Leder

Heksenes nat

I aften fejrer vi de kvinder, der igennem tiderne – og den dag i dag – stemples som hekse på grund af deres oprør mod kvinderoller, vi ikke længere kan passe. Vi fejrer, at der er en ny heks, der vokser frem af bålets flammer
23. juni 2018

Indimellem kan man godt komme i tvivl om, hvad det egentlig er, man fejrer, når man fejrer sankthans. Ikke fordi sankthans som sådan er en mere utydelig højtid end så mange andre danske højtider, der for de flestes vedkommende er et broget foretagende: et sammenrend af hedenske og kristne levn, fantasifulde historier og moderne tilpasninger – og gamle vaner ganske enkelt.

Sankthansaften er måske nok opkaldt efter kristendommens Sankt Hans, det danske navn for Johannes Døberen, der skulle have fødselsdag d 24. juni – og da vi i Danmark har tradition for at afholde vores helligdage aftenen før den store dag – som juleaften – fejres altså Johannes Døberens fødselsdag om aftenen d. 23. juni. Men nu er det nok de færreste, der står intenst og fremkalder billeder af Johannes Døberen for deres indre blik på Sankthansaften, og traditionen går da også endnu længere tilbage, til ældre tider, hvor der var lidt mere swung og vildskab over højtiderne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer