Leder

Kvinders og mindretals rettigheder står og falder med Trumps valg af kandidat til Højesteret

Præsident Trump kan sætte sine spor i en generation eller længere ved at vælge en dommer til Højesteret, der kan gøre domstolen til den mest konservative siden 1930’erne. Demokraterne kan næppe stoppe ham, men kvinder og etniske mindretal er nu yderligere motiveret til at gå ud og stemme ved midtvejsvalgene i november
Anthony Kennedy (th.) har siddet i højesteret siden 1988, og siden 2005 har han været tungen på vægtskålen mellem domstolens progressive og konservative fløj.

Anthony Kennedy (th.) har siddet i højesteret siden 1988, og siden 2005 har han været tungen på vægtskålen mellem domstolens progressive og konservative fløj.

Gabriella Demczuk/Ritzau Scanpix

29. juni 2018

Udnævnelse af en højesteretsdommer er en af de mest betydningsfulde opgaver, en amerikansk præsident forvalter. Donald Trump er ingen undtagelse. Og onsdag fik han en enestående chance for at påvirke den mægtige forfatningsdomstols kendelser i en generation eller længere, da den libertære og konservative dommer, Anthony Kennedy, indgav sin afskedsbegæring.

Umiddelbart lyder det som en overdrivelse at konstatere, at en enkelt dommer ud af ni kan være afgørende for, hvilken retning det amerikanske samfund vil tage i fremtiden.

Skal det være et progressivt Amerika, hvor alle borgeres forfatningsmæssige ret til individuel frihed og lige muligheder for at trives og leve et værdigt liv samt deres retssikkerhed beskyttes mod overgreb fra staten? Eller et konservativt Amerika, hvor kvinders og mindretals rettigheder trædes under fode og hvor de store koncerner og de velstående bevarer og styrker deres indflydelse?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

De konservative højesteretsdommere er ortodokse med deres læsning af forfatningen hvor der ikke er plads til moderne fortolkninger. Hvis man begrænser hvad der kan komme for højesteret til kun må dreje sig om forfatningens bogstavelige tekst - som de læser den - vil deres magt blive bragt tilbage til det den oprindeligt skulle bruges til. Nemlig fortolkningstvister i forbundsstaten.