Leder

USA mister moralsk legitimitet gennem sin støtte til nedskydning af palæstinensere

Trumps talspersoner efterplaprer Netanyahus udlægning af de blodige sammenstød på grænsen til Gaza. Israel har en legitim ret til selvforsvar mod »terrorister«, lyder det fra Washington. Aldrig før har USA taget så entydigt parti for Israel mod palæstinenserne
USA's FN-ambassadør Nikki Haley

USA's FN-ambassadør Nikki Haley

Ritzau Scanpix

Debat
17. maj 2018

For blot et par år siden ville en flytning af USA’s ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og en åbningsceremoni planlagt på dagen for den iraelske stats 70-årsjubilæum og dagen inden de fordrevne palæstinenseres markering af Nakba (katastrofen) have været anset for en skør idé – en farlig og nytteløs provokation.

Men i dag er ikke i går i de amerikansk-israelske relationer.

Præsident Donald Trump fik næsten enstemmig opbakning fra USA’s kristne evangeliske vælgerbefolkning i 2016 bl.a. på løftet om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad – et initiativ, der støttes af Republikanere såvel som Demokrater i Kongressen.

Efter åbningsceremonien i Jerusalem mandag, hvor vicepræsident Mike Pence, Ivanka Trump og Jared Kushner repræsenterede USA, blev der holdt flere VIP-receptioner på byens hoteller.

En af de politisk mest markante fandt sted på David Citadel Hotel. I forsamlingen kunne man se den indflydelsesrige kristne evangeliske politiker og lobbyist Ralph Reed, Floridas guvernør, Rick Scott, der stiller op til Senatet, og senator Ted Cruz samt de evangeliske prædikanter John Hagee og Robert Jeffress fra to megakirker i Texas.

Fælles for denne flok kristne politikere og prædikanter er en fanatisk og ideologisk opbakning til Israel, som i deres optik intet galt kan gøre under premierminister Benjamin Netanyahus ledelse. At skyde på demonstranter, der prøver at klatre over grænsehegnet mellem Gaza og Israel, svarer til at hævde en legitim ret til selvforsvar.

Siden Israels grundlæggelse i 1948 og de tre arabisk-israelske krige har samtlige amerikanske regeringer altid opfordret Israel til besindighed og tilbageholdenhed i håndteringen af demonstrationer mod besættelsesmagten på Vestbredden og i Gazastriben.

Under Trump er denne beskedne henstilling blevet erstattet af uforbeholdne støtteerklæringer til Israel, ofte med en ordlyd som var de formuleret af Netanyahus public relations-kontor.

USA har med andre ord givet grønt lys til den morderiske behandling af demonstranter ved grænsehegnet, som for langt størstepartens vedkommende ikke bar våben og – som beskrevet i Information onsdag – ikke tog imod ordrer fra Hamas.

Langt de fleste unge mænd og nogle få kvinder demonstrerede, fordi de har opgivet håbet om at leve et værdigt liv, indeburet i en interneringslejr som de er, på en lille stribe land, der på ubestemt tid holdes blokeret af Israel og dets villige arabiske partner, Egypten.

Hvor ekstremt vendingen i USA’s mellemøstpolitik er under Trump, blev illustreret af hans talsmand, Raj Shah, og FN-ambassadør Nikki Haley. 

De gav ubetinget »terrorgruppen« Hamas skylden for nedskydningen af 60 palæstinensere og flere tusinde sårede. Hamas har regeret Gaza siden de demokratiske valg i 2007 – et valg, der i øvrigt blev bakket op af den daværende Bush-regering.

Begge Trump-repræsentanter hævder, at Israel har ret til at forsvare sin grænse med våbenild; det til trods for, at kun de færreste demonstranter bar våben. Hvorfor Israel ikke kunne nøjes med tåregas og gummikugler, som politi i andre civiliserede samfund gør, skylder det israelske forsvar en overbevisende forklaring på.

FN-ambassadør Haley spurgte andre medlemmer af Sikkerhedsrådet, om ikke alle lande har ret til at forsvare deres grænse. Selvfølgelig har de det!

Men krigskonventionerne pålægger dem at anvende våbenmagt, der er proportional med den eksisterende trussel. Man kunne til gengæld spørge Haley, om ikke palæstinenserne nyder samme ret til forsamlingsfrihed, som amerikanerne gør under forfatningen.

For Trump og hans kristne evangeliske tilhængere – og en del af den amerikansk-jødiske befolkning – gælder imidlertid en hel anden logik. De efterplaprer Netanyahus ræsonnement, der går på, at fordi Hamas står bag demonstrationerne, og fordi de er klassificeret som en terrorgruppe, har Israel ret til at bruge våbenmagt mod »terroristerne«.

I yderste konsekvens betyder det, at alle palæstinensiske demonstranter i fremtiden belejligt kan blive klassificeret som »terrorister«.

Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad har utvivlsomt svækket USA’s historiske rolle som upartisk mægler i en fredsproces. Den ubetingede opbakning til nedskydning af palæstinensiske demonstranter berøver nu USA enhver moralsk legitimitet i konflikten.

Hvorfor skulle palæstinenserne – og resten af verden – tage en kommende amerikansk fredsplan alvorlig?

Serie

70 års Israel

Fra 18.april til 14. maj fejrer israelerne 70-året for staten Israels grundlæggelse, mens palæstinenserne ser tilbage på al-Nakbah, katastrofen. Samtidig flytter USA officielt sin ambassade til Jerusalem og markerer dermed en ny fase i verdens længste ulykkelige ægteskab. Information beretter om nutid, fremtid og midlertidighed set fra begge sider af grænsemuren

Seneste artikler

 • Jerusalem græder

  19. maj 2018
  Mens den jødiske del af byen fejrer flytningen af den amerikanske ambassade, befinder den palæstinensiske side sig i en tilstand af fortvivlelse og vrede
 • Jerusalem jubler

  19. maj 2018
  En stemning af sejr og selvsikkerhed har bredt sig i Jerusalem. Denne uges åbning af den amerikanske ambassade er den foreløbige kulmination på en nyere jødisk oprejsning
 • Gazas døde viser, at status quo ikke virker for Israel

  17. maj 2018
  De blodige begivenheder i Gaza demonterer den israelske højrefløjs forestilling om, at man kan løse 'det palæstinensiske problem' alene med øget sikkerhedskontrol. Israel har brug for at opsøge reelle – og smertefulde – løsninger. Omverdenens opgave er at finde en ny mægler, nu hvor USA har diskvalificeret sig selv
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Khuram Bashir

Overskriften er kvalmende og dybt fornærmende, som om man skulle tro, at USA før havde moralsk legitimitet. De blinde vinkler i vores opfattelse af USA er kollosale..

John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Larsen, Torben Skov, Stig Nielsen, Torben Vous, kjeld jensen, Verner Nielsen, Anders Graae, Karsten Lundsby, Bo Carlsen, Marianne Stockmarr, Aleksander Laursen, Viggo Okholm, erling jensen, Matthias Smed Larsen, Olaf Tehrani, Arne Albatros Olsen, Diego Krogstrup og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Religion, det er noget Fanden har skabt !!
Og man må vel overveje, om han også havde en finger med i spillet, da staten Israel blev oprettet.
Og måske var det slet ikke russerne, men ...... selv, der påvirkede det Amerikanske valg

kjeld jensen, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Viggo Okholm og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Det er vel ikke kun religion, - tag politik med i samme ombæring.

Amerika udnytter sin selvforståelse af deres exceptionalisme overalt på kloden forkert, og imod al moral og etik, samtidig med de strør om sig med anklager, mistanker, terrorist stempler tilfældigt ud fra politiske motiver, - men dyrker selv disse når det passer dem, - men altså uden kritik fra én eneste i FN systemet, og landenes tavshed gør dem til simple medløbere af verdensbøllen Amerika.

John Andersen, Jytte Dysted Dahl, Morten Larsen, Flemming Berger, kjeld jensen, Verner Nielsen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Anders Graae, Karsten Lundsby, Per Torbensen, Bo Carlsen, Eva Bertram, Marianne Stockmarr, Aleksander Laursen, Jesper Sano Højdal, Viggo Okholm, Thomas Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Albatros Olsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hvem har dog lært dem at drive verdens største koncentrationslejr ?

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Erik Karlsen, Anders Graae, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Det skulle helst være sådan at dem man giver magt i et samfund har en højere moralsk pligt når de udøver denne magt. Det gælder langt hen ad vejen herhjemme.

Men I USA har ikke sådanne forventninger til deres soldater eller deres politi. Der forventer man at f.eks. politiet optræder ligeså umoralsk som de værste de skal udøve magten overfor. Derfor ser vi igen og igen sorte amerikanere blive skudt ned, før politiet overhoved ved hvad der er sket.

Verden skal tage sig i agt for USA! Og vores politikeres underdanighed er pinlig..

John Andersen, Jytte Dysted Dahl, Morten Larsen, kjeld jensen, Verner Nielsen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Per Torbensen, Espen Bøgh, Marianne Stockmarr og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Interneringslejr, - så skriv dog koncentrationslejr! Indhegnet bag pigtråd, bevogtet af bevæbnede vagter, udsat for tilfældig drab og lemlæstelse, behandles nedværdigt, deres liv har ingen værdi, dårlig eller ingen tilførsel af mad, ringe sanitære faciliteter, dårlige boligforhold, mangelfuld adgang til mad og elektricitet, ingen adgang til at klage over livsbetingelserne, ingen ytringsfrihed, osv. Gasa = Theresienstadt. Hvad er forskellen? - nej, der er ingen forskel!
Afskaf Vetoretten i FN og så få etableret en to-statsløsming!

John Andersen, Torben Skov, kjeld jensen, Verner Nielsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Nike Forsander Lorentsen, Karsten Lundsby og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Khuram:
Det ligger i vores selvforståelse og nok meget bundet efter 2. verdenskrig at USA er frihedens og mulighedernes land og at Europa skylder dem så meget at vi skal følge dem og i værste fald gå i krig for deres skyld. Det er uhyggeligt især nu med galninge siddende på magten.

Karsten Lundsby, Morten Larsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Khuram:
Det ligger i vores selvforståelse og nok meget bundet efter 2. verdenskrig at USA er frihedens og mulighedernes land og at Europa skylder dem så meget at vi skal følge dem og i værste fald gå i krig for deres skyld. Det er uhyggeligt især nu med galninge siddende på magten.

Og i går - lige præcis i går - gik medierne i selvsving over en at 13-årig kvinde kunne nogle sjofle vittigheder - groft sagt. Men Anne Frank fik igen søgelyset og dermed blev det muligt igen at nævne jøders tragedie for snart mange år siden.

Hvor er de åh så humanistiske danske jøders højlydte protester mod , hvad Israel foretager sig. Hvor. Er selvjustitsen virkelig så effektiv.

Aldrig før har USA taget så entydigt parti for Israel mod palæstinenserne!!

Trump har sat sig på journalisternes reptilhjerne! De elsker at hade ham. Men..

U.S., Israel sign $38 billion military aid package, skrev Reuter i 2016. Det dækker over at USA/Obama GIVER Israel for $38 mia. våben over 10 år. Obama og alle amerikanske præsidenter før ham har taget entydigt parti for Israel mod palæstinenserne. eller kunne palæstinenserne også nogle våben....?

Arne Thomsen

Og hvordan er det med Israel og atomvåben?

henrik poulsen

Man kan måske sige, at Trump er mere ærlig end sine forgængere?