Leder

Utænkeligt 4. maj 1945: Tyskland er blevet frihedens garant

Det er Tyskland, der skal samle de ægte demokratiske lande i EU til at imødegå disse års tre tunge trusler: Højrenationalisme i Østeuropa, Putins adfærd og Trumps angreb på civilisation
4. maj 2018

I aften, den 4. maj kl. 20.36, er det 73 år siden, at budskabet om Danmarks frihed lød fra BBC, London. Det blev bragt af journalisten Johannes G. Sørensen, der – ved en historiens ironi – havde haft den tunge byrde i Statsradiofonien at skulle oplæse kongens budskab til det danske folk efter den tyske besættelse den 9. april 1940.

På glædens majaften i 1945 ville næppe nogen have haft fantasi til at forestille sig, at det i en ikke særligt fjern fremtid skulle blive en bekymring for Danmark, hvis Tyskland kom til at fremstå svækket i Europa. Men det er situationen i dag.

En grim tilbagegang for Angela Merkels alliance af CDU og CSU var resultatet af septembers forbundsdagsvalg, der førte til en endnu grimmere tilbagegang for hendes socialdemokratiske koalitionspartner. Da andre koalitionsmuligheder viste sig udsigtsløse, måtte de tyske socialdemokrater bringe det offer at fortsætte koalitionen med Merkel. Det betyder, at Forbundsdagens største oppositionsparti er det højrenationale parti AfD, Alternative für Deutschland, nu med 12,6 procent af stemmerne bag sig.

Valgresultatet har vakt uro i CDU/CSU, hvor sidstnævnte i sit bayerske hjemland fører sig frem med nationalreligiøs identitetspolitik, blandt med en vedtagelse om at sætte kristne kors op på delstatens bygninger. Alt dette har svækket Tyskland og Angela Merkel som vægtig røst i Europa og i verden.

Det er ilde for Danmark. Efter den britiske selvbeskadigelse med Brexit og den tilsvarende amerikanske med Trump fremstår Tyskland som det store land, Danmark særligt må knytte sine forhåbninger til. Franske Macron kan ses som en sympatisk fornyelse af sit land, men Frankrigs kraft er begrænset af landets svage indre sammenhængskraft og økonomiske stilstand.

Det er Tyskland, der skal samle de ægte demokratiske lande i EU til at imødegå disse års tre tunge trusler: Den autoritære udskridning, der finder sted i lande som Ungarn og Polen; Putin-Ruslands forsøg på at intimidere både inden for og uden for landets grænser; Trump-regeringens vilkårlige angreb på en civiliseret verdensorden.

Uden en ledende tysk indsats imod disse trusler bliver de langt sværere at tackle. På denne frihedens dag er der grund til at sende kærlige ønsker til Danmarks naboland i syd. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Carstensen
  • Poul Erik Riis
Jens Carstensen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@David Rehling

På en fin måde får du driblet udenom hovedårsagen til AfD's store fremgang -
det influx af flygtninge & migranter til EU & Tyskland.

Og når først migranter & flygtninge er indenfor i Tyskland, så er det stort set umuligt at hjemsende nogen som helst, så der er al mulig grund til frygte for yderligere fremgang for AfD.

Maria Jensen

Trump har et folkeligt mandat. Det er mere end hvad man kan sige om EU.

Karsten Lundsby, Finn Thøgersen, Bjarne Frederiksen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Erik Jakobsen

Torben Lindegaard der er er da større grund til at frygte for konsekvenserne ved indvandringen ja ikke indvandring generelt set, men indvandrere af muslimsk tro.

Karsten Lundsby, Bjarne Frederiksen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Hvad var det nu, Volker Kauder, CDU/CSUs gruppeformand, sagde på en partikongres for et par år siden:

"Jetzt wird in Europa wieder Deutsch gesprochen"

Bare en skam, det også gælder Børges gamle avis.

Torben K L Jensen

Vi skal sætte vores lid til Tyskland siger geniet David Rehling - er han gået fra snøvsen ? Tyskland - det land der har eksporteret sin egen arbejdsløshed til syden med slavelønninger til "working poor" i eget land - brain-drained de fleste nye lande i EU - øget uligheden markant mellem nord og syd med sin rigide sparepolitik der har givet det usolidariske Tyskland et uholdbart handelsoverskud på 350 milliarder euro - har sagt nej til Macron´s visioner om en mere lige omfordeling inden for valutasamarbejdet. Er det Rehling vil ? - han må være radikal.

Poul Erik Riis

Tyskland er herligt fri for militarisme og krigerisk opblæsthed efter Anden Verdenskrig. Det tyske demokrati er også velfungerende sammenlignet med det amerikanske, det russiske, det ungarske og flere andre. Det er ikke mere velfungerende end det danske, svenske, norske, schweiziske o.s.v., men Tyskland er en vigtig demokratisk bastion i Europa.

Det betyder ikke, at Tyskland – eller andre lande - opfører sig ideelt solidarisk inden for EU. EU bør demokratiseres. Det skal være mindre dogmatisk og teknokratisk. Regeringsledere, lobbyister og særinteresser skal have mindre magt. Politiske gruppers indflydelse skal svare bedre til, hvor mange borgere der står bag. Fordelingen af magt mellem Bruxelles og medlemslandene må løbende revideres på demokratisk vis. Vi har brug for et europæisk samarbejde. Vi har allerede ét. Det ville være dumt at bryde det ned i stedet for at reformere det.

Mogens Brolin

Tyskland er uden tvivl det bedste den frie verden har at byde på. De sydeuropæiske landes tilstande er bestemt ikke Tysklands skyld men derimod deres egen. Alt for længe har de haft uproduktive økonomier og alt for stor gæld. Det går langt tilbage, længere tilbage end Euroen, EMS og selv EU så spar os alle for det klynk.

Brain drain? Øøh jamen de øst- og sydeuropæiske lande ville skam selv gerne have adgang til arbejdsmarkederne og uddannelsesintitutionerne i de velfungerende EU-lande. Det er ikke noget tyskerne har bestemt at de skulle.

I øvrigt er langt flere taget til Storbritannien end til Tyskland. Bare lige til information til faktafornægterne der bare digter ud af fri fantasi.

Tag en tur til Spanien og se hvor dybt korruptionen stikker ude i kommunerne, i byrådene og i de regionale parlamenter. Intet under at kun store nordeuropæiske virksomheder med økonomisk tyngde åbner afdelinger i lande som Spanien. Risikoen for et totalt ustabilt marked og ændrede forhold er simpelthen for stor for mindre virksomheder til at kunne etablerer sig i sydeuropa.

Middelhavsøkonomierne er ofre for deres egen kultur, ikke tysk politik.

Torben K L Jensen

I et land som Tyskland der er medlem af euro-zonen (fælles valuta) må man ikke have et overskud på betalingsbalancen der overstiger 5 % og det er kun for en kort periode - Tyskland har haft et overskud på omkring 8 % de sidste 5 år. Meningen med det er at Tyskland skal øge købekraften (højere lønninger) og det offentlige forbrug gennem investeringer i den nedslidte infrastruktur og vigtigere - digitalisering af administrationen og udbredelse højhastigheds internetforbindelser i hele Tyskland.
Den almindelige vurdering er at Tyskland har et efterslæb i investeringer på omkring 200 mia. euro.
Noget amerikanerne og Trump er mega-sure over.

Mogens Brolin

Og man må heller ikke have forstore budget underskud. Noget de sydeuropæiske lande har dyrket pænt længe i EU-regi.

I øvrigt. De tyske biler Trump klager over er for langt størstedelen bygget i USA men når man er en populistisk klovn kan det være svært at forstå fakta. Trump er som bekendt en populistisk klovn.