Leder

Nordkorea kommer ikke til at opgive sit atomprogram

Der er ingen garanti for at forhandlinger med Nordkorea vil føre til atomafrustning. Langtfra. Men dialog er den eneste vej til den stabilitet, der er forudsætningen for, at Nordkorea kan skabe økonomisk udvikling og forbedre levevilkårene for landets forarmede befolkning
Risikoen for endnu en diplomatisk fiasko er værd at løbe. »Forhåbentligt er det positivt. Forhåbentligt vil det føre til et positivt resultat,« lød det fra Donald Trump efter nyheden om et veloverstået møde mellem Nord- og Sydkorea blev offentliggjort tirsdag.

Risikoen for endnu en diplomatisk fiasko er værd at løbe. »Forhåbentligt er det positivt. Forhåbentligt vil det føre til et positivt resultat,« lød det fra Donald Trump efter nyheden om et veloverstået møde mellem Nord- og Sydkorea blev offentliggjort tirsdag.

Scanpix

10. marts 2018

Sydkoreanske mænd klædt i sort og en nordkoreansk kvinde med et skævt smil har i løbet af den sidste måned brudt isen på den koreanske halvø og skabt mulighed for dialog mellem Pyongyang og Washington. Inden udgangen af maj vil USA’s præsident Donald Trump mødes med Nordkoreas øverste leder Kim Jong-un. Det er historisk.

I lyset af at det kun er godt et halvt år siden, at Donald Trump foran FN’s generalforsamling i september truede med at smadre Nordkorea fuldstændigt, kan de nye, mere formildende toner og ønsket om dialog kun tolkes som et gennembrud.

Men et statsledermøde i maj er ingen garanti for, at Nordkorea vil afvikle sine atomvåben. Langtfra.

Atom- og våbenteknologi

Atomvåbnene er Nordkoreas eneste diplomatiske aktiv. Det er ikke nordkoreansk soft power, smukke cheerleaders eller Kim Jong-uns smilende søster alene, der har sikret Nordkorea en plads ved forhandlingsbordet. Det er fremskridtene i landets atom- og missilprogram.

Nordkorea har alt at vinde ved at udtrykke villighed til dialog. Med udsigten til forhandlinger kan landet købe sig tid til at styrke sit våbenprogram og se frem til ophævelsen af nogle af de sanktioner, der i løbet af det seneste år er blevet pålagt landet.

Men det er uvist om Nordkorea rent faktisk er villig til at opgive sit atomvåbenprogram. Der er ingen fælles udtalelse fra Sydkorea og Nordkorea, efter deres møde tidligere på ugen. I stedet udsendte den sydkoreanske regering en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at Nordkorea »udtrykte villighed til at have ærlige forhandlinger med USA for at diskutere spørgsmålet om atomafrustning og normalisering«.

Forhandlinger om at afvikle Nordkoreas atomprogram og salg af våbenteknologi er før gået i vasken på grund af Nordkoreas brudte løfter.

De seneste store diplomatiske forsøg på at standse Nordkoreas atomprogram var de såkaldte sekspartsforhandlinger mellem Nordkorea, Kina, Japan, Rusland, Sydkorea og USA, der i 2005 førte til Nordkoreas løfte om atomafrustning. Det løfte har de øvrige parter forgæves forsøgt at holde Nordkorea op på, siden forhandlingerne for snart ti år siden brød sammen i 2009 efter en nordkoreansk missilaffyring

Diplomatisk benarbejde

Risikoen for endnu en diplomatisk fiasko er værd at løbe. »Forhåbentligt er det positivt. Forhåbentligt vil det føre til et positivt resultat,« lød det fra Donald Trump efter nyheden om et veloverstået møde mellem Nord- og Sydkorea blev offentliggjort tirsdag.

Med det pludselige tøbrud mellem Syd- og Nordkorea forud for Vinter-OL i Pyeongchang opstod der spekulationer om, hvorvidt det blot var et udspekuleret nordkoreansk forsøg på at drive en kile ind i forholdet mellem Seoul og Washington, der på sigt skulle bidrage til at skubbe USA ud af den koreanske halvø.

Men ved at hilse et møde med Nordkorea velkomment signalerer USA, at alliancen mellem Seoul og Washington er intakt. Selv Japan, der ellers ikke har holdt sig tilbage med at påpege Nordkoreas skumle motiver, er – formentligt efter hårdt pres fra Washington – vendt på en tallerken. For en splittet alliance mellem USA, Japan og Sydkorea tjener ikke til Washingtons fordel, når Trump skal mødes med Kim Jong-un, som den første siddende amerikanske præsident.

Selvom Trump måske håber på at komme fra mødet med Nordkorea, som den amerikanske præsident, der fik Nordkorea til at opgive sine atomvåben, så er det tvivlsomt, om Nordkorea har samme forventninger.

Vejen tilbage til dialog er banet. Nu venter et vigtigt diplomatisk benarbejde fra både amerikansk og sydkoreansk side. Det kræver dygtige forhandlere med god indsigt i asiatiske forhold, hvis USA skal komme fra mødet med Nordkorea med en langsigtet løsning, der kan sikre stabiliteten på den koreanske halvø.

En total afvikling af Nordkoreas atomvåbenprogram er formentlig en utopi, og der kommer ingen fred på den koreanske halvø, så længe Nordkorea behandles som en paria.

Men dialog er den eneste vej til stabilitet på Den Koreanske Halv. Det er forudsætningen for, at Nordkorea kan skabe økonomisk udvikling og forbedre levevilkårene for landets forarmede befolkning. Men dialog er også USA’s mulighed for at sikre sin relevans i regionen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Mon, jeg mener mu der er stor mulighed for at Kim bytter A-våben for garantier og velstand.
Både Trump og Xi vil ikke have "ustabile" A-våben i NK. Sanktionerne fortsætter til der er en nagel-fast aftale. Dog, Trump er også en "ustabil" faktor i dette spil, modsat Xi.

Torben Lindegaard

@Laura Dombernowsky

Som du skriver, er det svært at forestille sig Nordkorea opgive sit atomvåbenprogram.

Men mindre kan vel også gøre det - f. ex. at få en fredsslutning på Korea krigen.