Leder

Lad os nu se om Det svenske Akademi virkelig bliver klar til at uddele to nobelpriser i litteratur til næste år

Før Akademiet igen kan uddele Nobelprisen, skal det have genvundet sin styrke og gennemføre interne forandringer, der kan genskabe troværdigheden omkring arbejdet
Det Svenske Akademis anseelse har efter en opslidende magtkamp lidt ubodelig skade, hvilket nu kommer til at gå ud over uddelingen af Nobels Litteraturpris.

Det Svenske Akademis anseelse har efter en opslidende magtkamp lidt ubodelig skade, hvilket nu kommer til at gå ud over uddelingen af Nobels Litteraturpris.

Screenshot

Debat
5. maj 2018

Med dagens beslutning om i år ikke at uddele Nobelprisen i Litteratur erkender Det Svenske Akademi, at den nuværende krise er historisk og kan sammenlignes med krigslignende tilstand, for ikke siden midt under Anden Verdenskrig (i 1943) er verdens vigtigste litterære pris ikke blevet uddelt.

Flere akademimedlemmer forsøgte op til gårsdagens møde i Akademiet ellers at give indtryk af, at de sagtens kunne nå at blive færdige med arbejdet med at finde den rette prismodtager i år.

Det kunne de sikkert teoretisk set godt, for Nobelkomiteen, altså den lille kerne på fire personer, der står for at udpege og udvælge en short list på omkring tre kandidater, som Akademiet så efterfølgende stemmer om, er intakt trods de seneste ugers voldsomme afgang af medlemmer.

Men én ting er teori, en anden er, at Akademiet skal forholde sig til, at den store troværdighed, der gennem årtier var blevet opbygget omkring det arbejde med Nobelprisen, efter de seneste ugers offentlige skænderier, mistillidsvotum og afgang af højt respekterede akademimedlemmer lå i ruiner. For hvem vil overhovedet modtage en Nobelpris fra en skare mennesker af tvivlsom karakter og med dårlig situationsfornemmelse? I den forstand er dagens beslutning det klogeste, Akademiet har foretaget sig i flere uger.

Styrken ved Nobelprisen i Litteratur er, som den tyske kulturredaktør for Süddeutsche Zeitung Thomas Steinfeld for nylig skrev, at prisen altid har været større end Akademiet: Den er blevet uddelt af en lille gruppe anonyme akademimedlemmer, der har arbejdet i al hemmelighed med at udpege de forfattere, som uafhængigt af politisk ideologi og litterær mode besidder den største litterære kvalitet.

Deres valg har nok været kontroversielle, men der har aldrig for alvor kunne sås tvivl om dem. De skandaler, som Akademiet har gennemlevet på det seneste, har ført til, at de enkelte medlemmer træder frem ikke bare som funktioner, men som individer. Og jo mere de personer træder frem i offentlighedens lys med de svagheder og brister, desto mere mister Nobelprisen troværdighed.

Før Akademiet igen kan uddele Nobelprisen, skal det have genvundet sin styrke gennem at engagere et større antal aktive medlemmer og i det hele taget gennemføre interne forandringer, der kan genskabe troværdigheden omkring arbejdet. Det tager i hvert fald et år, så lad os se, om Akademiet nu også som lovet bliver klar til næste år at uddele Nobelprisen for både 2018 og 2019? 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Bjerre

Prisuddelinger gør man jo mest af hensyn til pressen, så det er flot af Information at skrive, at det kan sagtens vente!

olivier goulin

Nøj, hvor ser det logeagtigt ud

/O

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Mette Petersen

Det virker som om der er tale om, at en enkelt persons narcissistiske personlighedsforstyrrelse, og deraf afledte krænkelser , har skabt problemerne. Dette løses selvfølgelig ved at forbyde personen adgang til akademiet. Hvor svært kan det være? Kan man ikke skelne sine professionelle forpligtelser fra sine private seksuelle lyster, så er det ud!