Leder

Velkommen i det grønne, Lunde

Det er glædeligt, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen springer ud som sand ven af økologisk landbrug. Nu mangler han bare at stille effektive miljøkrav til de konventionelle
»I glæden over økologiens fremgang er det værd at huske, at 90 procent af landbrugsjorden stadig dyrkes konventionelt – og dermed belaster miljøet.« skriver David Rehling.

»I glæden over økologiens fremgang er det værd at huske, at 90 procent af landbrugsjorden stadig dyrkes konventionelt – og dermed belaster miljøet.« skriver David Rehling.

Thomas Lekfeldt

Debat
16. april 2018

Herlig er denne årstid, hvor vi kan istemme Grundtvigs strofe: Velkommen i den grønne lund. Nu kan vi glædeligvis også synge: »Velkommen i det grønne, Lunde!« Landets miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er nemlig sprunget ud som en sand ven af økologisk landbrug. Ministeren udsendte i går, fredag, en pressemeddelelse, hvor hans VLAK-regering med støtte fra Dansk Folkeparti lover »en vækstplan for dansk økologi og en garanti for, at der er penge til at fortsætte omlægningen til økologi hos danske landmænd«.

Med ’landbrugspakken’ var i forvejen til årene 2018 og 2019 afsat 682 millioner kr. og nu lægger blå blok 373 millioner kr. oveni.

Succeshistorier står i kø i dansk økologi. De økologisk dyrkede arealer udgør nu 9,2 procent af landets samlede landbrugsjord. I 2016 blev solgt for 8,7 milliarder kr. økologiske fødevarer i detailhandlen. Danmark eksporterede i samme år fødevarer for 2,4 milliarder kr. – en stigning på 23 procent i forhold til året forinden.

Med de nu afsatte millioner er der penge nok til at yde omlægningsstøtte til alle de landmænd, der kan forventes at overgå til denne driftsform – og til at yde den løbende økologistøtte til de landmænd, der har omlagt. Det skaber også en sikkerhed for de økologiske landmænd, der efter fem års drift skal gentegne deres økologiske kontrakter.

Ærgerligt er det derimod, at de afsatte midler ikke rækker til, at allerede etablerede økologiske landmænd kan få støtte til omlægning af yderligere arealer. Det betyder, at større ejendomme – f.eks. godser – ikke har en tilskyndelse til en gradvis omlægning af deres arealer. Det stiller også økologiske landmænd ringere, når de i konkurrence med konventionelle brug skal byde på forpagtning af tillægsjord.

I glæden over økologiens fremgang er det værd at huske, at 90 procent af landbrugsjorden stadig dyrkes konventionelt – og dermed belaster miljøet. De nødvendige forbedringer kan ikke opnås, uden at der stilles effektive miljøkrav også til dem.

Ironisk er det, hvis de miljøforbedringer, der opnås ved stigningen i økologiske bedrifter, bliver betragtet som et ’øget råderum’ til forurening fra de konventionelle brug. Ikke sandt, Esben Lunde Larsen? Du mangler stadig nogle spring ud i det grønne. Men du skal være velkommen. dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Wind-Willassen

Danmark eksporterede IKKE fødevarer for 2,4 mia i 2016.
Fødevareeksporten var på 112 mia plus det løse, dvs 156 mia hvis man tager hele landbrugsklyngen.
Men 2,4 mia som nok er de økologiske produkter, er da også et velkomment bidrag i valutakassen.
Så mens det konventionelle landbrug opdyrker 10 gange så meget jord som økologerne, eksportere de for 50 gange så meget, sådan i runde tal.
Det bliver til mange mobiltelefoner og computere når vi skal bytte varer med udlandet.

Torben Lindegaard

@Jørgen Wind-Willassen

Du har ret - Danmark eksporterer for kr. 2,4 mia økologiske fødevarer.

https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/erhvervslivet-paa-tvaers/oekologi/...

Alle de tal er ikke David Rehlings spidskompetence.

David Rehling afslutter lederen således:
"Ironisk er det, hvis de miljøforbedringer, der opnås ved stigningen i økologiske bedrifter, bliver betragtet som et ’øget råderum’ til forurening fra de konventionelle brug."

Det er en helt uantagelig afslutning på artiklen at lade et så alvorligt spørgsmål hænge i luften.

Hvis økologernes mindre forurening blot giver det konventionelle landbrug mulighed for at svine så meget desto mere, så er regeringens udspil jo ikke bare ironisk, men ren svindel.

Man køber så givet fald et miljømæssigt "råderum" for kr. 1 mia, som det konventionelle landbrug så kan anvende til miljøsvineri.

Vi må forlange, at Rune Lykkeberg øjeblikkeligt sætter en kompetent journalist til at finde ud af, hvordan Danmark beregner sin miljøbelastning.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Britta Felsager og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Jørgen Wind-Willassen - det var hele fødevareklyngen der eksporterede for 150 mia. i 2016. Landbruget eksporterede for 80 mia.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/faktatjek-landbrug-foedevarer-puster-l...

Efterhånden går det jo også op for flere og flere, at "mobiltelefoner og computere" ikke er værd at ofre miljøet, naturen samt helbredet for. Flere og flere danskere ønsker økologi frem for gift i drikkevand og fødevarer, resistente bakterier og svampe.

Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Torben K L Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar