Leder

Brian Mikkelsens jobskifte vidner om en usund kultur i magteliten

Det er et demokratisk problem, at man kan være en del af fortrolige drøftelser i regeringens inderkreds den ene uge og direktør i en af landets stærkeste interesseorganisationer den næste
Brian Mikkelsen er den seneste politker, der går gennem svingdøren til erhvervslivet.

Brian Mikkelsen er den seneste politker, der går gennem svingdøren til erhvervslivet.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

22. juni 2018

4.398 danskere satte ved valget i 2015 kryds ud for Brian Mikkelsen (K) med et ønske om, at lige præcis denne mand skulle repræsentere dem i Folketinget de næste fire år. Men nu har erhvervsministeren fået et bedre tilbud og forladt sit tillidshverv til fordel for posten som direktør i Dansk Erhverv.

Det er selvfølgelig sundt, at folkevalgte ikke gror fast til taburetten og bliver levebrødspolitikere. Men det er et demokratisk problem, at man kan gå direkte fra de fortrolige drøftelser i regeringens inderkreds den ene uge til at bruge denne viden som direktør i en af landets stærkeste interesseorganisationer den næste.

Et sådant karriereskifte giver en overhængende risiko for, at den tidligere ministers magt, netværk og insider-viden bliver misbrugt til at opnå unfair fordele for dennes nye arbejdsplads. I tiden op til jobskiftet har ministeren måske også givet lukrative fordele til særlige interessegrupper for at gøre sine hoser grønne. Også risikoen for korruption er til stede.

På trods af de åbenlyse problemer ved sådanne jobskifte er Brian Mikkelsen langt fra en enlig svale.

Den tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) er nu toplobbyist i Advice, tidligere fødevareminister Karen Hækkerup (S) er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, og tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) var i en kort periode global direktør for konsulentbureauet McKinsey.

Topembedsmændene kan også være med: Karsten Dybvad forlod eksempelvis posten som departementschef i Statsministeriet for at blive direktør i Dansk Industri.

Også Enhedslistens tidligere miljøordfører, Maria Reumert Gjerdings, skifte til posten som præsident for Danmarks Naturfredningsforening er blevet nævnt som eksempel på problemet. Men graden af alvor er en anden, idet man som menigt folketingsmedlem ikke har forvaltningsansvar og dermed nær samme indsigt og magt som en minister eller departementschef.

I de efterhånden mange lande, der har indført love for at forhindre svingdørsproblemerne, retter disse sig da også mod netop ministre og topembedsmænd – ikke menige parlamentarikere.

Lande som Canada, Storbritannien, Norge, Cypern, Tyskland og Spanien har indført karensperioder på mellem seks måneder og fem år, der skal forhindre, at ministre og topembedsfolk kan misbruge viden, magt og netværk i deres nye ansættelser. Karensperioderne er defineret forskelligt, men indeholder blandt andet forbud mod at lave lobbyarbejde og tage professionel kontakt til tidligere kolleger.

Også i EU-regi findes lignende regler – og her er karensperioden endda i år blevet udvidet fra de nuværende 18 måneder til to år for tidligere kommissærer.

Karensperioderne er baseret på en præmis om, at det er tidsrummet mellem to ansættelser, der er udslagsgivende for styrken af interessekonflikten. Forventningen er altså, at den tidligere minister gradvist vil få mindre indflydelse og insiderviden, der kan bruges af den nye arbejdsgiver.

Man kan godt betvivle, hvorvidt en karensperiode på et år reelt vil kunne stoppe svingdørsproblemerne. Derfor er det også naivt at tro, at problemet kan løses alene ved at indføre lignende lovgivning i Danmark.

Problemet er nemlig ikke kun systemet og manglen på regulering af jobskiftene. Problemet bunder også i en usund kultur, hvor nogle ser svingdørstendenserne som udtryk for ønskværdig kontinuitet og stabilitet i magtens maskinrum, mens de fleste går mest op i, at Mikkelsens skifte er et dårligt signal om regeringens egen tro på genvalg. Få interesserer sig for, hvordan det påvirker samfundsudviklingen, at grænserne mellem politik og lobbyisme udviskes.

Det bliver mere og mere normalt, at politikere og lobbyister bytter pladser – men også at de samme personer på en og samme tid agerer lobbyister og politikere.

Det gælder for eksempel for en række folketingskandidater, at de arbejder med politisk interessevaretagelse i en interesseorganisation eller i erhvervslivet. Kandidaterne skal jo tjene til føden på en eller anden måde, og det er ikke så overraskende, at disse menneskers kernekompetencer passer godt til lobbyiststillinger.

Men det er bemærkelsesværdigt, at de færreste sætter spørgsmålstegn ved denne dobbeltdisciplin og de interessekonflikter, den giver. Og den slags svingdørsproblemer bliver ikke løst ved at indføre en karensperiode.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Flemming Berger
 • Jens Wolff
 • Hanne Zachariassen
 • ingemaje lange
 • Erik Nissen
 • lars søgaard-jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Anne Eriksen
 • Carsten Munk
 • Frede Jørgensen
 • Ervin Lazar
 • Estermarie Mandelquist
 • Peter Wulff
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Runa Lystlund
 • Torsten Jacobsen
 • Katrine Damm
 • Cristina Nielsen
 • Poul Anker Sørensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Torben K L Jensen
 • Rasmus Knus
 • Peter Beck-Lauritzen
Flemming Berger, Jens Wolff, Hanne Zachariassen, ingemaje lange, Erik Nissen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Carsten Munk, Frede Jørgensen, Ervin Lazar, Estermarie Mandelquist, Peter Wulff, Bjarne Bisgaard Jensen, Runa Lystlund, Torsten Jacobsen, Katrine Damm, Cristina Nielsen, Poul Anker Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Rasmus Knus og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik holm hansen

God artikel relevant problemstilling og løsningen karens periode måske men det skal være folkeafstemning for de 179 vil aldrig kunne blive enige om så let løseligt problem

Elise Berg, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Steen K Petersen, Søren Fosberg og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Der er flere problematikere, der står i kø, for en løsning; ex. at direktører og bestyrelsesformænd får bonus af køber for at sølge en virksomhed (TDC, Danisco osv.) - de må betegnes som værende inhabile, straks køber giver tilbuddet, hvilket bør give en afskedigelse.
Multinationale virksomheders skattebetaling, bør også undersøges; ex. virksomheden dømmes til at betale skat, som ankes og trækker i langdrag. Samtidig nedskrives virksomhedens værdi og når nedskrivningskurven skærer skattekurven, lukkes virksomheden og afmeldes. Hvor blev skattegælden af?
Sådan er der så meget, ja selv skatteministeren vil leje lokaler af skattely-firmaer!

Flemming Berger, Katrine Damm, Erik Nissen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Thomas Jørgensen, John Poulsen, Mogens Holme, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Peter Wulff, Søren Fosberg og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

For slet ikke at tale om journalister på borgen der kun skal skifte titel men ikke adresse når de bliver statsansatte spin-doktorer til en millionløn. Hele elitens infrastruktur er koncentreret omkring slotsholmen - bekvemt indenfor cykel-rækkevidde. En magtfuld og lukrativ enklave uden kontakt med befolkningen og virkeligheden. Hvad man skal kalde sådan et misfoster med eget sprog (djøfsk) vides ikke - for demokrati er det slet ikke.

Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Katrine Damm, lars søgaard-jensen, Elise Berg, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Thomas Jørgensen, Frede Jørgensen, Mogens Holme, Egon Stich, Marianne Stockmarr, Søren Fosberg og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

50.000 underskrifter er hvad der skal til et borgerforslag der tvinger Folketinget til at forholde sig til karenstid. Såre simpelt.

Klaus Brusgaard, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Erik Nissen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Frede Jørgensen, Søren Bro, Michael Waterstradt, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Peter Wulff, Jan Jensen, Søren Fosberg, Kim Houmøller, Poul Anker Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Bravo - til artiklen!

Torben K.L. J - skal vi samarbejde om at oprette borgerforslaget?

Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Erik Nissen, Katrine Damm, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen, Michael Waterstradt, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Peter Wulff, Søren Fosberg, Cristina Nielsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Rigtig god analyse.
Og der kan næppe være tvivl om, at både lukrative fordele (korruption ?) samt et efterårsvalg , med næsten ingen chance for genvalg for Brian Mikkelsen, har hjulpet på beslutningen.
Indfør 5 års karenstid !
og måske skulle vi lige tage fat i loven om partistøtte ved samme lejlighed ?

Flemming Berger, Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, lars søgaard-jensen, Elise Berg, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Egon Stich, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Ete Forchhammer , Søren Fosberg, Kim Houmøller og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

There is something rotten in the state of Denmark - and, for that matter, in the world. Og det er da tankevækkende, at ingen af de nævnte politikere og ministre på noget tidspunkt har haft folkets eller landets interesser i sinde, de har udelukkende tænkt på deres egne løbebaner, og det er endvidere iøjnefaldende, at de pågældende ikke i deres virke har glimret ved deres kompetencer, så de må vide noget og kende nogen - det er lidt uldent og bananstatsagtigt, er det ikke? Nå, vi kan da trøste os med, at vi som fuldgod erstatning for den små Brian, har vi fået Rasmus, hvis chef glæder sig over, at han er en "stålsat holdningspolitiker". Det er jo også lige, hvad vi har brug for, ikke sandt?

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det ligner et oligarki!

Søren Roepstorff, Lillian Larsen, Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Mogens Holme, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Var det ikke Brian som fik indført reklamer før og efter børneudsendelser på TV2 tilbage i oo'erne. Jamen, Brian, blev han spurgt, du er selv forældre, er det ikke hårdt for forældre at skulle mandsopdække eller helt slukke TVet midt i ulvetimen, hvis man vil have styr på hvad der påvirker ens børn. Brian var cool, han havde NANNY til sine egne børn. Han kunne bare beordre at der skulle slukkes for TVet.

Og hermed har vi fået de mest købeafhængige generationer.

Så tillykke til Dansk Erhverv. Brian har kæmpet for JER hele tiden.......

Flemming Berger, Hanne Ribens, Per Klüver, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Jens J. Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der bør i det hele taget være vandtætte skotter imellem offentlig og privat ansættelse igen, i hvert fald over et vist niveau. Det var der, da vi havde tjenestemandssystemet, så det skal vi have tilbage.
Det offentlige er nemlig i sin grundtanke et stabilt og kontinuerligt system, helt modsat den permanente handelskrig mellem private firmaer, som også dansk erhvervsliv af en eller anden grund har meldt sig ind i - efter traditionelt at have hvilet på en grundlæggende struktur med avancerede og højt klasserede special- og nicheproduktioner, der ikke mødte konkurrence.

Den udskældte ministerpension er jo tænkt som et værn imod ministre, der forlader politik og sælger deres viden til private virksomheder eller - endnu værre - til andre landes regeringer. Det er tegn på, at politikerne simpelthen ikke længere tager forsvar, tryghed og ansvaret overfor borgeren/-erne alvorligt. Det er på tide, at der bliver lavet op på det.

Egon Stich, Flemming Berger, Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Jens J. Pedersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Når man tænker på hvor ofte chefredaktører skifter avis forstår man godt at det ikke er chefredaktøren der skriver lederen. Og et spørgsmål: Er ordførere for et bestemt område ikke langt inde i problematikker og er de ikke i besiddelse af insiderviden som lige netop den organisation de hopper over i har brug for ?
En minister må altså ikke arbejde efter hun er gået af. Det er da helt yt. Er en minister eller en folketingskvinde persona non grata uden for det politiske arbejde, fordi de sidder inde med en særlig viden ? Når journalister der ligger i bunden hvad angår troværdighed skal spille moralske vogtere hjælper det ved grød ikke på deres flossede ry.

Torben K L Jensen

Lise Lotte - det var jo dit eget forslag der i den grad fortjente at komme videre,så fortæl,fortæl.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Torben
Et borgerforslag skal have en hovedstiller og et antal (3-10) medstillere. https://www.borgerforslag.dk/om-borgerforslag/
Vi du og evt. andre herinde være medstillere af forslaget, så kan jeg kontaktes på: llrahbek@gmail.com

Jeg forestiller mig en formulering hen ad:
"Borgerforslag om en karensperiode på 9 måneder for ministre, som springer ud i job som lobbyister eller når lobbyister hentes ind i en regering som minister.

Det bør ikke være muligt at springe direkte fra arbejde i samfundets tjeneste, og den næste dag er personen med al den viden om procedurer og kontakter, som personen har opbygget i sin tjeneste til landets bedste, blevet lobbyist for en interesseorganisation. Eller vice versa.
Det forringer i den grad tilliden til ministres uafhængighed.
Derfor foreslås der en karensperiode på 9 måneder mellem de to jobs."

PS: Kære Espen Fyhrie. Jeg ved godt det er uortodokst, men vær rar at lade mit indlæg stå lidt. :)

Søren Roepstorff, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er muligt at en karensperiode på et år ikke er nok, så kunne man jo evt lave den længere, men en karensperiode sender da i det mindste det signal, at handlingen er gennemskuet.

Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Peter Wulff, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Nemlig - det har såmænd ikke været så stort et mentalt spring for Brian Arthur at gå over på den anden side af bordet: han har altid været så meget erhvervslivets mand på tinge, at det har tangeret lobbyisme. Nu får han sit elskede erhvervslivs taknemmelige blåstempling, får en væsentlig lønstigning, skal ikke længere på valg, slipper fri af De Konservatives dødsdans. Win-win i Slipseland.

Hanne Ribens, Søren Bro, Peter Beck-Lauritzen, Erik Nissen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det med at Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden, har længe været et kontroversielt synspunkt.
Vennetjenester, nepotisme, skjult partistøtte, udflydende grænser mellem privatperson og magtperson, aktieoptioner, direktør-bonusordninger for makværk, fortsæt selv listen :-(

Lillian Larsen, Egon Stich, Flemming Berger, Hanne Ribens, Søren Bro, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Tue Romanow, Jan Damskier, Steffen Gliese, ingemaje lange, Katrine Damm, lars søgaard-jensen, Lise Lotte Rahbek, Jan Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ang. Danmark som en eller anden grad af korrupt.

Måske er det som med det dokumenterede snyderi i EU. De sydeuropæiske lande snyder flest gange og de nord-europæiske lande snyder for flest penge...

jens peter hansen

Ja ude i Europa har det set farerne. Bulgarien nr 61 på korruptionslisten, Italien nr 61, Letland nr 40, Tjekkiet nr 37, Spanien nr 36 og Portugal nr 28 har alle en karenstid. Som man ser er det noget der virker.

Frank Klevenhaus

Jeg forstår ikke hvorledes Brian A . Mikkelsen flere gange og helt uden modspørgsmål kunne stå og sige til mikrofonholderne , at han nu forlader dansk politik, når han går direkte over til... en politisk lobby organisation som Dansk Erhverv.
Men der er så meget man ikke forstår....

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det er muligt, men i så fald kan det undre, det ikke har været et problem hidtil. Ministre er ikke de eneste, der er med i drøftelser i regeringens inderkreds.

Dansk Industris administrerende direktør Karsten Dybvad kom fra en stilling som departementschef i statsministeriet.
Dansk Arbejdsgiverforenings direktør Jacob Holbraad kom fra en stilling som direktør for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, og har tidligere været både departementsråd fpr Lars Løkke Rasmussen og chef for indenrigsområdet i Statsministeriet under Helle Thorning-Schmidt.
Direktøren for Landbrug & Fødevarer er også en tidligere minister. Hun hedder Karen Ellemann.

Eva Schwanenflügel

@ Børge Rahbech Jensen

Du har fuldstændig ret, disse 'fluktuationer' har fundet sted et stykke tid, men de er alligevel af forholdsvis ny dato.
PS. Det var nu forhenværende Landbrugsminister Karen Hækkerup (S), der fik stilling som direktør for lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer.
Karen Ellemann (V) tjener stadig som minister i VLAK-regeringen, såvidt jeg husker for fødevarer og fiskeri? Korriger mig hvis jeg tager fejl..
Hvor længe ved ingen dog, bortset fra at hun indtil videre har været utrolig loyal.

Eva Schwanenflügel

Demokratiet er under tiltagende pres.
I Politiken skriver professor mso. Peter Lauritsen :

"Derfor er det så forstemmende, at politiske kommentatorer næsten udelukkende vurderer kvaliteten af en politisk handling ud fra en forestilling om, at den skal bringe magten nærmere. Gør den ikke det, er politikken en fiasko. Men heri ligger en grundlæggende forsimpling af, hvad politik går ud på. En politiker eller et parti skal jo kun tættere på magten, hvis de grundlæggende værdier tages med. Ellers kommer magten til at stå alene – og hvad er demokratiet så værd?"

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6597069/Partier-s%C3%A6lger-v...

Lise Lotte Rahbek og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Brian Mikkelsen har i alle årende helt åbenlyst arbejdet for dansk erhvervslivs interesser og hvad er det egentligt for hemmeligheder man forestiller sig han kunne tage med sig over i sit nye jog og som ville være til skade for landet/borgerne/folkestyret? Jeg kan nøjes med et enkelt eksempel :)

Rikke Nielsen

Artiklen mere end antyder at de angivne nævnte politikere er korrupte.
Det er en alvorlig anklage.

Tænker, der skal flere konkrete beviser på bordet, før der kan sættes spørgsmålstegn ved de navngivne personers personlige integritet.