Leder

Godt, at Folketinget gør noget for at begrænse ministervældet

Venstre har strakt ministerbeføjelser meget langt – og væk fra Viggo Hørups læresætning: Ingen over og ingen ved siden af Folketinget
25. maj 2018

Den gamle radikale krabat Viggo Hørup tordnede allerede i 1879: Ingen over og ingen ved siden af Folketinget. Så demokratisk rigtig, som denne læresætning er, svarer den ikke entydigt til vore dages virkelighed.

Blandt andet medfører et teknisk stadigt mere indviklet samfund, at Folketinget i lovgivningen ser sig nødsaget til at overlade det til den ansvarlige minister at følge op på lovens bestemmelser. Det sker ved, at loven i sin tekst bemyndiger ministeren til at fastsætte de nærmere regler, der skal gælde inden for lovens rammer. Ganske uhørupsk kan bemyndigelser til ministeren blive så mangfoldige, at de gør Folketinget til juniorpartner i lovgivningen. I folketingsåret 2016-17 var der ifølge en optælling foretaget af Folketingets Bibliotek i alt 71 vedtagne love med hele 433 bemyndigelser til ministeren.

Uheldig udvikling. Men nu trækker Folketinget i bremsen. I onsdags enedes Folketingets Udvalg for Forretningsordenen om at tilslutte sig, hvad en arbejdsgruppe ledet af socialdemokraten Christine Antorini har foreslået om begrænsning af bemyndigelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
  • David Zennaro
  • Poul Erik Riis
Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, David Zennaro og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Det kunne vel starte med at de valgte medlemmer på tinge påtog sig ansvar i de forskellige udvalg i stedet for at overlade det til ministeren i form af bemyndigelse. Denne lidt slappe holdning medfører alt for ofte at ministeren kaldes i samråd, når udvalget ikke finder, at ministeren har udført sin bemyndigelse i henhold til hensigten. Derved kommer de valgte hele tiden bagefter, fordi de ikke sørgede for, at være med fra starten.

Eva Schwanenflügel, Eskil Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar