Leder

Tilsyn med muslimske friskoler virker – men må ikke føre til hetz

Friskoler, der overtræder reglerne, skal ikke have statstilskud. Men frygten for radikalisering må ikke ikke udvikle sig til hetz mod én bestemt religiøs gruppering
Den muslimske friskole DIA på Nørrebro i København blev sidste år sat under tilsyn, efter at B.T. havde afdækket skolens regler for pigers påklædning og brug af makeup.

Den muslimske friskole DIA på Nørrebro i København blev sidste år sat under tilsyn, efter at B.T. havde afdækket skolens regler for pigers påklædning og brug af makeup.

Bax Lindhardt

17. maj 2018

»De frie skoler er vokset ud af Grundtvigs tanker. Som et redskab til at myndiggøre – skabe mere frihed. Men den frihed, som i hænderne på danske skoleledere, lærere og forældre bruges til at oplyse, anvendes desværre på andre skoler til at formørke,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale ved Folketingets åbning.

Statsministeren sætter fingeren på et reelt dilemma: Hvad stiller et demokratisk samfund op, når individer eller grupper bruger dets frihedsrettigheder i ufrihedens navn?

Det burde være ret enkelt. Man skærper tilsynet og undersøger, om skolerne overholder lovens krav, hvad angår faglig kvalitet, demokratisk sindelag og administrativ redelighed.

Det er præcis, hvad lovgiverne har gjort.

Det har nu medført, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i en såkaldt påtænkt afgørelse lægger op til at lukke den muslimske DIA Privatskole på Nørrebro, hvis skolen ikke kommer med indsigelser inden 29. maj.

Begrundelsen er, at skolen ikke forbereder eleverne til »at leve i et samfund (…) med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke elevernes demokratiske dannelse«.

Desuden har skolen været præget af stridigheder mellem forældregrupper. Derfor mener styrelsens ikke, »at skolen kan sikre børnene trygt undervisningsmiljø«.

Styrelsen satte sidste år DIA under tilsyn, efter at B.T. havde afdækket skolens regler for pigers påklædning og brug af makeup, samt at en islamisk forening havde stor magt over skolen, fordi den udpegede flertallet af bestyrelsens medlemmer.

En række andre muslimske friskoler har fået frataget deres statstilskud, og styrelsen har foretaget et særligt tematisk tilsyn på 11 friskoler under overskriften: ’Frihed og folkestyre’.

Syv af de 11 skoler er ifølge Altinget muslimske friskoler.

Friskoleforeningens formand har imidlertid afvist, at der er særlige problemer med muslimske friskoler. Årsagen til deres overrepræsentation skal ifølge formanden snarere findes i politikernes og mediernes store bevågenhed.

Det står ikke til diskussion, at friskoler, som overtræder reglerne, skal have frataget deres statstilskud.

Men i Lars Løkke Rasmussen og andres opbakning til frihed og myndiggørelse ligger selvfølgelig også en forpligtelse til at forhindre, at frygten for radikalisering bliver til hetz mod én bestemt religiøs gruppering.

Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den grove diskrimination består i, at der ikke føres det samme tilsyn med de kristne friskoler.
For nylig kunne en ung kvinde berette om sin skolegang i en kristen friskole. Her skulle eleverne be til vorherre når det kneb med at løse matematikopgaver. Da hun kom i 5. kl. i en alm. skole, da anede hun ikke hvad en passer var, og hun kunne ikke regne med brøker.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - "B.T. havde afdækket skolens regler for pigers påklædning og brug af makeup, samt at en islamisk forening havde stor magt over skolen, fordi den udpegede flertallet af bestyrelsens medlemmer." -
Men er det ikke også blevet en dansk værdi - fx vil Folketinget bestemme hvordan kvinder IKKE må være klædt og om "man" må tage huer og træklæder rundt om hovedet osv.......
Derudover får erhvervslivet tildelt større og større magt over vores undervisningssystem osv.....

Henrik Leffers

Er det ikke en "dansk værdi", at en bestyrelse kan afsættes hvis et flertal i forældregruppen ved en afstemning afsætter bestyrelsen? Det kaldes vist demokrati... Men den afsatte formand tilkaldte politiet, som så kom og fjernede "oprørene"! Det udløste en masse protester! Som jeg skrev i en tidligere kommentar, så har jeg boet overfor skolen i mange år, og blev glædeligt overrasket, da jeg for længe siden fandt ud af, at skolen vist er den bedste muslimske skole i København, som altid ligger i toppen af skoler mht. at sende elever videre på gymnasiet, og som for nogen år siden faktisk var den skole i København, der sendte det højeste %-antal på gymnasiet! -Og der er helt indlysende ikke "tøjtvang" på skolen, når over halvdelen af pigerne ikke bærer tørklæder, og jeg ved, at mange "danske skoler" har regler for brug af kosmetik! Der er en lærer, som den "nye bestyrelse" udnævnte til formand for lærergruppen, som der vist er nogen journalister, der burde snakke med! Hun var tidligere blevet bortvist af den gamle bestyrelse. Måske hun var for dansk til dem, selvom hun faktisk er fra Polen...

Arne Lund, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Carsten Munk og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar