Leder

Venstres forsøg på at gøre sig til som velfærdsparti er forlorent

Det er klart, at det er opportunt at vifte med velfærdsflaget over for de velfærdsglade danskere her op til et valg, men det er hykleri, når Venstre forsøger at gøre sig til et velfærdsparti
I denne uge fortalte finansminister Kristian Jensen (V) stolt til Politiken, at »det har været en politisk prioritet for os, at vi ville have mere velfærd«.

I denne uge fortalte finansminister Kristian Jensen (V) stolt til Politiken, at »det har været en politisk prioritet for os, at vi ville have mere velfærd«.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

11. maj 2018

En skælmsk Lars Løkke Rasmussen (V) pryder den glittede forside af det nyeste nummer af Euroman, og Venstres logo har fået en grøn makeover. Det er de første spæde tegn på, at der er maksimum et år til næste valg.

I denne uge fortalte finansminister Kristian Jensen (V) så stolt til Politiken, at »det har været en politisk prioritet for os, at vi ville have mere velfærd«.

Undskyld, hvad? Venstre gik i 2015 til valg på at skabe nulvækst i den offentlige sektor, og nu forsøger finansministeren så at brande Venstre som Danmarks velfærdsparti.

Det gør han med afsæt i en analyse fra hans eget ministerium, der viser, at de offentlige udgifter er steget med 136 mia. de seneste 17 år, hvoraf Venstre har haft regeringsmagten i de 13.

Det lyder jo immervæk flot. Men stigningen i de offentlige udgifter har været helt nødvendige på grund af en demografisk udvikling, hvor der er flere ældre, som modtager pension og er plejekrævende i længere tid, og hvor flere unge uddanner sig for at kvalificere sig til fremtidens arbejdsmarked.

Samtidig har videnskabelige landvindinger revolutioneret sundhedsvæsenet. Nogle patienter har i dag færre bivirkninger, mens andre bliver helbredt for sygdomme, der var dødelige for bare få år siden. Det er selvfølgelig glædeligt, men de mange nye behandlingsmetoder har også sendt udgifterne til sundhed på himmelflugt.

Under valgkampen i 2015 nægtede Løkke at forholde sig til den voldsomme stigning i udgifterne til sygehusmedicin, selv om de var blevet fordoblet fra fire mia. til otte mia. kr. på bare otte år. Og jo mere medicinudgifterne får lov at løbe løbsk, jo færre penge er der til at betale for de varme hænder og kloge hoveder, der skal få patienterne raske igen.

Alt i alt betyder dette, at der på Venstres vagt er blevet færre penge pr. studerende på uddannelserne, færre sygeplejersker pr. patient i sundhedsvæsenet og færre timer til hjemmehjælp pr. ældre borger.

Det er resultatet af Venstres velfærdspolitik.

Det er klart, at det er opportunt at vifte med velfærdsflaget over for de velfærdsglade danskere her op til et valg, men Venstres forsøg på at gøre sig til som velfærdsparti er forlorent.

Finansminister Kristian Jensen (V) er selv ’storforbruger’ af det offentlige. Som far til tre sønner har han ’klippekort til skadestuen’, drengene går i folkeskole, og hans egen far er hyppig gæst på sygehuset. Den offentlige velfærd er ’et nødvendigt gode’ og ikke et nødvendigt onde, mener han. Men der er steder, hvor stat og kommuner fylder for meget. Desuden burde styringen af den offentlige sektor mange steder ’være langt mere effektiv’.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Anne Eriksen
 • Trond Meiring
 • Kim Folke Knudsen
 • Espen Bøgh
 • Bjarne Andersen
 • Lars Otto
 • Peter Wulff
 • Carsten Munk
 • Katrine Damm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Ib Christensen
 • Dorte Sørensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Espen Bøgh, Bjarne Andersen, Lars Otto, Peter Wulff, Carsten Munk, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Ib Christensen, Dorte Sørensen, Poul Anker Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hvordan var det så lige det gik med SKAT i den periode - Venstre ?
At bruger de grønne fjer til pynt er forventet af det kriminelle parti men den groveste forbrydelse siden Alberti bliver let og elegant skjult i spin. SKAT blev lagt i kunstigt koma af Venstre.

Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Kim Houmøller, John S. Hansen, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Peter Wulff, Svend Erik Hansen, Allan Filtenborg, Lise Lotte Rahbek, kjeld jensen, Ib Christensen, jørgen djørup og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis velfærd er lig med mere turbo på vækst og forbrug, så er Venstre da i høj grad et velfærdsparti. At den vej måske ikke holder i længden, fordi der i virkeligheden er tale om det stik modsatte af velfærd nemlig en rejse mod afgrunden, er en anden snak. Måske er det på tide at udskifte den lettere misvisende betegnelse velfærd med velbehag. Venstre, og hele den blå blok inklusive socialdemokratiet, er et stort velbehagsparti. Beviset herfor er at de store og vigtige velfærdsbeslutninger om reducering af miljøbelastningen, nytænkning af bolig- og beskæftigelsespolitikken, befolkningstilvæksten, samt reducering af forskellen mellem top og bund aldrig for alvor kommer på programmet. Det ender altid meget velbehageligt, for den store middelklasse, med business as usual og det lader sig gøre lige ind til det ikke lader sig gøre mere. Men ok, for en øjebliksbetragtning og med 8,1 procent mere i lønningsposen, ligner det velfærd. Især når solen skinner.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men de sygehusudgiftsstigninger er jo småpenge i det samlede regnskab. Det er uligheden i løn, der har den største skyld for øgede udgifter - og de har bestemt ikke øget velfærden.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Venstre spiller ofte spillet, "Good Cop, Bad Cop" i medierne.

Først skærer man konsekvent ned over en årrække, og så løsner
man grebet lidt, tilfører lidt flere midler og "sælger" det som en sejr.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

Begrebet velfærd er det mest misbrugte i debatten. En floskel uden entydigt indhold.
Er en større og dyrere stat lig med mere velfærd `
Venstre er blevet socialdemokrater. Kristian - Fredriksen og co.

Kim Folke Knudsen, Lise Lotte Rahbek og Jens Winther anbefalede denne kommentar

AT tale velfærd op har appeal, ligesom det har appeal at være grøn. Det ved man naturligvis godt i Venstre. Det handler måske om, at hente "Blå Bjarne" tilbage i folden. Og det er naturligvis et paradoks, at tale den offentlige sektor ned, og ønske skatten ned, og så samtidig ville velfærd

.Skat er immervæk stadig forudsætningen for betaling af velfærd. Man kan selvfølgelig godt håbe på forøgelse af BNP og øget vækst - så bliver der nok råd til det hele. Hvis ikke ja så opstår der med lavere skat et hul i kassen, og den sandhed, at skattelettelser altid skal finansieres kan lidt negligeres.

Så kære Venstre: Næste gang I vil lette afgifterne på dyre biler - eller give lidt skattelettelser - hvem skal så holder for med finansieringen? De studerende? - eller skal der reguleres på reguleringen af overførelsesindkomster? Eller skal pensionsalderen? Man kan altid bagefter påstå, at vi har fået mere velfærd.

Man kan selvfølgelig altid bestille en analyse der viser, at det går godt og camouflerer det forhold, at man altid skal have finansieret skattelettelser - eller andet. Det går jo ufattelig godt under den venstreledede regering - det må vi ikke glemme. Der er slet ikke grund til kritik. Vi bliver alle rigere også på velfærd :-) Det er helt igennem en succeshistorie

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

Fatamorgana bevægelse - er nok det bedst sagte udtryk om sandheden der kommer ud af partiet venstre -

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Espen Bøgh og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Man kan da ikke stole på Kristian Jensen efter han i over ti år kørte Skat helt i sænk.

Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Der er ikke et parti i Danmark, som ikke kalder sig for en tilhænger af Velfærdsstaten.

Lyt ikke til partiernes sirenesang og FAKE NEWS.

Venstre er et grønt parti ?
Venstre hylder Velfærdsstaten ?

Se på deres gerninger f.eks Ghettoplanen. Der er sandheden gemt om deres sociale sindelag eller mangel på sammen.

Mikkel Kristensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar