Leder

Esben Lunde splitter Miljøstyrelsen for at svække den

At beholde de vigtigste dele af Miljøstyrelsen hos ministeren i København undergraver regeringens argumenter for udflytning
Nedsat offentlighed bliver formelt en følge af, at Miljøstyrelsens vigtigste opgaver flyttes til ministeren. Her er han på besøg i Odense.

Nedsat offentlighed bliver formelt en følge af, at Miljøstyrelsens vigtigste opgaver flyttes til ministeren. Her er han på besøg i Odense.

Birgitte Carol Heiberg

Debat
9. marts 2018

VLAK-regeringen »amputerer Miljøstyrelsen og samler magten over miljøet«.

Det kunne denne avis i weekenden berette på sin forside: Regeringen flytter Miljøstyrelsen til Odense, men overfører samtidig styrelsens vigtigste fagpolitiske opgaver – og de 150 medarbejdere, der varetager dem – til ministeriets departement omkring miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Til styrelsens medarbejdere har Lundes departementschef, Henrik Studsgaard, forklaret, hvorfor brandfarlige emner skal blive hos ministeren i København:

»Det bliver altså lidt sværere i Odense omkring nogle af de meget centrale politiske processer om det at lave politiske forhandlinger – nationale og internationale – om det at lave love osv.«

Dermed undergraver regeringen sine egne forsikringer om, at udflytning af statsinstitutioner ikke svækker deres gennemslagskraft: De opgaver, der virkelig betyder noget, skal forblive inden for gåafstand af ministeren. Det faglige kan have det så godt i Odense. Det politiske hugger ministeren. Amputationen sker ved skulderen. Styrelsens hoved skilles fra kroppen.

Det har været unikt for Miljøministeriet, at dets styrelser havde en stærk profil. Dermed er det blevet synligt for offentligheden, om skiftende regeringer faktisk tog fat om de egentlige miljøudfordringer. Det har Løkkes regeringer søgt at sløre, blandt andet ved at fuske med tallene for forureningen fra den såkaldte ’landbrugspakke’.

Nedsat offentlighed bliver også formelt en følge af, at Miljøstyrelsens vigtigste opgaver flyttes til ministeren. Nu bliver alle vurderinger og forslag ’interne’ hos én myndighed, nemlig departementet, og ikke længere sendt mellem to myndigheder og dermed undergivet aktindsigt. Denne bivirkning er næppe ukær for minister Lunde.

Uforståeligt, at de stadige forringelser er acceptable for regeringpartiet De Konservative, der har søgt at holde miljøet frem som en mærkesag.

Er en miljøpolitisk genrejsning noget, man kan håbe på fra en kommende S-ledet regering? I den seneste, landet har haft, Helle Thorning-Schmidts, fik Henrik Sass Larsen som erhvervs- og vækstminister lov til at sætte sig for bordenden i en række af Miljøministeriets sager. Det blev ikke til gavn for miljøet. Vil Socialdemokratiet give håndgribelige løfter om, at nu skal det være anderledes?

Serie

Udflytning af statslige arbejdspladser

Regeringen har offentliggjort to udflytningsrunder af statslige arbejdspladser.

Første runde i 2015 udgjorde ifølge Finansministeriet udflytning af 3.900 arbejdspladser. Anden runde blev lanceret den 17. januar 2018 uden evaluering af første runde, fordi regeringen – med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord – »politisk vil det her«. Med tiden vil anden udflytningsrunde samlet resultere i udflytning af godt 4.000 arbejdspladser. Regeringen vil samtidig udflytte 500-1.000 uddannelsespladser.

Her kan du læse, hvad Information tidligere har skrevet om udflytningen, ligesom vi løbende følger udviklingen.

Seneste artikler

 • »Udflytningen er en kærkommen lejlighed til at tage hævn over københavneriet og den modernitet, det står for«

  9. marts 2018
  Det er et direkte og hævntørstigt angreb på det Danmark, vi kender, når regeringen og Dansk Folkeparti flytter statslige styrelser, råd og nævn ud af hovedstaden. Det mener den vestjyske forfatter og journalist Egon Clausen, der i en ny bog kalder den geografiske skævvridning en myte
 • Miljøforstyrrelsen

  20. januar 2018
  Den seneste melding fra Statsministeriet om flytning af Miljøstyrelsen til Odense ligner en plan for at stække institutionen ved at få erfarne fagfolk til at stoppe samt opretholde et højt stressniveau blandt de tilbageværende medarbejdere og de uprøvede kræfter, der nu skal rekrutteres
 • Udflyttet: ’Udfordringen er den lange tur hjem. Den tager fem timer’

  20. januar 2018
  ’Jeg gad ikke læse i Odense eller Svendborg, jeg havde nok brug for et miljøskifte. Jeg har ikke været ude at rejse efter gymnasiet, så det her endte med at blive min udlandstur,’ siger Pernille Voigt, som læser til sygeplejerske i Rønne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her