Leder

EU har foretaget et rødt skridt fremad for Europa

Det udstationeringsdirektiv, der blev stemt igennem i Europa-Parlamentet mandag, viser, at det indre marked kan være et civiliserende fællesskab
Det udstationeringsdirektiv, der blev stemt igennem i Europa-Parlamentet mandag, viser, at det indre marked kan være et civiliserende fællesskab

Søren Bidstrup

2. juni 2018

Der er to forskellige opfattelser af den Europæiske Union: Den pessimistiske er, at EU er en bureaukratisk kolos i Bruxelles, som ikke kan forandres. Og hvis man opdager et problem, som er skabt af EU, bliver det således til et argument imod hele det europæiske projekt.

Den position er udbredt både blandt de EU-begejstrede, som afviser enhver kritik af EU som modstand, og blandt EU-skeptikere, der ser ethvert problem skabt af EU som bevis på, at unionen er en fejlkonstruktion, som vi skal ud af.

Den anden, optimistiske opfattelse er, at EU er et dynamisk projekt, som kan reformere sig selv. Det er en position, man i sagens natur finder mest hos dem, man kunne kalde kritiske EU-begejstrede – som eksempelvis Jürgen Habermas eller Thomas Piketty. Kritik af EU’s institutioner, direktiver og funktionerer er i det perspektiv noget af det vigtigste for et politisk eksperiment med mere end en halv milliard borgere, som skal kunne korrigere sig selv. Og det er lige så vigtigt, at EU er responsivt over for kritikken og formår at ændre regler og instiutioner. 

Det direktiv for udstationering af arbejdskraft, som blev stemt igennem Europa-Parlamentet mandag, er vigtigt, fordi det viser, at EU kan reagere på en afgørende social kritik og korrigere sig selv. Nu gælder det kort og godt for det indre marked, at udstationeret arbejdskraft skal følge den overenskomst, der gælder for det område i det pågældende land, hvor man er ansat.

»Direktivet er et kæmpe skridt i den rigtige retning i forhold til at sikre samme løn for samme arbejde på samme arbejdsplads,« som det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod udtalte:

»Vi retter op på 22 års hullet og uansvarlig lovgivning og sætter værn om det danske arbejdsmarked. Så det er en god dag for danske arbejdere og for den danske fagbevægelse.«

Og det var en god dag for Den Europæiske Union, fordi det blev demonstreret, at det indre marked ikke bare er en nyliberalistisk konstruktion, som underminerer overenstkomster og udfordrer solidariteten, men kan virke civiliserende på markedets udskejelser. 

Det er naturligvis ikke den sociale retfærdigheds definitive sejr på det indre marked, men et rigtig rødt skridt fremad. Og det giver optimististerne anledning til at tro på, at de kan overbevise pessimisterne om, at man inden for EU kan løse meget mere af det, der ikke fungerer i Europa. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Randi Christiansen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Olsen
  • Steffen Gliese
  • Ruth Gjesing
  • C Munk
  • Poul Erik Riis
  • Stig Bøg
  • Poul Anker Sørensen
Randi Christiansen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Thomas Olsen, Steffen Gliese, Ruth Gjesing, C Munk, Poul Erik Riis, Stig Bøg og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Jeg ved ikke om det nye udstationeringsdirektiv er så Satans rødt, som du hævder; men det er i hvert fald et ubetinget fremskridt for arbejdstagerrettigheder på tværs af grænser - så lad os mødes i glæden over dette.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Christina Petterson anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Måske kunne man sige; så gik den ikke længere. Imponerende er det jo at man har ladet mekanismen fungere i 22 år - og i dén tid har mekanismen jo kunnet bidrage negativt til lønudviklingen i en lang række EU-lande. Der er altid flere perspektiver på sagen - men det står lysende klart at EU ikke ville kunne holde sin demokratiske fernis på plads hvis der ikke var blevet gjort noget.

Og dét, der så er blevet gjort, vil kalde på yderligere kontroltiltage, øget administration i både EU og i de respektive medlemslande. Kort sagt får vi altså yderlige knopskydning i styringsdimensionen for at markedet kan 'fungere'. Neoliberalisme par excellence. Tak for det.

Karsten Lundsby, Trond Meiring, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Alt er jo egentlig bare en fase, og det gælder også udstationeringsdirektivet, hvor selve fasen blev opdelt i underfaser.

Personligt tror jeg, at man i Europa må gå denne vej, - altså at man integrerer landene tættere og tættere i et forpligtende samarbejde, og lader grænserne, - også de mentale, falde.

Man var faktisk kommet ganske langt med at skabe folkenes Europa under Jacques Delors og Romano Prodis ledelser. Men Europas politiske ledere var blevet højre-liberale og havde derefter valgt José Manuel Barroso som kommissionformand, og dermed var det blevet kapitalens Europa.

Denne del af udviklingen startede egentlig varenes frie bevægelighed over landegrænserne. Derefter blev det kapitalens frie bevægelighed over grænserne. Og dette blev fulgt op med arbejdskraftens absolut ikke helt så frie bevægelighed - Europas politiske ledere ville jo gerne tilgodese kapitalens fordele.

Men nu er det altså her - udstationeringsdirektivet. Men det kunne egentlig have været gennemført for længe siden, hvis der havde være vilje til det blandt Europas politiske ledere.

Randi Christiansen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ole Henriksen, Alvin Jensen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Man skal tage sig i agt for hedeslag i denne tid.

EU - dynamisk - reformere sig selv - korrigere sig selv - responsivt over for kritikken - formår at ændre regler og instiutioner.

Godt med vand Rune og hold nu igen med alkohol.

Nu har EU efter 22 år gennemført det, vore fagforeninger ville have gjort fra starten af, hvis ikke de var blevet kastreret af - ja EU.

Randi Christiansen, Flemming Berger, Trond Meiring og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Måske er der her grund til at gøre opmærksom på, at EU faktisk slet ikke kan tage initiativer, der binder landene og befolkningerne, for det kan kun ministerrådet. - Altså EU-landenes regeringsledere, og de kan i øvrigt kun gøre det, hvis alle er enige samtidig.

I EU-regi kaldes det initiativ-ret.
Egentlig er EU-kommissionen blot en slags embedsmænd, der kan stille forslag, men kan ikke gennemføre dem.
Og parlamentet kan kun behandle sager og henstille til EU-ministerrådet om at gennemføre dem, men parlamentet har heller ingen initiativ-ret.
Tilbage er EU-ministerrådet, og det er uheldigvis dem alene, der beslutter.

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Men "udstationeret arbejdskraft skal følge den overenskomst, der gælder for det område i det pågældende land, hvor man er ansat" fjerner da ikke løndumping?

Randi Christiansen

Og med arbejdskraftens fri bevægelighed flyttede rumænere og andre ind i vores parker og offentlige gårdanlæg og buskadserne blev fyldt med afføring. Hvorfor?