Leder

Socialdemokratiets bøllemetoder over for Folkekirkens Nødhjælp hører til i demokratiske u-lande

Det er trist at se et politisk parti true en ngo til at fjerne kritiske ytringer fra offentligheden. Men det er ikke uden humor, at anklagerne om manipulation kommer fra netop socialdemokraterne
Det er trist at se et politisk parti true en ngo til at fjerne kritiske ytringer fra offentligheden. Men det er ikke uden humor, at anklagerne om manipulation kommer fra netop socialdemokraterne

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
13. februar 2018

Socialdemokraterne siger, at det ligger dem meget på sinde at hjælpe verdens nødlidende. Partiet vil forhindre flygtninges druknedød i Middelhavet, og de vil fordoble den danske bistand i nærområderne.

Alligevel var Socialdemokratiet tilsyneladende klar til at tage retlige skridt over for Folkekirkens Nødhjælp på grund af en kritisk video på Facebook om partiets nye udlændingeudspil – og dermed true med, at organisationen skulle bruge penge på advokatbistand og andre sagsomkostninger i stedet for nødhjælp.

I weekenden erkendte EU-ordfører Peter Hummelgaard så over for DR, at truslerne var »en overilet reaktion«. Det skete efter historier i medierne om, hvordan Folkekirkens Nødhjælp havde følt sig presset til at fjerne sin video fra Facebook.

Organisationen havde haft den frækhed at gå i rette med en video fra Socialdemokratiet, som partiet lancerede i forbindelse med sit nye udlændingeudspil. »Jeg vil gerne have, at Danmark går forrest og fordobler vores bistand til nærområderne«, sagde Mette Frederiksen i den socialdemokratiske video.

Men hvor pengene til nærområderne skal komme fra, sagde partiformanden ikke noget om. Det skal man frem til side 22 i partiets 42 sider lange udspil for at få at vide. Her fremgår det, at midlerne skal hentes »indenfor den nuværende samlede ramme«.

Med andre ord: De penge, som Socialdemokratiet vil sætte af til den humanitære indsats i nærområderne, vil de tage fra resten af udviklingsbistanden. Blandt andet den langsigtede udviklingsbistand må holde for. Den går til opbygning af skrøbelige, men nogenlunde stabile stater. Partiet vil altså fjerne nogle af de midler, der kunne modvirke, at folk begynder at flygte, og bruge dem på den mere akutte indsats over for folk, der allerede er flygtet.

Det lyder lidt som at pisse i bukserne for at holde varmen.

Hvis socialdemokraterne vil opprioritere den humanitære indsats i nærområderne, kunne partiet sætte flere penge af til den samlede udviklingsbistand, der er blevet beskåret af den borgerlige regering. Det har tidligere været socialdemokratisk politik, men er det åbenbart ikke længere.

Folkekirkens Nødhjælp pegede på to problemer i sin video. For det første, at det er uklogt at fjerne penge fra den langsigtede udviklingsbistand. For det andet, at socialdemokraterne er uærlige om, hvor pengene til nærområderne skal komme fra.

På samme måde har Socialdemokratiet over for Folkekirkens Nødhjælp fremhævet to punkter. For det første, at partiet har ophavsretten til den video, som organisationen har brugt nogle klip fra i sin video. For det andet, at påstanden fra Folkekirkens Nødhjælp om uærlighed skulle være udtryk for manipulation.

Hvad ophavsretten angår, har socialdemokraterne en ringe sag. Folkekirkens Nødhjælp har efter alt at dømme holdt sig inden for citatretten ved kun at bruge klip, der ifølge DR varer i alt 14 sekunder.

Meget bedre ser det ikke ud med påstanden om manipulation. Strengt taget er det ikke helt korrekt, når Folkekirkens Nødhjælp anklager Socialdemokratiet for at være uærlige om, at pengene til nærområderne skal tages fra den langsigtede udviklingsbistand. For det fremgår jo på side 22 i udspillet.

Men det er sandt, at seerne af den video, som Folkekirkens Nødhjælp benytter klip fra, og hvor Mette Frederiksen taler om at fordoble støtten til nærområderne, ikke får noget at vide om beskæringen af resten af udviklingsbistanden.

Politiske partier, der truer ngo’er til at fjerne kritiske ytringer fra offentligheden, er noget, der hører til i lande med mindre rodfæstede traditioner for demokratisk debat end Danmark. Og det er ikke uden humor, at anklagerne om manipulation kommer fra socialdemokraterne, der selv har været overordentlig kreative i deres lancering af netop udlængeudspillet.

Blandt andet fremhævede en række fremtrædende socialdemokratiske folketingspolitikere på sociale medier en kronik i Berlingske, hvor tre konsulenter roste det socialdemokratiske udspil. Men hvad, socialdemokraterne ikke nævnte, var, at de tre »eksperter i flygtninge- og migrantforhold«, som Benny Engelbrecht skrev, har været betalt af Socialdemokratiet for at deltage i udarbejdelsen af udspillet.

Det eneste gode, der er at sige om sagen, er, at Socialdemokratiet er kommet med en slags undskyldning. Om end det havde været kønnere, hvis den var faldet, før medierne tog sagen op og gav indblik i partiets bøllemetoder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

ja, smukt har forløbet af sagen ikke været fra socialdemokraternes side.

Alvin Jensen, Hanna Grarversen, Torben Skov, Elisabeth Andersen, Morten Jensen, Bjarne Andersen, HC Grau Nielsen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Margit Tang og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Rocker-Borgen ?!? ;-)

Alvin Jensen, ulla enevoldsen, Jørn Andersen, Torben Skov, Elisabeth Andersen, Britta Hansen, David Zennaro og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Magt korrumperer! Også hos de som bare så gerne vil have del i den.

Alvin Jensen, Hanna Grarversen, ulla enevoldsen, Jørn Andersen, Torben Skov, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Deroute for Social'mokrakiet. Det drejer sig alene om at få regeringsmagten - om man så skal overbyde den siddende højre om. Personlige ambitioner har overtrumfet enhver idé om hvad man så rent faktisk står for og vil med det samfund, man føler sig selvskrevet til at lede. Det er slet ikke kønt, nej.

Alvin Jensen, Hanna Grarversen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar