Leder

Socialdemokratiet peger på et påtrængende problem – men har ingen god løsning

Det er visionært at forsøge at omkalfatre et asylsystem, der er brudt sammen, og det er måske også rimeligt nok, at Socialdemokratiets nye udlændingeudspil netop er mere vision end realisme. Men det er usolidarisk og uklogt, hvis øvelsen mest af alt går ud på, at Danmark skal tage imod et absolut minimum af mennesker på flugt
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass Larsen, politisk ordfører Nicolai Wammen, udenrigsordfører Nick Hækkerup og udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye præsenterer partiets udlændingeudspil på Christiansborg, mandag den 5. februar 2018.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass Larsen, politisk ordfører Nicolai Wammen, udenrigsordfører Nick Hækkerup og udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye præsenterer partiets udlændingeudspil på Christiansborg, mandag den 5. februar 2018.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
6. februar 2018

Der er noget helt galt med asylsystemet. Det siger Mette Frederiksen, og det har hun ret i.

Som systemet i dag er indrettet, forsøger de europæiske lande med al magt at holde asylansøgere ude af Europa. EU forsegler sine ydre grænser, for det er først, når asylansøgerne sætter fod på europæisk jord, at de juridisk set har et krav på at få deres sag behandlet.

Europæiske ledere taler om vigtigheden af at overholde de internationale forpligtelser. Men de undlader at nævne, at de selv systematisk omgår konventionerne ved at forhindre asylansøgerne i at krydse over de europæiske grænser, hvor de kan få deres sag behandlet.

Det er hykleri, men sandheden er også, at alt andet ville skabe uoverskuelige problemer, så længe systemet er indrettet, som det er. Vi har oplevet, hvad der skete under den såkaldte flygtningekrise, men hvis de europæiske lande åbnede deres grænser for asylansøgere, ville de skulle yde beskyttelse til langt, langt flere mennesker end tidligere set.

Resultatet er, at mennesker på flugt må betale menneskesmuglere for at komme illegalt ind i Europa. De må sælge alt, hvad de ejer. Mange må prostituere sig, og flygtningenes rejse er dødsensfarlig. Tusinder dør i Middelhavet i forsøget på at nå frem til de europæiske kyster.

Man må desuden spørge, hvorfor lige netop de flygtninge, der har styrken og midlerne og heldet til at nå frem til lande som Danmark, har mere krav på asyl end alle de andre.

Beskytte asylansøgere – eller beskytte Danmark mod asylansøgere

»Asylsystemet er brudt sammen,« sagde Mette Frederiksen og flere af de ordførere, der mandag præsenterede Socialdemokratiets udlændingeudspil. Et udspil, der skal omkalfatre dansk udlændingepolitik, og som Mette Frederiksen annoncerede, at partiet går til valg på.

Socialdemokraterne henviste til netop menneskesmuglerne og døden på Middelhavet.

De kunne også have nævnt, at EU er blevet nødt til at indgå en aftale med Tyrkiet om at lukke flygtningeruten ind i Grækenland. Unionen betaler den stadig mere autokratiske Erdogan milliarder for at holde mennesker på flugt fra den syriske borgerkrig ude af Europa, og så sent som lørdag advarede Human Rights Watch om, at tyrkiske grænsevagter skyder imod syriske flygtninge og nægter dem at komme ind i landet.

Men netop aftalen med Tyrkiet indgår i det socialdemokratiske udspil som eksemplet, der viser, at det er muligt at indgå solide aftaler med tredjelande om flygtninge. Så nok derfor fokuserede socialdemokraterne på, hvordan menneskesmuglere sender asylansøgere i døden på Middelhavet.

Dette hensyn til asylansøgerne er nye toner fra et parti, som i de senere år mest har lagt vægt på vigtigheden af at beskytte Danmark mod asylansøgere, og hvis primære udlændingepolitiske mål ser ud til at have været at fremstå som lige så store strammere som Dansk Folkeparti. Ganske enkelt fordi socialdemokraterne igen og igen har oplevet, at de taber valg på at føre en blødere udlændingepolitik end de borgerlige.

Det er da heller ikke sådan, at partiet har forladt det tema, der handler om at beskytte Danmark mod asylansøgerne. Mette Frederiksen lod ligefrem forstå, at selve velfærdssamfundet er truet, hvis ikke der bliver skåret drastisk ned på antallet af udlændinge, der kommer til Danmark.

Demotivere asylansøgere

Det forekommer mest af alt alarmistisk. Dansk økonomi er mere end holdbar ifølge fremskrivninger, som vel at mærke tager højde for, at der vil komme asylansøgere til landet. Og selv om der bestemt er også store integrationsudfordringer, er der ingen tegn på, at de er ved at rokke ved fundamentet for velfærdssamfundet.

Løsningen på de problemer, Socialdemokratiet ser, er at forlade det nuværende paradigme og i stedet oprette et sindrigt system, der involverer andre lande og ikke mindst FN.

Asylansøgere, der kommer til Danmark, skal ifølge socialdemokraternes udspil sendes til et modtagecenter i Nordafrika, hvor danske myndigheder skal behandle deres asylsag. Hvis de får afslag på asyl, skal de sendes tilbage til deres hjemland. Og hvis de får tilkendt asyl, skal FN efter aftale med Danmark sørge for dem – enten ved at få dem integreret i det land, hvor modtagecentret ligger, eller ved at sende dem til en sikker flygtningelejr.

Hvis en flygtning søger asyl i Danmark, vil vedkommende med andre ord blive sendt ud af landet og ikke få mulighed for at vende tilbage. På den måde håber socialdemokraterne at demotivere de asylansøgere, der har planer om at rejse til Danmark for at søge asyl.

To forhold er særligt påfaldende ved forslaget.

Som beskrevet i dagens Information er der for det første ingen indikationer på, at det er muligt at få et nordafrikansk land og FN med på ideen – samt et eller flere lande, der skal huse FN-lejrene med de flygtninge, der har fået asyl af Danmark. Og hvis det skulle lykkes, opstår nye problemer. Skal Danmark samarbejde med autoritære regimer? Og er forholdene i de notorisk ustabile stater sikre nok, til at Danmark kan siges at overholde konventionerne, hvis vi sender asylansøgere dertil?

Det er næppe tilfældigt, at hverken den danske, franske eller tyske regering har haft held med at indgå den slags aftaler, som socialdemokraterne nu ønsker sig. Og så længe Mette Frederiksen ikke kan fremlægge noget argument for, hvorfor det skulle lykkes hende, er der mere vision end realisme over hendes nye udlændingepolitik, om end den har fået titlen Retfærdig og realistisk.

For det andet er det påfaldende, at det er andre lande end Danmark selv, der skal håndtere de asylansøgere, som kommer til Danmark. Socialdemokraterne forklarer, at man kan hjælpe langt flere for de samme penge i nærområderne til såkaldt flygtningeproducerende lande som Syrien. Det er rigtigt, at prisen er markant lavere – blandt andet fordi forholdene for asylansøgere i de lande er ringere – men sandheden er også, at mange af de lande er ved at knække sammen på grund af de mange flygtninge, der ikke kan komme videre. Eksempelvis er det uholdbart, at Libanon, der er et mindre land end Danmark, skal huse omkring en million syriske flygtninge.

Intet galt med visioner

Mens Socialdemokratiet ikke vil lade nogen af de flygtninge, der kommer til Danmark for at søge asyl, blive i landet, mener partiet, at Danmark igen skal tage imod kvoteflygtninge. Det er principielt det helt rigtige forehavende. Kvotesystemet, hvor FN udpeger flygtninge i nærområderne, der genbosættes i lande som Danmark, er netop en måde at komme uden om problemerne med asylansøgere, der med fare for deres eget liv kæmper sig frem til de europæiske lande for at søge asyl.

Det er også grunden til, at det var en stor fejl, da netop Socialdemokratiet for nylig gik sammen med regeringen og Dansk Folkeparti om, at Danmark for nuværende skal holde op med at tage imod kvoteflygtninge.

Men hvor mange kvoteflygtninge Danmark skal til at tage, vil socialdemokraterne ikke lægge sig fast på. Det skal være op til kommunerne at vurdere, hvor mange de har plads til, har Mette Frederiksen forklaret. Med andre ord vil partiet udlicitere asylpolitikken til kommunerne, der typisk ingen interesse har i at tage imod flygtninge.

Det er positivt, at Socialdemokratiet vil gøre op med et system, der rigtignok er brudt sammen. Indtil videre forekommer dets forslag ikke synderligt realistisk, men der er for så vidt ikke noget galt med visioner.

Problemet er imidlertid, at øvelsen mestendels ser ud til at gå ud på, at Danmark skal tage imod et absolut minimum af mennesker på flugt. Snakken om menneskesmuglere og druknedød på Middelhavet ligner således et forsøg på at skaffe sig et humanistisk argument for at føre en ekstremt restriktiv udlændingepolitik.

Det er usolidarisk over for landene i nærområderne, som i en helt anden grad end Danmark har løftet byrden under flygtningekrisen. Og hvis man vil have de lande til fortsat at yde beskyttelse til hundredetusinder af flygtninge, er det også uklogt at sende dem det signal, at et land som Danmark stort set ingen vil tage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Den "såkaldte" flygtningekrise? Den var der ikke rigtig men bare noget folk kaldte det - ligesom den "såkaldte" Islamiske stat. Kald dog en spade for en spade - Anton og kan vi ikke få et realistisk løsningsforslag på det voksende problem som Frederiksen beder venstrefløjen om så mindeligt.

Trond Meiring, Karsten Lundsby og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

S'erne vil heller ikke fjerne kontanthjælpsloftet. MF fabler i stedet for om hjælp til at fattige børn kan få skoletasker og lignende.
Hidtil har jeg nødtvunget kunne stemme på EL, men hvis de vil pege på og støtte Mette Frederiksen, så bliver jeg hjemme. Så hellere lade Løkke regere videre.
S'erne er endnu ikke kommet op af den grøft, hvor det er vigtigere, at de danner regering, end hvilken politik der føres.
Det der er tilbage af venstrefløjen må rotte sig sammen på værtshuse og i kældre og på lofter. Vejen går tydeligvist ikke længere gennem Christiansborg.

Morten Jensen, Flemming Berger, Anne Eriksen, John Hansen, Trond Meiring, Ebbe Overbye, Marianne Stockmarr, Elisabeth From, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Graae, Hanna Grarversen, John Andersen, John S. Hansen, Anders Reinholdt, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Torsten Jacobsen, Steffen Gliese, Johanna Haas og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

S har fremlagt en "flygtningepolitk," som er fuldstændig uden for skiven menneskeligt, etisk og moralsk set. Danmark kunne fx. åbne mulighed for legal indrejse til DK for flygtninge - som Canada eksempelvis har gjort - samtidig med, at man bidrog til hjælp i "nærområderne". Det ene udelukker jo ikke det andet. På den måde kunne man redde liv og ændre systemet ved at humanisere det - og ikke, som ønsket af S, ved at dehumanisere det yderligere.
Det er som bekebdt ikke pga. flygtningekonventionens ret til asyl for politisk forfulgte m.fl. at tusindvis af mennesker årligt lider druknedøden i middelhavet, selvom S gør alt hvad de kan for at "sælge" denne falske årsagssammenhæng til borgere / vælgere i Danmark.
S har efter min vurdering tabt enhver troværdighed i asyl- og integrationsspørgsmål efter Socialdemokratiet helt ukritisk har overtaget DFs politik. Det helt igennem uhyrlige forslag om dansk drevne "asyllejre" i Afrika stammer eksempelvis oprindeligt fra DF.
Lige så uhyrlig, sørgelig, destruktiv og visionsløs er Socialdemokratiets indædte mistænkeliggørelse af alle mennesker med "ikke-vestlig baggrund, " som jo også føres til torvs i dagens anledning (5.2); hvorfor dog nøjes med, at frasige sig flygtninge indenfor landets grænser? Nej lad os da genere og chikanere en stor del af landets borgere samtidig; når S ser chancen for at kuppe hele mediefladen, så vil S da ikke forpasse lejligheden til endnu engang at lade alle borgere i Danmark med "ikke-vestlig baggrund" vide, at S hellere ser deres hæl end deres tå...
De samlede socialdemokratiske udtalelser d. 5.2. har været skræmmende og skammelige. Og mindeværdige i al deres åbenlyse vanvid og brutalitet.

Flemming Berger, Bjarne Andersen, John Hansen, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye, Ole Frank, Marianne Stockmarr, Michael Helm, Elisabeth From, Hanna Grarversen, John Andersen, Marie Jensen, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Katrine Damm, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Torsten Jacobsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg kom for skade til at høre Mette Frederiksen i Tv-avisen. Det prøver jeg ellers at undgå, da hun kan få mig helt op i det røde felt.
Her fremførte hun så igen, hvordan flygtninge skal 37 ugentligt i nyttejobs - hvilket også betyder, hun mener alle ledige helst skal - og især var det hende på sinde at få kvinderne i nyttejob - for deres egen skyld forstås. Thi konen kan vitterligt ikke forestille sig, at folk kan få noget menigsfuldt ud af et liv uden 37 timer ugenligt på arbejds"markedet" - et marked, hvor de så i disse tilfælde faktisk ikke engang får lov til at sælge deres arbejdskraft, men værsgod har at levere den næsten gratis.
Hvordan fanden S kan leve med at have den totalitært tænkende hattedame som formand er mig en gåde. Hvordan nogen stemme på S og forvente, det gør nogen nævneværdig forskel fra de nuværende tilstande, er mig en endnu større gåde. SUK

Flemming Berger, Kjeld Hansen, Bjarne Andersen, John Hansen, Jan Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Gaderummet Regnbuen, Trond Meiring, Ebbe Overbye, Ole Frank, Marianne Stockmarr, Elisabeth From, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Graae, Johanna Haas, Hanna Grarversen, John Andersen, Egon Stich, Marie Jensen, Henriette Bøhne, John S. Hansen, Viggo Okholm, Katrine Damm, Frede Jørgensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Johanna Hass. Flygtningekrisen er i sig selv et problem fuldstændig uden for skiven menneskeligt, etisk og moralsk set. Vi kan som land ikke løse det. Hver gang vi tager en flygtning til os kommer der tre nye her i verden.
Men vi kan gøre noget. Måske kunne vi betale for udviklingen i et lokalsamfund, veje, sanitet, energi og uddannelse. Alt sammen så de lokale kan få et godt levebrød ved at hjælp til med lejrene forsyninger. Uddanne vagtmandskab med hjælp fra de betjente, der står og flagre formålsløst ved grænsen. Måske kunne vi støtte op om Mette F. på dette punkt, selv om jeg har hende mistænkt for at tænke mere på sin karriere end på sine medmennesker.

Kirsten Preetzmann, Erik Jacobsen, Karsten Lundsby og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg er helt med på hjælp til nærområderne, ligesom jeg tror at den eneste langsigtede løsning er en ny Marshallhjælp, denne gang til den tredje verden. Hvis de lande, flygtningene flygter fra, er hærget af krig og naturkatastrofer, vil de selvfølgelig flygte, det ville vi jo selv gøre. Den eneste langtidsholdbare løsning vil være at gøre det muligt at leve et meningsfuldt liv i hjemlandet.

Og så længe det ikke kan lade sig gøre, må vi følge konventionerne, som er en slags nødløsninger, der skal sikre, at store menneskemasser ikke pludselig står som statsløse uden rettigheder i en verden, der ikke vil have dem.

Om de, som opnår flygtningestatus, så skal have lov at blive her, eller de skal tvinges hjem igen, er en anden diskussion. Personligt ser jeg intet problem i at de bliver, jeg bor selv sammen med flygtninge på et pensionat (klubværelser), og det er søde mennesker, de fleste af dem i hvert fald.

Erik Jacobsen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Trond Meiring, Randi Christiansen, Anders Graae, Elisabeth From, Johanna Haas, Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Katrine Damm, Vivi Rindom, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Karen Grue anbefalede denne kommentar

Det vil være godt med en "Marshallhjælp" til de lande, flygtningene kommer fra.
Samtidig ville det være en stor hjælp, hvis den nuværende verdensorden blev ændret, så de rige lande ikke stedse udsulter de fattige.
F eks ville afskaffelsen af EUs landbrugsstøtte være en stor hjælp.
Herved kunne landmænd i Afrika lettere afsætte deres varer.
Hvis man derudover hjalp med at skaffe jord til jordløse bønder og gik reelt igang med at stoppe klimaforandringerne, så ville mange immigranter blive hjemme i deres egen kultur, familie og venner.

Helle Walther, Peter Knap, Erik Jacobsen, Flemming Berger, Anne Eriksen, John Hansen, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Randi Christiansen, Marianne Stockmarr, Ole Frank, Elisabeth From, Johanna Haas, Karsten Lundsby, Henriette Bøhne, Viggo Okholm, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Efter næsten tre års tavshed fra S om kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, åbner de endelig op for deres 'store plan'. Hjælp til skoletasker og madpakker, evt en hjælp til huslejen for enlige mødre.
Til gengæld skal alle i nyttejobs, gad vide hvad det skal medføre for de syge og traumatiserede?
Og hvorfor dette fokus på at folk skal udnyttes på slavelignende vilkår, der alt andet lige virker løntrykkende? Men det handler vel om det hellige arbejdsudbud..
Flygtninge-visionen er uigennemførlig, heldigvis. For hvis først Danmark forsøger at udlicitere sit ansvar - et ansvar vi igennem deltagelse i utallige krige har stor lod i - vil mange andre lande følge eksemplet.
At tro at FN vil være behjælpelige med at lade Danmark undgå at modtage flygtninge er komplet urealistisk, især set i lyset af at vi har stoppet for modtagelsen af kvoteflygtninge.
Og hvilke Nordafrikanske lande ville være interesserede i at få et dansk modtagecenter, når de i forvejen har millioner af flygtninge og migranter?
Dette udspil må ses som komplet populisme, optakten til en valgkamp hvor det gælder om at komme først med de mest rabiate forslag.
Jeg syntes Thorning-regeringen var forkastelig, men det nye skyggekabinet giver mig kuldegysninger.
Det virker totalitært i sine planer.

Flemming Berger, Anne Eriksen, Dorte Sørensen, John Hansen, Jan Pedersen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Ebbe Overbye, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Elisabeth From, Johanna Haas, Hanna Grarversen, John S. Hansen, Viggo Okholm, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Frede Jørgensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Gør gode tider bedre for kvindelige politikere med karrierepotentiale

Får man ikke den, man elsker, må man elske, den man får.
Mette Frederiksen, som har påtaget sig det tunge hverv at fravriste Venstres formand Lars Løkke Rasmusen posten som regeringschef i Danmark til fordel for Socialdemokraternes formandinde, glimrer ikke just ved sit personlige kendskab til vilkårene på arbejdsmarkedet uden for Christiansborg. Hvad enhver stemmeberettiget 'idiot' kan forvisse sig om ved noget så simpelt som at slå op i hendes eget CV på folketingets hjemmeside.

Bortset fra et år som 'ungdomskonsulent i LO', har den i dag fyrreårige socialdemokratiske partileder aldrig sat sine egne ben på det 'arbejdsmarked', hun har så travlt med at få sine medsøstre og kønsfæller af enhver politisk, religiøs og 'feministisk' trosretning integreret i, har hun selv siddet trygt og velforsørget i folketinget siden 2001 og i løbet af disse efterhånden mange år beklædt indtil videre to ministerposter på lige fod med sine mandlige konkurrenter og kolleger i rigets lovgivende forsamling.

Flemming Berger, Kjeld Hansen, Anne Eriksen, John Hansen, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Elisabeth From, Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Socialdemokrater har alle dage været lidt totalitære i deres tankegang, det er jo derfor, moderate borgerlige og dele af den demokratisk venstrefløj altid har været skeptiske over for SD. Når SD taler om lighed, tenderer de imod millimeterdemokrati, hvor partiledelsen suverænt afgør, hvor hælen skal hugges og tåen skæres, så alle fødder passer i de centralt designede sikkerhedssko, som kun fås i een størrelse. Og da partiledelsen går i små sko, skal vi alle gå i små sko.

Arbejderisme hedder det med et gammelt ord. At en danske arbejderklasse er blevet en mangfoldig, sofistikeret størrelse, synes ikke at påvirke ledende socialdemokrater, som insisterer på at have definitionsretten på, hvad der udgør en god samfundsborger.

Hvis de så bare holdt sig til en definition, ville vi vide, hvordan vi skal forholde os til dem, men de rykker hele tiden målstolperne mod højre, i et fortvivlet forsøg på at gøre sig fortjent til en ministerpension resten af livet.

Ministerpensionen er at sammenligne med en form for kontanthjælp, men fordi det kaldes noget andet, tror politikerne, at det kun er kontanthjælpsmodtagerne, der ligger samfundet til last. Men i modsætning til kontanthjælpen modregnes en evt. indkomst ikke i ministerpensionen.

Flemming Berger, Herdis Weins, Kjeld Hansen, Anne Eriksen, John Hansen, Steffen Gliese, Trond Meiring, Randi Christiansen, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Anders Graae, René Arestrup, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Grethe Preisler og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

@ Niels 07:42

Det var noget der kunne få mig til at rykke frem i stolen -
godt sagt..

Anne Eriksen, Marianne Stockmarr, Elisabeth From og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

For mit vedkommende brast enhver illusion om Mette Frederiksens egnethed som leder af en fremtidig 'arbejderregering' da hun - efter at have talt varmt og længe for, at 'ressourcestærke' forældre burde vise et godt eksempel til efterfølgelse for andre ved at indskrive deres børn i den lokale folkeskole frem for en privatskole - anbragte sin egen datter i en privatskole med henvisning til, at det var alle forældres pligt først og fremmest at beskytte deres egne børn mod risikoen for at komme til at vantrives i den lokale folkeskole.

Morten Jensen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Frede Jørgensen, Randi Christiansen, Torben Skov, Hans Larsen, Elisabeth From, Eva Schwanenflügel, John Andersen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

P.S, Hvordan går det forresten med 'implementeringen' af den tidligere SF'er og nuværende socialdemokrat Christine Antorinis folkeskolereform, som blev vedtaget under den forrige socialdemokratisk ledede 'mindretalsregering hen over midten' med Helle Thorning-Schmidt på statsministerposten?

Trond Meiring, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg har bemærket at en meget stor del af stemmerne i den valgkreds, jeg har tilhørt ved de seneste kommunal og folketingsvalg går til Socialdemokratiet. Mange af disse S-stemmer er afgivet af danskere med ikke cestlig baggrund, som der er mange af hvor jeg bor. Gad vide hvad de tænker om Mette Fs hetz imod dem? Gad vide om de stemmer på liste S næste gang?

Steffen Gliese, Frede Jørgensen, Elisabeth From, Johanna Haas, Eva Schwanenflügel og John Andersen anbefalede denne kommentar

I øvrigt er jeg godt og grundigt træt af at hetz mod flygtninge og indvandrere nærmest er den eneste dagsorden, man kan komme igennem med i medierne.
Vi er i fuld gang med at ødelægge kloden og de rige udbytter stadig de fattige, men det gider vi ikke høre om. Det er meget nemmere at skælde ud på » ikke vestlige indvandrere«, for det hele er jo deres skyld, forståes.

Flemming Berger, Herdis Weins, Dorte Sørensen, John Hansen, Jan Pedersen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Frede Jørgensen, Trond Meiring, Gaderummet Regnbuen, Randi Christiansen, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Elisabeth From, Johanna Haas, Eva Schwanenflügel og John Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Marie Jensen,

De danske vælgere med "ikke vestlig baggrund", der er mange af i i den valgkreds, du tilhører, har da stadigvæk andre muligheder end at stemme på liste A, så længe 'de radikale slingrefise' blive ved med at 'holde hånden under dem' uanset om statsministeren hedder Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen ;o)

Frede Jørgensen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

P.S. Ovenstående skal ikke opfattes som en opfordring til at stemme på RV, men blot som en konstatering af, at partiet fortsat eksisterer og stadigvæk rører på sig, når lejlighed gives.

Anne Eriksen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg har ikke stolet på Mette F. siden hun som beskæftigelsesminister stod i spidsen for implementeringen af førtidspension- og fleksjob reformen.
Men den med privatskolen viser i særdeleshed hvor hyklerisk det foregår i hovedet på den kommende statsministerkandidat..

Kjeld Hansen, Anne Eriksen, Jan Pedersen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Michael Svennevig

Burde rettere have overskriften: "Usolidarisk og urealistisk".

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, John Hansen, Steffen Gliese og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'Den eneste langtidsholdbare løsning vil være at gøre det muligt at leve et meningsfuldt liv i hjemlandet.'
Så enkelt - og kompliceret - er det.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Werner Gass, Dorte Sørensen, Frede Jørgensen, Randi Christiansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Socialdemokraterne har endegyldigt løsrevet sig fra venstrefløjen og det socialt projekt. Hvilket vil sige at de fortsat vil stemme for sociale nedskæringer i bunden af samfundet. En national genopretning af den sociale nød i Danmark har Socialdemokraterne dermed afslået. Det er ikke hver dag at lederen af et regeringsbærende parti siger nej tak til at blive statsminister.

Ligesom England har bestemt sit Brexit, driver Socialdemokraterne nu hen imod Dansk Folkeparti, for at danne deres eget kontinent. Det bliver svært at bygge en bro eller en tunel over til de to partier.

Problemet for S er, at DF altid vil pege på en statsminister fra blå blok, på grund af DF's fortid i Fremtidspartiet, NulSkat er stadigvæk endemålet, fordi DF stemmer for alle sociale nedskæringer i kommunerne, regionerne og i Folketinget.

Mette Frederiksen som statsminister er forpasset, derfor har hun nu brug for "Et stort Projekt", for at aflede opmærksomheden om den sociale vold i Danmark. Afrika er tilstrækkeligt langt væk, og at starte en krig er vandvid, men det er danske flygtningelejre i Afrika også.

De fleste har sat sig ind i forholdene i lejrene i Libyen, Italien, Grækenland og Tyrkiet. Flygtningelejrene er EU’s Guantanamo. Den horrible Australske flygtningelejr model er ikke mulig, Danmark ville ikke overleve den skændsel. En ting er at true med det, noget andet er at gennemføre noget så grufuldt. Og til SF; nej, der forefindes ikke biblioteker, spa, boblebade eller kunst på væggene i flygtningelejre, kom nu tilbage til virkeligheden.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Ebbe Overbye, Johanna Haas, Marianne Stockmarr, Ole Frank og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Far! Er det Verdenshavet?
Nej lille Gysse, det er Frederiksholms Kanal."

Hvem der er hvem i Det Danske Folketing, og hvilke roller de hver for sig og sammen spiller og har spillet i fortællingen om 'Flygtningekrisen i Europa', er efterhånden lige så umuligt at finde hoved og hale i som handlingen og persongalleriet i fjerde og sidste afsnit af TV-krimien Broen.

.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, John Hansen, Frede Jørgensen, Trond Meiring og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

P.S. Og egentlig er det vel signifikant for 'debatten' i nærværende organ for den højere oplysning, at nyhedstelegrammerne fra Ritzau generer flere læserkommentarer end redaktionelle artikler som
ovenstående.

@Peter Knap: du har ret, Peter Knap: Danmark kan ikke løse "flygtningekrisen" på egen hånd. Men Europa kunne løfte sin del så Libanon og andre lande i nærområdet ikke bryder sammen under presset. Og Danmark kunne deltage i det internationale samarbejde ved at efterleve de konventioner, vi har tilsluttet os - i ånd og bogstav. Det er et utilgiveligt og meget sigende svigt, at vi nu i tre år i træk ikke har ønsket at modtage 500 kvoteflygtninge (FN flygtninge).
Tre års ventetid på familiesammenføring for krigsflygtninge fremstår også indlysende umenneskeligt for de fleste nennesker, som evner at forestille sig, hvordan det må være, at være adskilt fra sine børn og / eller ægtefælle, der befinder sig i en krigszone. Så Danmark er alkerede gået langt ud ad det uænkeliges landevej allerede, men det tjener os jo ikke til ære og det medfører stor, unødvendig lidelse for de berørte mennesker, det går ud over.
Endelig er der spørgsmålet om flygtninge, som er forfulgt af politiske grunde eller pga. deres tro eller seksuelle orientering. De har i mange tilfælde brug for beskyttelse og ret til at søge asyl.
Disse menneskers og andre flygtninges menneskerettigheder kan Danmark ikke sikre i en "dansk" flygtningelejr i et "Nordafrikansk" land. Det er ikke muligt; vi fralægger os reelt ethvert ansvaret for flygtninge, hvis vi opretter lejre i Nordafrika elker andre lande, hvor mennesker, der får asyl i Danmark i henhold til S skal forblive !!!
Det er uværdigt at iklæde denne åbenlyse ansvarsfralæggelse humanitetens gevandter, som S af al magt forsøger.
Med hensyn til bedring af livsmuligheder i dele af Afrika, så er Tyskland i gang med flere initiativer - jeg ved pt. ikke nok om disse. Men jeg mener, at Danmark med fordel kunne deltage i et internationalt samarbejde omkring konstruktiv opbygning af nye livsmuligheder - i samarbejde med de berørte lande og med den øvrige verden. Konstruktive, nye tiltag og tænkemåder er nødvendige, men det opnås ikke ved at afskaffe asylretten for forfulgte mennesker med et beskyttelsesbehov og ved at ustandselig at sætte skel mellem mennesker og lægge mennesker med "ikke-vestlig-baggrund" for had, som S gør; det virker ufatteligt kynisk og ufatteligt provinsielt på samme tid.

Helle Walther, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Peter Sterling
'Det er ikke hver dag at lederen af et regeringsbærende parti siger nej tak til at blive statsminister.'
Her tror jeg trods alt, at MF har læst virkeligheden mere præcist end dig. Det luftige forslag til ny flygtningepolitik er ren symbolpolitik, som netop skal bane vej for at MF kan sætte sig i statsministeriet.

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Gør 'en stor mand' af Mette Frederiksen, men gør det langsomt

Hvem er frisk på at starte en fundraising på fjæsbog eller twitter til dækning af omkostningerne ved anskaffelse af et par Stauning-briller og et Stauning-skæg, hun kan posere med på socialdemokraternes valgplakater til næste folketingsvalg under sloganet 'Frederiksen eller Kaos'?

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Når man læser at Den Korte Avis er enig med S -
så blinker alle alarmklokker

Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Steffen Gliese, Trond Meiring, Anne Eriksen, Grethe Preisler, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Yes, Frede Jørgensen
Og alle røde og grønne advarselslamper bimler BLÅT-BLÅT-BLÅT ... ;o)

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Asylsystemet er brudt sammen. Ja, fordi eu-og internationalt samarbejde er brudt sammen. Og ofrene er som sædvanlig i menneskehedens historie de svageste led i den kæde, som de ansvarlige ikke kan få øje på.

Et europæisk samarbejde, der ikke kan finde ud af at samarbejde om så fundamentale udfordringer, som hvorledes der skal drages omsorg for biotopen, m.a.o. klimapolitikken og de svage og nødlidende borgere inden og uden for dette såkaldte europæiske fællesskab, er ikke noget fællesskab, men en fascistisk union, der graver sin egen grav.

Hvad socialdemokraterne derfor burde have på agendaen er et andet åbenbart ligeså urealistisk projekt nemlig europæisk enighed om fordeling af flygtninge.

En ændring af handelspolitikken burde som nævnt tidligere i tråden være en lige så selvfølgelig del af den enorme marshallhjælp, som er nødvendig for at rette op på generationers fejlslagne forvaltning.

Hertil kommer, at partiet burde stå i spidsen for en bevidstgørelse af, at når politisk ledelse har haft de konsekvenser, som tilfældet er, så påhviler det alle, at bidrage med alt, hvad der overhovedet er muligt, for at hjælpe nødstedte ofre for den katastrofalt fejlslagne internationale ressourceadministration.

Følgelig må danskerne omstille en livsstil, der betyder, at hver enkelt dansker statistisk set - nogen mere end andre - forbruger, hvad der svarer til 2,5 gange det, som reelt er til rådighed.

Altså en miljø-og socioøkonomisk omstilling som respekterer planetens cirkulære økonomi. Men det vil jo betyde en drastisk privilegieafgivelse hos andre end de økonomisk underpriviligerede, og så drastisk tør man alligevel ikke gå til værks hos s, df og co. Her kan man kun finde ud af at lade de andre betale. Ens egne privilegier kan der ikke være tale om at røre ved, for de er jo en endnu mindre dråbe i havet sådan samlet set, end hvad f.eks. et kontanthjælpsloft vil kunne indkradse, eller hvad? Er solidaritet med både hjerne og hjerte sendt til de evige jagtmarker?

Og hvorlænge skal vi vente på en omstilling af et system, der er så dysfunktionelt, at det i stigende grad favoriserer de få i forvejen priviligerede og i samme takt udsuger resten. Den magtanalyse ville det klæde s, mette f og resten at levere.

Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Werner Gass, Torben Skov og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

ER DET DF´S PRIS HVIS METTE SKAL HAVE STATSMINISTERIET ??????????????? DET TROR JEG

Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Frede Jørgensen, Niels Duus Nielsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Henrik Holm Hansen,

Dansk Folkepartis pris for at holde en hvilken som helst mindretalsregering i live fra finanslovsforlig til finanslovsforlig er, og har aldrig været andet, end at sætte dagsordenen for, hvad Danmark skal 'stille op' med flygtninge og indvandrere af andet end 'dansk oprindelse', indtil de selv har stemmer og mandater nok til overtage regeringsmagten uden at behøve at spørge deres kolleger fra andre partier i folketinget om lov.

'Stuerene' blev de aldrig. Men det lader til, at flertallet af de danske vælgere og folketingsmedlemmer i løbet af de seneste 17-18 år har vænnet sig til lugten af DF's fodfolk i 'omklædningsrummet' på Christiansborg.

Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Steffen Gliese, Frede Jørgensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

P.S. Frem og tilbage er lige langt. I disse dage er det lige så længe siden 'Berlinmuren' faldt, som den havde stået, hvor den stod, fra den blev opført af 'ossierne' i det herrens år 1961.

Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Frede Jørgensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
John Stahlschmidt Møller

Har Grethe læst hele oplægget?

Grethe Preisler

John Stahlschmidt Møller,
Er der mere i 'oplægget' end det, som allerede er bragt til offentligheden kundskab gennem medierne?
Fortæl - fortæl ...
.

Steffen Gliese

Der er ikke så meget andet at sige, end at vore politikere har stjålet vores samfund fra os.

Lars K. Hansen

Fremragende leder. Desværre synes den øvrige del af udspillet at være gået hen over hovedet på den øvrige del af pressen. Og det er ellers også interessant nok. F.eks. vil Socialdemokratiet opstille en årlig kvote for, hvor mange "ikke-vestlige" mennesker, der må komme til Danmark. En kvote der ikke blot skal omfatte flygtninge men også danske statsborgeres ægtefæller fra lande som Argentina, Filippinerne eller Israel. Men altså ikke USA.

Samtidig skal der ifølge udspillet indføres endnu flere krav til dansk-internationale familier, der ønsker at bo sammen i Danmark, oven i alle dem der findes i forvejen. Det kan ifølge udspillet være krav om, at den udenlandske ægtefælle taler dansk, har erhvervserfaring eller har en videregående uddannelse.

Ikke alene skal staten dermed ifølge Socialdemokratiet blande sig i, om vi gifter os med en akademiker eller håndværker, noget som partiet ellers tidligere selv har kaldt "uddannelsessnobberi", dengang Venstre fik det vedtaget i 2011. Nej nu skal staten også blande sig i, om vi gifter os med nogen fra USA eller Argentina. Og hvis for mange vælger det sidste, skal det forpligte Folketingets partier til at opfinde nye udlændingestramninger.

Den del af udspillet emmer af racisme. Og sagt lidt kort er Venstres udlændingepolitik i dag "Danmark for dem der kan og vil", hvorimod Socialdemokraternes med det nye udspil kan beskrives som "Danmark for de hvide og de vestlige".

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Det kan ifølge udspillet være krav om, at den udenlandske ægtefælle taler dansk, har erhvervserfaring eller har en videregående uddannelse."

Her er kæden da røget helt af - det er en grov begrænsning af den personlige frihed, som jeg vil betvivle lovligheden af. Hvor har s parkeret hjernen? Hjertet ved vi godt er i lommen på pengemagten, men det her er da for fascistisk.

Niels Nielsen. Hvis en "ny Marshallhjælp" skal øge produktionen, er det så ikke at forværre de faktorer, der er ved at skabe de største folkevandringer, som vist er en mere rimelig betegnelse for forståelse af problemet end flygtningekrise, i mennesket historie?
Produktionen giver først muligheder for senere at være begrænsende ved udpining. Havene stiger, manglende ferskvand, overophedning og endnu flere vil vandre. Flygtningekriser er et forbigående fænomen, mens folkevandringer ændre verdenshistorien.
Så det vi skal, er måske ikke Marshallhjælp, men bremse vort eget forbrug.
Min tro er, at vi skal hjælpe lokalt, men ikke for at skabe øget samhandel. Vi skal etablere bæredygtige lokalsamfund.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Johanna Haas. Jeg kan sagtens følge dig. Jeg har blot det problem, at flygtningekrisen ikke længere er en krise, men et permanent stigende problem, altså nærmere en folkevandring. Derfor er vi nødt til at ryste posen og se på alle løsningsmuligheder plus tænke nye ind alt efter problemets udvikling.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Kom med løsningen, fortæl , hvad der kan løse problemet som er der. Man ved alt om hvordan det ikke skal være, men hvordan skal det så gøres. Det koster rigtig mange penge, hvad vil man undvære i sin hverdag, for at betale for idealerne for et samfund med flygtninge, og migranter. Danmark er et lille land, vi har 8 % med ikke Vestlig baggrund. Det realistiske, hvad er det ?

Randi Christiansen

Helle@

Kort sagt : studér de permakulturelle principper. som anviser løsninger, der ikke overbelaster biotop/habitaten. Vi er midt i tømmermændene efter mis-og overforbrugssamfundet, og det må være pga den voldsomme hovedpine, at tiøren er så længe om at falde. Måske er man i davos og omegn så småt ved at indrømme det indlysende, men så længe frygt og selvforstærkende selviskhed behersker evnen til privilegieafgivelse, bevæger vi os som kollektiv kun langsomt og for ofte i den forkerte retning. I følge hjerneforskere er mennesket ved at vågne til et højere og ikke selvskadende bevidsthedsniveau, hvilket kan ses i det præfrontale cortex.

En interessant detalje er, at at evnen til empati, som netop er placeret her, er mindre udviklet hos 'de rige'. Man kunne altså fristes til at konkludere, at når man skal forvalte en anselig portefølje, er man i et eller andet omfang nødt til at lukke af for omgivelsernes lidelser, som man kun delvist ville kunne afhjælpe direkte, og man kommer derfor til at lide af en form for selvbeskyttende afstumpethed.

Vi må altså ændre på den grundlæggende matrice.

Helle Walther. Hvis vi umiddelbart kunne komme med en løsning, ville der overhovedet ikke have været et problem.
Det realistiske, hvad er det spørger du. Hvis halvdelen af verdens befolkning begiver sig på vandring i løbet af de næste 100 år op mod vore himmelstrøg kunne kunne en tre eller firedobling af befolkningstætheden vise sig at være det vi realistisk må forholde os til. Realistisk set kan vi ikke være her alle sammen, hvad kan vi så gøre? Naturen har nogle effektive løsningsmodeller for sådanne situationer. De er ikke humanistiske, ikke engang humane. De er nærmest at betegne som et skræksenarie, men har vist sig effektive.
Så er du bekymret for pengene. Hvorfor? Det meste af livets historie og også af menneskets historie er foregået uden betalingsmidler. Vi har skabt begrebet og er nu afhængig af det i en grad, så selv om det fører os frem til undergang, klynger vi os til det. Der står vigtigere ting på spil end en lønkonto.
Jeg kan anbefale dig at læse Randis indlæg igen og henføre de økonomiske teorier til deres rette værested: alkymiens tågeland.