Leder

Det Svenske Akademis lange dødskamp

Den aktuelle ballade i Det Svenske Akademi har rødder bagud i tid og handler om, hvilke traditioner der er værd at bevare og hvad der skal fornys. Det er en kamp mellem traditionens håndhævere og fornyerne
13. april 2018

Det svenske Akademis anseelse har efter en opslidende magtkamp i den forgangne uge lidt ubodelig skade. Nobelprisen i litteratur – verdens største litterære pris, som også er noget af det, Sverige er mest kendt for og den mest omtalte af nobelpriserne – uddeles af Akademiet. Også den har lidt et uopretteligt troværdighedstab, og det er tvivlsomt om Nobelprisen overhovedet kan uddeles i år. 

For hvordan skal vi fremover have tillid til den prestigefyldte pris, som vi troede blev uddelt af en forsamling af de største kapaciteter inden for litteratur og sprogforskning, men som nu viser sig at være en flok umodne voksne, som på uværdig vis skændes foran en måbende offentlighed?

Akademiets høje anseelse har hvilet på den enestående institution, det er – en gammeldags og elitær institution. Det har både været Akademiets styrke og magi, at den lille eksklusive forsamling bag lukkede døre og efter grundig læsning og diskussion af den bedste litteratur, én gang om året kunne slå dørene op til deres hemmelige kammer, mens hele verden på den anden side ventede i spænding på at høre, hvem der var udvalgt til Nobelprisen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer