Leder

Trumps omskiftelige holdning til våbenkontrol forråder traumatiserede gymnasieelever

Den ene uge er det præsidentens løsning at bevæbne skolelærere. Næste uge slår han til lyd for strengere våbenkontrol. Til sidst støtter han NRA. Ingen forstår længere, hvor Trump står i debatten om skoleskyderier
Den ene uge er det præsidentens løsning at bevæbne skolelærere. Næste uge slår han til lyd for strengere våbenkontrol. Til sidst støtter han NRA. Ingen forstår længere, hvor Trump står i debatten om skoleskyderier

CHINE NOUVELLE

Debat
3. marts 2018

Onsdag vendte de traumatiserede elever tilbage til gymnasiet Marjory Stoneman Douglas i Florida, hvor 14 af deres kammerater og tre lærere blev myrdet for tre uger siden af en bortvist elev bevæbnet med en halvautomatisk riffel. I tiden siden denne tragedie har de modige unge mennesker formået at skabe mere opmærksomhed om de lempelige våbenkontrollove i USA end andre aktivister efter tidligere skoleskyderier.

Nylige meningsmålinger viser, at et rekordhøjt antal amerikanere nu bakker op om strengere våbenkontrol, nemlig 68 pct. Varehuskæderne Walmart og Kroger samt sportskæden Dick’s Sporting Goods (den største våbensælger i landet) er ophørt med at sælge skydevåben til unge under 21 år. Begge kæder stopper også salget af halvautomatiske rifler som AR-15, der ofte er blevet benyttet af gerningsmænd i skoleskyderier.

Flere store koncerner synes også at have nået en smertegrænse. USA’s største luftfartsselskab, Delta Airlines, bekendtgjorde i denne uge, at medlemmer af våbenforeningen National Rifles Association (NRA) ikke længere vil få tilbudt rabat på flyrejser. Forsikringsselskabet MetLife og biludlejningsselskabet Hertz valgte at følge samme kurs. Ekspeditionsfirmaet Federal Express afviste opfordringer fra aktivister om at annullere en rabatordning for NRA-medlemmer, men erklærede i en udtalelse sin støtte til forbud mod salg af halvautomatiske rifler.

Denne reaktion fra erhvervslivet forklarer utvivlsomt Donald Trumps pludselige kovending. Når hans ligemænd i den private sektor taler, lytter præsidenten.

Onsdag under et tv-transmitteret møde med lovgivere i Det Hvide Hus lød det unægtelig som om Trump endelig tog gymnasieelevernes kampagne alvorligt. Han erklærede sig rede til at støtte en forbundslov, der strækker baggrundstjek af købere til også at omfatte våben solgt uformelt på messer. Han slog til lyd for midlertidig beslaglæggelse af våben fra individer, der vurderes at være farlige for deres omgivelser, og det virkede som om han kunne acceptere et forbud mod salg af skydevåben til unge under 21 år.

Trumps udmelding kom som et chok for republikanske lovgivere. De stillede sig i kø for at stemple deres partileders ideer som politisk urealistiske. NRA slog alarm og ringede straks loyale lovgivere op. De tilstedeværende demokrater havde et smørret grin på. Ingen troede virkeligt på, at denne præsident vil følge op.

Trumps budskab stemte dårligt overens med, hvad han havde sagt ugen før. Her havde han i et møde med slægtninge til ofrene og nogle overlevende elever nøje fulgt NRA’s drejebog: Skolelærere burde tilbydes våbentræning og mulighed for at bære våben i klasseværelset, mente han.

Det gjorde ikke indtryk på ham, at en vicesheriff udstationeret som vagt på gymnasiet i Florida under massakren havde undladt at opsøge og konfrontere gerningsmanden. »Jeg ville i den situation være gået ind i bygningen – også ubevæbnet,« påstod præsidenten.

Men vicesheriffens passivitet illustrerede, hvad soldater – der har været i kamp – udmærket ved: Det er svært at orientere sig og endnu sværere at slå et andet menneske ihjel; sådan noget kommer ikke naturligt. En skolelærer bevæbnet med en pistol skal være usædvanligt fattet og koldblodig for at vinde en ildkamp med en desperat forbryder udstyret med en halvautomatisk riffel.

Chancen for, at the good guy dræber the bad guy er lille. Men Trump og NRA lever i en manikæisk verden, hvor den slags nuancer er irrelevante. De udråbte straks vicesheriffen til the bad guy og forlangte, at hans chef – sheriffen – skulle træde tilbage. Deres modoffensiv rettede sig også mod FBI, hvis kontor i Sydflorida blev beskyldt for at have ignoreret indberetninger om moderens ustabile mentale tilstand.

I et sidste og tilsyneladende succesrigt træk fik NRA’s ledere et møde sat i stand med præsidenten torsdag aften. Uden at vedkende sig præsidentens konstant skiftende holdninger dementerede talskvinde Sarah Huckabee Sanders fredag, hvad Trump ellers havde lovet: At slås for en stramning af lovgivningen, selv hvis NRA gør modstand.

Der er m.a.o. intet nyt under solen. Trump er blottet for lederevner, og den republikansk styrede kongres agter ikke at give efter for gymnasieelevernes krav. Kun en folkelig massemobilisering op til midtvejsvalgene vil gøre en forskel, og der er desværre lang tid til november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ib Christensen

Moderne ledelse. Alt drejer sig kun om at gøre øjeblikket mest simpelt og fordelagtigt for det ene menneske, "lederen".
Forstår man det er det ikke så svært at forstå Trumps skiftende holdninger. Hvem han snakker med skifter jo også.

Elisabeth Andersen, Carsten Wienholtz, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Tommy Clausen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Af de tre muligheder, er der kun en der kan siges, at være til elevernes fordel, mens de to andre ubetinget er til NRA's fordel. Så den gåde er da ikke så svært at læse.
Når det alligevel er tilfældet skyldes det måske, at de unge ikke er skolet i at tænke kritisk-analyserende, og at deres autoritetstro er lige så stor som Trumps ego.

Eva Schwanenflügel

Trump lever højt på sin uforudsigelighed. Han er et vindblæst Janus-hovede, der snakker dem efter munden han ligenu og her søger at please. Det generer ham ikke det mindste, hvis hans synspunkter er komplet modsatrettede.

Elisabeth Andersen, Kim Folke Knudsen, Nette Skov, Tommy Clausen, Anne Eriksen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Mon han opdager det? - Men det ses jo efterhånden også ofte.
Hvem og hvad er til salg?

Frede Jørgensen

Nej, der er ikke noget nyt under solen her
Trump er stadig en bindegal narcissist.

Carsten Wienholtz, Nette Skov, Torben K L Jensen, Gert Romme, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Han har faktisk kun 3 medarbejdere, der er omverdenens garant for lidt sund fornuft. Når de mister tålmodigheden med ham - eller afskediges, er der frit slag på alle hylder for denne super-spontane Donald Duck.

Kim Folke Knudsen, Frede Jørgensen, Nette Skov, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Highschool elever i USA. Bliv ved med at protestere og inddrag Jeres familier Jeres forældre. Der skal en ny Vietnambevægelse af de ukompromitterede til at rykke offentligheden i USA.

Midtvejsvalget kan blive en milesten til at påvirke diverse politikere på valg. Start med Demokraterne og inddrag de tøvende Republikanere, som måske kan omvendes af alle de tragiske episoder. Opgiv de skydegale amerikanere, som mener deres hjem skal være en fæstning fyldt med maskinpistoler og lignende, for man kan jo aldrig vide.

Donald Trumps mening er deponeret hos våbenlobbyen. Hans udmeldinger er vås fra ende til anden af. Det tætteste vi kom på Donald Trumps oprigtige mening om skolemassakrerne var ønsket om at bevæbne lærene og så skabe et tillidsfuldt forhold til eleverne. Jeg siger Vorherre bevares.

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar