Leder

Den irske afstemning om abort fremkaldte et nyt billede af Irland

I et af de lande i Europa, hvor befolkningen ifølge World Values Survey skulle være mest konservativ, stemte to tredjedele for ophævelsen af abortforbuddet
Blandt de yngste vælgere stemte 87 procent for ophævelsen, og det var kun blandt de ældste vælgere, at der var flertal for at bevare forbuddet.

Blandt de yngste vælgere stemte 87 procent for ophævelsen, og det var kun blandt de ældste vælgere, at der var flertal for at bevare forbuddet.

Clodagh Kilcoyne/Scanpix

Debat
30. maj 2018

Mange er efterhånden blevet bange for vælgerne i Vesten. Vælgerne har gjort Donald Trump til præsident i Amerika, stemt briterne ud af EU, og givet partier, som for ikke så længe siden ville være afvist som fremmedfjendtlige, stærke positioner i europæisk politik. Og hvis man ser de politiske ledere og resultater af afstemninger som en afspejling af menneskenes sande tilstand, kunne man tro, at mørke kræfter præger menneskene mere og mere, efterhånden som vi bevæger os ind i det 21. århundrede.

At menneskene bliver mindre frigjorte og rationelle. Konfronteret med Trumps regime i Amerika, Legas succes i Italien og regimerne i Ungarn og Polen kan man godt få den fornemmelse.

Men i det perspektiv er den irske folkeafstemning om abort et interessant fænomen. I et af de lande i Europa, hvor befolkningen ifølge World Values Survey skulle være mest konservativ, stemte to tredjedele for ophævelsen af abortforbuddet.

Blandt de yngste vælgere stemte 87 procent for ophævelsen, og det var kun blandt de ældste vælgere, at der var flertal for at bevare forbuddet. Hvis man regner kvindens selvstændige og frie valg af abort for liberal, og modstanden mod den for konservativ, afslørede afstemningen, at irerne for hver generation bliver mere liberale og bevidste om, at de har ret til at foretage deres egne moralske valg.

Det er ikke kun en tendens i Irland, men mange andre steder. Den canadiske forsker Michael Ignatieff udgav sidste år bogen The Ordinary Virtues, som var en undersøgelse af udbredelsen af de kulturelle normer, der ligger til grund for menneskerettigheder. Og han konkluderede, at den enkelte borgers ret til at foretage selvstændige moralske valg og den antiautoritære lighed mellem borgernes stemme »var to nye forventninger, som vi mødte over det hele«.

Det betyder ikke, at den irske abortafstemning er sandheden om menneskene, og at de andre valg har været manipulerede. Det betyder blot, at man ikke skal regne afstemningsresultater for de menneskelige værdiers facitliste. Afstemninger og valg er komplekse begivenheder, hvor man drager ledere til regnskab, som har skuffet, gør op med politiske dogmer og bruger sit selvstændige valg til at protestere.  

De mørke kræfter findes, ja, men politik er også friheden i fællesskab til at aktualisere alle mulige andre flertal. Kulturelle frigørelser og fremskridt finder stadig sted, og det er horisonten for fremtidens politiske mulighedsrum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Man kan vel kun sige tillykke til Irerne :)
... så mangler vi bare Nordirland (og visse lande i det østlige Europa)

Katrine Damm

- Og Færøerne ikke at forglemme...