Leder

Roseanne er vadet lige ind i »den meget reelle racisme i mange hvide arbejderklassefamilier«

Det ville være letsindigt at tiltro en privat virksomhed etiske motiver, men derfor kan beslutningen om at aflyse showet godt være rigtig. Retten til at bruge sin ytringsfrihed er ikke en garanti mod at mærke konsekvenserne af den, og aflysningen af Roseanne viser, at der stadig er grænser for, hvad man kan tillade sig at sige offentligt i USA
Den amerikanske tv-station ABC meddelte tirsdag, at den stopper sin populære sitcom efter en række racistiske tweets fra seriens hovedperson, Roseanne Barr.

Den amerikanske tv-station ABC meddelte tirsdag, at den stopper sin populære sitcom efter en række racistiske tweets fra seriens hovedperson, Roseanne Barr.

Ritzau Scanpix

31. maj 2018

Én sæson nåede relanceringen af Roseanne at få på skærmen.

Den amerikanske tv-station ABC meddelte tirsdag, at den stopper sin populære sitcom efter en række racistiske tweets fra seriens hovedperson, Roseanne Barr: 

»Roseannes udmeldinger på Twitter er afskyelige, frastødende og uforenelige med vores værdier, og vi har besluttet at aflyse hendes serie,« forklarede ABC’s topchef Channing Dungey.

I et af sine tweets sammenlignede Roseanne Barr Obamas tidligere seniorrådgiver Valerie Jarrett med en abe:

»Det Muslimske Broderskab og Abernes Planet fik en baby = VJ,« skrev hun.

Mange var ellers begejstrede, da Roseanne efter 21 års pause sidste år vendte tilbage til skærmen med en ambition om at skabe et realistisk portræt af en hvid, amerikansk Trump-vælger. Men serien blev hurtigt anklaget for at tegne et idealiseret billede af præsidentens vælgerbase og for at se bort fra det politiske snæversyn.

Fiktionens Roseanne gik uden om »den meget reelle racisme i mange hvide arbejderklassefamilier«, lød kritikken. Til gengæld vadede virkelighedens Roseanne lige ind i den.

Men Roseanne Barrs ideologiske tilbøjeligheder bør ikke komme bag på nogen – og heller ikke på tv-stationen ABC. Allerede tilbage i 2013 sammenlignede Roseanne Barr en anden af Obamas afroamerikanske rådgivere, den nationale sikkerhedsrådgiver Susan Rice, med en abe.

Den information så ABC behændigt bort fra, da de besluttede at relancere Roseanne. Og tv-stationen har siden nydt godt af Barrs kontroversielle politiske profil, der både er blevet hyldet af Trump på Twitter og debatteret i the liberal media med stor opmærksomhed og høje seertal til følge.

Det er ikke forbudt at skabe opmærksomhed. Men midt i fejringen af ABC’s beslutning om at standse serien, hører det med, at Barrs vrede længe var et aktiv for tv-stationen – indtil den med et enkelt tweet pludselig blev en belastning.

Det ville være letsindigt at tiltro en privat virksomhed etiske motiver, men derfor kan beslutningen om at aflyse showet godt være rigtig. Retten til at bruge sin ytringsfrihed er ikke en garanti mod at mærke konsekvenserne af den, og aflysningen af Roseanne viser, at der stadig er grænser for, hvad man kan tillade sig at sige offentligt i USA. Med mindre, altså, at man er amerikansk præsident.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Alvin Jensen
  • Thomas Tanghus
  • Katrine Damm
  • Anker Nielsen
  • Frede Jørgensen
  • Ejvind Larsen
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Anker Nielsen, Frede Jørgensen, Ejvind Larsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det værste ved historien er at ABC ignorere Roseannes hadefulde twit mod palæstinensere og arabere i det hele taget.

Elisabeth Andersen, Karsten Aaen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Godt at høre, at det tilsyneladende er begrænset, hvor meget man kan tillade sig at tilsvine sine medmennesker i USA.
Gid det samme gjorde sig gældende her i landet.

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar