Leder

Kan Trump tæmmes? Nogle republikanere prøver, men de er ikke mange

Trump og hans advokater varmer op til en fyring af den særlige efterforsker, Robert Mueller. Washington skælver. Noget står for fald
Debat
20. marts 2018

»Chokerende, men ikke overraskende.« Sådan lød en kommentar på amerikansk radio til den vildskab, som præsident Trump udfoldede i sidste uge.

Pr. tweet fyrede Trump sin udenrigsminister, Rex Tillerson. Forlydender om udskiftninger af andre topchefer, herunder sikkerhedsrådgiver McMaster og stabschef Kelly, afviste Trump som opspind. Som han dog selv bekræfter ved at twitte:

»Jeg har stadig nogle folk, som jeg ønsker at skifte ud (søger altid det perfekte).«

At Det Hvide Hus er handlingslammet på grund af usikkerheden om lederjobbene, fremgår af en række – anonyme – ansattes jammerklager til medier. Så meget står fast, at Trump – ifølge en optælling foretaget af den liberale tænketank Brookings – har rekord i topudskiftninger inden for første del af embedsperioden.

Til kaos bidrager, at Trumps advokater officielt har rykket ham direkte ind i sagen om pornostjernen Stormy Daniels. På hans vegne truer de hende med en bod på 20 millioner dollar, nemlig en million for hver gang, hun efter advokaternes opfattelse har overtrådt den tavshed, som en Trump-advokat under præsidentvalgkampen i 2016 afkøbte hende for 130.000 dollar.

Tavsheden skulle omfatte et tidligere seksuelt forhold til Trump, herunder billeder, som han under forholdet måtte have sendt hende. Hun har anlagt sag for at blive fri for tavsheden – under henvisning til, at Trump aldrig underskrev aftalen.

Yderligere forvirring følger af, at Trump har bebudet, at han vil foreslå dødsstraf som et led i en indsats mod opiod-epidemien – et massivt folkeligt misbrug af smertestillende medicin, receptpligtig som ikkereceptpligtig. 2,4 millioner amerikanere skønnes nu afhængige af opiater. Epidemien er udløst af glubsk uansvarlighed i medicinalindustrien og blandt læger. Hvordan dødsstraf skal hjælpe noget, henstår uklart.

Mest ildevarslende er nok, at Trump har optrappet sine angreb på det amerikanske justitsvæsen. Han har tilsyneladende presset sin svage justitsminister, Jeff Sessions, til at afskedige FBI’s tidligere vicedirektør, Andrew McCabe, blot to dage før, at McCabe fyldte 50 og kunne trække sig tilbage med en gunstig pensionsordning.

Det er en smålig hævn mod McCabe, der har været loyal mod tidligere FBI-direktør James Comey, som Trump fyrede i maj sidste år, fordi Comey ikke ville lade Trump blande sig i FBI’s efterforskning af forbindelser mellem Trumps valgkampagne og Putins Rusland.

I et tweet skrev Trump i lørdags om McCabe:

»Den skinhellige James Comey var hans boss og fik McCabe til at se ud som en kordreng. Han vidste alt om løgnene og korruptionen, der foregår på højeste plan i FBI.«

Med i billedet hører, at Comey og McCabe har været kendt som republikanere. Ligesom Robert Mueller, der efter Comeys fyring fik opgaven at lede en uvildig efterforskning af udefrakommende påvirkninger af den amerikanske valgkamp i 2016. I weekenden har Trump og hans advokater også indledt en kampagne mod Mueller. Trump tweetede, at Muellers undersøgelse er unødvendig og styret af »forhærdede demokrater«.

Det lyder som en opvarmning til en fyringsrunde i Justitsministeriet, der vil gøre det muligt for Trump at indsætte nogen, der kan lukke Mueller ned.

Trumps amokløb har fået nogle – men ikke et imponerende antal – ledende republikanere til at advare mod at fyre Mueller. Arizonas senator Jeff Flake siger til CNN:

»Jeg tror, folk ser det som en massiv rød streg, der ikke kan blive overskredet.«

Hans indflydelsesrige partifælle, South Carolinas Lindsey Graham følger op:

»Det vil være begyndelsen til enden på hans tid som præsident.«

Hvor anspændt Trump har gjort stemningen, fremgår af et tweet, som tidligere CIA-direktør John Brennan i weekenden affyrede mod Trump:

»Når man får fuldt kendskab til din bestikkelighed, dit moralske fordærv og din politiske korruption, så kommer du til at indtage din retmæssige plads som en vanæret demagog i historiens skraldespand.«

Skriver altså CIA’s tidligere direktør til USA’s nuværende præsident. Washington skælver. Noget står for fald. Men hvem og hvad?

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel kom vi til at sætte det forkerte navn på den tidligere CIA-direktør, der har fordømt præsident Trump til »historiens skraldespand«. Det rigtige navn på den tidligere CIA-direktør er John Brennan. Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her