Leder

Godt, at Folketinget gør noget for at begrænse ministervældet

Venstre har strakt ministerbeføjelser meget langt – og væk fra Viggo Hørups læresætning: Ingen over og ingen ved siden af Folketinget
Debat
25. maj 2018

Den gamle radikale krabat Viggo Hørup tordnede allerede i 1879: Ingen over og ingen ved siden af Folketinget. Så demokratisk rigtig, som denne læresætning er, svarer den ikke entydigt til vore dages virkelighed.

Blandt andet medfører et teknisk stadigt mere indviklet samfund, at Folketinget i lovgivningen ser sig nødsaget til at overlade det til den ansvarlige minister at følge op på lovens bestemmelser. Det sker ved, at loven i sin tekst bemyndiger ministeren til at fastsætte de nærmere regler, der skal gælde inden for lovens rammer. Ganske uhørupsk kan bemyndigelser til ministeren blive så mangfoldige, at de gør Folketinget til juniorpartner i lovgivningen. I folketingsåret 2016-17 var der ifølge en optælling foretaget af Folketingets Bibliotek i alt 71 vedtagne love med hele 433 bemyndigelser til ministeren.

Uheldig udvikling. Men nu trækker Folketinget i bremsen. I onsdags enedes Folketingets Udvalg for Forretningsordenen om at tilslutte sig, hvad en arbejdsgruppe ledet af socialdemokraten Christine Antorini har foreslået om begrænsning af bemyndigelser.

Alt i vores samfund har det efterhånden med at starte med ny forskning. Naturligt er det vel derfor, at folketingsudvalget vil afsætte en million kroner til et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan man praktisk kan skære ned på antallet af nye bemyndigelser.

Men – som Christine Antorini fremhæver over for DR: Det kan også være, at nogle gamle bemyndigelser skal trækkes tilbage. Antorini siger: »Det sætter jo reelt noget af demokratiet ud af kraft, for her er det jo ministeren selv, der kan beslutte ting, som går en anden retning end den lovgivning, som et folketingsflertal har vedtaget.«

I traditionelt dansk parlamentarisk liv ville en minister nok tøve med at udnytte en bemyndigelse på en måde, som kan provokere et flertal i Folketinget. Men partiet Venstre har siden sin regeringsovertagelse i 2015 – først solo og sidenhen med LA og K som partnere – strakt ministerbeføjelser meget langt. Man har kunnet ane omridset af et ministerstyre fjernt fra Hørups læresætning. Når det har kunnet lade sig gøre, skyldes det Dansk Folkepartis lorne rolle: på én gang både støtteparti og opposition. Det har i en række situationer stået uklart, hvad der egentlig var folketingsflertal for eller imod.

Godt, at Folketinget nu tager et initiativ, der kan bidrage til at mindske et ministervælde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Bisgaard Jensen

Det kunne vel starte med at de valgte medlemmer på tinge påtog sig ansvar i de forskellige udvalg i stedet for at overlade det til ministeren i form af bemyndigelse. Denne lidt slappe holdning medfører alt for ofte at ministeren kaldes i samråd, når udvalget ikke finder, at ministeren har udført sin bemyndigelse i henhold til hensigten. Derved kommer de valgte hele tiden bagefter, fordi de ikke sørgede for, at være med fra starten.

Eva Schwanenflügel, Eskil Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar