen var et forslag fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om at give maskerede »ballademagere« to års karantæne fra fodboldstadioner.

Trine Bramsen havde kaldt forslaget for »slapt« og krævet, at »fodboldbøller« skal have livslang karantæne, hvilket Jan E. Jørgensen betegnede som »for åndssvagt« og et eksempel på den overbudspolitik, han er træt af.

Jan E. Jørgensen har en pointe. Men duellen mellem ham og Bramsen var i sig selv symptomatisk for niveauet i den retspolitiske debat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • Niels Duus Nielsen
Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske er det på tide at S udskifter sin retspolitiske ordfører.

ingemaje lange, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Mikkel Kristensen, Jens Winther, Elisabeth From, Eva Schwanenflügel, Ken Sass, Holger Madsen, Bjarne Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

En fusion mellem V og S (A hedder de vel) vil være oplagt, politikken og tonen er gennemgående ved at være så ens, at det virker tåbeligt at have 2 partier. Så kan de også stå sammen og lefle for DF.

Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth From, Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

"Populisterne har overtaget." .. lyder det, og lederen får det til at lyde lidt som: "Russerne kommer!"
Uha, uha!! Ingen kan føle sig sikre mere, for populismen kommer og æder os alle sammen!!

Sebastian Abrahamsen går som en selvfølge udfra, at populisme er en éntydigt skidt ting, men i de gode gamle dage - dvs. før Sebastian blev født - var dét at stikke fingeren i jorden, eller forsøge at lodde dybden af folket, altså et gode, som venstreorienterede (og kulturradikale, guddødemig!) politikere gjorde en dyd ud af.

Siden er begrebet blevet et skældsord, brugt af snart sagt alle, som bilder sig ind, at netop DE repræsenterer Sandheden i retfærdig opposition til den uvidende og viljeløse pøbel, og de "klamme, skimlede fra kældrene"!

Adjunkt, ph.d., Institut for Filosofi og Idéhistorie ved Aarhus Universitet Mikkel Thorup, har ifølge Wikipedia beskrevet populisme således:
"Populisme kan kort defineres som mobilisering af folkelig politisk identitet i opposition til den herskende magt. Folket er populismens vigtigste referenceramme, og eliten er den afgørende modpol."

Forstået sådan, er populistiske politikere folkets stemme, og for folket er det vel ikke så skidt endda!

Eva Schwanenflügel

Gud nåde og trøste os, hvis Trine Bramsen nogensinde bliver justitsminister. Hun vil få Pape til at minde om en kylling..

Bjarne Andersen, Hans Larsen, Morten Balling, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Torben K L Jensen, Elisabeth From og Toke Andersen anbefalede denne kommentar

Populisme ER en entydigt skidt ting - dette burde virkeligt give sig selv.
Populisme er en usaglig og uhensigtsmæssig måde at mobilisere vælgere og meninger, gennem emotionel manipulation, forsimplede fjendebilleder og vulgær patos - at populisme er et ekstremt effektiv og udbredt politisk redskab gør ingen forskel - produktet vil altid være tab af erkendelse og almen fordummelse.
At nogle mennesker idag forsøger at retfærdiggøre populisme som et værdifuldt politisk redskab, er udtryk for en svært bekymrende intellektuel degeneration, der bør modarbejdes konsekvent.

Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Verner Nielsen, Tonny Helleskov, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Kenneth Jacobsen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Letkøbte argumenter, halve sandheder, udflugter, udenomssnak og manipulation er i enhver populists værktøjskassen, også i Jann E. Jørgensens. Velpudsede og altid klar til brug.

Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

T. Bramsen er uddannet sociolog fra Roskilde universitet og det har hun tilsyneladende ikke lært en skid af.

Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Verner Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Mikkel Hansen skriver: ".. at populisme er et ekstremt effektiv og udbredt politisk redskab gør ingen forskel - produktet vil altid være tab af erkendelse og almen fordummelse." ...
og understreger her min pointe, at nogle mennesker, skønt fuldstændig ureflekterede, føler sig hævet over almuen, og mener sig i stand til at definere hvad den RIGTIGE erkendelse er for en størrelse, og at dét, at nogle politikere taler folkets sag, i sig selv fører til "almen fordummelse"!

Det giver mig mindelser om de "gode gamle dage" i Dronningens Tværgade, hvor et begreb som "falsk bevidsthed" var noget man brugte for at beskrive de som ikke endnu havde forstået, hvordan verden i Virkeligheden burde forstås og skrues sammen.

Det fritog mange for at ræsonnere og reflektere, for hvorfor dog i alverden bruge energi på at forstå de andre og forklare dem Sandheden, når de så tydeligt ikke ville mene de rigtige meninger!

Jo, ånden fra DKP lever i bedste velgående; nu bare i pæne sko!

Eva Schwanenflügel

Jens Bruun,
Nu du tager fat i begrebet "falsk bevidshed", må man dog sande, at det ikke er blevet en kendsgerning at flygtninge skal gå til grunde helt så hurtigt som du måske ønsker.
Der er faktisk mennesker der ønsker det bedste for andre.
Ligesom i historien om den gode samaritaner.

@Eva Schwanenflügel

Tak for, at også du understreger min pointe: At der er et stort antal mennesker, som tror (eller ønsker at tro!), at kritik af den førte indvandringspolitik er lig med "at flygtninge skal gå til grunde helt så hurtigt som du måske ønsker."

Dét har jeg ikke skrevet, for det mener jeg ikke, og når alle disse "venlige" mennesker på den såkaldte venstrefløj, fortsat insisterer på sammenblandingen, må det jo bero på en nærmest krampagtig manglende evne til refleksion og indsigt.
Og det er jo næsten ligeså bekymrende, som det kulturelle selvhad som gloriepudsningen er udtryk for!

"Der er faktisk mennesker der ønsker det bedste for andre." .. skriver du, men glemte at skrive, at "andre" her åbenbart betyder, "de udefrakommende"!
Og så kan gammeldanskerne - som betaler gildet! - ellers få fingeren!

Halleluja, inshallah!!